Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy
Pražské indexy si v úterý sedly na lokální dno. Americký DJIA dosáhl dlouhodobého maxima, Nasdaq se pohyboval u 2 300 bodů. Na 4letý vrchol vystoupal EUROSTOXX 50. Největší americká vojenská operace od začátku druhé války v Iráku vynesla kurz eura k dolaru téměř až k hranici 1,22 a cenu ropy až na 64 dolarů za barel.

Česká republika

Pražská v úvodu týdne navázala na předchozí prodeje a indexy si v úterý sedly na lokální dno. Druhá polovina týdne byla růstová v reakci na změnu sentimentu na okolních trzích. Mezitýdenní růst zaznamenaly téměř všechny spadové tituly v čele s ČEZem a Unipetrolem. Nedařilo se naopak akcím Českého Telecomu a Komerční banky, které pouze stagnovaly. Akcie CME dosáhly v tomto týdnu nového historického maxima, oznámení o úpisu nových akcií však znamenalo návrat zpět.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 510 1 539 +1,9 1 498 1 550
PX-D 3 857 3 935 +2,0 3 825 3 967

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová výroba za leden přidala 15,1 % (oček. 8 %), v návaznosti na tento údaj se změnil náhled na další vývoj úrokových sazeb, když se aktuálně očekává spíše jejich růst (také po výrazném růstu HDP za poslední kvartál), CZK stabilizovala pokles a v dalších dnech zpevnila vůči světovým měnám.
  • PPI za únor dle očekávání stouplo o 0,2 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
15/3: Akcie dosáhly svého maxima při obchodování na pražské burze na úrovni 1 690 Kč/a.
16/3: CME plánuje prodat nové akcie třídy A v hodnotě $150 mil. (3,6 mld. CZK)

Český Telecom (profil, názory)
13/3: Generální ředitel Telecomu prohlásil, že pro tento rok nelze očekávat stanovení dividendové politiky, která by měla stabilní charakter. Ačkoli společnost má zdroje na "superdividendu" také pro příští rok, prozatím nebyl učiněn náznak na její možnou výplatu. Vedení očekává možnou stabilizaci příjmů pevných linek v lotošním, spíše však v příštím a přespříštím roce. Očekává změnu využití linek na přenos dat a další služby.  Titul v prvotní reakci ztratil k úrovni 513 Kč/a.
17/3: JP Morgan snižuje doporučení pro Telecom na "underweight" z "neutral".

ČEZ (profil, názory)
14/3: Zástupci státu prozatím nevidí důvod pro prodej akcií ČEZ. Tento výrok následoval po prohlášení předsedy vlády Paroubka z konce minulého týdne, že může být prodána část majoritního podílu.

Komerční banka (profil, názory)
14/3: Komerční banka koupila prostřednictvím dceřiné společnosti v Belgii dlouhodobé amortizované pohledávky za Evropskou komisí. Objem transakce dosáhne 140 mil. EUR. 
14/3: Wood&Co zvyšuje cílovou cenu akcií Komerční banky na 3 850Kč z 3 550Kč

Unipetrol (profil, názory)
15/3: V reportu KCP oznámila Česká spořitelna, že nabyla více jak 5% podíl v Unipetrolu.

Co se stane - očekávané události

  • 21/3: ČEZ oznámí své konsolidované výsledky za rok 2005.
  • 30/3: Orco Properte oznámí výsledky za rok 2005.

Spojené státy americké

Americké trhy se v uplynulém týdnu opět posunuly na vyšší úrovně. DJIA dosáhl dlouhodobého maxima, Nasdaq se pohyboval u 2 300 bodů. Obchodování bylo v závěru týdne poznamenáno splatností termínových kontraktů, což bylo zřetelné především při čtvrtečním vývoji indexu Nasdaq. V samotném závěru týdne se trhy nesly v pozitivním duchu, ale krátkodobě spatřujeme spíše omezený prostor k dalšímu posilování.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 077 11 280 +1,9  11 056 11 290
Nasdaq
(profil, názory)
2 262 2 306 +1,9 2 263 2 323
S&P 500
(profil, názory)
1 282 1 307 +1,9 1 281 1 310

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby za únor klesly o -1,3 % (oček. -0,8 %), bez započtení aut -0,4 % (oček. -0,5 %).
  • Index dovozních cen za únor poklesl o 0,6 % (oček.0,5 %).  
  • Hodnota Empire Manufacturing za březen stoupla na 31,2 (oček. 18,9).
  • Příliv kapitálu do USA v lenu vzrostl na 66 mld. USD (oček.64,8 mld. USD).
  • Index CPI v únoru dosáhl meziměsíčně růstu o 0,1 %, jádrové CPI (bez energií a potravin) pak vzrostlo taktéž o 0,1 % - podle očekávání.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • NYSE Group Inc. (NYX) rostla po zprávě, že společnost má předložit nabídku na převzetí pro London Stock Exchange Plc (LSE). Akcie LSE v Londýně posílily o 31 %, když Nasdaq nabídl za převzetí $4,1 mld.
  • Andrx Corp. (profil, názory) stoupl o 12 % po schválení převzetí od Watson Pharmaceuticals Inc. (profil, názory) za $1,9 mld. Akcie banky North Fork Bancorp (profil, názory) přidaly 17 %, protože společnost bude koupena vydavatelem platebních karet Capital One Financial Corp. (profil, názory), a to za $14,6 mld. Vydavatelství Knight Ridder (profil, názory) odsouhlasilo nabídku na své převzetí od McClatchy za $4,5 mld.
  • Goldman Sachs Group Inc. (profil, názory) reportovala nárůst zisku za první čtvrtletí při rekordních příjmech. V porovnání se shodným obdobím předchozího roku se čistý zisk společnosti za fiskálně první čtvrtletí končící 28. února zvýšil na 2,48 mld. USD (5,08 USD na akcii) z 1,51 mld. USD (2,94 USD na akcii).
  • Pepsi Bottling Group Inc. (profil, názory) potvrdila projekci zisku pro letošní rok. Společnost tak i nadále očekává zisk v rozmezí 1,76-1,84 USD na akcii a bez započtení nákladů spojených s akciovými opcemi počítá stále se ziskem 1,94-2,02 USD na akcii.
  • Lehman Brothers Holdings (profil, názory) po výsledcích stagnoval - jeho ziskový report za 1FQ nedosáhl nejvyšších analytických predikcí. Čistý zisk dosáhl $1,09 mld. (3,66/a), oček. 3,60/a.
  • Bear Stearns dosáhl rekordního zisku $514mil. ($3,54/a), čekalo se $3,19/a. Titul však po výsledcích ztratil díky předchozímu růstu akcií o 21% za Q.
  • JP Morgan snížil doporučení pro Ford (profil, názory) na "horší než trh" z původního "lepší než trh", ve zdůvodnění uvedl obecně horší vývoj produktové řady, než původně očekával.

Co se stane - očekávané události

  • 20/3: Index předstihových ukazatelů za únor (oček. –0,3 %).
  • 21/3:  PPI za únor (oček. –0,2 %).
  • 23/3:  Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden.
  • 24/3: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za únor (oček. 1 %).

Eurozóna

Evropské akciové trhy během uplynulého týdne vzrostly o 0,69 %. Ve středu se index DJ EUROSTOXX 50 (profil, názory) dostal na 4leté maximum.

Vývoj ekonomiky v eurozóně je stabilní a příznivé inflační prostředí naznačuje, že ECB zvýší svou hlavní úrokovou sazbu letos pouze jednou a to v květnu nebo v červnu.

Zklamání přinesl index ZEW ekonomických očekávání v Německu. Institut ZEW popsal pokles ukazatele jako malou korekci očekávání. Z prohlášení ZEWu vyplývá, že na ekonomické očekávání působí dvě protichůdné tendence. Jednak se čeká příznivý vývoj domácí poptávky, a to díky vysokým ziskům společností a dřívějším nákupům spotřebního zboží dlouhodobého využití. Na druhou stranu ZEW připomíná stále více restriktivní monetární politiku ve světě, která může poškodit ekonomický růst a nepříznivě ovlivnit německý export.

Ve čtvrtek došlo k dramatickému posílení eura vůči americkému dolaru až téměř k hranici 1,22 poté co bylo oznámeno provedení největší americké vojenské operace v Iráku od poslední války v Iráku. Také cena ropy prudce stoupla na 64 dolarů za barel, ale akciové trhy  přešly tento útok proti armádním povstalcům v Iráku bez větší reakce.

Zajímavý vývoj se odehrává v evropském farmaceutickém průmyslu, kde se schyluje ke konsolidaci celého sektoru. Po letech spekulací, že německá společnost Merck KGaA (profil, názory) si dělá zálusk na převzetí dalšího německého farmaceutického gigantu Schering AG (profil, názory), tak tato skutečnost dostala zcela konkrétní rozměr. Firma Merck přišla s nabídkou 77 EUR za akcii akcionářům Scheringu. Vedení Scheringu však tuto nabídku odmítlo jako neodpovídající hodnotě společnosti a rozhodli se bránit nepřátelskému převzetí tím, že zvětší hodnotu společností agresivnější akviziční politikou. Cena akcií Scheringu ihned poskočila na 85 EUR.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

6. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

Minulý týden byl ve znamení reportů domácích společností. Očekávání překonaly výsledky Unipetrolu či Erste Bank, naopak pokles zaznamenala Zentiva. Byla také oznámena chystaná fúze... celý článek

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

27. 2. 2006 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

ČNB na svém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Pražská burza v týdnu posílila na nová maxima. Evropský DJ EURO STOXX 50 index přidal pouhých 0,7 %. V USA končí výsledková... celý článek

Akcie: Google prý může klesnout až o 50 %

20. 2. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Google prý může klesnout až o 50 %

Pražská burza na konci týdne uzavírala na nových historických maximech, tento týden ji ovlivní začínající česká výsledková sezóna. Americké indexy se v uplynulém týdnu vzpamatovaly... celý článek

Akcie: Google poprvé zklamal

6. 2. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Google poprvé zklamal

Pražská burza se měřeno indexem PX-D dostala na nová historická maxima a index PX-50 za rekordem jenom těsně zaostal. V USA se zvýšily sazby, FED převzal nový předseda, akcie Googlu... celý článek

Akcie: další historické laťky přeskočeny

30. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: další historické laťky přeskočeny

Pražská burza v týdenním srovnání ztratila, nicméně středeční seance vytáhla indexy na nová historická maxima. Jednotlivé tituly taktéž přepisovaly historické tabulky a psychologické... celý článek

Partners Financial Services