Události uplynulého měsíce: listopad

redakce Peníze.CZ | 2. 12. 2005
Události uplynulého měsíce: listopad
Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru listopadových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

1. 11. Raiffeisenbank zvyšuje bezpečnost na svých pobočkách. Mezi hlavní bezpečnostní prvky patří opětovné umístění zaměstnanců bezpečnostní agentury na její pobočky. Banka dále s okamžitou platností omezila objem hotovosti na pobočkách a zavede pravidla pro předchozí ohlášení výběrů větších částek hotovosti.
2. 11. ČSOB včera přestala účtovat poplatek za zrušení účtu, který činil 200 Kč. V tichosti tak smazala poplatek, který je trnem v oku Ministersta financí, jenž jej chce dokonce zákonem zakázat. Podnikatelé a firmy však budou nadále za zrušení účtu platit, a to 300 Kč. Klientů Poštovní spořitelny se změna netýká, dál budou platit 200 Kč.
2. 11. Živnostenská banka a HVB Bank se v Česku příští rok spojí. Dnešním Hospodářským novinám to potvrdil šéf tuzemské HVB Bank David Grund. Majitelem Živnobanky je už několik let italská skupina UniCredito, která nyní dokončuje spojení s německou HVB Bank. Fúzí získá Unicredito většinový podíl německé banky.
2. 11. U Poštovní spořitelny si v rámci předvánoční kampaně můžete do konce listopadu sjednat spotřebitelský úvěr bez poplatku za jeho vyřízení. Ušetříte tímto 300 až 3 500 Kč. 3. 11. Bankovní a nebankovní registr začnou od příštího roku spolupracovat. Dnes bylo podepsáno memorandum o vzájemné výměně dat mezi Bankovním registrem klientských informací a Nebankovním registrem klientských informací. Memorandum podepsali představitelé všech pěti zakladatelských bank a všech osmi zakládajících leasingových a splátkových společností. Registry obsahují nejen negativní, ale také pozitivní informace o platební morálce a bonitě klientů bank a leasingových či splátkových společností. Aktuální uživatelé Bankovního registru klientských informací: Česká spořitelna, a.s., Československá obchodní banka, a.s., GE Money Bank, a.s., HVB Bank Czech Republic, a.s., Komerční banka, a.s. , Živnostenská banka, a.s., Raiffeisenbank a.s., eBanka a.s., Hypoteční banka, a.s., Citibank a.s., Českomoravská stavební spořitelna, a.s., Stavební spořitelna České spořitelny, a.s., Wüstenrot - stavební spořitelna a.s., BAWAG Bank CZ a.s.,Wüstenrot hypoteční banka a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s., HYPO stavební spořitelna a.s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Volksbank CZ, a.s. Členské společnosti Nebankovního registru klientských informací: ČSOB Leasing, a.s., GE Money Auto, a.s., GE Money Multiservis, a.s., CAC LEASING, a.s., CCB Finance, a.s., ŠkoFIN s.r.o., Leasing České spořitelny, a.s., a s Autoleasing, a.s.
3. 11. Některé banky už začaly zdražovat hypoteční úvěry, reagují tak na zvýšení sazeb České národní banky na 2 % z předchozích 1,75 %. Hypotéky podražily HVB Bank, Živnostenská banka a Raiffeisenbank. O zvýšení sazeb uvažují také Česká spořitelna a ČSOB. Podle Hospodářských novin může měsíční splátka miliónové hypotéky na 20 let narůst o 500 Kč.
4. 11. Komerční banka získala ocenění MasterCard Banka roku 2005 a obhájila tak své loňské vítězství. Druhé místo obsadila Česká spořitelna, třetí ČSOB. Titul Bankéř roku 2005 získal generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Jack Stack.
7. 11. Sdružení obrany spotřebitelů chce žalovat ČSOB za účtování některých poplatků. Žaloba ztrácí smysl, protože o jejím podání rozhodoval počet klientů, kteří si na banku stěžovali. Že podobné poplatky účtují i další banky, jen mají méně klientů, nebylo bráno v potaz.
8. 11. Živnostenská banka začala nabízet nové Konto Start pro začínající podnikatele a živnostníky. Jedná se o balíček základních služeb, který mohou později rozšířit o další produkty podle toho, jak se bude jejich podnikání rozvíjet. Konto Start za pevný měsíční poplatek 123,- Kč obsahuje založení a vedení korunového běžného účtu pro podnikatele, vydání a vedení platební karty Visa Elektron Professional, založení a vedení internetového bankovnictví NetBanka. Držitelé Konta Start mají zdarma výběry ze všech všech bankomatů Živnostenské banky a čtvrtletní výpis z účtu.
8. 11. ČSOB se obrací dnes s Deseti otázkami na Sdružení obrany spotřebitelů, které včera vyzvalo klienty banky, aby na ni podali žalobu za účotování některých poplatků. ČSOB se mimo jiné ptá, v čem konkrétně spočívá protiprávnost účtování poplatků, protože v české legislativě žádný takový zákon neexistuje.
9. 11. Klienti zkrachovalých bank: Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň mohou opět doufat ve vrácení dalších peněz. Sněmovní rozpočtový výbor totiž doporučil sněmovně, aby schválila novelu, která má odstranit nerovnosti při odškodňování klientů zkrachovalých bank. Právě zákazníci uvedených ústavů dostali méně než klienti ostatních dříve padlých bank. Proti přijetí zákona se ale staví vláda. Sněmovna by mohla o předloze hlasovat na poslední schůzi v roce.
10. 11. Do Prahy vstoupila banka pro velmi bohaté klienty, Sal. Oppenheim. Jedná se o vůbec první expanzi této banky do východní Evropy. V České republice bude mít Sal. Oppenheim zatím pouze zastoupení, později se ale stane plnohodnotnou bankou.
14. 11. Nelíbí se vám poplatky českých bank? Pak se můžete připojit k nové petici proti poplatkové politice bank. Petici je možné podpořit dvěma způsoby. Prvním je tradiční postup, kdy je zapotřebí přiloženou petici vytisknout, připojit pod ni svůj podpis a poslat na uvedenou adresu. Druhou variantou je připojení se k petici přes elektronický formulář, který je společně s dalšími informacemi o bankovních poplatcích na speciálně vytvořených stránkách www.bankovnipoplatky.com.
21. 11. V České republice vznikla skupina UniCredit Group, která je zastoupená jednak Živnostenskou bankou a nově také HVB Bank. Oba bankovní ústavy budou od této chvíle patřit do nové skupiny a jejich spojená celková aktiva budou činit více jak 200 miliard Kč. UniCredit Group se tak stane čtyřkou na českém bankovním trhu s více než 7% tržním podílem. V první fázi budou obě banky působit paralelně.
21. 11. Bankám se nelíbí Sobotkovy návrhy. Podle týdeníku Euro odmítly banky většinu požadavků ministra financí Bohuslava Sobotky. Podle České bankovní asociace (ČBA)jsou regulační návrhy ministerstva financí diskriminační. Jeho požadavky mají podle ČBA zanedbatelné až negativní dopady na vnímání bankovních služeb klienty.
21. 11. Business 24 je nová služba přímého bankovnictví, kterou od podzimu tohoto roku nabízí Česká spořitelna pro komerční klientelu. Umožňuje obsluhovat běžné účty v české i v cizí měně a provádět bezhotovostní platební transakce pomocí osobního počítače napojeného na internet. Přístup k účtům tak mají klienti komerčního bankovnictví již i prostřednictvím internetu k dispozici nepřetržitě po celý rok.
22. 11. eBanka vydala debutní emisi hypotečních zástavních listů (HZL) v celkové jmenovité hodnotě 500 miliónů Kč. Dluhopisy ponesou pevný kupon 4,50 % p.a. a jsou splatné v roce 2010. Motivem k vydání první emise HZL je potřeba financování hypotečních obchodů.
22. 11. Česká národní banka zatím nemusí plánovat zvyšování úrokových sazeb, vyplývá to ze zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ten nevidí v české ekonomice žádné poptávkové tlaky a ani nepředpokládá, že by rostoucí ceny pohonných hmot a regulované ceny měly druhotné dopady. První "průsak" regulovaných cen do inflace by se měl objevit na začátku roku 2006, kdy inflace zřejmě přesáhne 3% hranici, brzy ale odezní, napsal MMF.
24. 11. V Citibank dostanou firmy kontokorent hned při otevření účtu. O úvěrovou linku Welcome Overdraft si noví klienti mohou zažádat okamžitě po zřízení účtu, postačí jim k tomu doložit poslední daňové přiznání a půlroční výpisy z účtů vedených u kterékoliv banky. Kontokorent je poskytován v rozsahu od 50 do 250 tisíc Kč. Úroková sazba je v současné době 10,9 % p.a. Poplatek za schválení kontokorentu činí 3 500 Kč. Po půl roce může klient přejít na takzvaný věrnostní kontokorent, který je úročen výhodnější úrokovou sazbou, a to ve výši 9,9 % p.a. a je poskytován do výše 500 tisíc Kč.
25. 11. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení se 3 největšími bankami v Česku. Neprokázal podezření, že Komerční banka, Československá obchodní banka a Česká spořitelna vzájemně koordinovaly zdražení poplatků za služby. Bankám podle tisku hrozila pokuta až 8 miliard Kč.
28. 11. Návrh změn zákona o bankách by se mohl v Poslanecké sněmovně objevit koncem ledna. Ministr financí Bohuslav Sobotka jej předloží jako poslaneckou iniciativu, návrh by měl zlepšit postavení klientů peněžních ústavů.
28. 11. HVB Bank představila program pro malé a střední podniky. Pro rychlé a flexibilní financování malých a středních firem nabízí řešení ve formě SME Kontokorentu. Ten je určen pro firmy HVB Bank s ročním obratem 75 až 250 miliónů Kč a slouží především k financování oběžných prostředků. SME Kontokorent lze čerpat až do výše 5 miliónů Kč se splatností do 1 roku.
28. 11. Podnikatelský kontokorentní úvěr Flexi Business od GE Money Bank lze nyní čerpat až do 1 miliónu Kč místo původních 500 tisíc Kč, a to bez zajištění nemovitostí. Žádost o úvěr i jeho poskytnutí jsou zdarma. Kontokorent je určen jak fyzickým osobám - podnikatelům a sdružením fyzických osob - podnikatelů, tak i právnickým osobám ve formě s.r.o. a v.o.s. Banka vyžaduje minimálně jedno ukončené daňové období.
30. 11. Tuzemské banky vykázaly za 3 letošní čtvrtletí celkový čistý zisk 31,93 miliardy Kč. To je o necelou miliardu Kč méně, než vydělaly za celý loňský rok. Hrubý zisk bankovního sektoru před zdaněním činil 40,4 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB), které zveřejnila v úterý.
30. 11. Klienti ČSOB mohou od 1. prosince požádat o změnu limitu na platební kartě či opětovné vydání PIN přes Linku 24. Nově lze přes Linku 24 vyřídit také zrušení automatické obnovy platební karty, vydání nové karty s původní platností a předčasné vydání platební karty v termínu před automatickou obnovou. Tyto služby jsou poskytovány za stejné poplatky jako na pobočkách. Dostupné jsou všem uživatelům ČSOB elektronického bankovnictví, kterým byly přiděleny bezpečností prvky, tedy identifikační číslo, PIN a heslo.

Běžné účty a platební karty

21. 11. Kartou Visa Electron vydanou ČSOB můžete platit nově i na Internetu. Aktivace této funkce proběhla letos v říjnu automaticky pro všechny držitele těchto karet. Platby kartou na internetu jsou omezeny přiděleným limitem, k autorizaci transakcí není vyžadován PIN. Majitel karty však může být vyzván k zadání bezpečnostního kódu karty (takzvaný CVV2). Jde o trojmístné číslo uvedené v podpisovém proužku na zadní straně karty.
22. 11. Živnostenská banka začala u příležitosti zimní olympiády v Turíně vydávat platební karty Visa se speciálním olympijským designem. Některou z platebních karet olympijské edice mohou klienti získat do konce března 2006. Ke všem platebním kartám banka nabízí pojištění Day to Day proti ztrátě a zneužití. Pojištění pokrývá platební transakce uskutečněné v den nahlášení ztráty nebo odcizení platební karty a 2 dny před nahlášením.

Spotřebitelské úvěry

1. 11. Zadlužování českých domácností bylo v září o trochu pomalejší. Celkové se dluhy domácností u bank i dalších finančních institucí oproti srpnu zvýšily o 8,8 miliard Kč, tedy na více než 380 miliard Kč. Rostly tak pomaleji než v srpnu, kdy dluhy domácností stouply skoro o 9,5 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů České národní banky.
3. 11. Úvěr od GE Money Multiservis získáte od listopadu 2005 bez nutnosti předkládat doklad pro ověření adresy, stačí pouze 2 doklady totožnosti, nepotřebujete ani potvrzení o příjmu. Další zjednodušení vyřízení Multiservis úvěru ucítí podnikatelé, kteří budou moci jako kontaktní telefonní číslo do zaměstnání uvádět číslo mobilního telefonu do zaměstnání, které je vedené na paušální smlouvu, namísto pevné linky.
7. 11. Finanční bohatství českých domácností stoupne v letošním roce o více než 10 % a překročí tak hranici 67 % HDP České republiky. Na této úrovni by se mělo udržet až do roku 2008. Vyplývá to ze studie finanční skupiny UniCredit o finančním bohatství domácností zemí střední a východní Evropy. Oproti růstu majetku domácností zůstává tempo zadlužování výrazně vyšší. Dluhy českých domácností se v letošním roce zvýší o 29 % a v porovnáním s HDP ČR dosáhnou úrovně 16,7 %. V nadcházejících letech bude postupně klesat dynamika zadlužování, i tak dosáhne dluh domácností v roce 2008 téměř čtvrtiny českého HDP. Finančí bohatství se měří například nárůstem bankovních depozit, stavebního spoření, penzijního připojištění, investic do měn, cenných papírů a podílových fondů.
24. 11. GE Money Multiservis připravila ve spolupráci s řetězcem Electro World co- brandovanou kreditní kartu. Zákazníci získávají jejím prostřednictvím možnost 5% slevy na první nákup provedený kartou ve všech prodejnách řetězce Electro World a nižší úrokovou sazbu pro úročení transakcí provedených v těchto prodejnách. Karta má mezinárodní platnost a je možné pomocí ní vybírat z bankomatů a platit ve všech obchodech označených logem Maestro.

Investice

Akcie a trhy

21. 11. Česka asociace obchodníků s cennými papíry varuje, že stále více jednotlivců a firem nabízí nebo zprostředkovává investiční služby bez příslušného povolení nebo registrace. Tito obchodníci tak porušují české právní předpisy a pod rouškou seminářů lákají klienty v lepším případě k investování prostřednictvím zahraničních brokerů. Podle Asociace je nepřijatelné, aby v České republice existoval oficiální trh regulovaný Komisí pro cenné papíry a vedle něj "šedý" trh neregulovaných zprostředkovatelů a osob bez příslušných zkoušek a licencí, které nedodržují pravidla odborné péče při poskytování investičních služeb.
23. 11. Od příštího roku přestane existovat Fond národního majetku, který byl založen jako privatizační agentura státu. Ministerstvo financí získá jeho pravomoci. Podle mluvčí fondu Petry Krainové by jeho hospodaření mělo skončit zůstatkem necelých 50 miliard Kč.

Bydlení

Hypoteční bankovnictví

7. 11. U Stavební spořitelny Wüstenrot si můžete v listopadu vzít úvěr zdarma, tedy bez poplatku za jeho vyřízení. Spořitelna zatím nezvyšuje úrokové sazby, překlenovací úvěry poskytuje od 2,5 % ročně, hypotéka Wüstenrot s roční fixací je úročena 2,9 % a s pětiletou fixací od 3,85 % ročně.
14. 11. Během posledních 14 dnů zdražily hypotéky u všech velkých bank. Banky tak reagovaly na zvýšení úroků Českou národní bankou ke konci října. Úroky u většiny úvěrů však zvýšily o více než čtvrt procenta, které přidala k základní sazbě ČNB.
15. 11. GE Money Bank nabízí od 4. listopadu 100% hypotéku, jejímž prostřednictvím lze financovat nemovitost až do její plné hodnoty. Díky tomu mohou získat vlastní bydlení i ti klienti, kteří nemají k dispozici dostatek peněz pro akontaci. Další novinkou jsou vylepšení u americké hypotéky Grande, kterou je nově neúčelový úvěr zajištěný nemovitostí.
Parametry 100% hypotéky:

  • úvěr lze použít na koupi bytu, rodinného domu i rekreační chalupy, · klienti si mohou zvolit ze dvou produktů: Standard a Premium, fixace jsou nabízeny v standardních délkách 1, 3 a 5 let,
  • výše úvěru od 300 000 Kč až do 8 milionů Kč,
  • garantovaná úroková sazba pro všechny klienty, kteří projdou schválením (např. 100% hypotéka Premium má sazbu 2,79 % s jednoletou fixací), standardní doba splatnosti: 5 – 30 let.

Parametry americké hypotéky Grande:
  • neúčelový úvěr jištěný nemovitostí ve vlastnictví či spoluvlastnictví klienta,
  • úvěr je nabízen jak občanům - zaměstnancům tak fyzickým osobám - podnikatelům,
  • výše úvěru: od 200 000 Kč do 1,5 milionu Kč,
  • výhodná garantovaná výše úroků (při jednoleté fixaci sazby 5,5 % p.a.),
  • doba splácení od 5 do 20 let,
  • klient neplatí žádné poplatky za žádost či za zpracování úvěru.

15. 11. Klienti z řad podnikatelů či společností s ručením omezeným mohou nově získat u Raiffeisenbank hypotéku na základě jejich obratu. Udělení úvěru tak bude posuzováno na základě procenta z ročního obratu. Úroková sazba je o 0,5 % vyšší než u běžných úvěrů. Úvěr je určen pro klienty, kteří prokáží minimálně dvouletou historii podnikání. U podnikatelů se bude brát v úvahu 15 % z obratu, více zvýhodněna budou takzvaná svobodná povolání. Lékaři, advokáti, auditoři, notáři, exekutoři či daňoví poradci tak k prokázání své schopnosti splácet budou moci doložit až 30 % ze svého celkového obratu. U společností s ručením omezeným s jediným vlastníkem pak banka bude v úvahu brát částku ve výši 10 % z obratu. Účelové úvěry kalkulované podle těchto příjmů Raiffeisenbank nabízí do 5 milionů Kč, s financováním do 70 % hodnoty zastavené nemovitosti.
30. 11. Od 1. prosince nabízí Wüstenrot hypoteční banka 100% hypotéku, která je určena mladým lidem do 36 let. Pokud žadatel nemá dostatečný příjem pro splácení úvěru, může využít spolužadatele. Maximální splatnost těchto úvěrů je 20 let. V rámci vánoční nabídky platné do 31.prosince zlevňuje Wüstenrot poplatek za zpracování úvěrů na polovinu. Za snížený poplatek poskytuje hypotéky s garantovanou úrokovou sazbou fixovanou na dobu 5 let. Nabídka platí i při kombinaci hypotečního úvěru se stavebním spořením, kdy je platnost úrokové sazby prodloužena na dobu 6 let.

Stavební spoření

8. 11. Stavební spořitelna České spořitelny nabízí novým klientům, kteří si do konce roku sjednají stavební spoření, prémii. Na účet vám připíše částku odvíjející se od cílové sumy stanovené ve smlouvě a vložené částky. Zvýhodněni jsou navíc novorozenci, jimž rodiče uzavřou smlouvu o stavebním spoření. Pokud vloží 2 % z cílové částky, mohou získat 3 000 Kč. Ostatní za stejných podmínek získají 1 500 Kč.
10. 11. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s největší pravděpodobností potvrdí pokutu 5 stavebním spořitelnám, a to za dohody o zdražování služeb pro zákazníky. Serveru Euro OnLine to řekl předseda úřadu Martin Pecina. Českomoravská spořitelna má z celkové výše hradit 228 milionů korun, Stavební spořitelna České spořitelny 94 milionů korun. Nejmenší díl připadl na Wüstenrot, který má zaplatit 19 milionů korun. Pokud úřad pokutu sníží, je pravděpodobné, že tak učiní proporcionálně.
23. 11. Všech 6 českých stavebních spořitelen půjčilo za prvních 10 měsíců letošního roku téměř o čtvrtinu více peněz než ve stejném období loňského roku. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny. Zatímco počet poskytnutých úvěrů 2 měsíce před koncem roku opět poklesl, objem úvěrů vzrostl o 24,6 % až na 35,3 miliardy Kč. Proti loňsku si zatím nejvíce polepšily Raiffeisen stavební spořitelna, Modrá pyramida a stavební spořitelna Wüstenrot. Dařilo se ale i největší Českomoravské stavební spořitelně. Objem poskytnutých úvěrů u Stavební spořitelny České spořitelny a Hypo stavební spořitelna poklesl.
28. 11. Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí uzavření smlouvy o stavebním spoření do konce roku 2005 zdarma. Klient navíc získá po 7 letech spoření úrokový bonus 20 %. Výsledná úroková sazba tak dosáhne 2,5 % p.a., místo základního úroku 2,1 % p.a.
30. 11. Fyzické osoby-podnikatelé mají u Raiffeisen stavební spořitelny snadnější podmínky pro získání překlenovacího úvěru. Fyzické osoby, které podnikají pouze na základě živnostenského listu, nově nemusí předkládat doklady o takzvané bezdlužnosti. Dříve bylo nutné před získáním úvěru doložit, že dotyčný nemá žádné neuhrazené platby vůči státním institucím. Dále se pro fyzické osoby snižuje koeficient životního minima u překlenovacích úvěrů na 1,1 z 1,4. Změny se také dotknou těch, kteří souběžně s podnikáním mají i zaměstnanecký poměr. Dosud bylo nutné předkládat jak daňové přiznání, tak i potvrzení o výši příjmu od zaměstnavatele. Nově bude stačit pouze toto potvrzení o příjmu ze zaměstnání, pokud ovšem bude příjem ze zaměstnání pro získání úvěru dostatečný. Navíc Raiffeisen akceptuje i příjmy z pronájmů nemovitostí. Poslední novinkou ve vztahu k fyzickým osobám-podnikatelům je samotné posuzování příjmu. Dosud se bonita podnikatelů zjišťovala podle jednoduchého vzorce: základ daně mínus zaplacená daň, nebyly tedy zohledněny odpisy, rezervy a neposuzoval se obrat podnikatele. Nově posuzuje spořitelna bonitu žadatele o úvěr také podle příjmu z obratu.

Pojištění

10. 11. Ministr zdravotnictví David Rath uvalil nucenou správu na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Důvodem je podle předchozích Rathových vyjádření neplnění zákonných povinností VZP, především narůstání jejího dluhu. Jejím správcem byl jmenován bývalý náměstek ředitelky VZP a zároveň Rathův nový náměstek Antonín Pečenka.
14. 11. Osud nového úpadkového zákona, o kterém jsme psali v článku Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu, je ohrožen. Před 3 týdny ve sněmovně sice prošel jeho návrh bez problémů do 2. čtení, ale jen proto, že sociální demokraté pustili dál i konkurenční předlohu ODS. Vláda věřila, že v dalším jednání získá pro svou verzi i pomoc občanských demokratů, ti ale nyní váhají. Napsaly to pondělní Hospodářské noviny. Místopředseda vlády Martin Jahn, který návrh předložil, chce koncem roku odejít z vlády a sněmovna si již odhlasovala, že o úpadku rozhodne nejdříve na přelomu ledna a února. Podle předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka však jsou všechny zákony, o nichž budou poslanci hlasovat až příští rok, nejisté. Zákon mohou už ve sněmovně zdržet změny navrhované poslanci. Pokud pak předlohu vrátí Senát, nestačí jí do voleb sněmovna znovu projednat, upozornil Zaorálek.
18. 11. Řidiči, kteří mají smlouvu na povinné ručení uzavřenou k 1. lednu 2005, mohou své pojišťovně poslat výpověď smlouvy na příští rok naposledy dnes. Smlouvu k 1. lednu má ještě přibližně polovina majitelů vozidel.
18. 11. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Pojišťovny České spořitelny je od listopadu 2005 Petr Zapletal, který od roku 2001 působil jako generální ředitel a předseda představenstva Investiční společnosti ČS. Zapletal byl také předsedou předsednictva Unie investičních společností ČR.
21. 11. Všeobecná zdravotní pojišťovna si možná půjčí od státu 3 miliardy Kč. Pojišťovna má dluh 12 miliard Kč a v rezervním fondu jí zbylo 6 tisíc Kč. Na pojišťovnu uvalil ministr zdravotnictví David Rath nucenou správu, aby už k jejímu dalšímu zadlužování nedocházelo.
22. 11. Skupina 17 senátorů podala stížnost k Ústavnímu soudu proti vyvlastňování menšinových akcionářů. Soudí, že existuje okruh 12 problémů, v němž jsou ustanovení zákonů nejasná a zavádějící. Novela obchodního zákoníku, která umožňuje akcionářům s podílem nad 90 % donutit ostatní menšinové majitele prodat cenné papíry za cenu stanovenou znalcem, platí od 1. července. Úpravu kritizují také menšinoví akcionáři. Senátoři poukazují na Listinu základních práv a svobod, podle níž je vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.
23. 11. Od 1. prosince 2005 mohou klienti Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS), kteří požádají o úvěr, uzavřít nové úvěrové pojištění Kvatro. To pokrývá současně 4 pojistná rizika: pojištění pro případ smrti, plné invalidity, dlouhodobé pracovní neschopnosti a nově také kryje riziko ztráty zaměstnání. Pojistné je hrazeno klientem v rámci splátky úvěru. Sazba pojistného činí měsíčně 1,10 Kč za každých 1 000 Kč pojistné částky. Pojištění Kvatro plně nahrazuje úvěrové pojištění Buřinka, přičemž navíc obsahuje i pojištění ztráty zaměstnání. Klienti si mohou nové pojištění Kvatro sjednat ke všem úvěrům SSČS, o něž požádají od 1. prosince 2005.
25. 11. Aviva přichází s novým produktem investičního životního pojištění 4Life, který se vyznačuje širokou flexibilitou. Určitou dobu můžete například krýt riziko (hypotéku nebo půjčku), pak přestat platit úplně, mezitím vybrat část již naspořených peněz, a pak pokračovat spořením nebo se víc pojistit proti úrazům a nemocem. Při úmrtí následkem úrazu je automaticky vyplacen minimálně dvojnásobek pojistné částky a v případě smrti způsobené dopravní nehodou je výplata navýšena o dalších 200 000 Kč. Další specialitou je trvání pojistné ochrany i po ukončení placení pojistného a možnost zachování připojištění i po snížení pojistné částky na nulu. Když se klient dostane do obtížné životní situace, může tak bez penalizace dočasně přerušit placení pojistného, aniž by tím došlo ke zrušení pojistné ochrany. Rozsah pojistné ochrany lze kdykoli v průběhu trvání pojištění upravovat stejně tak jako poměr pojistné ochrany a spoření či zvolenou investiční strategii.

Daně a život

1. 11. Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o daních z příjmů. Snížení daňového zatížení u fyzických osob je dosaženo snížením sazby daně v prvním daňovém pásmu z 15 na 12 % a ve druhém pásmu z 20 na 19 %, dále rozšířením prvního pásma daňové sazby ze 109 200 Kč na 121 200 Kč a nahrazením nezdanitelné části základu daně slevami na dani. U podnikajících fyzických osob dochází ke zjednodušení úpravy zdaňování příjmů, a to zejména formou zvýšení již osvědčených výdajových paušálů pro vybrané skupiny poplatníků.
3. 11. Životní minimum by se mohlo od ledna příštího roku zvýšit na 4 420 Kč ze současných 4 300 Kč. Tato částka připadá na dospělého člověka, který žije sám. Navrhuje to ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. O zvýšení však rozhodne vláda.
4. 11. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach plánuje další navýšení. Tentokrát se týká minimální mzdy, kterou chce od ledna 2006 zvednout o 6,6 %. Příští růst očekávejte od července, kdy by se měla minimální mzda zvýšit ještě o 6,2 %. Lidé by tak měsíčně měli od léta mít nejméně 8 135 Kč místo současných 7 185 Kč.
11. 11. Rovná daň by se Čechům nelíbila, vyplývá z výzkumu agentury CVVM. Téměř 67 % dotázaných soudí, že by u lidí s vysokými příjmy mělo být procento odvedené na daních vyšší než u lidí s nižšími výdělky. Čtvrtina chce vyšší celkové zdanění a téměř stejná část, tedy 24 % respondentů, je pro zdaňování jednotnou sazbou bez ohledu na výši příjmu.
16. 11. Stát chce mít přehled o tom, kdo mu dluží nějaké peníze na daních a na sociálním a zdravotním pojištění. K tomu plánuje vytvoření registru dlužníků státu, který připravuje místopředseda vlády Martin Jahn.
16. 11. Na finančních úřadech můžete od minulého pátku zaplatit hotově jen 10 tisíc Kč. Ministerstvo financí (MF) tak chce posilovat bezpečenost při placení daní na úřadech. V dnešním prohlášení MF uvedlo, že jednalo s bankami o tom, aby si neúčtovaly při platbách daní poplatky a dále s Českou poštou o zavedení speciálních složenek pro platbu daní. Zatím obojí neúspěšně. Proto připravilo MF pozměňovací návrh, kterým dojde v příštím roce ke zrušení tohoto limitu.
22. 11. Česká republika musí do roku 2008 zavést nové spotřební daně na cenu elektřiny, pohonných hmot, plynu a uhlí, přikazuje ji to směrnice Evropské unie. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana je zavedení ekologické daně nesmyslem. "Je to tahání peněz z našich kapes, které jde v důsledku proti zlepšení životního prostředí," míní Urban. Daň oproti tomu vítají ekologové i ekonomové.

Penzijní fondy

10. 11. Ke konci 3. čtvrtletí tohoto roku činil počet penzijně připojištěných osob 3,2 miliónu, což je o 2,46 % více než ve druhém čtvrtletí 2005 a o 8,9 % více než na konci roku 2004. Počet penzijně připojištěných převyšuje 60 % práce schopných v České republice a ve srovnání s počtem obyvatel ĆR ho využívá téměř jedna třetina populace. Narůstá počet účastníků, kterým přispívá na penzijní připojištění zaměstnavatel. K 30.9.2005 získalo příspěvek zaměstnavatele 756 tisíc připojištěných, tedy o 26,5 tisíc více než k 30. červnu 2005. Objem prostředků evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění k 30. září 2005 přesahuje 107 miliard Kč. Je to o 4 miliardy Kč více než na konci druhého čtvrtletí 2005 a o 13 miliard Kč více než na konci roku 2004. Při porovnání se stavem na konci stejného období v loňském roce, kdy bylo na účtech účastníků 89 miliard Kč, se jedná o 20,4% nárůst.
10. 11. Majetek domácích investorů vložených do podílových fondů činil ke konci 3. čtvrtletí 214,6 miliard Kč, tedy nárůst o 18,6 %. Podíl zahraničních podílových fondů tvořil podle Asociace pro kapitálový trh na tomto objemu téměř 40 %, tedy 84 miliard Kč. Největší podíl v zahraničních podílových fondech tvoří již tradičně investice do fondů peněžního trhu (29,9 miliard Kč), s velkým odstupem následovány fondy zajištěnými (17,6 miliard Kč) a fondy dluhopisovými (16,8 miliard Kč). Podíl korunových investic v zahraničních podílových fondech činí více jak 75 %. Druhou nejoblíbenější měnou mezi domácími investory je euro. Mezi největší zprostředkovatele investic do zahraničních podílových fondů patří Československá obchodní banka se 45 miliardami Kč, ING Bank se 13 miliardami Kč a Česká spořitelna se 7,3 miliardami Kč.
11. 11. Z průzkumu Českého statistického úřadu vyplývá, že Češi už tolik nespoří peníze na běžných účtech nebo na vkladních knížkách, ale využívají jiných forem úspor, například podílové fondy, stavební spoření a penzijní připojištění. Před 10 lety si každý ze 100 Kč ušetřil 14 Kč, dnes jen 7 Kč. Podle úřadu je také míra úspor českých domácností nižší než evropský průměr. Přímé investice do cenných papírů stále nejsou u českých drobných investorů ve středu zájmu. A to i přesto, že jejich výnosy, zejména v případě akcií obchodovaných na pražské burze, přesahovaly v letech 2002 až 2005 každoročně v průměru 40 procent.
16. 11. Počet účastníků penzijního připojištění neustále roste. Na konci 3. čtvrtletí roku 2005 činil 3 207 308. Nárůst od počátku roku činí téměř čtvrt miliónu klientů, 60 % nových klientů je navíc méně než 40 let. Průměrný příspěvek účastníka, zůstává i přes drobné zvýšení stále pod hranicí 400 Kč. Nejvíce klientů, tedy 31 % si ukládá 500 až 599 Kč, takže čerpají plnou státní podporu a částečně i daňovou úsporu pro příspěvky mezi 500 a 1 500 Kč.
24. 11. Jednání o důchodové reformě opětovně zkrachovalo. Představitelé vládních stran se nebyli schopni dohodnout na věku odchodu do důchodu a na budoucím zaopatření penzistů. Členové komunistické strany jsou proti zvyšování věku odchodu do důchodu do roku 2030.

Život

8. 11. Míra nezaměstnanosti činila ke konci října 8,5 %, proti minulému měsíci klesla o 0,3 %. Úřady práce registrovaly celkem 491 878 osob, což je o 11 518 lidí méně než ke konci předchozího měsíce a o 25 934 méně než ve stejném období roku 2004. Z celkového počtu nezaměstnaných je 459 893 schopno okamžitě nastoupit do práce. To je téměř o 15 071 méně než v září 2005.
8. 11. Meziroční inflace se vyhoupla na letošní maximum, tedy na 2,6 % ze zářijových 2,2 %. Největší roli hrálo zdražení plynu a tepla pro domácnosti, které zvýšily celkové náklady na bydlení o 2,3 %. Inflaci na druhé straně přibrzdily klesající ceny benzínu poté, co ceny ropy na světových trzích sestoupily z rekordních hodnot. Očekává se, že inflace do konce letošního roku ještě mírně zrychlí.
23. 11. Před uzavřením dlouhodobé smlouvy s mobilními operátory varuje Sdružení obrany spotřebitelů. Jejím podpisem se totiž klienti mohou připravit o možnost přenesení čísla k jinému operátorovi, která se jim otevře 15. ledna 2006. Spotřebitel se tak může připravit o výhodu vlastnictví stejného čísla u jiného mobilního operátora, který by třeba nabídl celkově výhodnější podmínky
23. 11. Bohatství Čechů se zdvojnásobilo. České domácnosti zvýšily od roku 1995 své bohatství téměř 2x. Na každého Čecha připadl v polovině letošního roku nepeněžní majetek za více než 471 tisíc Kč. V roce 1995 to přitom bylo jen 242 tisíc Kč. Vyplývá to ze studie společnosti Patria Finance. Hlavní důvody bohatnutí českých občanů vidí analytik společnosti David Marek ve vyšších mzdách, výrazném růstu cen nemovitostí a částečně také ve zvýšení cen akcií.
25. 11. Za 9 měsíců tohoto roku se v České republice začalo stavět 29 967 bytů, což je o 3 % více než ve stejném období v loňském roce. Počet dokončených bytů vzrostl na 20 995, tedy o 5,3 %. Tento růst ovlivnily hypotéky, očekávané zvýšení DPH na bytovou výstavbu a podpora při získání prvního bytu.
29. 11. Postupné uvolňování nájemného začne v lednu 2007 a potrvá 4 roky. Deregulace nájemného by měla být rozložena do 4 let tak, aby skončila v závěru roku 2010. Nájemné by vždy vzrostlo k 1. lednu, poprvé tedy v lednu 2007. Tento návrh dnes podpořil poslanecký klub ČSSD. "Jde o všeobecný kompromis, na kterém jsme se dohodli. Pokud by úplně všichni pronajímatelé využili maximálního limitu zvýšení, který závisí na konkrétním bytě v konkrétní lokalitě, zvyšovalo by se průměrné nájemné o cca 14 % ročně," řekl ministr Radko Martínek. Je tedy pravděpodobné, že ve sněmovně má tento návrh v tuto chvíli největší šanci na úspěch. Podle statistiky rodinných účtů Českého statistického úřadu je představuje čisté nájemné v nájemních bytech (nedružstevních) v roce 2005 v průměru 1 553 Kč měsíčně (což je 7,7 % z čistého příjmu domácnosti). Po 1. lednu 2007 by to tedy představovalo 1 770 Kč v průměru za nedružstevní nájemní sektor v České republice.
30. 11. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpovídá ve svém výhledu České republice na příští 2 roky nadále silný hospodářský růst kolem 4,5 %. OECD však zároveň poukazuje na pomalost strukturálních reforem. Ta by podle ní mohla zhoršit perspektivy růstu a v dlouhodobém výhledu ohrozit zvládnutelnost veřejných financí.
30. 11. V únoru příštího roku se v Praze uskuteční mezinárodní setkání mladých profesionálů SEYS 2006 (Successor´s European Youth Summit). Jde o setkání mladých lidí, kteří se pohybují ve vrcholných pozicích politiky, managementu firem, vědy i umění. Trend nástupu mladých elit je prozatím jen málo popsaný. Také proto pořadatelé výše zmíněné akce, poradenská firma Capgemini a komunikační skupina Mather, zrealizovali mezi 150 top manažery v České republice, Maďarsku, Německu, Francii a Velké Británii anketu, jejíž cílem bylo tento fenomén lépe zmapovat. Z výsledků ankety vyplynulo, že mladí Češi dosáhnou vrcholu své kariéry obvykle do 37 let, což je v mladším věku, než tomu bylo v minulých letech, do vyšších pozic se prosazují častěji než v minulosti, a to více ve větších mezinárodních organizacích.

EU

7. 11. Příprava na přijetí eura vázne. Sobotní Lidové noviny kritizují ministerstvo financí za pomalé plnění úkolů nutných k přechodu do eurozóny. Z 38 jich Česká republika splnila pouze 1, zatímco například Slovensko 22. I ten jediný odškrtnutý bod ale podle listu vzbuzuje rozpaky. Jde totiž o oznámení letopočtu, kdy bude euro zavedeno. Podle vládních činitelů to mát být 1. ledna 2010.
15. 11. Ministr financí Bohuslav Sobotka spolu se svým náměstkem Tomášem Prouzou mají dnes veřejnost informovat, za jakých podmínek zavede Česká republika jednotnou evropskou měnu euro. Prouza, který se stane národním koordinátorem pro přípravu na přijetí eura, je zastáncem jednorázového přijetí eura v Česku.
15. 11. Evropská banka pro obnovu a rozvoj kritizuje podnikatelské prostředí v České republice. Ve své nové ročence Transition Report 2005 volá po pokračujících reformách především veřejných financí a kritizuje skutečnost, že Česko patří spolu s Maďarskem k těm státům střední Evropy, kde se podnikatelské prostředí od roku 2002 zhoršilo, zatímco trend jinde směřuje ke zlepšování. Ve střednědobé perspektivě však očekává robustní růst.
18. 11. Na svou první oficiální návštěvu České republiky dnes přijíždí do Prahy předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Chystá se zde zahájit debatu o budoucnosti Evropské unie. Krom jiného se setká s českými politiky a v centru metropole otevře Eurocentrum.
24. 11. Kabinet premiéra Jiřího Paroubka včera schválil plán na zavedení společné evropské měny euro. Vláda by chtěla vstoupit do eurozóny 1. ledna 2010, ovšem rozhodnutí přenechala kabinetu, který vznikne příští rok v červnu. Podle analytiků České spořitelny se v Čechách bude platit eurem až v roce 2013.
28. 11. Česká republika vstoupí do systému ERM II ve druhé polovině roku 2007. Ministerstvo financí společně s Českou národní bankou zastává názor, že Česko by v systému ERM II mělo setrvat pouze nezbytně nutnou dobu, to znamená2 roky před předpokládaným termínem přijetí jednotné evropské měny. Termín vstupu ve druhé polovině roku 2007 odpovídá plánovanému zavedení eura 1. ledna 2010. "Není důvod do systému ERM II spěchat. Pro přijetí jednotné evropské měny je nutná ekonomická sladěnost a splnění 5 Maastrichtských kritérií. Ta bychom měli plně splnit v roce 2008," vysvětluje náměstek ministra financí Tomáš Prouza.
28. 11. Slovensko v pátek o půlnoci překvapivě vstoupilo do režimu ERM II (Exchange rate mechanism), tedy do mechanismu fixace dané měny na euro v rámci takzvaného fluktuačního pásma. Účast domácí měny v mechanismu ERM II je potřebná k plnění kurzového konvergenčního kritéria jako jednoho z maastrichtských konvergenčních kritérií. Mimo tento kurzový mechanismus zůstává jen Česko, Polsko a Maďarsko.

Podniky

9. 11. Podnikatelům by se mělo od poloviny roku 2006 žít snadněji. Vláda totiž schválila legislativní opatření umožňující, aby podnikatelům při zahájení i v průběhu činnosti stačil na všechny nutné úkony jeden úřad. Veškeré činnosti budou moci vyřizovat na jednom z centrálních registračních míst. Ty budou působit na živnostenských úřadech a bude zde možno provést vedle vlastního oznámení živnosti také daňovou registraci a oznámení České správě sociálního zabezpečení, úřadům práce a příslušné zdravotní pojišťovně.
29. 11. 63 % českých společností se stalo obětí hospodářské kriminality, tvrdí studie Pricewaterhousecoopers. V celosvětovém měřítku se počet společností vykazujících finanční ztráty spojené s hospodářskou kriminalitou od roku 2003 zvýšil o 50 %. Téměř polovina všech organizací se v celosvětovém měřítku stala v uplynulých 2 letech obětí nějakého typu hospodářské kriminality. Tyto závěry vyplývají ze studie společnost společnosti PricewaterhouseCoopers nazvané Celosvětový průzkum hospodářské kriminality 2005.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, Akontace, Aktiva, Americké hypotéky, banky, Běžné účty, Běžné účty pro podnikatele, Bonita, bonitu, bonity, burza, bydlení, byt, Cenné papíry, Cenný papír, Cílová částka, ČNB, daň z příjmu, Daně, depozit, Depozitum, Deregulace, dluhopis, Dluhopisy, Doba splatnosti, domácnost, DPH, Důchod, ERM, ERM II, EU, euro, Evropská unie, finance, Fond, Fondy dluhopisové, fondy peněžního trhu, HDP, Hypoteční banka, Hypoteční banky, hypoteční úvěr, Hypotéka, Hypotéky, inflace, Internet, Investice, Investiční produkty, Investiční společnosti, Investiční životní pojištění, Jmenovitá hodnota, Kapitálový trh, Kariéra, Komise pro cenné papíry, kontokorent, Kontokorentní úvěr, kontokorentu, koruna, Kreditní karta, Kreditní karty, Leasing, mzda, nemovitost, nemovitosti, nezaměstnanost, Obrat, Penzijní fond, Penzijní připojištění, Platební karta, platební karty, Podílové fondy, Podílový fond, podnikání, podnikatel, Pojistná částka, Pojistné riziko, Pojištění osob, Pojištění pro případ smrti, Pojišťovny, poplatník, Povinné ručení, Připojištění, riziko, rovná daň, sazba pojistného, Sdružení obrany spotřebitele, sleva na dani, Smrt, Spotřebitel, Spotřebitelské úvěry, spotřební daň, státní podpora, Stavební spoření, Stavební spořitelna, Stavební spořitelny, Úročení, Úrok, úroková sazba, úrokové sazby, úroky, úspory, Úvěr, Úvěry ze stavebního spoření, výpověď, Zajištění, základ daně

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: říjen

4. 11. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: září

7. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností... celý článek

Události uplynulého měsíce: srpen

9. 9. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: červenec

5. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: červen

8. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services