Události uplynulého měsíce: říjen

redakce Peníze.CZ | 4. 11. 2005
Události uplynulého měsíce: říjen
Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru říjnových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

3. 10. Česká spořitelna připravuje na podzim několik novinek. Kreditní kartu s limitem 30 000 Kč si můžete sjednat i prostřednictvím bezplatné telefonní linky, PIN obdržíte do 10 dní. Dále banka rozšiřuje svou odpovědnost při ztrátě karty. Nově bude ručit od okamžiku zablokování, místo dosavadní půlnoci dne, ve kterém klient nahlásil blokaci.
4. 10. Rakouská banka Niderösterreichische Landesbank-Hypothekenbank (NÖ Hypo) vstoupí na trh ČR. Jedna z nejmenších rakouských bank se specializuje na poskytování hypotečních úvěrů. Teď plánuje otevření první pobočky u nás.
6. 10. Představenstvo Komerční banky zvolilo svým předsedou Laurenta Goutarda, který byl současně představenstvem jmenován do funkce generálního ředitele. Místopředsedou představenstva a náměstkem generálního ředitele byl zvolen Philippe Rucheton.
6. 10. Česká spořitelna zvýšila bezpečnost internetového bankovnictví. Do aplikace Servis 24 se přihlašujete prostřednictvím grafické klávesnice a částky vyšší než 20 tisíc Kč musíte autorizovat kódem, který obdržíte sms zprávou. O nedostatcích internetbankingu České spořitelny jsme psali .
6. 10. Komerční banka mírně zvyšuje sazby u některých depozit.
11. 10. Neplatíte faktury za mobil? Zapomeňte na úvěr od banky. Tak by se dal charakterizovat vstup všech 3 mobilních operátorů u nás ke sdružení SOLUS, ve kterém byly dosud zapojeny finanční instituce, především banky. Pokud jste 90 dní v prodlení s placením faktur za paušál, dostanete se do registru neplatičů, který je veřejný i pro některé banky.
11. 10. Poštovní spořitelna dnes zveřejnila svou strategii pro příštích 10 let. Cílem je stát se do roku 2015 jedničkou na trhu pro drobnou klientelu. Poštovní spořitelna nabídne mobilní bankovní poradce. Na trh uvede např. hypotéku. V delším časovém horizontu plánuje zavedení služby cash back pro své klienty.
18. 10. Společnost GE Money chce jednat se zákazníky čestně a s respektem. Týká se to především poskytování srozumitelných a přehledných informací, úprav v interním systému motivace zaměstnanců (kromě kvantity uzavřených smluv bude u svých zaměstnanců hodnotit i kvalitu poskytnutí služeb) a v jejich školení. GE Money tento projekt odstartovala takzvaným Týdnem odpovědného chování, v němž se každý den zaměřuje na jinou skupinu, dnes se chce představit zákazníkům.
19. 10. Stále více domácností nemá peníze na splácení svých dluhů. Podle České národní banky se problém týká už 8 % všech domácností, které si vzaly úvěr od banky nebo splátkové společnosti.
19. 10. Bankovní kartel neexistuje. Podle Hospodářských novin, které se odvolávají na důvěryhodné zdroje, neuzavřely 3 největší české banky kartelovou dohodu. Antimonopolní úřad je vyšetřoval kvůli zdražování bankovních poplatků a hrozil jim pokutou v celkové výši až 8 miliard Kč.
20. 10. Rakouská banka NÖ Landesbank-Hypothekenbank (NÖ HYPO-BANK) otevírá svoji reprezentaci v Praze a vstupuje tak na český trh. V Rakousku je univerzální bankou, na českém trhu se bude specializovat na financování investic ve veřejném sektoru. Vlastníkem 59 % akcií této banky je Dolní Rakousko a zbývajících 41 % je v majetku koncernu ÖVAG.
24. 10. K hypotéce od Raiffeisenbank dostanete zdarma i kreditní kartu. Karta je po dobu 3 měsíců osvobozena od poplatků za její vedení a úročena sazbou Pokud s kartou nebudete spokojeni, můžete ji bez poplatků vrátit. Karta je nabízena nejen hlavnímu žadateli ale i spolužadatelům o hypoteční úvěr.
25. 10. Od 20. října do 31. prosince 2005 nabízí GE Money Multiservis čtyřměsíční období s nulovým úročením u své kreditní karty MoneyCard. Tato nabídka se vztahuje na všechny bezhotovostní transakce provedené kartami vydanými v tomto období na obchodních místech téměř všech partnerů GE Money Multiservisu.
26. 10. Ministerstvo financí včera představilo seznam změn z oblasti bankovního sektoru, které plánuje upravit formou zákona. Zákon bude v případě jeho schválení zakazovat mimo jiné účtování poplatků za neuznanou reklamaci a také za rušení účtu. Mohl by také vzniknout institut finančního ombudsmana nebo jednotná databáze sazebníků.
26. 10. Raiffeisenbank zvýšila úročení korunových termínovaných vkladů do 500 tisíc Kč, a to při uložení peněz od 1 týdne do 6 měsíců. Nárůst závisí na výši vkladu a délce jeho uložení, maximálně však o 0,2 %. Banka zároveň změnila nastavení některých sazeb hypotečních úvěrů. U úvěrů s financováním od 70 do 90 procent banka snižuje úrokové sazby o 0,3 procentního bodu, snížení je přitom platné u všech fixací.
26. 10. HVB Bank začala vydávat ve spolupráci s Generali Pojišťovnou co-brandovanou čipovou kartu. Jde o kreditní kartu, k níž při vydání dostanete na její účet 500 Kč a z každé bezhotovostní transakce obdržíte 0,3 % z utracené částky zpět. Dále se ke kartě vztahují doplňkové služby, jako cestovní pojištění, pojištění pro případ zneužití karty a pojištění pro případ neschopnosti splácet.
27. 10. ČSOB od poloviny října výrazně snížila úrokovou sazbu u ČSOB Půjčky na cokoliv z 13,9% p.a. na 8,9% p.a. Jedná se o garantovanou výši sazby pro všechny žadatele.
31. 10. ČNB zvýšila úrokové sazby z 1,75 % na 2 %. Důvodem pro růst sazeb je vyšší prognóza inflace. Podle odhadů České spořitelny inflace poroste příští rok až nad 3 %, ovšem především díky nákladové inflaci, tedy regulovaných cen a cen benzínu. Poptávková inflace by podle jejich odhadů měla zůstat utlumená díky nevýrazně rostoucí poptávce. V roce 2007, to znamená v horizontu, na který se ČNB dívá při nastavování sazeb, by se inflace měla vrátit ke 2,5%.

Běžné účty a platební karty

4. 10. Klienti Poštovní spořitelny mohou od počátku října vybírat za 5 Kč z bankomatů ČSOB i na Slovensku.
6. 10. Poštovní spořitelna obohatila své elektronické bankovnictví počátkem října o další funkce. Klienti nyní mohou využít funkce Max Info PS a získat tak okamžitý přehled o pohybech na účtu. Mohou si také dobít kredit na předplacené karty všech tří mobilních operátorů.
7. 10. Volksbank CZ nabízí zvýhodněnou nabídku služeb pro malé a střední firmy a fyzické osoby – podnikatele ve formě balíčku s názvem EXPERT konto, a to za cenu 249 Kč měsíčně.
7. 10. Kreditní karta MoneyCard snižuje limit pro bezplatné vedení v dalších letech ze 60 000 na 48 000 Kč.
10. 10. Od října zdražila Česká spořitelna kontokorent. Z 13,90 % na 15,90 % ročně vzrostlo úročení povoleného přečerpání na sporožirovém účtu. Výhodnější úrok kontokorentu má například Poštovní spořitelna (12 % ročně), Raiffeisenbank (12,1 %) nebo Živnobanka (od 10 %).

Spotřebitelské úvěry

18. 10. Raiffeisenbank a.s. zvýhodnila podmínky spotřebitelského úvěru Rychlá půjčka, který mohou nyní klienti předčasně splatit bez jakéhokoli poplatku.
20. 10. GE Money Multiservis, poskytující spotřebitelský Multiservis úvěr a kreditní kartu MoneyCard, nabízí svým klientům v období předvánočních nákupů speciální nabídku: zákazníci mohou do konce roku nakupovat na splátky s nulovým navýšením.
27. 10. V prvním čtení schválili včera poslanci podobu zákona o úpadku, jenž zásadně změní vypořádání bankrotů. Úplná novinka v zákoně přináší řešení oddlužení lidí. Občanům a drobným podnikatelům, kteří nebudou schopni splácet své závazky, bude umožněno vyhlásit takzvaný osobní bankrot.

Investice

11. 10. Fio, burzovní společnost, oznamuje snížení poplatků. Změny jsou zejména v segmentu KOBOS BCP Praha, a.s. Minimální poplatek za obchod se snižuje na 60 Kč a do objemu obchodu 100.000 Kč je poplatek nově 0,6 %. Ve druhém objemovém pásmu od 100.000 Kč do 250.000 Kč se poplatek snižuje na 0,5 % + 100 Kč a snížení se promítá i do dalších pásem. Změny doznal také poplatek pro největší evropský akciový trh Xetra. Minimální poplatek se snižuje z dosavadních 11,95 EUR na 9,95 EUR.
13. 10. RSJ Invest a.s. se stala členem londýnské derivátové burzy Euronext.liffe. V současné době průměrný obrat RSJ Invest převyšuje 660 000 kusů STIR kontaktů měsíčně. Tento objem přestavuje na roční bázi 2,4 % všech obchodů Euronext.liffe v celkové nominální hodnotě 211 biliónů Kč.
17. 10. Burza se na základě dohody s Komisí pro cenné papíry začala začátkem léta 2005 zabývat maržovými obchody. Předpokládá se, že konečné znění úpravy burzovních pravidel by mělo být schváleno na listopadovém zasedání Burzovní komory a v platnost by mělo vejít pravděpodobně počátkem roku 2006.

Akcie a trhy

3. 10. Většinoví vlastníci dvou stovek českých společností řekli svým minoritním akcionářům sbohem a jejich podíly na valných hromadách nuceně odkoupili. Možnost zbavit se drobných akcionářů přinesla vlastníkům s podílem nad 90 % firmy kontroverzní novela obchodního zákoníku, která platí teprve od 3. června letošního roku.
18. 10. Pražská burza v první polovině roku 2006 přivítá BGS Levi Group, která vznikla letos v létě spojením slovenské BGS -Distribution a Levi International, předních firem z oblasti IT resp. polovodičů. Po optimistických tvrzeních šéfa BCPP, že do konce roku 2005 přivede ještě minimálně tři IPO to není mnoho. Kapitálový trh po mimořádném úspěchu Zentivy očekával příchod opravdu veliké primární emise.

Fondy

14. 10. Spočítali a připravili jsme pro vás .
17. 10. Výnosy českých podílových fondů v letošním roce postupně rostou. Ty, které mají v majetku akcie, už většinou přesáhly loňskou úroveň. Akciové fondy průměrně vynesly 12,5 %. Smíšené fondy se zhodnotily o skoro 8 %, dluhopisové fondy o 3,9 %. Fondy peněžního trhu vykázaly zhodnocení okolo 1 %.

Bydlení

13. 10. Při převodu bytových domů z majetku státu na jiné osoby se bude postupovat podle dosud platných pravidel, rozhodla vláda.

Hypoteční bankovnictví

17. 10. ČSOB Půjčka na lepší bydlení snížila úrokovou sazbu na 5,9 % p.a. Dále zavádí ČSOB Hypotéku bez dokládání příjmů. Minimální výše úvěru činí 200 tisíc a maximální 5 milionů korun. Úvěr je poskytován do 50% hodnoty nemovitosti, přičemž hodnota zástavy musí být alespoň jeden milion korun. Stejně jako u běžné hypotéky si klienti mohou půjčit na 5 až 30 let
18. 10. Hypoteční úvěr BAWAG Bank CZ je další z nabídky na našem trhu. Podle parametrů se však o žádnou převratnou novinku nejedná. Řekněme, že jde o standard.
20. 10. Česká spořitelna poskytuje novomanželskou hypotéku pro mladé lidi do 36 let (manželé nebo svobodné pečující alespoň o 1 dítě). Úroková sazba je zvýhodněna o 0,2 % oproti aktuální garantované sazbě. Pro hypotéku 1 milión Kč si můžete vybrat pevnou splátku 2 999 Kč při fixaci na jeden rok nebo 3 999 Kč při fixaci na 5 let.
26. 10. Hypoteční banka začala poskytovat speciální hypotéky pro cizince. K získání hypotečního úvěru si musí cizinec pro tento účel založit společnost s r. o., předložit výpis z obchodního rejstříku, potvrzení o příjmu, případně manažerskou smlouvu, pracovní smlouvu nebo výpisy z účtu za posledních šest měsíců.
31. 10. GE Money Bank nabízí ke smlouvě o hypotečním úvěru pojištění schopnosti splácet od Pojišťovny Cardif Pro Vita. Klienti tak získají 6 měsíců tohoto pojištění zdarma. Nabídka platí pro smlouvy uzavřené od poloviny října až do konce roku 2005 a vztahuje se na všechny nabízené typy hypoték, včetně Hypotéky naopak, tedy hypotéky se schválením před výběrem nemovitosti.

Stavební spoření

10. 10. Ministerstvo financí (MF) upozorňuje klienty stavebních spořitelen, že se objevil případ, kdy jistá společnost tvrdí, že jedná pod záštitou MF a nabízí klientům stavebních spořitelen rady, jak získat více prostředků ze státního příspěvku na stavební spoření. MF nepodporuje žádnou firmu nabízející finanční produkty či poradenskou činnost v oblasti stavebního spoření. V žádném případě se také nemůže jednat o zaměstnance MF.
25. 10. Objem úvěrů poskytnutých stavební spořitelnou Wüstenrot překročil koncem září 2 miliardy korun. Ve srovnání s loňským rokem vzrostl objem úvěrů o více než 20 %. U nových smluv o stavebním spoření vykázala nárůst o 56 %.

Pojištění

10. 10. Sjednáním povinného ručení on-line u Allianz získáte 15% slevu. Na povinném ručení tak můžete ušetřit přes tisíc korun.
20. 10. Victoria Volksbanken pojišťovna, a.s. bude od listopadu nabízet nové úrazové pojištění TOP STAR ve dvou variantách: Start a Start Plus.
24. 10. Povinné ručení přes telefon nebo přes internet si můžete sjednat už u 8 pojišťoven. Naposled k nim přibyla Callin ze skupiny PPF. Takto uzavřené smlouvy jsou většinou levnější.
25. 10. V rámci cestovního pojištění budou pojišťovny nabízet i pojištění proti terorizmu. Od 10. října tuto službu dostanete u Allianz, a to bez navýšení sazeb pojistného. O krytí rizik terorizmu uvažují i ostatní pojišťovny.
31. 10. Příští rok bude mít nárok na bonus z povinného ručení zhruba 90 procent klientů pojišťovny Kooperativa. Například majitel auta s obsahem motoru 1 000 až 1 350 ccm), jenž má nárok na nejvyšší bonus, zaplatí za povinné ručení 2 588 Kč oproti loňským 2 696 Kč. Pro auta s objemem 1 351 až 1 400 ccm zaplatí řidiči oproti standardní sazbě v této skupině 4 032 Kč, oproti letošním 4 196 Kč. Kooperativa nabízí ke každé individuální smlouvě povinného ručení, ať už nové či stávající, živelní pojištění auta zdarma.
31. 10. Česká pojišťovna nabízí v roce 2006 nižší sazby povinného ručení než letos. Majitelé vozidel s nejrozšířenějším objemem motoru do 1350 ccm, kteří doposud nezpůsobili dopravní nehodu, zaplatí za zákonnou pojistku v kategorii Standard v základní sazbě o 135 korun méně, konkrétně 2607 Kč. U Bonusu Exclusive ušetří oproti letošku 121 korun, povinné ručení je tedy vyjde na 2711 Kč.

Daně a život

19. 10. Pro druhé čtení Ministerstvo financí iniciovalo pozměňovací návrh zákona o dani z příjmů, který by živnostníkům umožnil uplatnit nové výdajové paušály již za zdaňovací období roku 2005. Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny v rámci novely zákona o dani z příjmů schválil koalicí dohodnutý návrh na zvýšení výdajových paušálů všem skupinám živnostníků.
26. 10. Vláda podle očekávání zamítla návrh ODS na zrušení daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí. Bez ohledu na její stanovisko však návrh posoudí Poslanecká sněmovna. ODS tvrdí, že výnosy zmiňovaných daní jsou neúměrně nízké vzhledem k administrativním nákladům na jejich vybrání. Téměř totožný návrh přitom sněmovna hned v prvním čtení zamítla počátkem prosince 2003.
31. 10. Poslanci ODS v úterý v Poslanecké sněmovně podpoří vládní návrh na snížení daní z příjmu. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Podle něj strana bude pro návrh hlasovat, i pokud neuspěje se svými pozměňovacími návrhy. "Malé snížení daní je lepší snížení daní než žádné snížení daní," uvedl. Jeho oponent v debatě, ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), postoj ODS přivítal.

Penzijní fondy

12. 10. Podpisem smlouvy o prodeji Hornického penzijního fondu Ostrava, a. s., byla završena jednání mezi dosavadními akcionáři Fondu, společností OKD a Odborovým svazem pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a novým majitelem, jímž je Skupina ČSOB. Převod akcií fondu podléhá souhlasu Ministerstva financí ČR, které ze zákona vykonává dohled nad penzijními fondy.

Život

3.10. Sociálně slabí studenti vysokých škol mají vyhlídky na vůbec první systematickou podporu státu při svých studiích. Ministerstvo školství ve spolupráci s vicepremiérem Martinem Jahnem připravilo návrh, aby byla zavedena sociální stipendia. Ta by se mohla rozdělovat už od ledna. V Poslanecké sněmovně je totiž před schválením novela vysokoškolského zákona, ke které poslanci ČSSD plán "přišpendlili" jako pozměňovací návrh.

EU

31. 10. Ministr financí Bohuslav Sobotka plánuje na jaře příštího roku zřídit pracovní skupinu, jež by připravovala přijetí eura. Jak uvedl v neděli Sobotka v pořadu ČT Otázky Václava Moravce, už v listopadu vznikne funkce národního koordinátora, kterou by měl vykonávat náměstek ministra financí. O plnění strategie přistoupení k euru bude vládní kabinet jednat v listopadu.

Statistiky

14. 10. V České republice roste zásilkový obchod, ovšem jeho podíl na maloobchodních tržbách je stále velmi nízký. Je zhruba 1,4 %. Prodej přes internet, který ročně roste o 40 %, jej táhne nahoru. Celkový obrat v zásilkovém obchodě pro obyčejné zákazníky činí asi 16 mld. Kč.

Další aktuality

4. 10. Nastavte si svou oblíbenou barvu! Peníze.CZ umožňují jednoduše měnit své zabarvení. Máte-li zapnuté cookies ve svém prohlížeči, budeme si my pamatovat vaše nastavení. Volbu můžete provést na konci každé stránky.
11. 10. Míra nezaměstnanosti se v září snížila na 8,8 % ze srpnových 8,9 %. Práci v září hledalo 503 396 lidí, což je o 1 858 méně než na konci srpna. Uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.
11. 10. Narušení hospodářské soutěže se vždy obrátí proti spotřebitelům, proto představitelé Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Sdružení obrany spotřebitelů České republiky podepsali společné memorandum. Na jeho základě se otevírá prostor pro spolupráci zejména ve věci společných konzultací a předávání podnětů od spotřebitelů.
12. 10. Premiér Paroubek odvolal ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou. Nástupce vybere do deseti dnů. Resort dočasně povede jeden z náměstků.
21. 10. Česko přejde na společnou evropskou měnu euro až v roce 2013. V té době by kurz české měny měl být okolo 25,50 Kč za euro. Informovala o tom ve své analýze Česká spořitelna. Vláda ale počítá s tím, že ČR přistoupí na jednotnou měnu v roce 2010.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: září

7. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností... celý článek

Události uplynulého měsíce: srpen

9. 9. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: červenec

5. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: červen

8. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: květen

3. 6. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Nahlédněte do výběru květnových událostí.

Partners Financial Services