Legislativní paskvil motivuje naruby

Legislativní paskvil motivuje naruby
Aby byli lidé žijící ze sociálních dávek více motivováni pracovat, byl přijat nový zákon o dani z příjmů. K němu ale Ministerstvo vydalo ještě pokyn, který jaksi dobrý úmysl vlády zcela převrátil. Umožnil např., aby otec pěti dětí, který je zaměstnán v pracovním poměru na jednu hodinu měsíčně za minimální hodinovou mzdu 42,50 Kč, získal nárok na bonus ve výši 30 tisíc Kč za rok. A pokud navíc pobírá podporu v nezaměstnanosti, nepřišel ani o tu.

Čtvrtého ledna jsme vydali článek Množme se a plaťme méně aneb daně a děti ve 2005, který bohužel již v okamžiku vydání obsahoval nesprávnou informaci, za což se upřímně omlouváme. Vycházel totiž z textu schválené novely zákona o daních z příjmů. Jenom pár hodin předtím ale spatřil světlo světa Pokyn Ministerstva financí ČR D - 274, v němž MF sděluje (pokud to řekneme hodně zjednodušeně), že podmínka mít vyděláno alespoň 7 185 Kč za měsíc nebo šestinásobek této částky za rok je sice podmínkou pro nárok na daňový bonus na děti, ovšem nikoli pro osoby v pracovním poměru. Ty mají totiž, na rozdíl od ostatních, na bonus nárok prakticky vždy.

V této souvislosti překládáme jeden citát z důvodové zprávy k návrhu novely zákona o daních z příjmů, kterou se institut daňového bonusu zaváděl: "Z důvodu zamezení zneužití části daňového zvýhodnění - daňového bonusu, se zavádějí limity, při jejichž splnění teprve vzniká nárok na uplatnění daňového bonusu. Úprava limitů pro jednotlivé druhy příjmů byla zvolena tak, aby se jednalo o v podstatě stejné podmínky u všech dotčených poplatníků."

O co tedy jde?

Odůvodnění předkládané novely z roku 2004:

Bonus může uplatnit poplatník
a. zaměstnanec s ročním příjmem ve výši minimálně šestinásobku minimální mzdy (tzn. 6 x 6 700 = 40 200 Kč)
b. společník ve v.o.s. s ročním příjmem ve výši minimálně šestinásobku minimální mzdy (tzn. 6 x 6 700 = 40 200 Kč)
c. podnikatel, který vykázal základ daně alespoň ve výši minimálního základu daně dle §7c z.č. 586/1992 Sb., (cca 93 000)

Zdroj: Web MPSV

Zákonodárce, a mnohokrát to veřejně potvrdil i ministr financí, měl v úmyslu možností čerpání bonusu motivovat osoby, které žijí ze sociálních dávek, snažit se pracovat alespoň s minimálním výdělkem. Ten minimální výdělek byl formulován jako "minimální mzda" v průběhu měsíce nebo její šestinásobek pro nárok na zpětné doplacení bonusu za rok a z kontextu jasně vyplývalo, že jde o minimální mzdu osoby v pracovním poměru na plný úvazek (viz sloupek). O kratších úvazcích a hodinové mzdě se neuvažovalo.
Nicméně v nařízení vlády jsou dvě minimální mzdy - hodinová a měsíční a rovněž její krácení při zkráceném pracovním úvazku, což si zřejmě předkladatel neuvědomil - jinak by jistě bylo snadné definovat v zákoně tento pojem přesněji. Byť tedy se v zákoně o daních z příjmů o zkrácených úvazcích nehovoří, Ministerstvo podle nařízení vlády č. 303/1995 usoudilo, že stačí odpracovat hodinu a podmínka nároku na bonus je splněna. Pokud jste tedy v pracovním poměru. (Ovšem pozor - pokud bude někdo celý měsíc nemocný, bonus nedostane. Aby ho dostal, musí aspoň na hodinu do práce!)

Dovedeme-li tuto logiku ad absurdum, pak podle zmíněného pokynu Ministerstva úplně stačí, když bude otec pěti dětí zaměstnán v pracovním poměru na jednu hodinu měsíčně, dostane hodinovou minimální mzdu 42,50 Kč a získá tím nárok na bonus ve výši 30 tisíc Kč za rok. A ani nepřijde o podporu v nezaměstnanosti, pokud ji pobírá – pro tu je totiž podmínkou neodpracovat více než polovinu stanovené pracovní doby. Takže žádný problém.

Sobotka říká...

"A proč je důležité podporovat pracující rodiny s dětmi i tímto způsobem, tzn. nejenom tím, že mohou mít šanci získat přídavky na děti, ale také tím, že budou daňově zvýhodněny formou daňového bonusu? Toto je totiž opatření, které podporuje pracující rodiny, a kladu důraz na slovo pracující, protože toto opatření umožní zvýšit příjmy těch rodin, v nichž alespoň jeden z rodičů pracuje, nebo těch samoživitelek, které pracují, aby uživily svoje děti, a zvýší životní úroveň těchto rodin oproti těm rodinám, které jsou ve svých příjmech závislé pouze na systému státní sociální podpory nebo systému státní sociální péče. Tento nový prvek v našem daňovém systému výrazně posiluje motivaci pracovat a výrazně posiluje motivaci pracovat zejména v nízko- a středněpříjmových kategoriích."

Zdroj: vystoupení ministra financí Bohuslava Sobotky při projednávání návrhu novely zákona o dani z příjmů v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

To ovšem není všechno. Aby byli lidé žijící ze sociálních dávek více motivováni, vyplacený bonus se nezapočítává do příjmů pro nárok na sociální dávky.
Asi leckdo si v této souvislosti vzpomene na lidi, kteří přišli o přídavky na děti kvůli tomu, že si během roku přivydělali na živnostenský list pár stovek. Do příjmu se jim automaticky započítal fiktivní "minimální" výdělek ve výši poloviny průměrné mzdy. Nebo na matky s malými dětmi, které vlastnictví živnostenského listu nutilo platit minimální sociální pojištění, protože Ministerstvo "zapomnělo" vyjmout z této povinnosti osoby na rodičovské dovolené.

Je skutečně zajímavé, jak dobré úmysly vlády mívají jakési opačné účinky. Změny jsou prezentovány jako pomoc potřebným, kteří se snaží svou situaci zlepšit, a zpřísnění podmínek pro ty, co se nesnaží. Výsledkem bývá, že snaha je po zásluze potrestána a prostor pro "profesionální pobírače dávek" se stále zvětšuje. Stačí připomenout nové ustanovení, že nezaměstnaní si mohou legálně přivydělávat, což naprosto znemožnilo odhalit jejich práci načerno.
V tomto konkrétním případě je možné si celkem realisticky představit "podnikatele", který "z dobrého srdce" zaměstná pár desítek svých dosud nezaměstnaných spoluobčanů, pokud možno takových, co mají hodně dětí - každého na jednoprocentní úvazek. O dávky se pak všichni bratrsky podělí. Nebo že by to byla příliš skeptická představa a ve skutečnosti to nikoho ani nenapadlo?

Autorka děkuje paní Věře Liškové, která na tento ministerský pokyn redakci upozornila

Co si o této úpravě myslíte? Budou ji lidé v převážné míře jenom zneužívat, nebo má své opodstatnění?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2005 13:01, Toleda

Kdyby bylo všechno v životě jednoduché a na první pohled zřejmé, možná by to byla pěkná nuda... :-)))
Na obranu zákonodárců musím po tom, co jsem na ně tolik plival, uvést minimálně to, že vytvořit takovou právní normu, aby byla naprosto zřejmá a postihovala jednoznačně ty případy, které postihovat má, není žádná sranda... Kdo to nezkusil, ať nekritizuje... :-) Znamená to slovy (která mají i v běžné řeči různé odchylné nuance) vyjádřit určitý požadovaný stav, ke kterému se vztahuje příkaz, zákaz, dovolení... Dotyčný by měl vzít v úvahu, jesli se určité slovo nepoužívá v právu v jiném významu, aby mu náhodou nepřisoudil význam nový - což se bohužel děje a je to jeden z hlavních důvodů současného právního chaosu. Přitom se musí vzít v úvahu, že život nepřináší situace jenom bílé nebo černé, ale také různé odstíny šedi... A jak tyto "odstíny" rozlišit na ty "spíše bílé" a "spíše černé"? Buď by musela být právní norma natolik podrobná, aby postihovala pokud možno veškeré myslitelné případy, že by z ní byla rozsahem encyklopedie, která by se pokaždé musela znova a znova doplňovat, když se objeví nějaká skulinka, nebo ta norma může být stručná, vyjadřující hlavní zásady, ale pak musí dát prostor pro úvahu osobě, které na jejím základě bude rozhodovat. Tento druhý způsob by však vyžadoval pokud možno inteligentní lidi znalé určitých hranic, které by vyplývaly zejména z dobrých mravů a běžné morálky. Takový systém u nás je již léta, bohužel mu zatím jaksi "nedorostli" ti lidé... :-( Stačí se podívat do novin nebo si poslechnout, co různí "takyobčané" považují ještě za správné...
A k těm daňovým poradcům - řada z nich je vlastně píše něco jako certifikovaný účetní, který to dotáhne až k tomu formuláři... Z hlediska jejich zákona by měl být daňový poradce spíše právník se zaměřením na oblast finančního práva. To je taková ta oblast, kde většina klasických právníků nemá představu, jak funguje to, co se oni snaží popisovat ve smlouvách :-)) Mohu k tomu jenom dodat, že rozsahem je naše daňová právní úprava přeci jenom řádově útlejší než v oněch "rozvinutých" ekonomikách... Jisté však je, že je alespoň v tomto doháníme svižným tempem... ;-)

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2005 16:30, Kateřina

Ti skutečně potřební - třeba postižení - mi nevadí. Ráda bych jim i přilepšila, třeba příspěvkem na bezmocnost, aby nemuseli být v ústavu, pokud nechtějí.
Ale ty profesionální pobírače dávek ráda nemám, to máte pravdu.
Část z nich nechce pracovat, část ve skutečnosti načerno pracuje, ale pro dávky si chodí. Fuj. Proto taky podporuju zavádění rovné dávky - ať nepracují a žijí z dávek - ale z dávek ve výši existenčního minima. Moje solidarita výš nesahá.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komu se stát chystá sebrat sociální dávky?

17. 2. 2005 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Komu se stát chystá sebrat sociální dávky?

Nedávno se rozpoutala diskuse nad smyslem poskytování sociálních dávek, nad tím komu jsou adresovány a zda jsou poskytovány v dostatečné výši. Impuls k tomu zavdala vláda, která představila... celý článek

Škromachova tradiční péefka

7. 1. 2005 | Ludmila Řezníčková

Škromachova tradiční péefka

Od nového roku si zaměstnanci pracující za minimální mzdu opět finančně polepší, letos o 7,2 %. Tato změna, která se přímo dotýká přibližně 2 % zaměstnanců, ovšem nepřímo ovlivňuje... celý článek

Množme se a plaťme méně aneb daně a děti ve 2005

4. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Množme se a plaťme méně aneb daně a děti ve 2005

Novela zákona o dani z příjmů přináší pro rok 2005 některé významné změny, ty nejdůležitější se týkají poplatníků s dětmi. Přečtěte si, co přesně pro vás budou znamenat. Připravili... celý článek

Jak minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost

29. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Jak minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost

Ekonomická teorie a praxe sociální politiky přicházejí velmi často do vzájemného konfliktu a protichůdných doporučení. Růst minimální mzdy znamená zvýšení spokojenosti zaměstnaných,... celý článek

Jak stát od října podporuje nezaměstnané

22. 10. 2004 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Jak stát od října podporuje nezaměstnané

Ztratíte-li práci, povedou vaše první kroky zpravidla na úřad práce. Očekáváte totiž, že vám stát v době nezaměstnanosti finančně pomůže. Víte ale jaká je realita? Kolik peněz se dá... celý článek

Partners Financial Services