Mají americké dluhopisy ještě šanci?

Mají americké dluhopisy ještě  šanci?
Podle vývoje v posledních týdnech či měsících by se mohlo zdát, že dluhopisům již odzvonilo. Při detailnějším pohledu na stav ekonomiky USA však zjistíme, že to nemusí být tak docela pravda.

Dluhopisy v posledních letech připisovaly poměrně výrazné zisky, jednoznačně to dokládá i výkonnost dluhopisových fondů za uplynulé několikaleté období. Ta často dosahovala velice zajímavých hodnot, a investoři proto dluhopisové fondy preferovali před fondy peněžního trhu i fondy akciovými.
V první polovině tohoto roku jsme oproti tomu byli opakovaně svědky prolamování nových historických minim. Americkou centrální bankou určovaná sazba se dostala na 1 % a výnos desetiletého státního dluhopisu poklesl pod 3,4 %. Zároveň s těmito poklesy se začalo hovořit o blížícím se oživení trhu ve Spojených státech (což by dluhopisům neprospělo). Tytéž hlasy označují hodnoty dluhopisů jako nafouknutou bublinu. V současnosti se už téměř všichni představitelé americké centrální banky (FED) předhánějí v pozitivním hodnocení americké ekonomiky. Pod tíhou dat a událostí naznačujících úspěch snah o ozdravení americké ekonomiky zisky dluhopisů tají jako jarní sníh.

Clinton, Bush a inflace

Kde hledat kořeny náhlé změny?

Ekonomický boom za období Clintonovy prezidentské éry byl postaven na třech různých dlouhodobě neudržitelných bublinách.
První praskla v roce 2000 v oblasti akcií. Tato chyba se promítá i do současnosti v podobě nadbytku kapacit v té době vybudovaných a následné neochotě firem investovat.
Druhou bublinou je politika silného dolaru, která v posledních dnech, jak se alespoň zdá, poněkud splaskává.
Třetí bublinou je trh s nemovitostmi.
Držitelé nemovitostí, kteří sledují nárůst hodnoty svého majetku a využívají možnosti refinancování, velice rychle takto získané prostředky utrácejí. To pomohlo udržet spotřebu obyvatelstva na poměrně vysoké úrovni a ekonomika se mohla udržet v růstové fázi. Ze všech možných konsekvencí neúměrného růstu stojí za zmínku zejména to, že případný pokles cen nemovitostí by amerického spotřebitele zasáhl podstatně rychleji a bolestivěji, než prudký pád akcií v roce 2000.

Je ale opravdu jisté, že k oživení ekonomiky a následnému pádu cen dluhopisů skutečně dojde? Pro odpověď se musíme vrátit o pár let zpět, do éry ekonomického rozmachu a utěšeně kynoucích obchodních přebytků na účtu Spojených států. Za vlády prezidenta Clintona došlo k nebývalému rozmachu americké ekonomiky. Nezaměstnanost byla minimální, mzdy rostly a taktéž akciové indexy. Zdálo se, že ty již jiný směr neznají.
Po nástupu současného prezidenta USA do úřadu náhle začala ekonomika ztrácet pracovní místa. Nárůst mezd se zastavil, přebytky navíc současná politická garnitura doslova rozprášila. 

Budování nových kapacit přineslo mimo jiné další, dnes hojně zmiňovaný problém (více viz box vpravo), a tím je velmi nízká inflace. Množí se i obavy z jejího dalšího možného poklesu, např. podle Alana Greenspana, šéfa FEDu, se inflační vývoj v USA považuje za jeden z neuralgických bodů americké ekonomiky, zejména existuje-li neblahá zkušenost z japonského trvalého souboje s deflací. Takzvaná jádrová inflace dosáhla v měsíci září hodnoty 1,3 % v meziročním srovnání, což je hodnota před několika málo lety téměř nepředstavitelná. Navíc ani poměrně výrazný nárůst HDP nemusí přinést do americké ekonomiky tlaky na růst inflace.

Nejsou pracovní místa

Dalším faktorem, na který investoři reagují velice citlivě, je situace na americkém trhu práce. Zastavme se kupříkladu u posledního údaje popisujícího vývoj zaměstnanosti. Přijat byl jednoznačně jako doklad o tom, že na trhu práce dochází k dlouho očekávanému obratu. Nově obsazeno bylo 125 000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti poklesla na 6 %.
Ponechme stranou, že by ekonomika potřebovala v na cestě za rovnováhou tvořit až 170 000 nových míst. Poněkud se však pozapomnělo na další data zveřejněná téhož dne. Pracovní týden zůstal stejně dlouhý a průměrný týdenní příjem dokonce poklesl! Je s podivem, že nedošlo k růstu příjmů v jednom z nejsilnějších čtvrtletí, měřeno nárůstem HDP, za několik posledních let.

Není důvod opouštět dluhopisy

Tato data svědčí, spíše než o lepšící se situaci, o stabilizaci na trhu práce. V této situaci je třeba zdůraznit, že přes poměrně rozsáhlé stimuly americké ekonomiky, ať už fiskální či monetární, nedošlo doposud k výrazné tvorbě nových pracovních míst. Vzhledem k velké závislosti americké ekonomiky na spotřebě obyvatelstva se zdá být právě tato oblast Achilovou patou oživení největší světové ekonomiky.

V situaci, kdy se nejeví oživování ekonomiky jako dlouhodobě udržitelné, je nepravděpodobné, že by FED v příštím roce přikročil ke zvyšování svých klíčových sazeb (zvláště v roce prezidentských voleb). V současné době trh očekává nejvýraznější zvýšení sazeb přibližně měsíc před prezidentskými volbami, což se jeví jako málo pravděpodobné. Naopak, dojde-li k vyčerpání růstového momentu během prvních měsíců příštího roku, lze se domnívat, že případné zvýšení sazeb se bude dále odsouvat. Z tohoto odkladu případného "utahování" měnových podmínek mohou samozřejmě těžit investice do fixně úročených aktiv. Další vývoj by proto pro dluhopisové investory neměl být tak bolestný, jako vývoj za poslední tři měsíce. Není tedy důvod k unáhlenému přesunu peněz do jiných typů fondů.

Autor je fondmanažerem Investiční společnosti ČS.

Co si o amerických dluhopisech myslíte vy? Je, či není důvod k unáhlenému přesunu peněz do jiných typů fondů? Jaký vývoj americké ekonomiky očekáváte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Masový útěk do bezpečí

18. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Masový útěk do bezpečí

Celkové týdenní statistiky už ani nepřekvapují, jako bychom se dostali o rok či o dva zpět: dluhopisovým fondům hrají investoři pochod padlých revolucionářů, dirigují fondy peněžního... celý článek

Dluhopisová panika

13. 11. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisová panika

Ještě v srpnu měly dluhopisové fondy žně. V září začaly přízeň ztrácet po desítkách a v posledních týdnech dokonce stovkou milionů. Celkem z nich již utekla víc než miliarda korun.... celý článek

Quo vadis, investore?

4. 11. 2003 | Josef Stoulil

Quo vadis, investore?

Investovat do produktů českého bankovního sektoru za podmínek netransparentnosti, nízké likvidity a slabé efektivní návratnosti je víceméně spekulací. Jak se vyvíjí investiční prostředí... celý článek

Fondy: smutní majitelé dluhopisů a nepokoj na východě

20. 10. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: smutní majitelé dluhopisů a nepokoj na východě

Dluhopisové fondy nejsou poslední dobou vůbec šťastnou investicí. Investoři z těchto fondů dokonce vybírají peníze a minulý týden přinesl nepříjemné zhoupnutí i fondům středoevropských... celý článek

Fondy: plán pasujícího klíče

13. 10. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: plán pasujícího klíče

Podzim našim fondům zatím příliš úrody nepřinesl, a tak jediným zajímavým impulsem se zřejmě stal frontální útok jménem Klíčový plán ČSOB.

Partners Financial Services