Imigranti budou zachraňovat Českou republiku

Imigranti budou zachraňovat Českou republiku
Evropu zřejmě čeká významný pokles populace. Na českém trhu práce bude v roce 2030 údajně chybět 420 tisíc pracovních sil, což chce vláda kromě jiného řešit i pomocí projektu, který k nám má přilákat kvalifikované odborníky ze zahraničí. Pomůže nám to?

Podle predikce Organizace spojených národů budou mít demografické změny, které čekají Evropu, alarmující politické a ekonomické následky. Ačkoli světová populace má v roce 2050 dosáhnout čísla 8,9 miliard (v roce 2000 to bylo 6 miliard), počet obyvatel 27 zemí EU (včetně budoucích členů) by měl za stejnou dobu naopak klesnout o 6 %. To znamená úbytek z dnešních 482 milionů na 454 milionů. Problémem je především to, že zatímco dnes v Evropě 100 pracujících vydělává na 35 důchodců, v roce 2050 jich bude "živit" již 75. A například ve Španělsku či v Itálii by měl tento poměr činit dokonce 1 : 1.
V poslední době se o této "nepříjemnosti" hodně diskutuje, stávky odborářů v několika evropských zemích, kteří se razantně postavili proti snaze národních vlád poněkud rozředit štědré penzijní systémy, nejsou náhodné. Zcela zřejmé je, že se politické reprezentace budou víc a víc dostávat do dvojího ohně. Důchodci, kteří se postupně stávají stále významnější skupinou společnosti, budou tlačit na zvyšování daní tak, aby současný penzijní a zdravotnický systém zůstal zachován. Ovšem mladším pracujícím se pochopitelně růst daňové zátěže zamlouvat nebude.

Ministerstvo láká kvalifikované cizince

Jak vypadá český pracovní trh

Pokud vás zajímají podrobnější informace o českém pracovním trhu, přečtěte si, co o něm říká analýza Institutu pro sociální a ekonomické analýzy.

Česká republika není mezi svými evropskými sousedy žádnou výjimkou. Míra porodnosti je u nás v současnosti na úrovni 1,15 dítěte na ženu a podíl důchodců v porovnání s počtem ekonomicky aktivních osob roste. Z toho zcela přirozeně vyplývají ne právě pozitivní důsledky. Například český trh práce bude podle ministerstva práce a sociálních věcí v roce 2030 postrádat 420 tisíc osob, i přes jistou úroveň nezaměstnanosti. A již jsme si mohli všimnout, že se mezi vyspělými zeměmi přiostřuje v boji o kvalifikované odborníky ze zahraničí.
I proto u nás ministerstvo práce nedávno spustilo projekt, který nese název Aktivní výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků. Jeho cílem je přilákat do země kvalifikované cizince i s rodinami (pro první rok se počítá s maximálně 300 odborníky). Ti by se měli začlenit do naší společnosti, a částečně tak řešit negativní dopady nepříznivé demografické situace. Projekt je plánován na pět let a v prvním roce se ho mohou zúčastnit pouze občané Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu. Musejí mít minimálně středoškolské vzdělání, sjednané zaměstnání v ČR a vízum k pobytu na 90 dní za účelem zaměstnání. Naše úřady jim tedy práci obstarávat nebudou, to musejí zvládnout sami. Ovšem nabídnou jim a jejich rodinným příslušníkům po splnění všech stanovených podmínek možnost získat ve zkrácené lhůtě – dva a půl roku - trvalý pobyt (stávající zákon určuje 10 let) na území ČR.

Nesporný přínos: multikulturní společnost

Podobné projekty jistě nelze než přivítat. Byť o tom, zda by mohly českému trhu práce vytrhnout příslovečný trn z paty lze nejspíše s úspěchem pochybovat. Sociolog Milan Tuček dokonce představu vlády považuje za naivní. "V oblasti lákání zahraničních kvalifikovaných odborníků panuje mezi světovými zeměmi velká konkurence. Tento problém nevyřeší ani vyspělé západní země, není tedy důvod si myslet, že se to podaří nám," je přesvědčen Tuček. To ovšem neznamená, že by projekt ministerstva práce a sociálních věcí zavrhoval. Domnívá se, že největším přínosem vládního počinu bude posilování multikulturní společnosti a částečně i oslabení negativních demografických trendů. To víceméně připouští i mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová: "Kanadská aktivní migrační politika, která je celosvětově uznávána jako nejmodernější a nejprogresivnější a z níž náš projekt čerpal, dokázala vytvořit multikulturní prostředí. V něm každý ví, že příchod cizinců neznamená ohrožení Kanady, ale naopak šanci k rozvoji a obohacení."

Chytáme se do pasti nezaměstnanosti?  

Pokud jde o oněch 420 tisíc chybějících pracovních sil v roce 2030, i zde je Tuček skeptický. Tyto odhady se odvíjejí z určitých trendů, tedy z poznatku, o jaký druh vzdělání či profese lidé projevují zájem. Na základě toho pak může někdo určit, že za 20 let bude nedostatek například soustružníků. Jenže v tom je právě problém. Není asi příliš obtížné předpovídat, že vždy budou lidé staří či nemocní, tudíž budou neustále potřeba pracovníci ve službách. "Ovšem predikce chybějících pracovních sil ve výrobě je velmi problematická, například počet pracovních míst v automobilovém průmyslu závisí na tom, zda Volkswagen zkrachuje, či nikoli," tvrdí Tuček.
I Prejdová souhlasí s tím, že není možné potřebu pracovních sil přesně předpovědět. "Proto se doporučuje vypracovat flexibilní systém přistěhovalectví, který bude schopen reagovat na konkrétní vývoj na trhu práce," vysvětluje.
Navíc se ukazuje, že se lidé nenechají nutit aby dělali to, co sami nechtějí. Stát po nich může vyžadovat, aby vykonávali práce, které jim nabízí. Jenže pokud jim zároveň poskytne únikovou cestu ve formě poměrně vysokých dávek, rekvalifikace či studia, tak profese, které nepovažují za důstojné či odpovídající prostě dělat nebudou. I u nás se již začalo diskutovat o tom, zda tu, tak jako v západních zemích, nevzniká tzv. past nezaměstnanosti. Neboli zda se lidem více než platit náklady například na dojíždění do zaměstnání nevyplatí spíše zůstat doma a pobírat sociální dávky.

Podle Tučka by se měl stát zaměřit na výchovu kvalifikované české pracovní síly. Podle něj by to neměl být problém, potvrzují to prý i stoupající počty vysokoškoláků a středoškoláků. Potíž bude spíše v něčem jiném - jak udržet mladé vzdělané Čechy doma.
Nicméně je zřejmé, že je velmi těžké odhadnout chování populace a že se lidé neřídí podle přání prognostiků. "To je možné pouze ve společnosti, v níž funguje centrálně plánované hospodářství, ale ne u nás. A to je dobře," uzavírá Tuček.

Zachrání podle vás imigranti český trh práce a další problémy vyplývající z nepříznivé demografické situace? Jak se vám líbí plán ministerstva práce a sociálních věcí na přilákání kvalifikovaných cizinců s rodinami? Měla by podle vás být naše společnost multikulturní? Proč? Těšíme se na vaše názory!

Užitečné informace najdete také v našich specializovaných sekcích Důchod či Vaše kariéra nebo na serveru Důchodová reforma.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2003 14:08, Harry Potter

Ne, Turci u mne rozhodně neobstojí. Ostatně termín "turecké hospodářství" rozhodně nevzniknul z obdivu k prosperitě turecké ekonomiky. To by dnes byli úplně někde jinde. Z historického pohledu pak "Řím, jen Řím a nic než Řím" a možná i Egypt. O kvalitě Turků co by pastýřů mám rovněž jiné informace, vždyť jejich péčí přišlo o život více než milion Arménů... Evropa dnes nepochybně čeká na nové impulsy. S ty přijdou. Z východu, tedy ze středovýchodu Evropy... Není náhodou, že to byly právě české a zejména polské armády, které v roce 1682 u Vídně definitivně rozprášili tureckou hrozbu pro náš region a umožnily tak rozvoj evropské civilizace i v našem regionu.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2005 12:24, Pepa

Imigrace je nejjednodušší a také nejhloupější řešení, což jak se ukazuje se také
vymstí. Protože na to vláda nemá, aby řešila problém vlastními silami cestou intenzifikace
výroby a společnosti, tak pracuje diletantsky.
Příliv pracovníků ze zahraničí výtají především firmy, které z toho také patřičně těží ve
svůj prospěch.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (50 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tygr zařval od Tater

25. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Tygr zařval od Tater

Od rozdělení Československa se Slováky "tak trochu" soupeříme. Ve sportovních utkáních víceméně vyrovnaní, na poli ekonomickém se ale v poslední době zdá, že zůstáváme daleko pozadu.... celý článek

Není penze jako penze

18. 6. 2003 | Petr Fejtek

Není penze jako penze

Spoříte si na penzi a po mnoha letech chcete peníze vybrat a užít si své úspory? Jenže jak na to? Správnou volbou vyplácené penze můžete získat i stovky tisíc korun.

Jak neuvíznout v pasti chudoby

19. 3. 2003 | Martin Zika

Jak neuvíznout v pasti chudoby

Český sociální systém je poměrně dobře zacílen na podporu 20 % nejchudších rodin, na druhou stranu však tyto rodiny v podstatě demotivuje ke snaze zvyšovat své příjmy vlastní prací.... celý článek

Jdeme do Evropy, nebo opačným směrem?

10. 3. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Jdeme do Evropy, nebo opačným směrem?

Český Institut pro sociální a ekonomické analýzy představil výsledky svých nejnovějších výzkumů. Jeden z nich porovnával trh práce Evropské unie s českým a výsledky pro nás bohužel... celý článek

Partners Financial Services