Aleš Mazgaj: Ceny českých nemovitostí budou nadále stagnovat

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 15. 9. 2010
Aleš Mazgaj: Ceny českých nemovitostí budou nadále stagnovat
Realitní trh v USA své dno ještě zdaleka nenašel, domy jsou přitom nejlevnější za 6,5 roku. Zatřese to i s českým realitním trhem? Jak se budou vyvíjet ceny českých nemovitostí do konce roku. Podle čeho vybírat realitního makléře, abychom se nenapálili? Na tyto otázky odpovídal Aleš Mazgaj, ředitel realitní společnosti Century 21.

Jak se vyvíjí trh nemovitostí v ČR v rámci jednotlivých regionů? Kupují se více staré, nebo nové nemovitosti?
Aleš Mazgaj (AM):
Trh nemovitostí se nevyvíjí od začátku roku v tomto ohledu moc dobře, což ukazují i statistiky. Porovnáme-li to s rokem 2008, prodeje starých bytů poklesly v průměru o 7 %, nové byty o 9 % a rekreační objekty o 13 %. Co se týče jednotlivých lokalit, nejlépe je na tom Brno (-9 %), pak Hradec Králové (-9,5 %) a Praha (-10,5 %). Horší čísla jsou například v Ostravě (-22,5 %) a Olomouci (-17,5 %).

O co je v Česku větší zájem – o hypotéky, nebo o nájemní bydlení?
AM: Díky poklesu cen nájmů se zájem o tuto formu bydlení zvyšuje a stává se znovu aktuálním. Dalším důvodem je menší dostupnost hypotečních úvěrů v bankách. Lidé často porovnávají ceny nájmů a ceny měsíčních hypotečních splátek s úroky, avšak je zapotřebí si uvědomit, že po splacení hypotečního úvěru je nemovitost již vaše, kdežto u bydlení v nájmu nikoliv.

Mluvil jste o hypotéčních úvěrech. Jak jsou aktuálně populární?
AM:
Hypoteční úvěry jsou v České republice stále populární, protože lidé nemají dost peněz na nákup nemovitostí. To samozřejmě není jen česká záležitost, v cizině je více než 90 % nemovitostí financováno hypotečními úvěry. Popularita bude nadále stoupat, protože úvěrové zatížení není v České republice na tak vysoké úrovni jako v jiných vyspělých evropských zemích. Samozřejmě se poptávka bude odvíjet od dané ekonomické situace – nyní se nacházíme v období stagnace, protože banky mají obecně přísnější úvěrovou politiku, tudíž na hypoteční úvěr dosáhne menší procento populace.

Jaký máte výhled do konce roku? Na jakém se poveze trendu – co bude IN, a co naopak OUT?
AM: Nikdo není schopen úplně určit dlouhodobý výhled na realitní trh. Může dojít k řadě věcí, které mohou ovlivnit tento vývoj. V kratším horizontu očekávám pokles prodejů starších bytů i některých nových. V současné době totiž lidé přemýšlejí trochu jinak, místo koupi jiné nemovitosti se raději uchýlí k rekonstrukci té stávající. To bude z mého pohledu na podzim "IN".

Zbytek rozhovoru si přečtete na serveru investicniweb.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti

17. 3. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti

Mezi prodejci nových bytů jsou i nyní developeři, kteří se neohlížejí na kvalitu odvedené práce. Koupit si nový byt či dům, zvláště v Praze, sice bude letos zajímavější než dříve, je... celý článek

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

10. 2. 2010 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

Za stagnaci na českém trhu s nemovitostmi někteří experti obviňují banky. Prý příliš zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení. Důvodů, které jsou za strnulým trhem, je ale mnohem víc. Změnilo... celý článek

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

28. 1. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

27. 1. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

Kdo potřebuje prodat či koupit nemovitost, musí se řídit svými potřebami. Nemá cenu čekat na změny na trhu, stagnace může trvat i dalších několik let, říká expert na trh s tuzemským... celý článek

Partners Financial Services