Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 17. 3. 2010 | 4 komentáře
Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti
Mezi prodejci nových bytů jsou i nyní developeři, kteří se neohlížejí na kvalitu odvedené práce. Koupit si nový byt či dům, zvláště v Praze, sice bude letos zajímavější než dříve, je ale třeba si ohlídat kvalitu kupované nemovitosti.

Krizovou dobu na českém realitním trhu přežijí jak ti nejlepší, tak bohužel někdy i ti nejhorší developeři, říká Jiří Pácal, expert z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Solidní developeři si podle něj v době, kdy se jim dařilo, dokázali vytvořit finanční polštář a dnes staví a daří se jim. Ti nekvalitní využívají toho, že v Česku nefunguje samočisticí efekt realitního trhu, který by oddělil kvalitní a nekvalitní firmy.

Ti nejméně solidní developeři klidně poškodí i vlastní klienty, kterým prodají nekvalitní byty. „Vytahají z nich peníze a neřeší záruky, protože podnikají jako účelově založené společnosti. Jakmile jim přijde poslední doplatek ceny, tak skončí a třeba ani stavební firmě nedoplatí peníze. Není potom na kom uplatňovat škodu. Oni si přitom vzápětí založí jinou společnost se stejným účelem a podnikají dál,“ konstatuje Pácal. Dalším důvodem, proč nefunguje samočistící efekt, podle něj je, že pokud si někdo pořizuje nemovitost, tak si ji zpravidla pořizuje jednou za život. U nemovitostí tak neplatí to, co platí u oblečení či potravin, že nekvalitní zboží už podruhé zákazník nekoupí.

Kolik nových bytů letos hodlají developeři dát na český trh

  • Central Group – 500 nových bytů, rodinných domů a lokalit
  • FINEP - dokončí výstavbu zhruba 500 domů a bytů a 300 dalších domů a bytů plánují letos nově nabídnout do prodeje.
  • Skanska - letos zahájí prodej 140 bytů v nových bytových domech v Praze. Plánují prodat cca 350 jednotek. Počítají se zahájením výstavby celkem 637 bytových jednotek v Praze a v Liberci.

Nové projekty v Česku bývaly kdysi podle Pácala téměř stavěné z větší či menší části z úvěrů u bank, tedy z cizích peněz. Pokud se tyto peníze bankám nevracejí, jsou developeři pod tlakem sankcí. Mnoho nových projektů je proto rozestavěno, některé jsou zakonzervovány a po dohodě s bankou se v nich nepokračuje dál, protože o ně nebyl zájem nebo tyto projekty byly od začátku špatně navržené. V inzertních časopisech a na internetu se ale stále prezentují ceny výrazně vyšší, než jaké se dají s některými developery pak usmlouvat. Podle Pácala existují projekty, kde se dá cena usmlouvat i až o 30 či 40 procent, protože od počátku byly udělány špatně, a jiné, kde to jde maximálně pouze o pět procent. 

Na co budou letos developeři lákat zájemce o nové byty a domy

  • Central Group – Garance nejnižší ceny. Klientovi, který najde srovnatelné bydlení, v rámci Central Group či konkurence, společnost sníží cenu nebo vrátí všechny uhrazené peníze i s úrokovým 5% navýšením
  • FINEP - Aktuálně nabízí slevu 200 000 Kč na koupi nového bydlení a garážová stání od 165 000 Kč. Nově nabízí i možnost pojištění splácení úvěru. Klienti mohou také využít speciálních balíčků, ve kterých získají výhodné slevy od našich partnerů (např. balíček BABY obsahuje nadstandardní bezpečnostní prvky, aby se dítě nemohlo poranit el.proudem, horkou vodou nebo o ostré hrany, SENIOR pak zvýhodnění pro starší a pohybově omezené klienty).
  • Skanska - pokračuje v nabídce benefitu "Složte si svou slevu", kdy klient má v rámci bonusu k dispozici balíček produktů (v hodnotě od 50 to 400 tisíc korun dle bytu), které bezprostředně souvisí s bydlením. Na vybrané rodinné domy také montují bezplatně solární panely pro úsporu energie na ohřev teplé vody.

Na trhu jsou tak projekty, které se teď prodávají za o dost nižší ceny, než se původně předpokládalo. Mezi takové patří například i výstavba společnosti Central Group. Ta se v posledních letech specializovala na nové projekty jen na území Prahy a v jejím blízkém okolí. Vloni zde i v krizovém období prodala 933 nových bytů, domů a parcel za 2,9 miliardy korun. Meziročně sice v 2. pololetí Central Group prodala o 79 procent více rezidenčních nemovitostí, zisk společnosti ale klesl za rok 2009 zhruba o 18 procent na 650 milionů korun.  (Více o tom, proč z českého realitního trhu zmizeli kupci, se dozvíte v článku Český trh nemovitostí je polomrtvý, zmizeli z něj kupci )

Dušan Kunovský, šéf Central Group, vysvětluje zaměření společnosti na hlavní město tím, že v Praze mají mimo jiné lepší spolupráci s dodavateli služeb. Také stavební náklady v Praze je firma schopna zajistit za lepší ceny než v regionech, kde často ze strany úřadů a dodavatelů panuje velká neochota vůči pražské firmě. Navíc v regionech jsou podstatně nižší prodejní ceny, ačkoliv náklady na výstavbu jsou podobné jako v Praze. „Regionální trhy, zvláště pak Brno, Plzeň, České Budějovice a Hradec Králové, jsme před pár lety testovali, ale nakonec jsme se rozhodli, že naše úsilí raději budeme věnovat Praze a okolí,“ dodává Kunovský.

Hlavní město je pro současnou rezidenční výstavbu klíčové i pro další developery. „Podle našich odhadů už dnes drží tři největší hráči na trhu FINEP, Central Group a Skanska zhruba 60 procent prodejů novostaveb v Praze. A tento podíl i nadále poroste,“ domnívá se Tomáš Pardubický, generální ředitel FINEP Holding, která v roce 2009 prodala zhruba 500 bytů.

Anketa

Myslíte, že se v Česku staví dostatek nových bytů a domů?

Současná doba ale celkově nahrává hlavně kupcům. Vedle možnosti smlouvání o ceně či snížení cen přímo developerem má klient i lepší možnosti, jak se rozhodnout před tím, než byt či dům pořídí. Většina developerů dnes podle Pácala prodává zpravidla v okamžiku, kdy už je dům po kolaudaci. Klient proto vidí všechny nedostatky projektu. Vidí třeba, že místnosti nejsou praktické z hlediska velikosti, aby se v nich pohodlně dalo žít, což by jen z papírové dokumentace nemohl poznat. Stejně jako fakt, že zástavba je daleko zahuštěnější než v době, kdy byt zvažoval ke koupi. „Před čtyřmi roky developeři byt lehce prodali jen díky tomu, že lidem ukázali vizualizaci a nákresy. Dnes ukazují realitu. Klient snadno zjistí, že z jednoho balkonu na protější je ani ne 10 metrů, že výhled je spíše na plynárnu než na les, a že obklady v koupelně dělal opilec,“ konstatuje Pácal. Tato situace tak je pro developery nyní mnohem složitější, protože se prodávají hlavně kvalitní projekty. Tam, kde se developer přesně trefil do toho, co lidé chtějí, a ohlídal si kvalitu, se prodává dobře. Tam, kde se projekty šijí horkou jehlou, mají problémy.

Jaké zkušenosti s koupí bytu či domu od developera máte vy či vaši blízcí? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

10. 2. 2010 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

Za stagnaci na českém trhu s nemovitostmi někteří experti obviňují banky. Prý příliš zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení. Důvodů, které jsou za strnulým trhem, je ale mnohem víc. Změnilo... celý článek

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

28. 1. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

27. 1. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

Kdo potřebuje prodat či koupit nemovitost, musí se řídit svými potřebami. Nemá cenu čekat na změny na trhu, stagnace může trvat i dalších několik let, říká expert na trh s tuzemským... celý článek

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

22. 1. 2010 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Partners Financial Services