Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 10. 2. 2010 | 12 komentářů
Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.
Za stagnaci na českém trhu s nemovitostmi někteří experti obviňují banky. Prý příliš zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení. Důvodů, které jsou za strnulým trhem, je ale mnohem víc. Změnilo se složení obyvatel i životní styl těch, co dříve byty a domy kupovali.

Trh s rezidenčními nemovitostmiv Česku rozhodně není v současnosti podle expertů zrovna dynamický. Spíše naopak. Vloni podle některých kritérií dokonce klesl pod úroveň roku 2007, podle jiných až pod rok 2005. Jen počet vkladů do katastru nemovitostív České republice byl vloni něco málo přes 648 tisíc řízení, což bylo téměř o 74 tisíc případů méně než v roce 2008 a zhruba o sedm a půl tisíce nižší než v roce 2007. Vyplývá to z nejnovějších statistik Českého úřadu zeměměřičského.

Počet hypoték, které si v uplynulém roce sjednali lidé pro vlastní bydlení, byl meziročně skoro o 40 procent nižší. Činil ani ne 40 tisíc smluv, zatímco rok 2008 vykázal 56 tisíc smluv a rok 2007 přes 76 tisíc smluv. Počet nově poskytnutých hypoték se vrátil téměř na úroveň roku 2004. Výrazné změny hlásili i realitní makléři a další experti trhu s nemovitostmi.

Do změn na realitním trhu se výrazně promítla i situace v nové výstavbě. V minulém roce totiž podle ředitele Hyposervisu Milana Ročka došlo k přerušení kontinuity ve výstavbě nových bytových projektů. A toto přerušení se prý dříve nebo později musí projevit. Podle všeho menší nabídkou nových bytů a pravděpodobně i tím, že odhadem za rok prakticky nebudou na trhu nové, dokončené byty. „Loňský propad realitního trhu do značné míry způsobila nejistota na straně zákazníků a jejich obavy z budoucího vývoje (stabilita příjmu, ztráta zaměstnání atd.),“ vysvětluje šéf marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky Radko Belada. Oživení trhu tedy podle něj nastane, až pokud tato nejistota pomine, tedy spíše v druhé polovině letošního roku. Klíčový je ale podle Belady celkový vývoj ekonomiky.

Ne všichni odborníci se ale domnívají, že tuzemský trh s nemovitostmičeká oživení. Podle Jiřího Pácala, experta z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), u nás převažují tři názorové tábory na další vývoj trhu s nemovitostmi. Jedni říkají, že ceny nemovitostíse ještě propadnou, druzí že vylétnou a třetí, největší skupina, se domnívá, že se letos nestane nic významného.

Budoucí pokles cen nemovitostí první skupina vysvětluje tím, že banky dají v roce 2010 na trh velké množství nemovitostí, které figurují jako zástavy k problematickým úvěrům. Zatím jich nebylo tolik, protože banky se snažily klientům co nejvíce vyjít vstříc a spíše restrukturalizovaly a „překopávaly“ splátky. Nyní to už ale nebude u všech klientů možné. Objeví se tak sice i nemovitosti, které banky nedávno prodaly vymáhačským společnostem, s cenami by to ale nemělo pohnout.

„Nemyslím si, že by ale toto mohlo vést k významnému poklesu cen, protože to nebudou ideálně prodejné byty. U takovýchto rodinných domů či bytů zpravidla vlastníci nespolupracují. Neumožní žádnou prohlídku ani neposkytují informace,“ upozorňuje Pácal. Nákup takovéto nemovitosti je pak jako koupě „zajíce v pytli“, protože nový vlastník neví, co s ní může dělat, ani přesně nezná její technický a právní stav (např. nájemní práva). Takto možná vznikne akorát jen nová skupina investorů, kteří budou do takových nemovitostí investovat.

Lidí, kteří zastávají druhý názorový extrém, výrazný růst cen, není podle Pácala mnoho. Domnívají se, že byla zadržená poptávka, hodně lidí vyčkávalo a dnes cítí, že je správná doba na koupi. Ti, co v roce 2008 a 2009 nic nekoupili, tak mají letos začít skupovat nemovitosti a tím by se měl nastartovat růst cen.

Největší skupina expertů na tuzemském trhu je ale těch, co si myslí, že se letos nestane vůbec nic, říká Pácal a dodává: „K této skupině se hlásím i já, protože tady nevidím prostor pro změnu ani žádnou zadrženou poptávku. Nejlepší je uvědomit si, co se na našem bytovém trhu stalo a proč už to na něm tak nefrčí.“

Pro pochopení, proč se trh nemovitostív Česku letos nezmění je podle Pácala třeba si uvědomit, jaké skupiny lidí u nás v minulosti nejvíce kupovaly byty do vlastnictví a proč už tady nejsou. V prvé řadě to nejvíce byli mladí lidé od 26 do 32 let. V tomto věku je ale nyní o 20 procent méně lidí než před pěti lety. Už jen změnou demografické situace, tedy změnou počtu mladých lidí se změnil i počet zájemců o vlastnické bydlení.

Proměnil se i jejich životní styl a možnosti, které mají po absolvování školy. Dříve mladý člověk po vysoké škole sehnal poměrně snadno hned práci a většinou i za slušný plat. Bankytaké půjčovaly i na 100 procent ceny nemovitostí, tak si mnoho mladých skoro s první výplatou koupilo byt, což dnes už podle Pácala tak snadno nelze. Přístup k práci je dnes horší a nabízené platy jsou také v jiné relaci. Mladí lidé nyní pociťují i více nejistot než před pár lety (nejistota práce, výše platu) a řada z nich odchází do zahraničí nebo raději bydlí v nájmu, který je pro ně pružnější a jednoduší než se vázat k vlastnictví.

Anketa

Jak vidíte vývoj na trhu rezidenčních nemovitostí v Česku vy?

Mezi kupci nemovitostí dnes podle Pácala chybí i další skupina. Zmizeli lidé, kteří považovali za ideální uložení peněz koupi bytu a následný pronájem. S tím, jak ceny bytů stoupaly a smluvní nájmy klesaly, výnosy z pronájmu byly stále horší. Tito investoři své peníze teď raději zhodnocují jinak. Další skupinu lidí z trhu odčerpaly privatizace. Lidé si nakoupili byty, které jim výhodně za netržní ceny „rozdávaly“ obce. Kdyby se tak nestalo, část z nich by si při dalším růstu cen nájmů koupila později byt. Jejich bytové potřeby jsou ale nyní uspokojené. Když se tyto skupiny sečtou, jsou to desítky procent zájemců, které zmizely z trhu oproti situaci před několika lety, zdůrazňuje Pácal. Poslední rána trhu nemovitostí podle něj pak byla, když v roce 2008, začaly být bankyopatrnější v půjčování. (Spočítejte si, jestli si můžete dovolit další úvěr)

„Spousta lidí si myslí, že to je hlavní důvod, proč se dnes neprodávají byty, ale zdaleka to tak není. I kdyby banky podmínky zase uvolnily a začaly půjčovat znovu i na 100 procent a každému, tak ti lidé nepřijdou, protože tady nejsou. A to ať už početně nebo že nemají takový důvod. Demografická situace se naopak zhorší. Mladých bude méně, protože přicházejí slabé ročníky do věku, kdy se nejvíce pořizovaly byty. Ani výnosy z pronájmu se rozhodně nezvýší, protože nájmy neporostou. U bank se to také nezmění, spíše se očekává, že sazby letos porostou. A nic z toho, co by mohlo trh více nastartovat, se tedy nezmění,“ shrnuje Pácal a dodává, že rok 2010 tak bude z hlediska rezidenčního trhu rokem stojaté vody: „Letos bude podle mne ideální koupit si pěkné nové kolo a zajezdit si. Nebo si koupit loď a sjet si nějakou řeku. Prostě si užívat ale ne v realitách.“

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2010 12:52, rozmrznutí

Hlavní důvod zmrzlého trhu jsou neralistické nabídkové ceny, které kupující neakceptují. V podstatě to jenom otázka času, kdy ceny spadnou na reálnější úroveň, tímto okamžikem trh v pohodě rozmrzne.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

28. 1. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

27. 1. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

Kdo potřebuje prodat či koupit nemovitost, musí se řídit svými potřebami. Nemá cenu čekat na změny na trhu, stagnace může trvat i dalších několik let, říká expert na trh s tuzemským... celý článek

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

22. 1. 2010 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností... celý článek

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

14. 1. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

Rok 2010 by měl podle expertů přinést větší prodeje hypoték než předchozí „krizový“ rok 2009. Lidé už přestávají čekat a začínají nakupovat byty a domy. Vyšší sazby hypoték hrozí nejspíše... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Partners Financial Services