Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 28. 1. 2010 | 8 komentářů
Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu
Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Jak přibývá nezaměstnaných, stále více Čechů zvažuje, zda si koupit nemovitost, nebo raději bydlet v nájmu. Odpovědět by si měli především na tři základní otázky. Za prvé, zda mají zajištěn dostatečný příjem, aby mohli splácet několik let hypotéku. Za druhé, zda se opravdu chtějí usadit a vědí, jak velký byt potřebují. A za třetí, zda se o koupenou nemovitost chtějí starat. To znamená chodit na schůze vlastníků v bytovém domě či odkládat peníze stranou a zařizovat opravy rodinného domu.

Při rozhodování, zda si byt koupit, nebo raději zvolit nájem, je klíčová finanční situace rodiny. Kdo nemá našetřené peníze na koupi, měl by mít dostatečný příjem, o němž ví, že bude dlouhodobý. Pak má smysl uvažovat o hypotéce. „V případě, že příjem bude v následujících zhruba pěti letech dostatečný, aby si kupující mohl vzít hypotéku, doporučujeme nemovitost koupit. Pokud by byl příjem nedostatečnýa ve výhledu pěti let nejistý, je lépe dát přednost nájmu,“ domnívá se Pavel Smolka z King Sturge.

Kdo by se měl rozhodnout spíš pro nájem a kdo pro koupi bytu

Nájem je vhodnější pro:

  • Lidi s nízkými příjmy
  • Lidi, kteří mají již tolik půjček, že je sotva zvládají splácet
  • Lidi, kteří nedosáhnou na úvěr na bydlení
  • Ty, kdo se nechtějí starat o nemovitost (rekonstrukce, opravy atd.)
  • Studenty
  • Mladé již pracující lidi, kteří ještě nemají jasné životní plány
  • Lidi s časově omezenou prací v dané lokalitě (1-2 roky)

Koupě bytu/domu je vhodná pro:

  • Lidi s dostatečnými příjmy - dlouhodobě
  • Lidi s dobrou bonitou pro získání úvěru na bydlení
  • Lidi, kteří se chtějí usadit a plánují rodinu

Na začátku by si rodina měla udělat základní rozpočet, jakou část příjmu může nebo chce za bydlení měsíčně maximálně vydat. Na příjmové straně této rozvahy by se měly objevit i varianty, kdy rodina o část příjmu přijde, radí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Třeba v případě, že jeden z partnerů odejde na rodičovskou dovolenou. ( Spočítejte si, co s vašimi rodinnými příjmy udělá narození dítěte)

„Na zkoušku je vhodné si dávat stranou několik měsíců částku, kterou by rodina splácela bance. Zjistí tak, zda bez ní bez potíží finančně vyjde,“ dodává Kofroň. ( Spočítejte si, jestli si můžete dovolit další úvěr)

Splátkami hypotéky náklady na bydlení nekončí. Vlastník musí započítat i poplatky do fondu oprav ve společenství vlastníků, z něhož se hradí opravy ve společných částech domu. Rovněž si musí dávat stranou peníze na úpravy ve vlastním bytě. Celkem mohou tyto náklady podstatně převýšit cenu nájemného, které je běžné za obdobný byt. „Nyní je kvůli výši úroků z hypotečních úvěrů výhodnější, třeba v Praze, si byt pronajmout než koupit,“ říká Smolka. „Nespornou výhodou hypotéky je ale fakt, že po splacení zůstane klientovi nemovitost, zatímco u nájmu se platí do cizího,“ dodává Kofroň. ( Spočítejte si, na kolik vás přijde hypotéka)

Při zvažování nájmuje třeba důkladně prostudovat nájemní smlouvu. Třeba jak nájemníka omezuje, jakou obsahuje výpovědní dobu či jak se řeší při nájmu opravy bytu.

Do nákupu bytuby se neměli bezhlavě pouštět především mladí lidé, kteří nevědí, co budou v životě dělat, koho si vezmou a zda vůbec budou zakládat rodinu, radí Jiří Pácalšéf dozorčí rady Asociace trhu nemovitostí (ARTN) a ředitel společnosti Central Europe Holding. „Každý by si měl odpovědět na otázky, jestli už ví, že má práci, která je pro něj perspektivní a chce u ní zůstat. Zda už něco v životě umí a je předpoklad, že bude vydělávat slušné peníze. Měl by si odpovědět i na to, zda a kdy uvažuje o založení rodiny. Tomu, kdo už má plány na rodinný život a má dostatečné finanční prostředky, bych doporučil jít do vlastního,“ tvrdí Pácal. Ostatním by koupi vlastního bydlenínedoporučil.

Anketa

Jak jste řešili ve svých 25 letech vlastní bydlení vy?

Pro mladé lidi bez závazků může být tržní nájem výhodný. Mohou se pak daleko rychleji rozhodovat a změnit bydlení podle potřeby a životní situace. Nestane se jim, že si v pětadvaceti koupí malý byt, který jim bude vyhovovat jen krátkou dobu. „Je pravděpodobné, že za pár let si vyhlédnou větší byt a malého se budou muset zbavit. To je na nejrůznějších poplatcích realitním kancelářím, odhadcům nemovitostí a bankám přijde na spoustu peněz,“ podotýká Pácal.

Na nákup nemovitostíje podle ředitele realitní kanceláře AAABYTY.cz Otakara Šmída nyní ideální doba. Do budoucna se nedá počítat s dalším poklesem cen. Více než dříve je však třeba pečlivě zvážit volbu realitní kanceláře s dostatečnou nabídkou nemovitostí. ( Přečtěte si, jak si ochránit peníze při koupi či prodeji nemovitosti)

Seriozní realitní kancelář má k dispozici i finanční poradce, s nimiž zákazník probere bonitu a finanční možnosti. Při koupi je prý nejlepší vybrat si tři až pět nejhezčích nemovitostí. „Více obvykle nemá smysl, protože klient zapomene detaily a informacemi je přehlcen. Méně také ne – v případě nemovitostí je absurdní koupit první, co člověk uvidí. Musí mít možnost porovnávat. Samozřejmě existují případy, kdy ale doporučujeme i pronájem. Jde o klienty s nízkou bonitou či potřebou jen krátkodobého bydlení například z důvodu roční práce v jiném městě. Postup je i u nájmů stejný. Vybrat si z nabídky velké a seriozní kanceláře tři až pět nemovitostí a porovnat je, “ dodává Šmíd z AAABYTY.cz.

Kterému bydlení dáváte momentálně přednost vy a z jakého důvodu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

27. 1. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

Kdo potřebuje prodat či koupit nemovitost, musí se řídit svými potřebami. Nemá cenu čekat na změny na trhu, stagnace může trvat i dalších několik let, říká expert na trh s tuzemským... celý článek

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

22. 1. 2010 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností... celý článek

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

14. 1. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

Rok 2010 by měl podle expertů přinést větší prodeje hypoték než předchozí „krizový“ rok 2009. Lidé už přestávají čekat a začínají nakupovat byty a domy. Vyšší sazby hypoték hrozí nejspíše... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Partners Financial Services