Nemovitosti jako bezpečná investice. Ne vždy

Lokalita, lokalita, lokalita. To jsou prý tři nejdůležitější kritéria při koupi nemovitosti. Jenže dobrá adresa dnes neznamená dobrá adresa napořád.
Nemovitosti jako bezpečná investice. Ne vždy

Nemovitosti a byty zejména patří mezi nejtradičnější a nejoblíbenější investice. Často panuje přesvědčení, že ceny bytů a domů stabilně rostou a nikdy neklesají. Nemusí to být vždy nutně pravda, jak dokládá následující historický graf.

Index cen rezidenčních nemovitostí

Zvětšíte klikem. Zdroj: The Economist

Vidíme, že ceny japonských bytů klesají již dvacet let; že ceny švýcarských a německých bytů a domů rostou velmi zvolna; že americké rezidence byly postiženy krizí roku 2008, ovšem švédské a francouzské byty a domy se ukázaly být skvělými investicemi s ročním zhodnocením 12,9 procenta.

A to jsme se ještě nedívali na Británii, Irsko a Španělsko. Francie a Švédsko ve srovnání s nimi blednou:

Index cen rezidenčních nemovitostí

Zvětšíte klikem. Zdroj: The Economist

Ovšem pozor: Španělsko a Irsko vděčí za nárůst cen do roku 2008 finanční bublině. Ta postupně splaskává a s ní i ceny. Na otázku, zda je nyní vhodný čas pro nákup nemovitostí v obou zemích, lze odpovědět – ve Španělsku rozhodně ještě ne, a patrně ani v Irsku.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

Pavel Kohout na Peníze.cz

Samovolná segregace

Zajímavý nárůst cen zažila Británie, zejména Londýn. Evropské finanční centrum přežilo finanční krizi bez větších šrámů. Díky hyperaktivní politice Bank of England je nyní v metropoli víc peněz než kdy dříve. Londýn zažil i příliv migrantů ze Španělska, Portugalska, Polska, Francie a baltských států, kteří zde našli lepší pracovní uplatnění než doma. Vysoká poptávka znamená vysoké ceny, takže Londýn nezažil bublinu a její splasknutí. Poptávka je dána silnými fundamenty, neboť zájemců je hodně.

Kromě toho, londýnské nemovitosti posloužily jako „bezpečný přístav“ pro investory, kteří uprostřed krize hledali klid. Bohatí Arabové, Číňané a Rusové hledají v Londýně způsob, jak investovat své peníze, kterých je značné množství.

Ale věc má malý háček.

Cena nemovitosti je určena především lokalitou. Její kvalita je dána sousedstvím. A jak si lidé vybírají své sousedy? Obvykle chtějí za sousedy lidi podobné jim samým. Arab vyhledává Araba, Bangladéšan Bangladéšana, Polák Poláka, a tak dále. Ve městě probíhá přirozený proces samovolné segregace. Proces, který ekonom Thomas Schelling popsal již začátkem 60. let.

Zmíněný háček spočívá v tom, že máte například dům ve čtvrti, kde se zalíbí Bangladéšanům nebo Pákistáncům. Ti patří k etnickým skupinám s nižšími příjmy, ale se svéráznými folklorními tradicemi. Jednoduše řečeno, cena vaší investice bude postupně klesat s tím, jak na ulicích bude chodit více mužů s plnovousy a více žen v hidžábech a nikábech.

Etnické složení londýnského obyvatelstva

Zdroj: London School of Hygiene & Tropical Medicine

Anketa

Jaké máte sousedy?

Kdo se k vám stěhuje

Etnická mapa Londýna ukazuje dosavadní stav spontánní segregace. Některé čtvrti jako Stepney, Southwark, Lambeth, Bethnal Green nebo Heston and Isleworth nebo severní část Croydonu jsou již z větší části „barevné“. Pokud bude spontánní segregace pokračovat podobným tempem, budou vznikat takřka dokonale etnicky vyčištěné enklávy na způsob amerických měst, kde tento proces probíhá mnohem déle. Samozřejmě se zřejmými dopady na ceny nemovitostí, které se odvíjejí od majetkové síly a příjmů dominantní etnické skupiny.

Nemusí vždy nutně platit, že ceny bytů ve čtvrtích, kde žijí „běloši“ budou vždy vyšší, protože být bílý není automaticky poukázka na vyšší příjmy a vyšší životní úroveň. Nicméně zatím stále platí, že „bílá“ čtvrť je obvykle více hodnocená než čtvrť asijská nebo černošská.

Toto samozřejmě není jen londýnská specialita. Ke spontánní segregace dochází i v českých městech. Nestačí jen koupit nemovitost, je třeba dávat pozor na vývoj dané lokality.

Ceny bytů i dalších nemovitostí na Peníze.cz bedlivě sledujeme. Díky interaktivním grafům, připraveným ve spolupráci s Hypoteční bankou, můžete vývoj reálných cen nemovitostí sledovat i vy. 

Index cen bytů

Index cen pozemků

Index cen rodinných domů

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2013 7:42, Fredy

Článek popisuje jen malou část toho, co je, při pořizování nemovitosti, důležité vědět. Spíše tu, která se mnohdy, do budoucna, ovlivnit nedá.

Jestli se nepletu, tak autor považuje investici do nemovitostí spíše za pasivní příjem a sleduje pouze to, jak se mění její hodnota vůči pořizovací ceně. Jenže nemovitost, aby byla zajímavá, tak musí především vydělávat. Nemovitost není něco jako zlato, či umělecké dílo, které jednou pořídíte a pak čekáte, co s tím svět kolem udělá.

U mne je nemovitost něco jako nákladný stroj, který nemůže stát někde v koutě, ale musí hned začít makat a vydělávat z části na svůj provoz a hlavně se, co nejdříve, zaplatit. To, že přitom jeho cena vzrůstá, je jen příjemný bonus.

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Krádež domu v katastru nemovitostí: Víte, jak si uchránit střechu nad hlavou?

1. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Krádež domu v katastru nemovitostí: Víte, jak si uchránit střechu nad hlavou?

Po vašem domě se začnou procházet cizí lidé. Odmontují zámky, začnou vystěhovávat nábytek… Když je chcete vyhodit, dozvíte se, že „váš dům“ už není váš. V katastru nemovitostí byl přepsán... celý článek

Radši vyhořet než se stěhovat. Co obnáší změna trvalého bydliště?

15. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Radši vyhořet než se stěhovat. Co obnáší změna trvalého bydliště?

Ne nadarmo se říká – lepší vyhořet než se stěhovat. S vybalením poslední krabice útrapy nekončí. Ještě vás čeká rodeo na úředním šimlovi. Kde všude musíte změnu trvalého bydliště hlásit,... celý článek

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

11. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

Do terénu vyrážejí vyzbrojeni očkováním proti žloutence typu A a B. „Zaměstnancům ho platíme hned po nástupu,“ říká Radka Kunešová, koordinátorka programů Člověka v tísni v Ústí nad... celý článek

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

22. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

Zajistí nám nákup vlastní nemovitosti klidný důchod, nebo je lepší investovat jinam? Zeptali jsme se Petra Macha, Tomáše Prouzy, Martina Skalického, Lukáše Kovandy a dalších osobností... celý článek

Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

3. 1. 2013 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

Ceny bytů zhruba od přelomu let 2007 a 2008 padají a padají. Donekonečna padat nemůžou. Dojde k obratu v roce 2013? Zvýšení daně z převodu nemovitostí ani konečná deregulace nájemného... celý článek

Partners Financial Services