Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze
Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně! Řešení je jednoduché: postavte si pasivní dům. Platit budete jen desetinu…

Evropa už se dohodla, že se na tom dohodne. Na legislativě, která bude znamenat, že nejpozději od roku 2020 nedostane stavební povolení dům, který nesplní definici pasivního domu. Co to znamená? Dnes můžete postavit dům s maximální roční spotřebou energie do 130 kWh/m², brzy bude s plýtváním konec. Pasivní dům totiž dosahuje maximální roční spotřeby 15 kWh/m². To už je velký rozdíl!

Proč pasivní?

Pasivní dům využívá energii, která se v něm vytvoří: k jeho vytápění není třeba žádný aktivní otopný systém. Ať už vaříte, pořádáte večírek s přáteli, či v domě pouze svítíte, všechno se počítá! Veškeré teplo v domě jednoduše zůstane. Díky instalovaným cirkulačním jednotkám, čistícím vzduch od prachu a pachu, nemusíte v domě větrat, nedochází k úniku tepla. K tomu pomáhá i důmyslná izolace, použité materiály a speciální trojvrstvá okna s vlastnostmi zcela odlišnými od klasických eurooken.

Ze srovnání plýtvavého a pasivního bydlení vyplývá:

  • Výstavba pasivního domu trvá stejně dlouho jako výstavba jiného domu.
  • Materiály, které zaručují „pasivnost“ domu, jsou bez problémů dostupné i v Česku.
  • Systém řízeného větrání s rekuperací se stará o stále čerstvý vzduch a konstantní teplotu okolo 20 ºC. Obyvatelé domu jsou díky tomu méně nemocní – dochází i ke zmírnění alergií.
  • Realizace pasivního domu je proti nízkoenergetickému dražší zhruba o 30 %, na ušetřených výdajích za energie se tato částka vrátí do 15 let.

Kde začít?

Pokud nechcete podstupovat hledání a zkoušení stylem pokus–omyl, máte dnes dva možné startovní body. Prvním je nezisková organizace Centrum pasivního domu, která na svých webových stránkách prezentuje odkazy na možné realizátory vaší stavby a pořádá pravidelné konference, na nichž se můžete potkat s odborníky i se současnými majiteli domů. Dále je zde uskupení firem SENUB, které sdružuje dodavatele služeb souvisejících s realizací pasivních domů. I zde bezplatně doporučí, u koho dům realizovat, a zaručí se za kvalitu odvedené práce.

Malý příklad, jak ušetřit

Anketa

Kdybyste se chystali stavět, uvažovali byste o pasivním domě?

U nového domu s plochou 120 m² zaplatíte ročně za energie cca 50 tisíc korun. Čím budete topit, je prakticky jedno. Pokud to však bude dům pasivní – zaměříte se na kvalitnější izolaci a nainstalujete technologie, které vám umožní spotřebovávat energii vytvořenou v domě – mohou roční náklady klesnout až desetinásobně, na pět tisíc korun. „Náklady za energie se mohou správným užíváním dostat až na nulu, nebo může dokonce vzniknout přebytek z nainstalovaných fotovoltaických jednotek systémů, který pak lze prodat ČEZu. Takto může pasivní dům svým majitelům dokonce přivydělávat,“ říká pan Radim Vojtek, finanční poradce a člen uskupení SENUB.

Pasivní dům těží i ze správně zvolené polohy a prostorové orientace. Záleží hlavně na tom, kam jsou orientována okna. Čím více slunce do nich pere, tím lépe. Tedy – v létě je naopak musíte vhodně stínit, aby se vám interiér domu nepřehříval. „Aby měl dům co nejmenší ztráty, je třeba ho především dobře naprojektovat a následně zvolit firmu, která se zaručí, že splní cíl, se kterým je dům stavěn,“ upozorňuje Veronika Bílková ze jmenovaného uskupení firem.

Důležitým prvkem je „obálka“ domu, tedy půdorys a členitost zdí. Ideální jsou velké hladké plochy, složitější půdorys představuje větší energetické ztráty. „Pokud nejsou na výstavbu domu zcela ideální podmínky, může se pasivita dohnat třeba tepelným čerpadlem nebo fotovoltaickým systémem či ohřevem vody,“ dodává Radim Vojtek.

Ovládání technologií vás nezaskočí

Přestože je do pasivních domů možné nainstalovat mnoho technologických „bonbonků“, ovládání musí být maximálně jednoduché. „Lidé se často obávají, že nezvládnou technologické ovládání. Všechno je ale řízeno tak, aby každý krok představoval zmáčknutí jednoho tlačítka,“ ujišťuje Radim Vojtek. Záleží na každém, jaké technologické požadavky má, ovládání základního provozu zůstává ale maximálně jednoduché.

Rozhovor: O projektu pasivního domu jsem nikdy nepochybovala

Pasivní rodinný dům v Záhořanech, návrh Ing. arch. Lubomír Křivka

Veronika Bílková plánovala s přítelem nejdříve klasickou novostavbu v menší vesnici u Berouna. Jakmile ale začala pracovat ve firmě, která se zabývá izolačními systémy a podporuje výstavbu pasivních domů, smetla původní projekt ze stolu. Do pasivního domu se plánují nastěhovat v roce 2012.

Bylo těžké změnit kompletně koncept dříve plánovaného bydlení?

Když jsem se seznámila s konceptem pasivního domu a viděla možné úspory, nebylo rozhodnutí těžké. Pracovat na svých plánech jsme začali zhruba před rokem, dnes čekáme na stavební povolení.

Co vás tehdy přesvědčilo?

Bylo toho samozřejmě více. Například jsme se s přítelem nedokázali shodnout, čím budeme topit. Teď to máme vyřešené: topit se prostě nebude. Na vytápění a ohřev vody máme naplánované tepelné čerpadlo a solární kolektory, ale nakonec nejspíš bude stačit jen jeden z těchto zdrojů.

Zaujaly nás i nižší náklady na provoz, zvlášť když si člověk nemůže být jistý, kolik bude jednou energie stát. Počáteční náklady mohou být sice vyšší, ale budou rozložené do splátek hypotéky a nízké náklady na provoz domu je víc než kompenzují. Z tohoto pohledu je pasivní bydlení vlastně docela dobrá forma penzijního připojištění.

Jakým způsobem jste vybírala architekta?

Obecně doporučuji ověřovat si reference, sledovat již provedenou práci a všímat si, zda je architekt s myšlenkou pasivního domu ztotožněný. Je důležité, aby měl zkušenosti, aby vše vyšlo tak, že dům bude ve finále opravdu pasivní. Mnoho projektantů stále koncept pasivního domu nepodporuje, takže je třeba vyhledávat spíše specializované odborníky.

Musela jste oproti „nepasivnímu“ návrhu z něčeho ustoupit?

Původně jsme chtěli krb. Pan architekt mi ale vysvětlil, že to v tomto typu domu není vhodné řešení: vytvářela bych hodně energie, kterou v pasivním domě nevyužiji. Nejspíš bych si i přehřívala interiér a znečistila vzduch a místnosti v domu. Dnes už to proto nevnímám jako ústupek, ale jako logický krok.

A co celkový vzhled domu?

Co se týče půdorysu, nic zásadního jsme v návrhu pana architekta neměnili, i původní dům byl sám o sobě jednoduchý s kompaktním tvarem. Navíc se nám pozemek svažuje na jih, což jsou dohromady ideální podmínky pro to, aby byl dům maximálně energeticky efektivní. Jen jsme vzhledem k původní zástavbě na vesnici chtěli zachovat klasickou střechu s pálenými taškami. Oproti navrhované moderní pultové střeše budeme mít tedy sedlovou se sklonem 15 º. Jinak ke změnám nebyl důvod.

V pasivním domě se nevětrá, nebude vám to vadit?

To jsou mýty a předsudky. Pokud si necháte instalovat otevírací okna, abyste je mohli bez problémů umýt, musíte pro to, aby byl pasivní dům efektivní, dodržovat určité zásady. V zimě by se okno opravdu nemělo otevírat – uživatel pasivního domu ale nemá ani tu potřebu, jelikož větrací jednotka vzduch pravidelně pročišťuje. Lidé se často ohánějí dobrým pocitem z větrání okny, ale ruku na srdce, kolikrát denně a na jak dlouho si pořádně otevřou okna, když jsou venku tuhé mrazy?

Jaký způsob financování s partnerem volíte?

Máme schválenou žádost na ECO hypotéku od Hypoteční banky, zprostředkovanou firmou Partners. V současnosti není jiný program zaměřený na pasivní domy, navíc mi vyhovuje, že banka nepotřebuje vidět jednotlivé faktury. Prostě přijede člověk, který zkontroluje celkovou proinvestovanou sumu a případně povolí další finance, což věci dost ulehčuje. Další velkou výhodou je odhad ceny nemovitosti zdarma. Navíc, pokud je dům realizován prostřednictvím SENUB, může klient využít nabídku v podobě jednoho roku pojištění stavby zdarma.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2011 12:57, Fany

Dovolím si napsat pár postřehů z bydlení v pasivním domě od roku 2006.
Že je článek spíše reklamou je jasné asi každému. Proto si dovolím opravit pár nesmyslů.
1) Prý je výstavba PD o 30% dražší. Ptám se proč? V mém případě byla naopak o cca 20% levnější. Důležitou součástí PD je izolační materiál a ten je většinou levnější, než ten stavební.
2) Nedoporučuji podlehnout módě a poslechnout ve všem chytráky, kteří o tom vědí jen z knížek. Naopak doporučuji selský rozum a stavět co nejjednodušeji, tak, jako by se jednalo o normální bydlení. Tedy včetně otevíracích oken, na venkově včetně komínu, ale hlavně dobře orientovaný na světové strany. Počítat s tím, že v PD není ani tak problém topení, ale v létě chlazení.
3) Žádná složitá regulace a přílišná elektrotechnika není třeba. Na domek o 100m2 (můj případ) stačí malá rekuperační jednotka v ceně i s rozvody do 20 tisíc Kč. Tepelné čerpadlo je nesmysl. Naopak solární ohřev TUV je skoro nutností a pokud je to doplněno malou FVE s výkonem kolem 2kWHp, tak se jedná o naprosto energeticky soběstačný dům.
4) Co je naopak důležité, je tzv. zemní registr. Nebo-li podzemní vedení vzduchového potrubí, které slouží v zimě k předehřátí vzduchu na teplotu kolem 10°C, proto aby nezamrzal výměník rekuperační jednotky a v létě předchlazuje vzduch na teplotu 12 až 14°C.
5) Důležitá věc je zastínění oken v letním období. Lze to vyřešit například přesahem střechy (u bungalovu). V zimě jsou solární zisky výhodou, ale v létě naopak.
6) Pozor v úvaze o vybavení objektu elektrickými zařízeními. Většina z nich je i doprovodným zdrojem tepla a to s tím v PD musí počítat. Zrovna tak s lidským teplem. Člověk v průměru vydává do okolí teplo 100W. U PD je tepelná ztráta u plochy 100m2 asi 1 až 1,2kW. Tudíž více lidí v jedné místnosti ji dokáže přetopit.
7) Proč komín a otvírací okna? Je to pro případ výpadku elektriky, které, v budoucnu mohou být častější. Pak stačí malinká krbová kamínka, a větrat pomocí oken.
8) Co se týče spotřeby, tak má článek výjimečně skoro pravdu. V mém případě byla spotřeba na topení za rok 3.500 Kč. O to více je pak znát spotřeba pro ohřev TUV. Proto doporučuji solární kolektor.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2011 7:16, Jan

PR-clanek plny nezavaznych, zavadejicich formulaci "muze", "mohou" a straseni budouci legislativou. Tzn. muze, ale nebude.
Moda pasivnich domu hlavne aktivne vydelava nenazranym developerum.
Rozdil v nakladech na vystavbu rozhodne neni jen 30%, ale mnohem vic - i pres 50%. Bez problemu vam to zaplati rozdil ceny za nesetrne topeni na dalsich 100 let. Platit nebudete desetinu topeni, ale mnohem vic. Zivotnost vsech agregatu je omezena a stezi presahne 20 let = dalsi statisicove investice. U domu je kvalitni vetrani nutnost uz kvuli tvorbe plisni.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

25. 3. 2011 | Daniel Kotula | 14 komentářů

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

Co udělá s nemovitostním trhem synergický efekt současných změn? Výstavba nových bytů (do 120 m²) a domů (do 350 m²): DPH vzroste o 7,5 %. Odpočty úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního... celý článek

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

24. 3. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? Pokud projde navrhované zrušení daňových odpočtů u úvěrů na bydlení, hypoteční úvěry od příštího roku možná podraží. Realitní trh ale nečeká podle... celý článek

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

15. 2. 2011 | Gabriel Pleska | 38 komentářů

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

České stavebnictví čeká opravdová ekologická revoluce. Nejpozději do roku 2020, s vysokou pravděpodobností však už za čtyři roky. Pokud chcete stavět, máte nejvyšší čas začít přemýšlet,... celý článek

Domy, které šetří energii

20. 11. 2007 | Jan Pekař | 1 komentář

Domy, které šetří energii

K úsporám ve spotřebě energie může pomoci rozumné chování či drobná vylepšení topení či izolace domu. Jindy je možné sáhnout k rozsáhlé rekonstrukci nebo si nechat postavit dům, který... celý článek

Partners Financial Services