Při chřipce letos přijdete o víc peněz než vloni

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 11. 12. 2009 | 2 komentáře
Při chřipce letos přijdete o víc peněz než vloni
Při letošní chřipce můžete přijít o více peněz než v předchozích letech. Zaměstnanci od 1. ledna 2009 nedostávají za první tři dny nemoci žádné peníze. V praxi se doba bez příjmů může prodloužit o další dny. Změnu prosadila koaliční vláda vedená ODS ve snaze omezit počet simulantů.

ČSSD nyní přišla s dalším návrhem na opětovné proplácení prvních dnů nemoci. Vláda Jana Fischera sice tento návrh nepodpořila, rozhodující slovo ale budou mít poslanci. I když změna projde, začne platit až od ledna 2011.

Neproplácení prvních tří dnů nemocise podle exministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) osvědčilo. Počet vydaných pracovních neschopenek klesl meziročně o třetinu. Podle Nečase navíc při týdenní nemoci dostane například zaměstnanec se mzdou kolem 20 tisíc korun řádově o stovky korun více, než podle dřívějšího systému, a to i přes neproplácení prvních tří dnů.

Kromě simulantů však statistiku "vylepšili" také lidé, kteří si místo neschopenky raději vezmou dovolenou. V lepším případě čerpají takzvané "sick days", tedy placené volno poskytované firmou na včasné vyléčení.

Jestliže ale nemocný riskuje a zkouší nemoc "přechodit", může se teď snaha ušetřit vrátit státu na rychlejším šíření chřipkové epidemie. Kvůli viru takzvané prasečí chřipky přitom může mít letos závažnější důsledky než obvykle.

Výjimkou zůstává jen lékařem nařízená karanténa - při ní se nadále proplácejí první tři dny.

V některých krajích lze získat neschopenku zpětně

V krajích, kde hlavní hygienik ČR vyhlásí mimořádná opatření kvůli epidemii chřipky, může letos lékař vystavit neschopenku až pět dnů zpětně. Nyní to se týká především Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje.

"Při respiračních obtížích není potřeba kvůli neschopence okamžitě navštěvovat ošetřujícího lékaře, ale pouze ho v tomto případě kontaktovat telefonicky," říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Kamil Vařeka. Neschopenkusi tak může zaměstnanec vyzvednout až po odeznění nejhorších příznaků takového onemocnění, nejpozději do pěti kalendářních dnů.

Lékař může zároveň podle platné právní úpravy ukončit pracovní neschopnost až tři kalendářní dny dopředu. "Při obvyklém průběhu onemocnění proto bude možné obdržet při jedné návštěvě u lékaře rozhodnutí o vzniku i ukončení pracovní neschopnosti současně," připomíná Vařeka.

Začátek nemoci bez peněz

Prvních čtrnáct dnů nemoci letos nově proplácí zaměstnavatel místo státu.Děje se tak formou náhrady mzdy, nikoliv klasické nemocenské (tupak vyplácí stát až od 15. kalendářního dne nemoci).

Jenže zákon zároveň stanoví, že náhrada mzdy nepřísluší za první tři dny, které by jinak pro zaměstnance byly pracovními (pokud by neonemocněl). V "lepším" případě tak lidé zůstanou bez peněz jen tři dny, v horším případě ale mohou bez jakékoliv kompenzace zůstat i týden.

Do třídenního limitu se totiž nepočítají všechny kalendářní dny, ale jen dny, které by jinak pro konkrétního zaměstnance byly pracovními.

Když zaměstnanec s klasickou pracovní dobou (pondělí až pátek) onemocní v úterý, zůstane bez peněz ještě ve středu a čtvrtek, ale od pátku už dostane náhradu mzdy. Když ale onemocní ve čtvrtek, dostane peníze až od úterý (protože v sobotu a neděli by stejně nešel do práce).

Nejhorší dopad má nový systém na zaměstnance pracující na směny. Ti v některých případech mohou zůstat bez peněz třeba i týden. (Podrobněji jsme o tomto problému a jeho schváleném řešení psali v samostatném článku na aktualne.cz).

Letošní změny přinesly zlepšení jen pro zaměstnance s příjmy nad 24 tisíc korunměsíčně. Díky zvýšení stropu pro výplatu dávek získají více peněz než dosud. Zatímco v roce 2008 dostal člověk s platem 40 tisíc korun za měsíc nemoci 10 848 korun, nově má nárok na 15 204 korun.

ČSSD chce změnu, ale až od roku 2011

Ani po několika neúspěšných pokusech o změnu se sociální demokraté nevzdávají. V nejnovějším návrhu novely zákoníku práce chtějí, aby se náhrada mzdy vyplácela i za první tři dny nemoci, alespoň ve snížené míře než v dalších dnech (30 % takzvaného redukovaného průměrného výdělku oproti 60 % za 4. až 14. den nemoci).

ČSSD vadí také fakt, že vláda Mirka Topolánka se od letošního ledna jen s mírnou obměnou vrátila k systému, který zavedla už od ledna 2008, ale následně jej právě na popud ČSSD zrušil Ústavní soud. Podle soudců má každý, kdo si platí nemocenské pojištění, nárok na dávky v době nemoci.

Letošní systém zatím ČSSD u Ústavního soudu - alespoň podle dostupných informací - nenapadla. Možná i proto, že ODS přece jen mírně změnila pravidla: Zaměstnancům už není nemocensképojištění strháváno z hrubé mzdy, platí je za ně "jen" zaměstnavatel, navíc méně než dříve. V praxi tak lidé zaplatí nižší pojištění. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha to ale přesto není důvod k tomu, aby první tři dny nemoci nedostali z tohoto pojištění vůbec nic.

Rozhodující slovo budou mít poslanci. Mají přitom dost času. Sama ČSSD totiž překvapivě nespěchá a navrhuje účinnost změn až od ledna 2011. Podle Škromacha totiž nechce na poslední chvíli zatěžovat mzdové systémy zaměstnavatelů ani zvyšovat už beztak vysoký schodek státního rozpočtu na rok 2010.

Ošetřovné klesne až od ledna

Snížení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci se letos netýkalo ošetřovného - tedy dávky, které dostává například matka, když zůstane doma s nemocným dítětem. Výjimka ale netrvala dlouho.

Celý článek si přečtete na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=653767

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

nemocenská, neschopenka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemocenská a OSVČ: spočítejte si optimální pojistné

4. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Nemocenská a OSVČ: spočítejte si optimální pojistné

Platit si nemocenské pojištění se u živnostníků nevyplatí, traduje se v Česku. Od letošního roku to nemusí být úplně pravda. Připravili jsme pro vás dvě kalkulačky, na kterých si můžete... celý článek

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

18. 12. 2008 | Eva Sovová | 24 komentářů

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

Ženy s vyššími příjmy, které nastoupí na mateřskou příští rok, budou pobírat mnohem vyšší podporu v mateřství, než nynější matky. Spočítejte si, co vás v roce 2009 čeká.

Změny v nemocenské: spočítejte si její výši pro rok 2009

17. 12. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Změny v nemocenské: spočítejte si její výši pro rok 2009

Živnostníci, kteří si platí nemocenské pojištění, budou stonat prvních čtrnáct dní zadarmo. Na rozdíl od zaměstnanců neuvidí ani korunu. Spočítejte si, za kolik budete od příštího roku... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Partners Financial Services