Formuláře k nemocenské budou od prosince jednodušší

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 12. 11. 2009
Formuláře k nemocenské budou od prosince jednodušší
Papírování kolem pracovní neschopnosti bude od 1. prosince jednodušší. Lékařům tak klesne zbytečná administrativní zátěž a náklady asi o třetinu proti dosavadnímu stavu.

Na zjednodušení formulářů se vzácně shodli exministr práce a sociálních věcíPetr Nečas (ODS) se svým předchůdcem ve funkci a stínovým ministrem za ČSSD Zdeňkem Škromachem. Příslušný návrh novely podepsal prezident republiky Václav Klaus v srpnu.

Nečas i Škromach neočekávají výrazně vyšší výdaje na tisk nových formulářů. "Koncem letošního roku by stejně musely být vytištěny nové tiskopisy, neboť se vyčerpá zásoba těch dosavadních. Určité výdaje si sice vyžádá příprava vzorů nových tiskopisů, budou však zanedbatelné," vysvětluje Škromach.

O jeden díl méně

Nový tiskopis bude mít "jenom" pět dílů. To lékařům mimo jiné usnadní jeho vkládání do standardní obálky. Lékařisi mimo jiné stěžovali, že šestidílný tiskopis Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti je obtížně propsatelný, při použití některých prostředků nejde propsat vůbec. "Po rozboru situace jsme se shodli, že některé díly tiskopisu lze považovat za zbytné," říká Škromach.

Rubrika "Schopen práce od" je nahrazena rubrikou "Neschopen práce do". Ošetřující lékař tak uvádí poslední den trvání dočasné pracovní neschopnosti, a nikoliv den, od kterého je pojištěnec schopen práce (jako tomu bylo dosud).

Za poštovné ušetří lékaři i díky další změně. Tou je prodloužení lhůty pro zasílání tiskopisů správě sociálního zabezpečení. Dosud je musí lékaři odeslat nejpozději druhý pracovní den po zjištění pracovní neschopnosti u pacienta. Správa sociálního zabezpečení přitom prvních 14 dnů tento tiskopis prakticky nepotřebuje, protože první dva týdny nemoci obvykle neproplácí lidem ona, ale jejich zaměstnavatelé. Lhůta pro odeslání se tak nově prodlouží na tři pracovní dny. Díky tomu nebudou muset lékaři odesílat formuláře každý den, ale hromadně třeba jednou za dva nebo tři dny.

Hlášení o změně dočasné pracovní neschopnosti však lékařmusí nadále posílat správě sociálního zabezpečení nejpozději v pracovní den následující po dni, kdy o ní rozhodne.

Zjednodušení také u ošetřovného

Ještě jednodušší má být papírování v případě, kdy zaměstnanec není nemocný, ale potřebuje ošetřovat nemocného člena rodiny. Formulář nazvaný Rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování (péče) se podle návrhu ztenčí z pěti na dvě části.

Lékař bude nově předávat tiskopis ohledně ošetřovného jen pojištěnci(osobě, která požaduje ošetřovné), nikoliv také správě sociálního zabezpečení. Pojištěnec předá formulář svému zaměstnavateli a ten pak teprve správě sociálního zabezpečení. Aby nedošlo ke zdržení výplaty ošetřovného, které na rozdíl od nemocenské vyplácí stát už od prvního dne nemoci (byť zpětně), je zaměstnavatel povinen předat tento formulář "neprodleně".

Schválená změna také zpřesňuje dosavadní text zákona tak, aby zbylé části tiskopisu nesměly obsahovat statistickou značku diagnózy nebo jiný údaj, z něhož lze diagnózu odvodit. Důvodem je právě fakt, že tiskopis se dostane k zaměstnavateli.

Nově bude moci lékařukončit potřebu ošetřování člena rodiny do budoucna (nejvýše tři kalendářní dny dopředu). "Obdobně je tomu i při ukončování dočasné pracovní neschopnosti, kterou může ošetřující lékař také ukončit až tři dny dopředu," vysvětluje Škromach.

Celý článek si přečtete na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/prace/clanek.phtml?id=638205&tro8626_1_0

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

nemocenská

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Které benefity berou firmy zaměstnancům v krizi nejvíce?

9. 11. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Které benefity berou firmy zaměstnancům v krizi nejvíce?

Současné škrty v rozpočtech firem velmi silně zasahují i jejich zaměstnance. Firmy snižují svým lidem platy, ale i řadu různých benefitů. Víte, o který benefit přišlo od loňska nejvíce... celý článek

Jak ušetřit na očkování proti chřipce a dalším nemocem

30. 10. 2009 | Eva Sovová | 4 komentáře

Jak ušetřit na očkování proti chřipce a dalším nemocem

Nejen na očkování proti chřipce či klíšťové encefalitidě se dá ještě letos získat u některých zdravotních pojišťoven finanční příspěvek. Například VZP ovšem letošní fond prevence už... celý článek

Kolik se v Česku vydává peněz na vědu?

20. 10. 2009 | Věra Tůmová

Kolik se v Česku vydává peněz na vědu?

Výzkum a vývoj patří k nejdůležitějším faktorům pro zajištění konkurenceschopnosti ekonomiky vyspělých států, a proto se jeho podpoře přikládá stále větší význam. Tipněte si, kolik... celý článek

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Jak změnit zdravotní pojišťovnu

13. 11. 2008 | Eva Sovová

Jak změnit zdravotní pojišťovnu

Změnit zdravotní pojišťovnu se dá jednou za rok, nejbližší termín je 1. ledna 2009. Kdo ale nedodrží předepsaný postup, hrozí mu vysoká pokuta. V Česku funguje deset zdravotních pojišťoven,... celý článek

Partners Financial Services