Přes tisíc nemocných porušilo léčebný režim a přišlo o nemocenskou

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 27. 8. 2009
Přes tisíc nemocných porušilo léčebný režim a přišlo o nemocenskou
Hodit se marod a nedodržovat na neschopence léčebný režim se nevyplácí. Okresní správy sociálního zabezpečení přitvrdily kontroly. Zpět do práce muselo již celkem 648 simulantů, přes tisíc lidí o nemocenské dávky přišlo. Nejvíce podvádějí lidé na Zlínsku.

Přísný metr na simulanty a ty, kteří se po dobu pracovní neschopnosti řádně neléčí, přinesl od ledna 2009 nový zákon o nemocenském pojištění. Kontroloři okresní správy sociálního zabezpečení mohou na dveře nemocného zazvonit i o víkendu. Podezření na zneužívání nemocenských dávek mohou nechat prověřit praktičtí nebo posudkoví lékaři. Zkontrolovat nemocného zaměstnance může prostřednictvím okresní správy sociálního zabezpečení nechat i jeho zaměstnavatel nebo úřad práce. „V 1. pololetí provedli zaměstnanci okresních správ celkem 65 031 kontrol,“ přibližuje Alena Fraňková, odborná pracovnice České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Anketa

Zamezí přísné kontroly dalšímu zneužívání nemocenských dávek?

V 1. pololetí nachytali kontroloři při porušování léčebného režimu přes tisíc lidí. Celkem 1129 kontrolovaných to pocítilo na vlastní peněžence. O nemocenskou buď zcela přišlo, nebo se jim nemocenské dávky razantně zkrátily. Pokud kontrola zjistila závažné zneužívání nemocenských dávek, udělila okresní správa takovým lidem navíc pořádkovou pokutu až ve výši 20 tisíc korun. V dalších 648 případech se odhalilo, že z lékařského hlediska není žádný důvod pro pokračování neschopenky a simulanti šli zpět do práce.

Největší počet nemocných zkontrolovala v 1. pololetí Pražská správa sociálního zabezpečení, která prověřovala celkem 12 933 práceneschopných. Ve 229 případech Pražané o nemocenskou přišli a v jednom případě byla simulantovi pracovní neschopnost ukončená. Nejvíce simulantů a bezdůvodných pracovních neschopností ale kontroly odhalili ve Zlínské kraji. „Z 852 kontrolovaných zde byla rozhodnutím okresní právy ukončená pracovní neschopnost u 179 lidí. Každý případ se posuzuje pečlivě ve spolupráci s praktickým a revizním lékařem,“ přibližuje Alena Fraňková. Vysoký počet neoprávněných pracovních neschopenek odhalily kontroly také v Olomouckém kraji, kde došlo k ukončení ve 134 případech.

Lidé, kteří čerpají nemocenské dávky, musejí počítat s tím, že kontrolu dodržování stanoveného léčebného režimu musejí umožnit. „Ošetřujícímu lékaři je proto třeba uvést platnou adresu, na které se bude práceneschopný řádně léčit,“ upozorňuje Alena Fraňková. Byt, ve kterém se nemocný léčí, musí lidé na neschopence označit svou jmenovkou a zvonek na dveřích má být funkční, aby se kontrola mohla dozvonit. Pověření pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení, kteří kontrolu provádějí, se musejí prokázat „Průkazem zaměstnance pověřeného kontrolou“. „Práceneschopní občané jsou povinni prokázat svou totožnost a předložit doklad o dočasné pracovní neschopnosti, do kterého kontrola zaznamená datum, čas kontroly a svůj podpis,“ přibližuje Alen Fraňková.

Pracovních neschopností v Česku nyní výrazně ubylo, v 1. pololetí 2009 meziročně o více než 362 tisíc. Prodloužila se ale doba trvání jedné pracovní neschopnosti. „ V 1. pololetí 2009 trvala v Česku jedna pracovní neschopnost v průměru 48,98 dne, což je meziroční nárůst o 9,10 dne. Ženy stonaly v průměru 50,3 dne, u mužů trvala jedna pracovní neschopnost v průměru 47,59 dne,“ uvádí Česká správa sociálního zabezpečení ve svých statistikách.

Přišla vás v době nemoci domů kontrola? Jaké s tím máte zkušenosti. Podělte se o názor s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

nemocenské dávky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou

1. 7. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou

Podnikatelky, které plánují dítě, by měly na nemocenské pojištění platit alespoň 450 korun měsíčně. Pojistné lze před nástupem na mateřskou i razantně zvýšit nebo doplatit a dosáhnout... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

7. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 51 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

Narození dítěte slušně provětrá peněženku. Druhá rána pro rodinný rozpočet přijde po skončení mateřské dovolené. Stát proto rodičům finančně pomáhá rodičovským příspěvkem. O něm je... celý článek

Nemocenská a OSVČ: spočítejte si optimální pojistné

4. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Nemocenská a OSVČ: spočítejte si optimální pojistné

Platit si nemocenské pojištění se u živnostníků nevyplatí, traduje se v Česku. Od letošního roku to nemusí být úplně pravda. Připravili jsme pro vás dvě kalkulačky, na kterých si můžete... celý článek

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Partners Financial Services