Se zvýšením nemocenské přibylo v Česku nemocných

Miroslav Zeman | rubrika: Co se děje | 4. 9. 2008 | 5 komentářů
Se zvýšením nemocenské přibylo v Česku nemocných
Od září začala platit letos již třetí změna nemocenských dávek. Za první tři dny pracovní neschopnosti dostávají nemocní 25 procent vyměřovacího základu, oproti dosavadním 60 procentům.

Zpřísnění výplaty nemocenské, které platilo od začátku roku, prokazatelně snížilo nemocnost. Za první tři dny nemocní nedostávali žádné nemocenské dávky. Krátkodobé pracovní neschopnosti, kterými si dříve řada zaměstnanců nahrazovala dovolenou jako výhodnější formu uvolnění z práce, se výrazně omezily. Od začátku roku až do června se nemocnost snížila o 20 procent. Jednalo se o nejvýraznější pokles nemocnosti v historii České republiky.

Společně se snížením nemocenské působilo na snížení nemocnosti i zavedení poplatků ve zdravotnictví. Za návštěvu lékaře pacienti musí zaplatit 30 korun. I když se nejedná o vysokou částku, mnoho simulantů poplatek od návštěvy lékaře odradil.

Ještě před rokem patřili Češi k nejnemocnějším národům na světě, měřeno počtem dní strávených na nemocenské. Zatímco loni Češi prostonali průměrně 34 dnů, v Německu to bylo 19 dnů, podobně jako v dalších sousedních zemích.

Když Ústavní soud zrušil část zákona, která obsahovala ustanovení o prvních třech dnech nemoci bez nároku na nemocenskou, nemocnost podle průzkumu Hospodářských novin opět vzrostla. Jednalo se přitom o letní, prázdninové dny, které nepřináší žádná výrazná zdravotní rizika.

Vysoká nemocnostzpůsobuje snížení příjmů, nejen přímo nemocnému člověku, ale i jeho zaměstnavateli a celé ekonomice. V celkových číslech přišli zaměstnanci za loňský rok dohromady o 4,2 miliardy korun.

Ačkoliv zaměstnavatelé zatím nenesou přímé náklady spojené s nemocenskou, dopady na jejich hospodaření jsou značné. Pokud nepřijde průměrných 7 až 9 procent zaměstnanců do práce kvůli nemoci, musí za ně zaměstnat adekvátní náhradu. Ne vždy je možné na takto omezenou dobu najmout brigádníka a tak musí firmy uměle zvyšovat zaměstnanost a nabírat zaměstnance, kteří nemocné nahradí. V roce 2007 vysoká nemocnost způsobila podle některých odhadů firmám škody více než 45 miliard korun.

Anketa

Kolikrát jste letos byli na nemocenské?

Od příštího roku si firmy budou nemocné hlídat. Od 1. 1. 2009 bude zaměstnavatel povinen poskytovat zaměstnancům náhradu mzdy za prvních čtrnáct dní trvání pracovní neschopnosti. Za to se firmám sníží placené pojistné. Navíc budou moci dohlížet, zda nemocný opravdu dodržuje léčebný režim. Další novinkou bude opětovné zavedení prvních tří dnů bez nemocenské. Otázka je, jak se k tomuto opatření postaví Ústavní soud.

Zneužívání nemocenských dávek je do značné míry český fenomén. Například v Dánsku marodí o polovinu méně lidí než v České republice přesto, že tamní zaměstnanci mají nárok na nemocenské dávky ve výši 100 procent platu. Češi, ačkoliv neměli tři dny nemoci vůbec placené, vykazovali vyšší nemocnost než občané Dánska, Švédska, Norska a dalších zemí.

Autor je redaktorem severu www.mojepoplatky.cz

 

Co by zabránilo zneužívání nemocenské? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neplacená nemocenská končí 30. června

26. 6. 2008 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Neplacená nemocenská končí 30. června

Od 30. června začnou platit nová pravidla pro poskytování nemocenské. Jde o reakci na rozhodnutí ústavního soudu, který zrušil ustanovení, že za první tři dny nemocenské nedostane nikdo... celý článek

Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí

10. 1. 2008 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí

Pokud projdou návrhy ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na změnu zákoníku práce, bude se mnohem přísněji než dnes trestat zneužívání nemocenské či odmítání rekvalifikací.... celý článek

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

Zneužívání nemocenských dávek zabrání nejspíš pouze jejich zrušení. Předchozí vládní opatření nezabrala a ta, která plánuje nynější vláda jen kopírují kroky předchozích kabinetů. Nemocných... celý článek

Vše o nemocenských dávkách. Otázky a odpovědi.

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 142 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

27. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

Leden 2007 přinese tzv. náhrady mzdy, tedy "nemocenskou", kterou zaměstnanci poskytne jeho zaměstnavatel, a to po dobu prvních 14 dnů stonání. Kolik to bude a za jakých podmínek? Jakou... celý článek

Partners Financial Services