Je dobře, že Ústavní soud zrušil neplacenou nemocenskou?

Je dobře, že Ústavní soud zrušil neplacenou nemocenskou?
I za první tři dny nemoci musí zaměstnanci dostávat nemocenskou, rozhodl ve středu Ústavní soud. Poprvé tak zasáhnul do reformy veřejných financí. Rozhodl správně, nebo měly zůstat první dny v nemoci neplacené? Napište svůj názor a přečtěte si mínění ostatních čtenářů.

Nový zákon o nemocenských dávkách, který začal platit od ledna, znevýhodňuje podle Ústavního soudu poctivé zaměstnance. Soud rozhodl, že je nepřípustné, aby první tři dny nemoci zůstávali zaměstnanci bez zajištění a na povinnosti platit pojistné se nic nezměnilo. Zákon nutí i k tomu, aby si lidé místo nemocenské vybírali raději dovolenou na zotavenou, což je v rozporu s jejím účelem.

Jak uvedla ČTK, nevyplácení nemocenských dávek za první tři dny nemoci je podle soudce zpravodaje Františka Duchoně ze strany státu pohodlným, svévolným a neúčinným řešením, jak omezit zneužívání nemocenské. Rozhodnutí soudu vstoupí v platnost 30. června. Do té doby mohou poslanci zákon upravit a sladit s názorem Ústavního soudu. Pokud to nestihnou, opět začne platit staré znění zákona a stonat první tři dny zadarmo se již nebude.

Udělal Ústavní soud dobře, že ustanovení o neplacených prvních třech dnech nemocenské zrušil? Jak jste řešili krátkou nemoc zatím vy? Souhlasíte s tím, aby se za první tři dny nemoci opět vyplácela nemocenská?

PODĚLTE SE O NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTANÍCH ČTENÁŘŮ.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

14. 5. 2012 20:31 | Dagmar Novotná

nemocenská by se měla platit od prvního dne protože pojistné se platí za celý měsíc a v nemocnici taky musíme platit už od prvního dne takže souhlasím se zrušením 3 dnů neplacených na placené jako to bylo dřív
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2009 11:18 | Renata

Domnívám se, že dnešní doba je jen a jen o penězích, jsem v ID (nikoliv vlastní vinou), ale jeho výše mně postavila před otázku - buď se najez a nechoď na kontroly k lékaři a zemři nebo se snaž vyhovět radám lékaže, zajdi do lékárny a umři hladem ( je směšné, když zaplatím 350 - 600Kč v lékárně a na příbalovém letáčku si přečtu - před užitím se najezte....), proto jsem po dohodě s lékaři šla do práce - nyní mně čeká nejméně dvoutýdenní pracovní neschopnost (zatím jsem zhoršení pohyblivosti řešila čerpáním dovolené). Od svých 19ti let platím tomuto státu sociální i zdravotní pojištění a nyní, ne svých 58 letech dostanu za zmíněné dva týdny neschopnosti cca 1650 Kč. Nepiji, nekouřím, v lednu jsem platila pojistku na byt (1801Kč) a čeká mně také platba daně z nemovitosti - protože jsem si ho po 10let byt splácela a je konečně můj. Jsem rozvedená již řadu let a jsem sama. Po zaplacení poplatků SIPO, služeb (odvoz odpadu a jiné, vodné, stočné a další podobné) mi při těchto dávkách nezůstane ani životní minimum. Jediným mým přepychem je internet a kočka. Pokud se moje pohyblivost sníží tak, že nemohu chodit, je internet jediným spojením s lidmi. Poradí mi někdo jak to vyřešit ( a to jsem stále ještě optimista, který věří, že bude lépe) ??? Děkuji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 10. 2008 13:13 | Stacho l.

Jestli jsou první 3 dny placeny směšnou částkou nebo vůbec je přece úplně jedno.Domnívám se, že patřím mezi ty občany,kteří zdravotnictví nezneužívají,proto mi keci politiků o směšném poplatku u lékaře 30 kč aby se zakryla skutečná lumpárna opravdu vadí.Nemocenská je i v dalších dnech směšná.Ŕešením je soukromé pojištění,které zdaleka nedosahuje částek povinného odvodu zdravotního pojištění.Proč ovšem potom platit povinné zdravotní pojištění? Zde budou zase chytrolíni,kteří se mají z povinného pojištění jako v ráji argumentovat tím,že je to asociální.Nechat za sebe rozhodovat lidi samotné je totiž zodpovědnost jednotlivců a tomu se říká SVOBODA. To by však nešlo loupit z povinně vybraných peněz!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 9. 2008 7:35 | Jana

Souhlasím s vyplácením nemocenské pro pracující, protože těch peněz tolik zase nemají. Lékaři je na neschopence zbytečně nenechávají. Stres, že nebudu mít dostatek peněz pro rodinu, když onemocním a nedejbože ať neskončím v nemocnici! To je zdravá společnost? Spíše moderní otroctví.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2008 9:57 | Ladic

Byl to krok správným směrem, škoda politického rozhodnutí soudu....
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2008 18:18 | Ko21

Souhlasím. Také by se měl ústavní soud zaměřit na rodičovský příspěvek. Zdá se mi rozhodnotí třífázového RP jako holý nesmysl, hlavně pro maminky, které už dítě mají a druhé čekají a nemůžou si vybrat!!! Je to pěkný bordel!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2008 19:56 | Kohoutová Milena

Nevyplácení nemocenské první tři nemoci velmi znevýhodňuje právě ty poctivé zaměstnankyně v úřednické sféře, které jdou na nemocenskou je v krajním případě (jinak si berou právě tu dovolenou nebo "marodí" přes víkend ) a rychle se vrací po týdnu do práce, neboť je tlačí termíny závěrek, aj.. Ten kdo nikomu nechybí v práci celý měsíc je proti nim ve výhodě - a proč?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2008 23:25 | dajjan

Já si myslim, že ústavní soud udělal zprávný krok, když zrušil neplacené první tři dny nemocenské. Od vlády to bylo dost nefér učinit takové nařízení. Člověk nemůže za to, že onemocní a nebo za to, že někteří lidi umyslně marodí. Ve výsledku to stejně nemá pro ty "Simulanty" význam. Jen si místo 14 denní neschopenky udělají neschopenku měsíční. Těmto lidem to stát dá se říci ještě zpříjemnil. Pracovitý člověk, který onemocní a za týden, kdy už se cítí zdráv nastopí do práce tak bude připraven o dost peněz díky vládě. Mimochodem naše momentální vláda je podle mě ta nejhorší jaká v posledních letech byla. Pan Topolánek se svou bandou prosadil tolik nesmyslných zákonů, že je mi z toho špatně. Je to hnus. Místo, aby lidem stát vyšel vstříc, hlavně těm nemocným a starým, tak jim háže přímo klády pod nohy. Pořád ještě nepochopím, že jsou u nás lidé co stále věří ODS!!!

Toď´ vše. Jinak bych lidem, co by rádi zjistily pravdu o politice USA doporučil podívat se na dokument "Zeitgeist", který je volně ke shlednutí na internetu. Stačí si do jakéhokoli vyhledavače napsat ZEITGEIST CZECH a pak už si snad poradíte. Mimochodem je zakázaný ve 27 zemích světa včetně USA. U nás je povolen. Ten dokument zahrnuje význam Křesťanství jako politický aspekt a černou práci FBI a Americké vlády. Nejedná se jen o USA to si buďte jisti........kdo uvidí, neuvěří vlastním očím co je vlastně pravda. Ale na to už si musí odpovědět každý sám

děkuji
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2008 23:06 | Gold Petr

A tak se zaměstnanci stanou ještě víc,OTROKY zaměstnavatelů!Tři dny zadarmo né,ale místo 3 dny nemocenské-3 dny vybrat dovolenou nebo neplacené volno!To bude další kšeft pro zaměstnavatelé!
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2008 16:44 | Wildes

Ústavní soud rozhodl nepochybně správně. V případě, že by výše daně na nemocenské pojištění byla každý měsíc propočtena na dny a o součet tří dnů by byla daň snížena, pak by to bylo vpořádku. Za současného stavu je to však sprosté okrádání lidí a neoprávněný majetkový prospěch státu, zrovna tak, jako poplatky ve zdravotnictví. Je nehumánní a v rozporu s dobrými mravy, aby stát vybíral poplatky od novorozených dětí, dětí nedonošených, nemocných, je nehumánní, aby poplatky platili studující, lidé bez práce a důchodci, kteří navíc desítky let odváděli daně důchodové, na nemocenskou, na zdravotní pojištění, kterým odchodem do důchodu klesnou příjmy v některých případech i o více, jak 60 % . Současná vláda, svým rozhodnutím donutila většinu lidí přecházet své nemoci, vždyť většina mladých je zadlužená, mají rodiny, všichni obrací každou korunu. Samozřejmě, jak můžeme očekávat pochopení , když o našich životech rozhodují lidé s měsíčními přijmy, jen ze svých politických funkcí,tak vysokými, ńa které my nedosáhneme ani za rok. Věřím, že Ústavní soud bude při rozhodování o poplatcích ve zdravotnictví repektovat Ústavu, čl.31-Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.
+75
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2008 16:20 | Wildes

V SRN je prvních 6 kalendářních týdnů nemocný placen svým zaměstnavatelem ve výši přibližně 95 % z čisté mzdy. Potom ho platí nemocenská pojišťovna přibližně 75 % z hrubé mzdy. Kdo by toho zneužíval a přitom třeba pracoval na černo, může být i vyhozen ze zaměstnání. Způsobenou škodu samozřejmě musí nahradit.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2008 10:13 | Jan

Ústavní soud udělal určitě správně,neboť jak může zaměstnanec za to,že onemocní, zvláště když je ČR plná všelijaké sebranky s Asie a Afriky,která je neléčená a své nemoci navíc zakrývá seč může a pokud je u ní nemoc objevena vyhýbá se jakémukoliv léčení a věřím i tomu,že julínko-cikrtovy tzv. regulační poplatky určitě neplatí,neboť doposud jsem se nikde nedozvěděl jestli jsou cizinci tyto poplatky povinni též platit,zvláště když většina není u nás zdravotně pojištěna a kdo vůbec za ně platí za jakékoliv ošetření ?? !!!!!!!!!
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2008 16:55 | Miroslava Klimová

Myslím, že je to naprosto v pořádku, že došlo k zrušení. Jsem samoživitelka, málokdy jsem nemocná, ale díky tomuto zákonu nikdo nejde marodit a nákaza chřipky a jiných nemocí se šíří. Dělám v sociální sféře a vím, že kdyby si stát pořádně posvítil na celkový systém a součinnost státu např. v řešení otázky nezaměstnanosti a nezaměstnaných, tak se může každý rok postavit bydlení pro lidi, zabezpečit důstojné stáří těm, kteří celý život pracují. Atd., atd. Poplatky bych zrušila též, protože netáhla stejně mají potvrzení, že nemusí platit a my, kteří se snažíme poctivě žít, jsme jak mourci.Bankovní ústavy jsou obyčejní lichváři, podporovaní státem a když onemocním, značně mi klesne příjem a nemám skoro na běžné potřeby. Nemoc řeším pobíráním léků v práci a o víkendu.Nerada jsem nemocná, neboť se mi v práci nakupí práce a zbydou mi oči pro pláč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2008 15:54

Po pěti letech mě přinutila chřipka jít na nemocenskou, beru min. mzdu, takže devět dní doma se rovná asi 1600 korun, plus plat 3500 korun, takže jsem sice zaplatila nájem a léky, ale na jídlo jsem si musela půjčit. Tak si říkám, jestli není lépe nezaměstnaným, mají o něco míň než já, ale mají to jisté každý měsíc. Takže ty kecy Nečase, že pracující člověk se musí mít lépe nějak nefungují.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2008 13:04 | QEntity

No to si pište, že je to zdravotní daň... Zdravotní pojištění by vypadalo tak, že se platí paušální částka na osobu... Naprosto nezávislé na výši příjmu....
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 45 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

diskuze

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co způsobí privatizace zdravotních pojišťoven?

17. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 13 komentářů

Co způsobí privatizace zdravotních pojišťoven?

Zdravotní pojišťovny v soukromých rukách mají podle ministra zdravotnictví zlepšit dostupnost zdravotní péče. Bude jejich privatizace pro pacienty prospěšná, nebo půjde o tunel do veřejného... celý článek

Umí se Češi dohodnout, kdo zavinil dopravní nehodu?

10. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 12 komentářů

Umí se Češi dohodnout, kdo zavinil dopravní nehodu?

Ministr vnitra Ivan Langer nechce, aby policie vyšetřovala nehody, při nichž se nikdo nezranil a škoda nepřesáhla 100 tisíc korun. Myslíte si, že se čeští řidiči budou schopni dohodnout... celý článek

Je dobře, že mizí tradiční bankovní značky?

3. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Je dobře, že mizí tradiční bankovní značky?

Kdo si zakládal na tom, že má účet u eBanky, bude mít brzy smůlu. Bude už jen klientem Raiffeisenbank. Podobně před časem přišli o „svou“ banku klienti Živnostenské banky. Vadí vám,... celý článek

Co vypátrá poslanecká stravenková vyšetřovací komise?

27. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Co vypátrá poslanecká stravenková vyšetřovací komise?

Po Velikonocích se strhla v parlamentu mela kvůli stravenkám. Výsledek? Poslanci budou vyšetřovat, jestli v boji o zachování daňových výhod někdo někoho neuplatil. Je válka o stravenky... celý článek

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Partners Financial Services