Vyrovnávací příspěvek: Nižší příjem kvůli těhotenství a mateřství vám musejí dorovnat

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 20. 4. 2016
Když budete kvůli těhotenství nebo mateřství přeložena na jinou práci a klesnou vám příjmy, můžete čerpat takzvaný vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Poradíme, jak a kde o něj žádat. A naše kalkulačka spočítá, kolik dostanete.
Vyrovnávací příspěvek: Nižší příjem kvůli těhotenství a mateřství vám musejí dorovnat

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávka nemocenského pojištění, která se vyplácí těhotné ženě, čerstvé matce a kojící ženě, když je zaměstnavatel dočasně převelí na jinou, hůř placenou práci, protože ta dosavadní nejde dohromady s těhotenstvím nebo kojením.

Nezaměňujte vyrovnávací příspěvek s peněžitou pomocí v mateřství:

Anketa

Jak velký výpadek příjmů pro vás znamenaly první roky rodičovství?

Za převedení na jinou práci se považuje i změna pracovních podmínek, která spočívá například ve snížení normovaného výkonu práce, zproštění výkonu některých pracovních činností zakázaných těhotným ženám nebo noční práce.

Když vám příjem klesne, protože po převedení na jinou práci máte kratší pracovní dobu, na vyrovnávací příspěvek nárok nemáte.

Vyrovnávací příspěvek se vyplácí za kalendářní dny, ve kterých jste byla přeložená – s výjimkou dnů, kdy jste byla v pracovní neschopnosti či karanténě, ošetřovala člena rodiny, nebo dnů, kdy jste měla přijít do práce, ale nepřišla (ať už byla nepřítomnost omluvená nebo nikoli).

Z důvodu těhotenství můžete vyrovnávací příspěvek čerpat nejdéle do začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu – tedy do okamžiku, kdy se začíná vyplácet peněžitá pomoc v mateřství –, z důvodu mateřství pak nejdéle do devátého měsíce po narození dítěte nebo po dobu kojení. Vyrovnávací příspěvek nelze čerpat současně s peněžitou pomocí v mateřství.

Podmínkou je, že práce, kterou jste dříve vykonávala, je těhotným ženám a kojícím matkám do konce devátého měsíce po porodu zakázána. Případně zakázána není, ale podle lékařského posudku ohrožuje těhotenství ženy nebo její zdravotní stav.

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Jak vysoký vyrovnávací příspěvek dostanete

V praxi to nefunguje tak jednoduše, že by se porovnal původní a nový příjem a rozdíl se doplatil příspěvkem. Vyrovnávací příspěvek se vypočítá rozdílem denního vyměřovacího základu zaměstnankyně (zjištěného ke dni převedení na jinou práci) a jejího průměrného denního výdělku po přeložení.

Denní vyměřovací základ se určuje stejně jako u výpočtu peněžité pomoci v mateřství – rozhodným obdobím pro jeho výpočet je zpravidla dvanáct kalendářních měsíců před převedením na jinou práci, přepočítává se na den. Průměrný denní příjem před přeložením se ale před výpočtem příspěvku ještě snižuje pomocí redukčních hranic, obdobně jako při výpočtu peněžité pomoci v mateřství.

V roce 2016 jsou redukční hranice následující:

  • z částky do 901 Kč se počítá 100 procent
  • z částky nad 901 do 1351 Kč se počítá 60 procent
  • z částky nad 1351 do 2701 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2701 Kč se už nepřihlíží

Výši vyrovnávacího příspěvku v mateřství a těhotenství vám vypočítá naše kalkulačka, stačí zadat vstupní údaje, do kolonky „započitatelné příjmy“ vypište jen mzdu za ty dny, kterých se v měsíci nová, nižší mzda týká.

Na vyrovnávací příspěvek mohou pomýšlet pouze zaměstnankyně, podnikatelky na něj nedosáhnou. Čerpat ho nemůžete ani v případě, že pracujete na bázi dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti nebo v zaměstnání malého rozsahu. Nárok na příspěvek nemají ani studentky, které jsou zaměstnány výlučně v období letních prázdnin, a zahraniční zaměstnanci.

Jak a kde o vyrovnávací příspěvek žádat

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou nemocenského pojištění, vyplácí ho stát. Žádejte o něj ale u svého zaměstnavatele. Příslušný formulář vám vystaví a potvrdí ošetřující lékař nebo gynekolog. Zaměstnavatel ho doplní a předá sociálce. Zaměstnavatel také musí každý měsíc posílat sociálce potvrzení pro účely výplaty vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství.

Pokud se budete se zaměstnavatelem ohledně dávky přít, obraťte se přímo na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, v Praze na územní pracoviště Pražské správy sociálního zabezpečení, v Brně na územní pracoviště Městské správy sociálního zabezpečení Brno (vždy podle sídla mzdové účtárny zaměstnavatele).

Vyrovnávací příspěvek se vyplácí zpětně, lze o něj zažádat i se zpožděním, ale pozor: nárok na výplatu vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství za jednotlivé dny zaniká, pokud ho neuplatníte do tří let ode dne, kdy vám náležel.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

11. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

Smíte si určit termín návratu z mateřské a rodičovské, jak chcete? Jak dlouho musí zaměstnavatel držet místo? Máte zaručenou původní židli? Co když chcete nastoupit jen na zkrácený... celý článek

Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

7. 4. 2016 | Gabriel Pleska | 36 komentářů

Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

Neplatíte výživné? Zaplatí se z rozpočtu. A na vás nastoupí vymahači. I když asi zisky z vymáhání budou nulové, a náklady na zálohové výživné tři čtvrtě miliardy, je to přesně to místo,... celý článek

Rodičovský příspěvek nově: Rychlejší čerpání (i pro chudé). Kdo je pro?

3. 3. 2016 | Gabriel Pleska | 12 komentářů

Rodičovský příspěvek nově: Rychlejší čerpání (i pro chudé). Kdo je pro?

Jsem konzerva, šosák a šovinista, který má za to, že máma má být s malými dětmi doma. Z představy jeslí se mi dělá nevolno. A přece si myslím, že jsou správné návrhy Ministerstva práce... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

24. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo balíček změn pro rodiny: rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte, „mikrojesle“ a zcela nová pečovatelská dovolená... celý článek

Partners Financial Services