Kalkulačka ošetřovného 2014. Na co máte nárok

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 8. 1. 2014 | 1 komentář
Musíte zůstat doma a pečovat o dítě nebo nemocného člena rodiny? Pak vás jistě zajímá, zda budete mít nárok na ošetřovné. Přinášíme přehled všech důležitých pravidel pro rok 2014 i kalkulačku, ve které si můžete výši ošetřovného vypočítat.
Kalkulačka ošetřovného 2014. Na co máte nárok

Po nemocenské a náhradě mzdy pokračujeme v představování drobných i větších finančních novinek a aktualizovaných kalkulaček.

Pravidla pro vyplácení ošetřovného se v roce 2014 nijak nemění, drobné změny nastanou (jako každoročně) pouze v jeho výši – která se odvíjí od redukčních hranic nemocenské. Přehled všeho nového i staršího (ale důležitého), co v roce 2014 v oblasti ošetřovného platí, přinášíme formou otázek a odpovědí.

OČKOVACÍ KALENDÁŘ NA PENÍZE.CZ

Přinášíme přehled povinných i doporučených očkování dětí, dospívajících i dospělých. Jak to má být. Vyndejte diáře a tužky a pište si...

Kdo má na ošetřovné nárok?

Na ošetřovné můžete pomýšlet pouze v případě, že jste zaměstnaní a nemůžete do práce, protože musíte pečovat o nemocného člena domácnosti nebo zdravé dítě do deseti let, které nemůže do školky nebo školy, protože byla uzavřena – třeba z důvodu havárie, epidemie nebo jiné nepředvídatelné události. Nebo když onemocní člověk, který se o dítě obvykle stará, a péče o dítě tak zůstane na vás.

Zatímco u dítěte do deseti let vám jakožto jeho (zaměstnanému) rodiči vzniká nárok na ošetřovné v podstatě vždy, když onemocní nebo se zraní, u staršího dítěte nebo jiného člena domácnosti dostanete ošetřovné jen v případě, že o nutnosti ošetřování rozhodne ošetřující lékař.

Již z prvního (výše uvedeného) vymezení vyplývá, že například podnikatelé a živnostníci s ošetřovným, které patří k dávkám vypláceným z nemocenského pojištění, počítat rozhodně nemohou – i když si nepovinné nemocenské pojištění třeba poctivě platí.

Ani zaměstnanec ovšem nemá na ošetřovné nárok vždy a automaticky. Platí tu několik omezení. Tak předně – pokud je například vaše manželka nebo partnerka (nebo jakákoli jiná osoba) s dítětem na mateřské či rodičovské, a pobírá tudíž peněžitou pomoc v mateřství (takřečenou mateřskou) nebo rodičovský příspěvek, nemůžete zároveň vy čerpat na základě péče o to samé dítě ošetřovné. Výjimkou je pouze situace, kdy by tato osoba onemocněla, zranila se, čerstvě (znovu) porodila nebo jí třeba byla nařízená karanténa – a tudíž se o dítě z objektivních (a zákonem poměrně přesně vymezených) příčin nemůže sama postarat.

Pokud pracujete na dohodu o provedení práce, záleží, zda vám zakládá účast na nemocenském pojištění – k tomu dochází, když měsíční odměna z dohody přesáhne deset tisíc korun. V takovém případě vám nárok na ošetřovné (při splnění ostatních podmínek) vzniká.

Praktický příklad

Paní Vokurková se stará o malého Vokurku

Zatím to byla jen suchá teorie. Teď si to ukážeme na praktickém příkladu. Paní Vokurková je zaměstnaná jako knihovnice. Její osmiletý syn, malý Vokurka, smolně onemocněl angínou. Nezbývá, než aby s ním někdo z rodičů zůstal doma. Po krátké poradě se Vokurkovi dohodli, že to bude paní Vokurková. Angína se nepříjemně vlekla, celkem malý Vokurka stonal deset dní. Paní Vokurková však dostane ošetřovné pouze za devět kalendářních dní – není totiž osamělou matkou, pan Vokurka je vzorný otec. Vydělává dvacet tisíc hrubého a v posledním roce se její plat nijak neměnil. Jednoduchým výpočtem tedy zjistíme, že za devět dní na ošetřovném dostane 3204 korun. 

Jak dlouho můžete ošetřovné pobírat?

Ošetřovné můžete pobírat nanejvýš devět dní – a to ode dne, kdy vznikla potřeba ošetřování člena domácnosti nebo péče o dítě. Během této doby se můžete v péči o dítě jednou vystřídat s manželem či manželkou, případně partnerem či partnerkou. Střídáním se ovšem celková doba čerpání ošetřovného (tedy oněch devět dní) neprodlužuje. Ošetřovné se vyplácí i za víkendy a svátky – podobně jako nemocenská.

Pokud ovšem žijete sami – tedy jste rozvedení, ovdovělí nebo zkrátka bez partnera – a sami se staráte o dítě do šestnácti let, které ještě nedokončilo povinnou školní docházku, můžete ošetřovné čerpat až šestnáct dní.

Jak vysoké ošetřovné dostanete?

Ošetřovné se počítá stejně jako nemocenská – dosahuje tedy šedesáti procent vašeho denního vyměřovacího základu. A tím je průměr vašich hrubých příjmů za poslední rok. Na vyměřovací základ se ovšem při výpočtu ošetřovného nejprve uplatní redukční hranice. Jejich aktuální výši, platnou pro celý letošní rok, najdete v boxu.

Peníze na dietě: redukční hranice

Rok 2013: Redukční hranice pro výpočet ošetřovného (přepočteno na den)

  • z částky do 863 Kč se počítá 90 %
  • z částky od 863 do 1295 Kč se počítá 60 %
  • z částky od 1295 do 2589 Kč se počítá 30 %
  • k částce nad 2589 Kč se už nepřihlíží

Rok 2014: Redukční hranice pro výpočet ošetřovného (přepočteno na den)

  • z částky do 865 Kč se počítá 90 %
  • z částky od 865 do 1298 Kč se počítá 60 %
  • z částky od 1298 do 2595 Kč se počítá 30 %
  • k částce nad 2595 Kč se už nepřihlíží

Jsou to na vás příliš složité počty? Tak nechte naši kalkulačku ošetřovného, ať se s nimi vypořádá za vás.

Anketa

Stonávali jste jako děcko?

Jak o ošetřovné žádat? Kde nárok uplatnit?

Pokud jste si na předchozích řádcích ověřili, že máte na ošetřovné nárok, jistě vás zajímá, jak ho uplatnit. Odpověď je vcelku prostá – u svého zaměstnavatelé (ač vám ošetřovné bude vyplácet stát). Nejpravděpodobněji bude třeba řešit věc s účtárnou, ale záleží, jak to u vašeho zaměstnavatele chodí a kdo má příslušnou agendu na starosti. Abyste ošetřovné dostali, bude třeba v práci odevzdat vyplněný tiskopis s názvem Rozhodnutí o potřebě ošetřování, který vám vystaví ošetřující lékař. A následně Potvrzení o ukončení potřeby ošetřování – taktéž vystavené lékařem.

V případě, že nikoho neošetřujete, ale musíte doma zůstat s dítětem kvůli tomu, že byla nečekaně uzavřena jeho školka nebo škola, bude postup více méně stejný, s tím rozdílem, že zaměstnavateli předložíte tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy) – vydaný příslušnou školou či školkou.

Tím veškeré formality končí. Okresní správa sociálního zabezpečení vám pak ošetřovné vyplatí. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové kalkulačky: Náhrada mzdy a nemocenská. I pro OSVČ

7. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Nové kalkulačky: Náhrada mzdy a nemocenská. I pro OSVČ

Když skončíte na neschopence, bude vám od ledna 2014 zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy pouze čtrnáct dní, nikoli tři týdny, jak jsme byli zvyklí ještě v roce 2013. To je nejdůležitější... celý článek

Založme si školku!

3. 12. 2013 | Lucie Kocurová | 3 komentáře

Založme si školku!

Míst ve školkách je v leckterých regionech pomálu. Dobrých školek jakbysmet. A pokud byste si snad představovali ještě něco jinačího než klasickou mateřinku – s takovou představou se... celý článek

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Jste na mateřské nebo rodičovské dovolené a rádi byste si přilepšili? Možnosti přivýdělku jsou celkem široké. Jen je třeba dodržet stanovená pravidla, abyste se o peněžitou pomoc v... celý článek

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

14. 5. 2013 | Jitka Šorfová | 9 komentářů

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

Hlavní je prevence, slýcháme často od oborníků na zdravotní problematiku. Mezi preventivní vymoženosti moderního zdravotnictví patří očkování proti infekčním chorobám. Posouvá vývoj... celý článek

Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu

29. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu

Pouze osm a půl procenta Čechů a Češek, kteří pečují o malé dítě, zároveň pracuje. Průměr v Evropské unii je téměř čtyřnásobný. Péče o dítě do tří let u nás také výrazně častěji než... celý článek

Partners Financial Services