Kolik peněz dostanete v případě nemoci?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 28. 1. 2011 | 25 komentářů
Kolik peněz dostanete v případě nemoci?
Zatímco pro zaměstnance se letos nemocenská prakticky nemění, podnikatelé, tedy osoby samostatně výdělečně činné, musí počítat s řadou změn. Pokud nemocenskou, která je pro ně dobrovolná, platí. Víte, kolik byste dostali v případě nemoci, ať již podnikáte, nebo jste zaměstnáni? Odpověď nabízejí naše kalkulačky.

Stát šetří a hodlá mj. vydávat méně na nemocenskou. Prodloužil proto dobu, po kterou vyplácí zaměstnavatel zaměstnancům tzv. náhradu mzdy ze 14 na 21 dnů. Až pak dostanou od státu nemocenskou. Zaměstnanci na tom vydělají - náhrada mzdy od zaměstnavatele je o něco vyšší než nemocenská. Zaměstnavatelé jsou na tom samozřejmě biti.

Pohoršili si i podnikatelé (osoby samostatně výdělečně činné). Minimální nemocenská OSVČ šla totiž nahoru. Týká se to ale jen těch, kdo si toto pojištění platí. Není to povinné a řada OSVČ místo nemocenské využívá komerční pojistku.

Ti, kteří platí nemocenskou, musí přitom počítat s řadou změn. Víte, co se změnilo a kolik v době nemoci zaměstnanec i OSVČ dostanou?

Zaměstnancům dál nikdo nezaplatí první tři dny dočasné pracovní neschopnosti. Při delší chorobě jim vyplácí dalších 18 dnů zaměstnavatel náhradu mzdy. Od 22. dne nemoci pak dostávají od státu nemocenskou. Zatímco náhrada mzdy od zaměstnavatele vychází z 60 % průměrné hodinové mzdy, nemocenská vychází ze stejného procenta denního vyměřovacího základu a je o něco nižší. Podobně jako třeba u důchodů ovlivňují výpočet redukční hranice.

Jakou náhradu mzdy či nemocenskou, byste pobírali v případě nemoci, zjistíte na naší kalkulačce. Stačí zadat vaši hrubou měsíční mzdu.


OSVČ: pozor na změnu minimální nemocenské

Osoby samostatně výdělečně činné si dál mohou v případě nemocenské vybrat. Buď ji budou znovu  dobrovolně platit, nebo si místo ní obstarají komerční pojištěníZaměstnanci i OSVČ mohou také platit dvě pojištění, nebo, což se týká jen OSVČ, riskovat a neplatit žádné.

Sazby pojistného na nemocenské pojištění OSVČ letos vzrostly z 1,4 na 2,3 %. Platí se z minimálního základu 4000 korun. Minimální měsíční nemocenská se proti minulému roku zvýšila z 56 na 92 korun. Maximální činí 3 415 korun.

Také podnikatel, který platí nemocenské pojištění, bere nemocenskou až od 22. dne, předtím ale nedostává žádnou náhradu mzdy - leda, že by ji platil sám sobě, což je samozřejmě nesmysl. Pro podobné výpadky příjmů by proto měl mít finanční rezervu.

Anketa

Spoléháte na nemocenskou od státu?

OSVČ, který platí nemocenskou, musí počítat se změnami. Od ledna může platit nemocenskou jen ten, kdo má podnikání jako hlavní samostatně výdělečnou činnost. Týká se to hlavně penzistů  v předčasném důchodu, kteří podnikali na vedlejší pracovní poměr. Nyní si mohou vybrat. Mohou podnikat na hlavní pracovní poměr, pak budou dál platit nemocenskou (po dobu placení nemocenské ale nedostanou předčasný starobní důchod), nebo zůstanou ve vedlejším pracovním poměru. O důchod v tomto případě nepřijdou, nemohou však mít nemocenské pojištění.

Od letoška se tedy minimální nemocenské pro OSVČ zvyšuje z 56 na 92 korun. Pokud si podnikatel, který platil méně, nezvedne nemocenskou alespoň na zmíněných 92 korun, a to tak, aby je příslušná správa sociálních služeb dostala poprvé do 21. února, bude z tohoto pojištění vyřazen.

Nárok na nemocenskou má OSVČ, který ji platil alespoň tři kalendářní měsíce. Velikost zálohy na toto pojištění je vázána na výši zálohy na  důchodové pojištění. Jestliže chce někdo platit vyšší nemocenskou, musí to tedy odpovídat zálohám, které platí na důchod.

(Podnikatelé si mohou spočítat, kolik peněz dostanou, když budou platit částku, kterou si vyberou, na této kalkulačce)

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ


Denní výše nemocenské činí podle České správy sociálního zabezpečení 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu po dobu dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény, a to od 22. kalendářního dne nemoci. Pro její výpočet byly stanoveny nové redukční hranice – 825 korun, 1237 korun a 2474 korun - z nichž se do výpočtu počítá 90 %, 60 % a 30 %. K částce nad třetí redukční hranicí se nepřihlíží.

Podnikatelé, kteří dobrovolně platí nemocenskou, mohou postupovat také jinak a spočítat si, kolik peněz chtějí v případě nemoci dostávat a podle toho si nastavit výši pojištění. Blíže viz kalkulačka na //www.penize.cz/kalkulacky/optimalni-pojistne-osvc .

Jinou alternativou, která se týká podnikatelů i zaměstnanců, je kombinovat platbu nemocenské (OSVČ si může určit i její výši) s komerčním pojištěním. Každý jistě zváží, co a kdy má pro něj smysl. Toto komerční pojištění je zpravidla určeno pro závažnější choroby či úrazy, a nikoliv pro krátkodobá onemocnění.    

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 1. 2011 10:22, Pavel

ještě dodávám, že jsem se poptával proč poslanci, naši kormidelníci, mají nemocenskou od prvního dne a 100 % platu. Z odpovědí, které se mi dostalo se mi zdála jako nejlogičtější ta, že nemocného poslance je třeba odměnit, neboť v době, kdy leží v pelechu a nehlasuje je pro národní hospodářství nejprospěšnější.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 1. 2011 8:32, fany

Co to má společného s článkem?

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Nemocenská: podnikatelé mají platit obdobnou sazbu jako zaměstnavatelé

13. 12. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Nemocenská: podnikatelé mají platit obdobnou sazbu jako zaměstnavatelé

Nemocenské pojištění pro podnikatele se příští rok zvýší, jeho placení ovšem nadále zůstává dobrovolné. Pozor však na jeho včasnou úhradu! Na víc peněz vyjde kvůli rozpočtovým úsporným... celý článek

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Partners Financial Services