Když jste místo na lůžku u sousedů na kafi

Když jste místo na lůžku u sousedů na kafi
"Pletete si" někdy nemocenskou s dovolenou a spoléháte na to, že zrovna vás případná kontrola neodhalí? Jaké sankce vám v takovém případě hrozí? A co nového v oblasti nemocenských chystá vláda? Víte například, že prvních 14 dní nemoci by ze svého měl hradit zaměstnavatel?

Ze zákona přísluší provádění kontrol pověřeným zaměstnancům okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) příslušných podle místa pobytu, ve kterém se nemocný v době nemoci zdržuje. Adresu, na které bude k zastižení, je pacient povinen oznámit lékaři, který ji zapíše do nemocenského lístku spolu s vycházkami. Samozřejmě lze adresu pobytu v době nemocenské i změnit, tuto změnu ale musí povolit ošetřující lékař. Ten sám ovšem může takové povolení vydat maximálně na dobu 3 kalendářních dnů. Pokud jde o změnu pobytu na delší dobu, musí si vyžádat písemný souhlas OSSZ.

Kdy očekávat kontrolu?

Prakticky kdykoliv mimo lékařem stanovené a v nemocenském lístku zapsané vycházky. Protože se nemocenská poskytuje za kalendářní dny, nikoli jen za ty pracovní, můžete kontrolu očekávat i o sobotách a nedělích. Předepsaný léčebný režim byste tedy měli dodržovat i o víkendu.
Pracovník kontroly přichází bez předchozího ohlášení či upozornění, protože v opačném případě by samozřejmě kontrola ztrácela smysl.

V převážné většině případů je kontrola prováděna z iniciativy lékařů OSSZ, kteří vybírají jedince z evidence práce neschopných a dávají pokyn pracovníkům kontroly. Kontrola samozřejmě může být provedena i na základě podnětu pacientova ošetřujícího lékaře, jeho zaměstnavatele či z podnětu úřadu práce, pokud jde o nemocného vedeného v jeho evidenci.

Seděli jste u sousedů na kafi?

Další informace naleznete v článcích Když onemocní podnikatel a Jak zvládnout nemoc. 
Na jakou nemocenskou máte nárok podle současné úpravy si můžete spočítat pomocí naší kalkulačky nemocenské.

Když vás kontrola doma nezastihne, nejspíš ve schránce naleznete upozornění, že ve vašem případě bylo zjištěno porušení léčebného režimu. Tuto skutečnost také OSSZ oznámí vašemu ošetřujícímu lékaři, vašemu zaměstnavateli, příp. úřadu práce, jestliže jste vedení jako nezaměstnaní.
Trestem za porušení léčebného režimu může být odejmutí či snížení nemocenských dávek. Pokud je ale na nemocném jeho rodina finančně závislá, může mu být nemocenské sníženo maximálně o čtvrtinu. Současně platí, že dávky lze snížit či odejmout až ode dne, od něhož bylo porušení povinností zjištěno, nelze je tedy odejmout či snížit zpětně.
Toto ustanovení platí obdobně i pro osoby samostatně výdělečně činné, i těm mohou být nemocenské dávky sníženy či odejmuty.

Při porušení léčebného režimu je ošetřující lékař současně povinen zvážit, zda u pacienta trvá důvod k dalšímu trvání pracovní neschopnosti, nebo jestli už pracovní neschopnost ukončí.

Vláda chce ušetřit, chystá změny

Vláda se snaží na oblasti dávek nemocenského pojištění ještě více ušetřit. Ministr Škromach vypracoval návrh nového zákona o nemocenském pojištění, kterým se v současné době zabývá legislativní rada vlády (sama vláda by nad ním měla diskutovat v průběhu dubna). Zákon jako takový by pak měl vstoupit v platnost 1. 1. 2006 a měl by především přinést řadu úsporných opatření na výdajích na dávky nemocenského pojištění. Např. by mělo dojít ke zpřísnění sankcí za nedodržování léčebného režimu, také budou zpřesněny postihy lékařů a zdravotnických zařízení za nedodržování povinností v oblasti uznávání pracovní neschopnosti.

Zřejmě největší novinkou bude zavedení tzv. náhrady mzdy. Po dobu prvních 14 dnů nemoci bude, namísto současných nemocenských dávek ze státních prostředků, poskytovat náhradu mzdy ze svých vlastních prostředků zaměstnavatel nemocného. Náhrada by měla být poskytována pouze za pracovní dny a měla by v průměru odpovídat současné výši nemocenských dávek, již se nebude zdaňovat, ani z ní nebude odváděno pojistné. Zaměstnavatel bude moci poskytovat i vyšší částky, než mu bude ukládat zákon.
Stát by toto zaměstnavatelům kompenzoval snížením odvodů na nemocenské pojištění a to ze současných 3,3 %, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel, na částku 1,4 %. V praxi to bude znamenat úspory pro zaměstnavatele, jehož zaměstnanci budou nemocní co možná nejméně. Protože taková politika by měla tragické důsledky hlavně pro zaměstnance se zdravotním handicapem (lze u nich jistou nemocnost předpokládat, a stali by se tak ještě hůře zaměstnatelní), byla by pro organizace zaměstnávající osoby zdravotně postižené zavedena úleva. Polovina nákladů vynaložených na poskytování náhrady mzdy po dobu nemoci by podle návrhu měla být hrazena ze státního rozpočtu.

Nárok na nemocenské od státu vznikne práceneschopnému až po uplynutí těchto 14 dnů. Nemocenské dávky by měly být i nadále poskytovány za kalendářní dny. Byly by navíc zavedeny nové redukční hranice odvozené od průměrné mzdy, které by měly více zohlednit skutečně dosahované příjmy a výši odváděného pojištění. V důsledku toho by měla vzrůst i maximální výše nemocenské.

Co říkáte připravovaným změnám ? Pomohou nám lépe finančně zvládnout období nemoci? Budou motivovat zaměstnavatele k vytváření co nejzdravějších pracovních podmínek, nebo v důsledku povedou k vytváření nátlaku na zaměstnance, aby měli co možná nejmenší nemocnost?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2005 12:06, reznickova

Andreo, máte naprostou pravdu i když doufám, že snad peníze na podporu při ošetřování člena rodiny (paragraf) bude i nadále dávat "ze svého" stát. Jestli ne, tak to už matky s dětmi nezaměstná opravdu nikdo a porodnost úspěšně dosáhne nuly. To si snad nemůže dovolit i ten náš vypečený stát!
Ale byl by to šílený handicap i pro lidi, kteří mají jakékoliv i sebebanálnější zdravotní obtíže (a co třeba lidé se ZPS či částečně invalidní !!!), každý zaměstnavatel se bude bát, že mu budou marodit. Z čeho pak budou žít ?!
Prostě nám zbývá jen doufat, že i pánům poslancům dojde, že je to naprostá pitomost a že to neschválí!

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2005 0:25, jezevec

Taky si myslim.
Zaměstnavatel by měl platit jenom mzdu - a daně a pojištění ať si každý sjedná a platí jak chce a umí.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

21. 3. 2005 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

Řadíme se k zemím s nejnižší porodností na světě. Příčin je mnoho, nemalou roli ale hraje stránka ekonomická. Období porodu a nejbližší období péče o novorozené dítě finančně pokrývá... celý článek

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

6. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

Také na osoby samostatně výdělečně činné coby poplatníky s dětmi naši zákonodárci mysleli, připravili pro ně ovšem několik odlišností (všechno lze propočítat na naší kalkulačce). Další... celý článek

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Jak zvládnout bydlení

20. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout bydlení

O chystaném plošném zvyšování nájemného se v současné době hovoří hodně často. Ale již méně se rozebírá otázka, zda toto zdražení všichni lidé bez problémů zvládnou. Nápomocný jim... celý článek

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

13. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

Představíme si tři dávky sociální podpory, které nám mají pomoci ve chvíli, kdy nás postihnou finančně náročné události. Kdy máme nárok na porodné, pohřebné a zaopatřovací příspěvek,... celý článek

Partners Financial Services