Prodej mobilních telefonů se dál zvyšuje

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 16. 11. 2010
Prodej mobilních telefonů se dál zvyšuje
Ve třetím čtvrtletí roku 2010 se prodalo o 35 procent mobilů více než ve stejném období loňského roku. První tři příčky prodejnosti uhájily společnosti Nokia, Samsung a LG, avšak jejich celkový podíl na trhu klesá.

Během třetího čtvrtletí roku 2010 se ve světě prodalo 417 milionů mobilních telefonů. Ve stejném období loňského roku bylo prodáno o 108 milionů kusů méně. Celkově tak prodej mobilů vzrostl o 35 procent. Takřka jednu pětinu ze všech prodaných přístrojů tvoří tzv. chytré telefony (smartphony). Vyplývá to ze studie analytické společnosti Gartner, která se zabývá informačně technologickými výzkumy.

„Jde již o druhý dvouciferný meziroční růst v řadě, což ukazuje na dobrou spotřebitelskou poptávku. Hlavními tahouny rekordních prodejů smartphonů byly telefony Apple a ty s platformou Android. Podíl Applu na prodaných telefonech překonal podíl společnosti Research in Motion (RIM) v Severní Americe, kde se stal druhým nejprodávanějším mobilem. Operační systém Android se zase stal celosvětově druhým nejprodávanějším systémem pro mobily,“ zhodnotila výsledky studie Carolina Milanesi, viceprezidentka společnosti Gartner pro výzkum.

Na špičce pomyslného žebříčku prodejnosti nenastaly od loňska žádné změny. Nejprodávanější jsou mobily značky Nokia, kterých se během třetího kvartálu roku 2010 prodalo přes 117 milionů kusů. Oproti loňskému výsledku za 3. čtvrtletí se prodej zvýšil o téměř 4 miliony kusů. Celkově však klesl podíl společnosti Nokia na trhu z 36,7 procenta na 28,2 procent. Druhými nejprodávanějšími jsou mobilní telefony společnosti Samsung, která prodala 71,672 milionu telefonů, což je o více než devět milionů více než ve stejném období loňského roku. Avšak i u společnosti Samsung klesl její podíl na trhu o více jak dvě procenta na 17,2 procent. To platí rovněž pro třetí nejprodávanější značku LG, jejíž podíl na trhu se zmenšil na 6,6 procenta. Za třetí čtvrtletí roku 2010 se prodalo přes 27 milionů jejích mobilů, což je o více než čtyři miliony kusů méně než ve třetím čtvrtletí loňského roku. Prodej telefonů LG se tedy snížil o 17 procent.

V první desítce se objevily i mobily čínských společností ZTE a Huawei, které jsou z části vlastněny státem. Potvrzují se tím názory, které tvrdí, že čínské mobilní telefony začnou brzy známým světovým výrobcům šlapat na paty.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?

9. 11. 2010 | Ondřej Tůma

Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?

Společnost T-Mobile se letos rozhodla změnit ve své předvánoční reklamní kampani stávající marketingovou strategii. Může se jí ale drahá kampaň s americkým hercem Chuckem Norrisem vyplatit? celý článek

Kolik letos utratíme během Vánoc?

1. 11. 2010 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Kolik letos utratíme během Vánoc?

Během letošních vánočních svátků utratí české domácnosti více peněz, než tomu bylo před rokem. Průzkum společnosti Unilever ukazuje, že spotřebitelé hodlají o Vánocích zalovit hlouběji... celý článek

Stanou se 3D televize hitem předvánočních nákupů? Těžko!

18. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Stanou se 3D televize hitem předvánočních nákupů? Těžko!

Obchodníci s elektronikou si od blížících vánočních svátků slibují razantní zvýšení prodeje 3D televizorů. Realita by však mohla být poněkud jiná. Představám prodejců sice nahrává společnost... celý článek

Nezaplatili jste účet za telefon? Klidně vám ho vypnou, i když tvrdí opak

12. 8. 2010 | Věra Tůmová | 35 komentářů

Nezaplatili jste účet za telefon? Klidně vám ho vypnou, i když tvrdí opak

Telefonní operátoři se dušují, že jedna nezaplacená složenka nemůže vést k nenadálému vypnutí telefonu. Přesto se to děje. Podle oficiálního výkladu operátorů mají ovšem od nezaplacení... celý článek

Partners Financial Services