Hledáte inspiraci na Vánoce? Poradíme vám, co si lidé přejí od Ježíška!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 10. 11. 2010
Hledáte inspiraci na Vánoce? Poradíme vám, co si lidé přejí od Ježíška!
Češi chtějí utratit o Vánocích 495 eur, přičemž na dárky vydají 325 eur, tedy asi 8-9 tisíc korun. Tak jako loni budou preferovat levnější a praktické dárky. Polovina chce ale podle Vánočního průzkumu poradenské firmy Deloitte na dárky věnovat stejně peněz jako loni.

Vánoce či vánoční dárky budou letos v Evropě skromnější než loni. Podle Vánočního průzkumu poradenské firmy Deloitte výdaje na dárky na starém kontinentě v průměru klesnou o šest procent a na vánoční svátky o 2,50 procenta. Nejvíce by se měly snížit v Řecku, Irsku a Velké Británii, tedy v zemích, které zažívají tvrdé rozpočtové škrty. V České republice by měly klesnout výdaje na vánoční dárky o něco méně.

Češi se přitom znovu zaměří hlavně na levnější a praktické dárkypro menší okruh lidí, hlavně pro nejbližší příbuzné, a v prvé řadě děti. Více by mělo být dražších skupinových dárků, na které se skládá větší počet lidí. Menší zájem než v jiných evropských zemích je o tzv. dárky z druhé ruky, nakupované v aukcích přes internet.

Až 66 procent českých spotřebitelů hodlá při nákupech dárků využít nejrůznější speciální nabídky. Na rozdíl od jiných zemí zatím nejsou v Česku příliš využívány dárkové poukazy. Těžko přitom říci, nakolik je dárci využívají kvůli nedostatku fantazie při výběru dárků, nebo naopak s cílem umožnit obdarovaným, aby si vybrali dárek podle svých představ.

V menších výdajích na dárky se podle studie odráží pocit 41 procent Čechů, že je ekonomika stále v recesi, což je ovšem méně než 48 procent v průměru v Evropě. Pouze třetina českých spotřebitelů se nebude při nákupech dárků příliš zabývat jejich cenou.

Celkové výdaje české rodiny na vánoce mají činit 495 eur, což je 12-13 tisíc korun, na dárky pak 325 eur, což je 8-9 tisíc korun. Slováci mají v průměru vydat na vánoce 435 eur, Polská rodina 445 eur, zatímco lucemburská 1200 eur.

Dárky budou méně kupovány na půjčky, spotřebitelébudou při platbách více využívat věrnostní body a kreditní karty. Většina českých domácností hodlá vydat za vánoční jídlo a pití stejnou částku jako loni na úkor nákupu dárků a zábavy a volného času.

V čele seznamu dárků, které si přejí Češi dostat, figurují užitečné a tradiční věci. Jsou to především oblečení nebo obuv (43 procent), knihy a peníze (41 procent), kosmetika a parfémy (37 procent), domácí počítače a notebooky (37 procent). Mladí lidé preferují peníze (61 procent) daleko více než starší věkové skupiny (28 procent).

Trochu rozdílný je přehled dárků, které letos hodlají Češi darovat rodině a přátelům (kromě dětí a teenagerů). Nejčastěji to je kosmetika a parfémy (59 procent), oblečení a obuv a knihy (shodně po 45 procentech) a sportovní vybavení a oblečení (25 procent). S výjimkou peněz jsou tak podle průzkumu firmy Deloitte žádané dárky podobné těm, které se budou kupovat. U dětí do 12 let patří shodně k nejčastějším měkké (oblečení a obuv) a tvrdé dárky, které tvoří kreativní hračky a stavebnice, například Lego. U teenagerů převládají tradiční dárky jako oblečení, kosmetika a sportovní vybavení.

I když bude řada Čechů hledat dárky na internetu, nakupovat je nejčastěji – ve 20 procentech případů – hodlají v hypermarketech, dále v tradičních místních obchodech (15 procent), až třetí místo zaujímá nákup přes internet (14 procent oslovených). Větší roli mají hrát nejrůznější akce na Facebooku.

Již 13. vánoční průzkum společnosti Deloitte se uskutečnil v posledních dvou zářijových týdnech v devatenácti evropských zemích a v Jihoafrické republice. Zúčastnilo se ho 20 655 respondentů, z toho 529 z České republiky. 

Co letos hodláte koupit příbuzným, známým či přátelům vy? Kolik hodláte za dárky utratit? Napište nám o tom!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik letos utratíme během Vánoc?

1. 11. 2010 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Kolik letos utratíme během Vánoc?

Během letošních vánočních svátků utratí české domácnosti více peněz, než tomu bylo před rokem. Průzkum společnosti Unilever ukazuje, že spotřebitelé hodlají o Vánocích zalovit hlouběji... celý článek

Stanou se 3D televize hitem předvánočních nákupů? Těžko!

18. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Stanou se 3D televize hitem předvánočních nákupů? Těžko!

Obchodníci s elektronikou si od blížících vánočních svátků slibují razantní zvýšení prodeje 3D televizorů. Realita by však mohla být poněkud jiná. Představám prodejců sice nahrává společnost... celý článek

Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze

18. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze

Na předvánočních nákupech na internetu se sice dá ušetřit, ale je nutné dát si pozor na známé typy internetových podvodů. Ty se totiž koncem roku objevují častěji než jindy. Přinášíme... celý článek

Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben

15. 12. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben

Půjčit si na nákup vánočních dárků není příliš prozíravé. Když už se někdo chce kvůli dárkům zadlužit, měl by se řídit alespoň několika základními pravidly. Přinášíme vám je ve spolupráci... celý článek

Vánoce nemusí být drahé, stačí zapojit nápaditost

4. 12. 2009 | Eva Sovová

Vánoce nemusí být drahé, stačí zapojit nápaditost

Nadělit pod vánoční stromek horu dárku si kvůli recesi nejspíš nedovolí letos mnohé domácnosti. Již tak napjaté rodinné rozpočty ale Vánoce nemusí vůbec vysát. Vánoční atmosféru totiž... celý článek

Partners Financial Services