Vyměnit si musíte i poškozené peníze z bankomatu

František Mašek | rubrika: Jak na to | 3. 8. 2010 | 12 komentářů
Vyměnit si musíte i poškozené peníze z bankomatu
Poškozené bankovky nedostanete jen v obchodě, ale někdy i z bankomatu. I když za to nemůžete, obchody ji mohou odmítnout. Poškozenou bankovku vám vymění v každé bance.

Paní Jiřina měla smůlu. Prodavačka jí odmítla vzít tisícikorunu,kterou chtěla zaplatit nákup v prodejně Albert. Na nové tisícovce chyběl malý kousek papíru. Jiřina prodavačku upozornila, že ji má z bankomatu,nebylo jí to ale nic platné. „Musíte si ji vyměnit, pošta od nás poškozené bankovky nebere,“ řekla jí prodavačka. Jiřina měla naštěstí ještě dvoustovku, kterou mohla nákup zaplatit.

Supermarkety se odvolávají na vyhlášku České národní banky. „Pokladní smějí přijímat jen bankovky opotřebované oběhem,“ sdělil serveru peníze.cz Lukáš Hora z oddělení firemní komunikace super- a hypermarketů Albert. Natrženou, slepenou či jinak poškozenou bankovku mohou odmítnout.

Podobnou odpověď poskytl serveru peníze Michael Šperl ze společnosti Kaufland s tím, že „právnické osoby přijímají platné peníze opotřebované oběhem, jimiž platí zákazník, a jsou celé a celistvé. Žádná jejich část nesmí chybět, za celistvé se považují peníze, které tvoří souvislý a nepřerušený celek.“ Lidl podle Denisy Lamborové z personálního oddělení toleruje drobné poškození bankovek, a to podle normy vydané ČNB.

Poškozené bankovky

Foto: Dreamstime

Poškozenými bankovkami nezaplatíte ani na poště, přes kterou každoročně projdou desítky miliard korun hotovosti. Česká poštatotiž nemá podle mluvčího Iva Mravinace s ČNB žádnou smlouvu o výměně bankovek. Vyhláška ČNB z roku 1994 jí umožňuje přijímat opotřebované, nikoliv ale poškozené, tedy roztrhané, pokreslené, nebo jinak znehodnocené peníze.

Pracovnice pošty se těžko bude se zákazníkem dohadovat, zda chybí větší či menší kousek bankovky, a zda ji tedy může od něj přijmout. Případnou ztrátu by hradila ze svého.

Snad každý někdy dostal počmáranou či natrženou bankovku. Kdo se chce vyhnout problémům, musí si tedy dávat dobrý pozor, hlavně když vám v obchodě, nebo na poště vracejí větší počet bankovek. Fyzické osoby mohou poškozenou bankovku odmítnout a požadovat místo ní jinou, nepoškozenou.

Pokud vám ale z bankomatunějaké banky vypadne poškozená bankovka, odmítnout ji nemůžete.

Bankomatyplníme hlavně hotovostí získanou z ČNB. Vždy ji kontrolujeme, poškozené, slepované a nadměrně opotřebované bankovky z oběhu vyřadíme. V bankomatuse ale bankovky mechanicky pohybují po různých drahách a nelze vyloučit, že se výjimečně mírně poškodí. Pokud se to stane, musí banky třeba i velmi málo poškozenou bankovku vyměnit za novou v plné nominální hodnotě bez přirážky,“ říká mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Klient by měl tedy co nejdřív kontaktovat banku, nejlépe pobočku u bankomatu, který mu vydal poškozené peníze. Obecně podle Havligerové platí, že všechny právnické osoby přijímají celistvé peníze a banky i takové, u nichž část chybí. Fyzické osoby mohou přijetí poškozených peněz odmítnout.

Kolik dostanete za poškozené bankovky, záleží na ploše jejich poškození. Když je to méně než tři čtvrtiny bankovky, dostanete její plnou, tedy nominální hodnotu. Pokud jsou v pořádku polovina až tři čtvrtiny plochy bankovky, banka vyplatí polovinu její hodnoty. Když je poškozena více než polovina plochy, dostanete čtvrtinu nominální hodnoty bankovky. Pokud z bankovky zbyla jen čtvrtina nebo méně, nezískáte nic.

Poškozené peníze lze vyměnit v jakékoliv bance, když je ale toto poškození velké a peníze jsou například zuhelnatělé, nebo zcela rozpadlé, měly by je právnické či fyzické osoby poslat ČNB, aby posoudila jejich stav a podle toho stanovila výši náhrady.

Náhrada se podle Pavla Zúbka z odboru komunikace ČNB neposkytuje za peníze, které centrální banka označila za neplatné. Týká se to speciálně proražených bankovek či zdeformovaných mincí, nebo bankovek a mincí označených přetiskem vzor, chybotisk nebo specimen. Tyto peníze se nemohou legálně dostat do oběhu, a proto za ně není žádná náhrada. Speciálně upravena je tzv. aktivace bezpečnostního zavazadla nebo iniciačního balíčku, což se týká peněz znehodnocených při přepadení, případně nevhodnou manipulací s tímto zavazadlem či balíčkem. Kdo je předkládá, musí řádně doložit, že mu skutečně patří.

Pokud banka posuzuje, kolik peněz uhradí za bankovku nebo její zbytek, složený z více částí, jsou brány jako celek, jen když není pochyb o tom, že jednotlivé části patří k sobě, například podle série a tvaru v místech roztržení. V případě pochybností se posuzuje každá předložená část zvlášť. Poškozené bankovky lze vyměnit v pokladnách sedmi poboček ČNB, otevřených ve všední dny od 7.30 do 11.30 hodin a poté od 12.30 do 14.00 hodin, nebo v obchodních bankách, provádějících pokladní operace.

ČNB v průměru ročně vymění kolem sta tisíc kusů poškozených bankovek, nejčastěji s nominální hodnotou 1000 korun. Loni bylo podle Tomáše Zimmermanna z odboru komunikace ČNB vyměněno 101 109 bankovek, z toho 34 815 tisícikorun v hodnotě 78 748 117 korun. V letošním prvním pololetí ČNB vyměnila 71 786 bankovek za 53 069 335 korun. Těch s nominálem tisíc korun bylo 24 966.

Také jste dostali poškozenou bankovku přímo z bankomatu? Podařilo se vám s ní zaplatit, nebo vám ji pokladní nevzali? Napište nám o tom!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2011 20:13, Milena

Dobrý den. Jsem docela v šoku z informace, že poškozené peníze už banky nevyměňují. Ověřené to mám z Komerční banky, kde nebyl do nedávna problém tyto bankovky vyměnit. Pracovala jsem v bankovnictví 20 let a vím, že se bankovky třídily dle upotřebení. Papírové peníze přece nejsou doživotní! Mají taky svou životnost. Dle upotřebení se vyřazují. Tedy vyřazovaly. Nechápu proto, že se zrušila služba pro lidi týkající se výměny bankovky, kterým třeba v obchodě vrátili poškozenou - počáranou, či natrženou bankovku a oni si toho nevšimli. Dnes ve výplatě můžeme obržet i pětitisícovku. Pokud mi vráti poškozenou tisícovku, já si toho nevšimnu, pobírám minimální plat, v bance mi bankovku nevymění, může to pro mne být nezvládnutelná situace. Není mi jasné, proč banky (nebo ČNB?) vydaly takové nesmyslné rozhodnutí. Pokud vyměňuje takové peníze jen ČNB, proč nikde nemohu najít - jak má občan postupovat? Byla bych moc ráda, kdyby mi na to někdo odpověděl. Děkuji. Milena

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 1. 2011 10:26, Michal Vodrážka

Na druhou stranu jste pracovnici pošty mohla požádat o výměnu, protože pošta je zároveň pobočkou poštovní spořitelny, a jako banka je povinná vám poškozené bankovky vyměnit.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejkrásnější česká bankovka: „americká“ pětitisícovka

21. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nejkrásnější česká bankovka: „americká“ pětitisícovka

Vybrali jste nejkrásnější bankovku české a československé historie. Je jí pětitisícová bankovka z roku 1920. Podívejte se.

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Partners Financial Services