Plánujete nákup letní dovolené? Cestovku si pořádně prověřte.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 5. 2. 2010 | 3 komentáře
Plánujete nákup letní dovolené? Cestovku si pořádně prověřte.
Potíže cestovní kanceláře Sunny Days s povinným pojištěním proti úpadku veřejnosti připomněly, že si je při koupi zájezdů třeba dát pozor i na velké hráče na trhu. Pojištění přitom není to jediné, na co by si měli dát klienti pozor.

Letošní rok nezačal pro cestovní kanceláře šťastně - pojišťovna Generali neprodloužila cestovní kanceláři Sunny Days smlouvu o pojištění proti úpadku. Firma tak může působit v Česku jen jako cestovní agentura a prodávat cizí, nikoliv však vlastní zájezdy. Sunny Days se snaží získat toto pojištění v zahraničí. Jak dopadne a co bude se zájezdy, které již prodala, není zatím zcela jasné. (Přečtěte si před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání)

Pojištění cestovní kanceláře proti úpadku je to nejdůležitější, oč se má klient při koupi zájezdu zajímat. „Cestovní kanceláře mají většinou pojistku vyvěšenu v provozovnách. Pokud ji klientovi nechtějí ukázat, měl by s nimi přestat jednat a oslovit konkurenci,“ říká manažer středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World Libor Patočka.

Anketa

Kdy si budete kupovat letní dovolenou?

Seznam pojištěných cestovních kanceláří je k dispozici i na serveru www.accka.cz Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) v sekci zákony a dokumenty. Je řazen podle jednotlivých pojišťoven. Zahrnuje tedy všechny pojištěné cestovky – nejen členy asociace.

„Klienti by měli sledovat, do kdy a u jaké pojišťovny je cestovní kancelář pojištěna,“ říká mluvčí AČCKA Tomio Okamura. V Česku totiž organizuje a prodává zájezdy hodně nepojištěných subjektů – třeba jazykové školy pořádají jazykové pobyty v zahraničí, nebo zdravotní pojišťovny ozdravné pobyty u moře. Jejich katalogy zájezdů a letáky je někdy těžké rozeznat od nabídky cestovních kanceláří. (Přečtěte si odpovědi Tomia Okamury na dotazy čtenářů)

I pojištěná cestovní kancelář může zkrachovat. Pojištění ale chrání klientovy peníze – při krachu cestovky mu je pojišťovna vrátí. Při koupi zájezdu přes cestovní agenturu by si měl klient ověřit, zda je pojištěna cestovní kancelář, jejíž zájezd mu agentura prodává.

Smlouva o koupi zájezdu by měla obsahovat přesné údaje o kupujícím a cestovní kanceláři, jasně uvedené místo pobytu a dopravu na místo. Důležité body zájezdu by měly být specifikovány co nejpřesněji - třeba, že jde o pokoj s výhledem na moře, vzdálenost pláže od hotelu a další služby. Podle Okamury stačí i odkaz na číslo zájezdu v katalogu cestovní kanceláře. V takovém případě, ale musí klient katalog od cestovní kanceláře dostat.

Počet dnů zájezdu nemusí vždy odpovídat tomu, co by klient očekával. Jako první den zájezdu se počítá i to, když je odlet z Česka ve 23.30 hodin. Posledním dnem může být den s příletem o půl jedné ráno. Ve výsledku tak klient o deklarované dva dny dovolené přijde. Většina cestovek proto při prodeji uvádí, kolik dnů a nocí zájezd obsahuje.

Patočka doporučuje řídit se vlastními zkušenostmi i doporučením známých. Rozhodně má smysl prověřit si cestovní kancelář na internetu. Totéž platí i pro místo pobytu, třeba jak daleko je hotel či penzion od centra města, zda nejde o osamělé letovisko u moře, nebo zda neleží v příliš rušném prostředí.

Když je cestovní kancelář častěji zmiňována na internetu kvůli potížím s ubytováním, nebo častějším stěhováním klientů do jiných hotelů, nemusí mít zaplacené ubytování. Opakované dlouhé čekání na letadlo se značným zpožděním nebo zrušením původního letu může souviset s nezaplaceným letem. „Klienta by mělo zajímat, zda cestovní kancelář neřídí nebo nepropaguje někdo, kdo přivedl do těžké finanční situace nebo k úpadku jiné cestovky či firmy,“ radí Okamura.

Prodej zájezdů s dlouhým až ročním předstihem a vysokou zálohou může svědčit o tom, že cestovní kancelářichybí peníze, časté a velké změny plánovaných odletů a tras v hlavní sezóně o prodeji příliš malého počtu zájezdů. Pozornost je třeba věnovat i případným příliš nízkým cenám zájezdů vůči konkurenci.

Od loňského 18. listopadu musí cestovní kanceláře uvádět konečné ceny zájezdů (včetně letištních tax a palivových příplatků). Netýká se to položek, jako je třeba cestovní pojištění nebo víza, které nejsou nutnou součástí zájezdu. Zákon umožňuje jedinou přechodnou výjimku pro cestovní kanceláře, které již vytiskly katalogy před 18. listopadem 2009, a to nejdéle na zájezdy nabízené do letní sezóny.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur připravila loni na základě žádosti Ministerstva pro místní rozvoj poklady pro rating cestovních kanceláří. Zatím ale kvůli pomalému přístupu ministerstva nic takového neexistuje. AČCKA při něm vychází z kritérií, jako jsou například vysoký poměr počtu oprávněných stížnosti na cestovní kancelář vůči počtu prodaných zájezdů, situace, kdy CK nevyplácí provizním prodejcům provize, nebo je zdržuje a odkládá (mohou jí chybět peníze). Kombinace tří až čtyř kritérií naznačuje, že má cestovka jasné problémy. (Přečtěte si více o ratingu cestovních kanceláří)

Češi si mohou letos vybírat ze zhruba dvou milionů zájezdů, to je přibližně stejně jako loni. Kolem 40 procent z nich tvoří zájezdy First minute se slevou za včasné objednání, která má v tomto roce podle Okamury činit v průměru 10 procent. Dalších 20 procent zájezdů by se mohlo prodat za standardní cenu, zbývajících 40 procent by měly tvořit last minute, tedy zájezdy na poslední chvíli. Jejich slevy mohou dosahovat až 20 procent původní ceny. Právě u zájezdů Last minute si je třeba – s ohledem na možný nedostatek času – dát největší pozor na výběr cestovní kanceláře.

Kolik cestovek podle vás letos zkrachuje? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

dovolená

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na otázky čtenářů odpovídá podruhé Tomio Okamura, mluvčí AČCKA

24. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Na otázky čtenářů odpovídá podruhé Tomio Okamura, mluvčí AČCKA

Celý předchozí týden jste měli možnost zeptat se Tomio Okamury, mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), nejen na krachy cestovních kanceláří. Tuto příležitost... celý článek

Čechy k drahým dovoleným už nezlákají ani velké slevy

15. 7. 2009 | Eva Sovová

Čechy k drahým dovoleným už nezlákají ani velké slevy

Kvůli krizi lidé šetří už i u nás. Letní dovolenou si letos nedopřejí 4 z 10 Čechů. Každý druhý plánující dovolenou za ní hodlá vydat nejvýše 10 tisíc korun. Cestovní kanceláře to nejvíce... celý článek

Jak dobře koupit zájezd na poslední chvíli

4. 6. 2009 | Eva Sovová

Jak dobře koupit zájezd na poslední chvíli

Za dovolenou koupenou na poslední chvíli mohou i letos rodiny poměrně dost ušetřit. Katalogové ceny zahraničních zájezdů nyní cestovky zlevňují o 10 i 20 procent. Vyplatí se ale obezřetnost. celý článek

Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji

1. 6. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji

Vybírat si peníze z bankomatu v zahraničí se může pěkně prodražit. Pokud držitel karty ale využije k výběru kartu, která je tuzemskou bankou zvýhodněná, může to být pro něj podstatně... celý článek

Partners Financial Services