Vánoce nemusí být drahé, stačí zapojit nápaditost

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 4. 12. 2009
Vánoce nemusí být drahé, stačí zapojit nápaditost
Nadělit pod vánoční stromek horu dárku si kvůli recesi nejspíš nedovolí letos mnohé domácnosti. Již tak napjaté rodinné rozpočty ale Vánoce nemusí vůbec vysát. Vánoční atmosféru totiž nedělají přehršle drahých dárků ale drobné maličkosti.

Darovat drobná překvapení, která opravu potěší, bývá často lepší než překvapovat cifrou, kolik jsme byli za dárky ochotni až utratit. Odborníci uvádějí, že dárky, ve kterých je kus nápadu i tvořivosti dárce, dokážou udělat mnohdy větší radost a stanou se jedinečnou vzpomínkou na příjemně prožité Vánoce. Přinášíme proto několik tipů, které vás mohou inspirovat a přitom nevysají peněženku.

Jak jsme prožívali předchozí Vánoce

  • V průměru každý z nás potěšil dárkem sedm svých blízkých.
  • Za vánoční dárky jsme v průměru utratili zhruba 8 tisíc korun.
  • Rodiny s dětmi vydaly za vánoční dárky v průměru 16 tisíc korun
  • Tři z deseti Čechů se neváhali kvůli vánočním dárkům i zadlužit.

zdroj: průzkum GE Money Multiservis

TIP 1: Darujte vlastnoručně vyrobené dárky

Řadu inspirací pro dárky můžete mít již doma. Mohou se skrývat ve spíži, v digitálním fotoaparátu nebo třeba v počítači.

  • Letošní houbařská sezóna byla velmi slabá a v mnoha domácnostech se ztenčily zásoby sušených hub nejspíš na minimum. Pokud máte ve spíži ještě dostatečnou zásobu, skleničkou sušených hříbků nadělenou pod vánoční stromek uděláte druhým určitě radost. Stačí za pár korun koupit přiměřeně velkou skleničku s víčkem a přidat vtipné věnování. Obdobnou radost můžete udělat blízkým, kteří nemají čas péct vánoční cukroví. I v tomto případě je dobré dát vlastnoručně vyrobeným cukrovinkám vánoční balení. Místo krabice je lepší koupit za pár desítek korun skleněnou misku, cukroví do ní vložit a převázat celofánem s mašlí.
  • Biopotraviny jsou v obchodech většinou velmi drahé, proto si je mnohé městské rodiny s dětmi nebo domácnosti seniorů nemohou dovolit. Dárkem proto mohou být i výpěstky z vlastní zahrádky, například sklenička domácího meruňkového kompotu nebo nejrůznější marmelády, nasušená jablíčka nebo domácí bylinky. Na bylinky je ale třeba myslet v předstihu a předem je na zahrádce nasázet a postupně nasušit.
  • Dárkem mohou být i fotografie zachycené digitálním fotoaparátem. Domácí sbírky fotografií mohou ukrývat poklady, kterými lze pod vánočním stromkem doslova ohromit. Na internetu jsou totiž volně ke stažení programy (tzv. Book - Makery), s pomocí kterých se dají vyrobit nejrůznější fotoalba či fotoknihy. Stačí uspořádat vlastní fotografie podle témat a s pomocí programu Book-Maker pak na počítači vytvořit autorské fotoalbum třeba ze zážitků ze společné dovolené, z domácích oslav, z proměn času rodičů nebo dětí apod. Fotoalbum lze vytisknout na domácí tiskárně nebo vytištění zadat profesionálům, což přijde zhruba na 300 korun.

TIP 2: Darujte dárky, kterými „nepřekvapíte“

Není nic horšího, když se o někom říká: „Zase svým dárkem nepřekvapil!“ Dostávat na Vánoce tradičně bonboniéru, i když o vás každý ví, že jste diabetik, vyvolává spíš vztek než radost.

  • Než darovat dárky, které budou ležet ladem nebo je obdarovaný při nejbližší příležitosti pošle dál do světa, je lepší nehrát si na překvapení a tím i ušetřit za zbytečnosti. Vyplatí se „rozhodit sítě“ a na přání se předem poptat. Vyhnout se tak dá situacím, kdy koupíte hračku, kterou už děti mají, nebo nadělíte tričko v barvě, kterou obdarovaný doslova nesnáší.
  • V některých rodinách si nadělují pod stromek obálky s penězi. Obdarovaní pak ale nemají zakoupený dárek většinou spojený s tím, kdo jim peníze dal. Proto je lepší věnovat raději dárkový poukaz. Řada obchodníků je nabízí v různých hodnotách, na nákup zboží za stokorunu až za několik set korun. Výhodou poukázek je, že si obdarovaný koupí to, co skutečně potřebuje a co se mu líbí. Vyhnout se tak dá zbytečně vyhozeným penězům, kdy se pod vánočním stromkem ocitne kupříkladu několik stejných kosmetických balíčků, které navíc nemusí vyhovovat.
  • Pokud nechcete zbytečně riskovat, že dárek zůstane ležet ladem, protože nevyhovuje velikostí nebo se prostě nelíbí, nakupujte dárky raději v obchodech, kde dávají možnost zboží vyměnit. Pro tento případ je ale nutné ponechat si paragon, přibalit ho k dárku nebo ho nabídnout jako řešení situace, kdy obdarovaný s rozpačitým úsměvem tvrdí, že sice musí do trička zhubnout, ale jinak se mu dárek moc a moc líbí.

TIP 3: Darujte dárky, které by si blízcí normálně nedopřáli

Není nic cennějšího než zdraví a dobrá vnitřní pohoda. Zdraví si člověk za peníze nekoupí. Vytvořit na Vánoce příjemnou atmosféru je ale dárek, který nestojí moc. Vánoční atmosféru přitom dělají i drobné pozornosti.

  • Skromnost některých blízkých může být poměrně velká. Zvlášť generace seniorů ráda tvrdí, že řadu věcí už nepotřebují. Kupříkladu si nedopřejí vitamíny nebo jiné přípravky, které nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Konzultace s ošetřujícím lékařem nebo s lékárníkem, co by pomohlo vylepšit zdravotní stav blízkého, nic nestojí. Krabička vitamínů nebo potravinový přípravek doporučený odborníkem pro vylepšení zdraví určitě udělá radost a dárek přitom nemusí stát stovky korun. Navíc tak lze dát najevo i zájem o zdraví blízkého.
  • Drobnosti jako třeba keramiku si zpravidla sami nekupujeme. Přesto tyto drobné dárky umí udělat velkou radost, zvlášť když zapojíme tvůrčí invenci a drobnost něčím ještě vylepšíme. Kupříkladu do keramické hrníčku lze přikoupit několik čokoládových bonbonů a dát obdarovanému ochutnat jak je lahodná speciální čokoláda. Nebo můžeme nechat ve speciálním obchodě se sýry nakrájet pár plátků a položit je zabalené do malé proutěné ošatky. Vynalézavosti se meze nekladou. Ta je Čechům ostatně velmi blízká.

Jaké dárky vám udělaly na Vánoce opravdovou radost? Máte vlastní tipy na levné a milé dárky? Podělte se s ostatními.

Eva Sovová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Novinářské zkušenosti začala sbírat jako televizní ekonomická reportérka, publicistka, scenáristka a moderátorka ekonomických pořadů, později jako píšící ekonomická redaktorka.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Vánoce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Se splácením dluhů má potíže až pětina lidí

7. 9. 2009 | Eva Sovová | 4 komentáře

Se splácením dluhů má potíže až pětina lidí

Lidé mají stále větší problémy splácet dluhy. Potvrzují to pololetní statistiky registru dlužníků, které vede sdružení Solus. V jednotlivých krajích vzrostl počet dlužníků o 15 až 20... celý článek

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

30. 10. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

Banky si konkurují, stále víc spotřebitelských úvěrů se dá splatit předčasně bez pokuty. Některé banky ale klienty za mimořádné splátky stále trestají tisícovými sankcemi. Změny v úvěrových... celý článek

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

15. 8. 2008 | Eva Sovová | 23 komentářů

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

Čtvrtina lidí v Česku nešetří. Pětina utrácí, dokud to jde, a neplánuje rodinné výdaje. Toto chování se nemění již přes deset let. Se splácením jsou v Česku potíže u jednoho až dvou... celý článek

Partners Financial Services