Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 25. 7. 2016 | 5 komentářů
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo

Plýtvání potravinami se stalo velkým tématem. Někoho pohoršuje plýtvání samotné, zátěž pro životní prostředí, ať už souvisí se samotnou produkcí nebo dopravou, jiného znepokojuje spíš to, kolik peněz ze svého vlastního rozpočtu vyhazuje s nespotřebovaným jídlem do koše. Vznikají nejrůznější iniciativy, ale také aplikace do chytrých telefonů, které lidi učí plánovat nákupy nebo spotřebovat poslední zbytky surovin ve spíži. Lidem vlastně ukazují, jak znovu používat selský rozum, nekupovat v akci velké objemy jídla, které nestihnou sníst, nebo jak vařit a využívat suroviny ve spíži.

Od zemědělství až po domácnost

Z plýtvání potravinami se nejčastěji osočují velké nákupní řetězce. Jsou ale jen jedním z dlouhého článku výroby a spotřeby jídla. „K plýtvání potravinami dochází v celém řetězci od pěstitelů až po konzumenty. Plýtvá se hlavně čerstvými potravinami, kterými se spotřebitelé předzásobují, jako je pečivo, ovoce nebo zelenina,“ říká Pavlína Kalousová z projektu Potravinypomahaji.cz.

Celosvětově se prý vyhodí nebo znehodnotí asi jedna třetina (!) vyprodukovaného jídla, což odpovídá asi 1,3 miliardy tun za rok. „Plýtvá se v zemědělství, při výrobě potravin, distribuci, prodeji, v pohostinství a v domácnostech. V Evropské unii mají přes 40 procent vyhozeného jídla na svědomí právě domácnosti,“ dodává Jiří Marek z analytického centra Glopolis.

Supermarkety tedy nejsou tím nejproblematičtějším článkem. Navíc podle Pavlíny Kalousové celá řada z nich zavádí proti plýtvání konkrétní opatření a některé z nich potraviny poskytují potřebným. Ročně jde o potraviny v milionových částkách. „Většina českých supermarketů se s námi také zapojuje do Národní potravinové sbírky, kde se jen v loňském roce vybralo přes 236 tun potravin pro potřebné v celé České republice,“ doplňuje.

Anketa

Vyhazujete jídlo?

Kolik peněz letí do koše

V Česku jsou plýtvacími rekordmany především mladí lidé od 18 do 29 let s vyšším měsíčním příjmem, žijící ve větších městech nad sto tisíc obyvatel. „I když nejsme na evropské špičce, z ledničky a spíže přesuneme do odpadkového koše asi sedmdesát kilo potravin na osobu ročně,“ uvádí Hana Těšitelová z projektu Jídelníplán.cz.

Plýtvání potravinami přitom není levný „koníček“. Každý měsíc průměrná domácnost s dítětem vyhodí do kontejnerů potraviny v hodnotě 1700 korun, což v ročním součtu odpovídá téměř 21 tisícům korun. „Místo toho by si rodina mohla koupit například 58 balíků plenek, jedenáct ročních rodinných vstupenek do trojské ZOO nebo si zajet na dovolenou k moři,“ vypočítává sugestivně Těšitelová.

Spotřebujte do…

Z průzkumu společnosti Byznys pro společnost, který provedla v loňském roce, zase vyplynulo, že čtyři z deseti lidí vyhodí jídlo i několikrát do měsíce. Nejčastějším důvodem vyhazování potravin je to, že jsou shnilé, plesnivé nebo zkažené.

V síti

Podle Hany Těšitelové je nejčastěji důvodem vyhazování jídla to, že lidé neumějí nebo nemají čas plánovat rodinné stravování, skládat jídelníčky nebo přepočítávat množství surovin potřebných pro jednotlivé strávníky. „Nakoupí i uvaří víc, než reálně spotřebují. Dalšími příčinami plýtvání v domácnostech je například chybné skladování potravin nebo nákup nevyzkoušených surovin a nejasnosti ohledně značení trvanlivosti potravin,“ dodává.

Rozlišování mezi minimální trvanlivostí a značením „spotřebujte do“ by se mělo stát při hospodaření s potravinami základem. „Termín ‚spotřebujte do‘ říká, že jídlo nemusí být po tomto datu zdravotně nezávadné. Ale potravina po skončení doby minimální trvanlivosti bývá většinou v pořádku a vyhazovat se nemusí,“ upozorňuje Jiří Marek. Důležité tak je naučit se potraviny vhodně skladovat a umět využívat suroviny do posledních kousků v různých v receptech.

Tipy, jak neplýtvat

Chtělo by se říct – neptej se, co může udělat pro omezení plýtvání jídlem tvůj supermarket. Ptej se, co pro to můžeš udělat ty. Ostatně: jde o vaši peněženku.

  1. Před nákupem jídla zkontrolujte obsah lednice a spíže. Zjistěte, jaké suroviny máte, které byste měli spotřebovat. Tomu přizpůsobte jídelní plán.
  2. Nakupujte jen to, co sníte. Když si koupíte deset banánů v akci, spořádáte jen tři a zbytek vyhodíte, stávají se luxusním zbožím.
  3. Využívejte i zbytky jídla – z opuštěného plátku kuřecího masa, kousku sýra a špenátu vykouzlíte skvělou pizzu.
  4. Potraviny, které se rychle kazí, mějte pořád na očích. Jídlo uchovávejte v průsvitných obalech (sklenice, plastové dózy apod.).
  5. Většinu potravin i hotových jídel můžete zamrazit. Nezapomeňte si je popsat nebo si psát seznam, co to v mrazáku vlastně máte.
  6. Zrající sýr, který je po minimálním datu trvanlivosti, nepatří ještě do koše. Rozlišujte mezi údaji „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“.
  7. Jídlo plánujte, ale nepřehánějte to. Pokud vyrážíte na týdenní velké nákupy, zvyšuje se riziko, že se část potravin zkazí, než když nakupujete jednou za dva tři dny.
  8. Nakupujte lokálně a sezónně od místních zemědělců. Místní čerstvé potraviny nemusí cestovat přes půl světa a předejde se plýtvání při skladování.
  9. Pište si seznamy, co dochází a co potřebujete nakoupit. Využít můžete i různé mobilní aplikace.
  10. Pěstujte si vlastní ovoce a zeleninu. Pracně vypěstovaný salát raději sníte, než abyste ho uvadlý vyhazovali. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

13. 7. 2016 | Lukáš Zelený | 10 komentářů

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně... celý článek

Pěstuj. Skliď. Sněz

12. 4. 2016 | Jana Poncarová | 10 komentářů

Pěstuj. Skliď. Sněz

Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě... celý článek

Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?

8. 10. 2015 | Gabriel Pleska | 18 komentářů

Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?

Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná... celý článek

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

2. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak... celý článek

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

26. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování... celý článek

Partners Financial Services