Češi stále dostávají u některých potravin horší kvalitu než jejich západní sousedi, potvrzuje to test časopisu dTest. Výrobky prodávané v Česku měly rezervy především v obsahu důležitých složek, jakými jsou například maso a ovoce. Také často deklarují víc přídatných látek. Problémy se většinou týkají privátních značek řetězců, u značkových potravin většinou rozdíly nebyly.
Pod lupu si dTest vzal různé potraviny, například balené pečivo, nápoje, čokoládové pochoutky, jogurty, majonézy či šunky. U nich porovnal složení uváděné na etiketách a provedl slepý chuťový test. „U známých značek jsme ve většině případů nenašli rozdíly ve složení mezi výrobky prodávanými v Rakousku a v Česku,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.
Jiné složení se však projevilo při porovnání stejných výrobků obchodních řetězců Kaufland a Billa, které jsou pro každý trh vyráběny jinými společnostmi. V některých případech ze srovnání vyšly lépe české potraviny, jindy byl obsah totožný, ale nejčastěji české výrobky deklarovaly nižší kvalitu než rakouské či německé.
„Čeští zástupci měli rezervy především v obsahu důležitých složek, jakými jsou například maso a ovoce. Také jsme vypozorovali, že často deklarují i více přídatných látek,“ říká Hoffmannová. Například české toustové chleby ve srovnání s německými obsahovaly navíc konzervant a značně netradiční sójovou či fazolovou mouku. U celozrnných toustových chlebů pak byl výrazný rozdíl i v podílu celozrnné mouky. V německém bylo 59 procent, v českém pak 19 procent.
Lépe než její rakouský protějšek naopak dopadla tuzemská majonéza Clever. Oproti rakouské deklaruje česká verze vyšší obsah tuku a vaječných žloutků, a tak nepřekvapí, že dopadla lépe i v chuťovém porovnání.
Na pohled hodnotitelům někdy více vyhovovaly české potraviny, které však měly být podle etiket méně kvalitní. „U toustové šunky Clever, která v Rakousku obsahuje 91 procent masa a v Česku 72 procent a zahušťovadla, vyhovovala hodnotitelům právě ta tuzemská. Rakouský výrobek se jim zdál svou barvou a vzhledem až podezřele dokonalý,“ říká Hoffmannová.
A podobné to bylo i s vídeňským párkem K-Classic. Ten zakoupený v Německu obsahoval více masa a méně tuku než ten český, ale hodnotitelé přesto preferovali český párek kvůli jeho šťavnatosti.
Výrobci se většinou hájí tím, že spotřebitelé v různých zemích mají různé preference a chutě. Proto prý vyrábějí stejné výrobky s odlišným složením pro různé trhy. Minimálně v Česku s tím ale mohou narazit, protože drtivé většině (88 %) zdejších lidí tato praxe vadí. Ukázal to únorový průzkum Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz
Sdílejte článek, než ho smažem