Energie bez kontroly. Stovky obcí naletěly podvodnému dodavateli

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 13. 6. 2016 | 7 komentářů
Podomní prodejci energie nemají dobrou pověst. Drobné podvodníčky a manipulátory, kteří za to můžou, o několik řádů dokázala trumfnout obecně prospěšná (!) společnost Energie pod kontrolou. Dveře, kde její zástupci zvonili, totiž vedly na radnice. Stovky obcí uvěřily slibu levnější energie. Společnost od nich sice vybírala zálohy, dodavatelům ale za energie neplatila.
Energie bez kontroly. Stovky obcí naletěly podvodnému dodavateli

Obce patří mezi velké odběratele energií. Provozují veřejné osvětlení, svítí a topí v úřadech a dalších budovách. Jejich spotřeba je pro dodavatele velmi zajímavá, a tak se u starostů dveře netrhnou, dodavatelé přicházejí s nabídkou slev. Jenže stejně jako u domácností platí, že ne každá nabídka je poctivá.

Obecně prospěšná společnost Energie pod kontrolou se rozhodně uměla u starostů prezentovat. To je umění, které i u podomních prodejců rozhoduje o úspěchu. A o zisku. Na webových stránkách o sobě píše, že „vznikla z iniciativy starostů měst a obcí a je jimi řízena i dozorována“. Jejím posláním je prý „společný postup v řešení energetiky“. Společnost slibovala nákupy energií na velkoobchodní úrovni, monitorování ceny a smluvních vztahů i snižování spotřeby energie. Nelze se divit, že několik stovek měst a obcí (sama společnost uvádí číslo 1400) v minulosti s Energií pod kontrolou uzavřelo smluvní vztah. Spotřebu a cenu energie pod kontrolu ale nedostaly. Místo toho je čekaly nepříjemnosti. V šetření podvodného jednání se angažuje jak Energetický regulační úřad, tak i Policie ČR.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Příliš vysoké zálohy i pokuty

S obecně prospěšnou společností Energie pod kontrolou je úzce vlastnicky propojen i dodavatel energie a držitel licence na obchod s elektřinou a plynem – společnost EPK Trade, s.r.o. Jen tak mimochodem, tato firma má podle obchodního rejstříku základní kapitál ve výši 120 korun. „V listopadu loňského roku představitel skupiny EPK David Tejml zneužil svůj mandát od obcí a podepsal bez jakéhokoliv jejich souhlasu za všechny dotčené obce smlouvy na dodávky elektřiny a plynu až do konce roku 2019 s firmou Energie Pro s.r.o.,“ říká Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Podle Asociace nezávislých dodavatelů energií tak David Tejml svým podpisem přidělil zakázky obcí a měst za zhruba jednu miliardu korun firmě s obratem deset milionů korun a s dluhy přesahujícími hodnotu jejího majetku, formálně vlastněné nemajetnými fyzickými osobami. „Součástí těchto smluv jsou kromě vysokého měsíčního poplatku sto korun za jedno odběrné místo také nadhodnocené zálohy, požadované měsíc dopředu, a rovněž nestandardní smluvní pokuty ve výši třiceti procent objemu zakázky, tedy celkově až tři sta milionů korun,“ upozorňuje Jiří Gavor.

Už od loňského roku se situací kolem Energie pod kontrolou zabývá Energetický regulační úřad. Případ vyústil až k rozhodnutí o odebrání licence společnosti EPK Trade na začátku tohoto měsíce. Obce a města na nekalé praktiky upozornily už v loňském roce. Protože ale Energie pod kontrolou nebyla přímým dodavatelem, nevztahovala se na ni působnost Energetického regulačního úřadu. „Energie pod kontrolou se dostala z blíže nespecifikovaných příčin do částečné platební neschopnosti, kdy neodváděla od obcí vybrané platby za nasmlouvaná odběrná místa dodavateli elektřiny. V závěru roku 2015 navíc začalo docházet k převodu smluvních vztahů mezi obcemi a společností Energie pod kontrolou na společnost Energie Pro,“ uvádí Energetický regulační úřad.

Anketa

Jak moc byste měli radnici za zlé, kdyby se to stalo u vás?

Desítky milionů dluhu

V této nepřehledné situaci některé obce vypověděly smlouvu se společností Energie pod kontrolou, jiné ale ve smluvním vztahu setrvaly. Podle Asociace nezávislých dodavatelů Energie Pro pokračovala ve snaze registrovat odběrná místa u Operátora trhu s elektřinou i proti vůli zákazníků. „Současně od těchto zákazníků začala vymáhat platby a vyhrožovat jim přerušením dodávek energií. Až do dnešních dnů v této nevyžádané situaci setrvává několik stovek obcí a zákazníků s několika tisícovkami odběrných míst,“ dodal Jiří Gavor. Společnost Energie Pro má podle údajů Operátora trhu s elektřinou v současné době 2101 odběratelů.

Jedním z postižených dodavatelů, od kterého společnost Energie pod kontrolou nakupovala elektřinu pro obce, aniž za ni platila, je Amper Market. Tomuto dodavateli firma za dodávky v uplynulých dvou letech dluží několik desítek milionů korun. „V loňském roce jsme byli v důsledku neplacení ze strany Energie pod kontrolou oprávněni dodávky elektřiny obcím přerušit, ale neučinili jsme tak s ohledem na veřejný zájem a na to, že obce se staly stejně jako my obětí podvodu,“ uvedl Jan Palaščák, generální ředitel společnosti Amper Market a dodal: „Jestli v současné době obcím hrozí přerušení dodávek elektřiny, to záleží na tom, jestli svoji situaci aktivně řeší, anebo setrvávají v nelegálním vztahu s firmou Energie Pro.“

A zhruba polovina obcí zatím svoji situaci nevyřešila. Podle Jana Palaščáka pomáhá Amper Market řešit situaci všem obcím i dalším zákazníkům, kteří se rozhodli pokračovat v přímém smluvním vztahu s Amper Market nebo s jiným standardním dodavatelem energií. „Postiženo bylo celkem asi 400 obcí a menších měst, více než jeden tisíc organizací a asi pět tisíc odběrných míst elektřiny. Z větších obcí jsou to třeba Letovice, Březovou nad Svitavou nebo Bezdružice,“ dodal.

Aby se energetický trh zase pročistil

Bez zajímavosti není, že těsně před vybubláním celého případu kolem neziskovky Energie pod kontrolou a její spřátelené firmy EPK Trade, opustil společnost její společník Michal Eisner. Ten nyní figuruje ve společnosti Energie na druhou, která byla do obchodního rejstříku zapsána v polovině minulého roku. Předtím Michal Eisner působil v Českém energetickém Centru, které v roce 2013 koupila společnost Bohemia Energy.

Některá jména a některé praktiky se prostě na energetickém trhu opakují. A tak nezbývá než být ve střehu, prověřovat a spolehnout se na to, že příslušné orgány budou konat. „Vítáme, že aktivitami EPK Trade i Energie Pro se intenzivně zabývá Energetický regulační úřad. Předpokládáme, že rychlý a důrazný zásah regulátora formou odebrání licencí na obchod s elektřinou a s plynem oběma uvedeným firmám pomůže k očištění trhu, k ochraně zákazníků a v tomto případě i k ochraně veřejných prostředků,“ uzavřel Jiří Gavor. 

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 6. 2016 12:25, Petr

Každý by měl nést svoji odpovědnost. I královsky placený a mizerně pracující úředník. Pak by se takovéto podvody nestávaly. Ale v ČR je úředník nepostižitelný. Ať již škodu zavinil úmyslně či z neschopnosti.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podomní prodej elektřiny: Jak vypovědět smlouvu, když jste podepsali

17. 5. 2016 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Podomní prodej elektřiny: Jak vypovědět smlouvu, když jste podepsali

Stačí, aby na dveře zaťukal obchodní cestující s elektřinou a podstrčil vám papír. Malér je na světě. Pár chytrých kliček, a aniž o tom víte, podepíšete změnu dodavatele. Nevýhodná... celý článek

Nové triky šmejdů. A rady, co dělat, když naletíte

26. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Nové triky šmejdů. A rady, co dělat, když naletíte

I když se řada obcí snaží udělat podomnímu prodeji přítrž – jednoduše ho zakázaly – fígle nepoctivců stále padají na úrodnou půdu. Takzvaní šmejdi v Česku řádí dál. Přinášíme přehled... celý článek

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

30. 7. 2015 | Lukáš Zelený | 3 komentáře

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

Zazvoní vám u dveří a nabízí supervýhodné ceny za elektřinu a plyn. Z prvního vyúčtování ale zjistíte, že za nově sjednané služby budete muset naopak ještě připlatit. Máme pro vás pět... celý článek

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

13. 1. 2014 | Michaela Divišová | 91 komentářů

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele,... celý článek

Partners Financial Services