Je čas vyměnit jistič?

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 8. 2. 2016 | 43 komentářů
Domácnosti šetří, kde se dá. Starou ledničku vymění za úspornou. Na střechu rodinného domku si namontují solární panel – když už ne pro výdělek, tak aspoň pro pocit nezávislosti. A nakonec přijde Energetický regulační úřad s tím, že nově bude pro platbu za elektřinu rozhodující velikost jističe. Šetřete si a buďte nezávislí, jak chcete. Platit budete stejně.
Je čas vyměnit jistič?

Tak velké emoce v energetice snad naposledy vzbuzovaly fotovoltaické elektrárny, které zdražily příspěvek na obnovitelné zdroje. Dnes se zdá, že už brzy budeme vytrhávat třífázové jističe a měnit je za nižší. No a co. Tak zapneme najednou pračku, myčku, televizi a občas nám to vyhodí pojistky, ale ušetříme. Jak jinak se taky vypořádat s novou tarifní strukturou, kterou český regulátor potichu připravil a bez valného zájmu veřejnosti ji schválil Parlament?

Energetický regulační úřad je tady ale pro lidi. A tak se dostal do schizofrenní situace. Dnes naopak kolem poplatků za jistič dělá humbuk a vyzývá spotřebitele, aby se „v obřím konzultačním procesu, který lze přirovnat k referendu“ vyjádřili. S křížkem po funuse. Ale na to jsme si přece v české kotlině dávno zvykli.

V hlavní roli jistič

Hlavní jistič je přístroj, který mimo jiné určuje, jak velký objem elektřiny energetická společnost rezervuje pro spotřebu domácnosti nebo firmy. Jinak řečeno, hlavní jistič omezuje výši maximálního odebíraného elektrického výkonu v odběrném místě. Pokud „zkusíte“ odebrat víc elektřiny, než je kapacita jističe, jistič rozpojí elektrický obvod a můžete jít „nahazovat pojistky“. Proudová hodnota jističe se udává v ampérech, většina bytů nebo domů má instalovaný jistič 3 × 25 A.

Proti šetření

Nová tarifní struktura vnáší do výpočtu ceny elektřiny velké změny. Jestli dřív domácnosti platily hlavně za spotřebovanou elektřinu, nově se bude platba odvíjet od výše jističe. Čím vyšší, tím víc zaplatíte. Jistič se dnes na ceně elektřiny podílí zhruba z 15 procent, až budou změny dotaženy do konce, může podle některých názorů tvořit až 70 procent platby. Snižování spotřeby energie bude v takovém případě bezvýznamné. Zaplatíme tak jako tak. Nejhůř na tom budou chalupáři a chataři. Většinou mají velký jistič, který zvládne sekačku a pilu, ale spotřebu od nuly k nule. Kromě toho ještě přijdou o výhodnou víkendovou sazbu. Nebo babičky ve velkých domech, které žijou samy a po odchodu rodiny jim zůstal velký jistič, ale proudu pálí málo. Koneckonců, jak na tom budete, si můžete spočítat na kalkulátoru ERÚ.

Zastánci nové tarifní struktury, regulátor a distribuční společnosti, ale říkají, že platby budou spravedlivější. „Netrestáme šetření, zohledňujeme nároky na síť,“ uvedl v jedné diskuzi Ondřej Touš, který má na Energetickém regulačním úřadu změnu tarifní struktury na starosti. Regulátor se prý snaží spotřebitele chránit a chce jim zajistit bezpečné dodávky za přijatelnou cenu i v případě, že bude klesat spotřeba elektřiny.

O kolik víc?

Zvyšování regulovaných plateb za jistič by mělo být postupné, nový tarifní systém se připravuje až od roku 2017. Už dříve Energetický regulační úřad ujišťoval o tom, že platby extrémně nenarostou. Psali jsme o tom v článku: Nepanikařte, kvůli jističi nemusíte platit víc. Teď se ale ukazuje, že domácnosti můžou platit o stovky korun ročně víc. Na kalkulátoru ERÚ jsme si spočítali, jak na tom budeme. Modelová domácnost, spotřebuje 2 MWh ročně, instalovaný jistič má kapacitu 3 × 25 A, běžný tarif u společnosti ČEZ. Výsledek? Platba v novém tarifním systému bude vyšší o 1232 korun. Doporučení, které jsme k výpočtu dostali, zní: vysoký nárůst celkové platby za elektřinu může být způsoben buď příliš velkým hlavním jističem, nebo nevhodnou volbou distribuční sazby.

– a ministr Mládek už rukavici zvedl. Návrh nových tarifů je prý třeba přepracovat:

Nové platby za elektřinu pod palbou. Chudí nesmí dotovat bohaté

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Spravedlnost, nebo malá domů pro dodavatele?

Spotřebitel se logicky ptá proč? Energetický regulační úřad, hlavní autor změn, říká, že důvodem je příprava české energetiky na chytré sítě a decentralizovanou výrobu elektřiny v domácnostech. Dobře, počítá se tedy s tím, že lidé budou samostatnější. Jenže o co méně elektřiny spotřebují, o to víc klesnou příjmy do kasy distributorů. Energetičtí giganti překřtili majitele domácích solárních elektráren na „černé pasažéry“, kteří jsou sice trochu samostatní, ale síť také potřebují, protože slunce nesvítí pořád. Ačkoli spotřebují méně (a podle současného nastavení plateb také méně platí), náklady na údržbu jsou u nich srovnatelné s každou jinou domácností. 

Distributorům se taky nelíbí, že síť je více než dvojnásobně naddimenzována nad reálnou spotřebou. Jinak řečeno, domácnostem s vyšším jističem musí v síti rezervovat víc elektřiny, kdyby se ji rozhodly jednoho dne spotřebovat. Podle odhadů Pražské energetiky je v Praze naddimenzováno asi dvacet procent jističů. A distributoři hned přidávají příklad: když máte v bytě nejběžnější jistič 3 × 25 A, můžete za rok odebrat asi 150 000 kWh. V reálu ale domácnost spotřebuje v průměru kolem 2000 kWh. Distribuční společnosti proto doufají, že nová tarifní struktura přinutí odběratele snížit velikost jističe, aby odpovídala jejich skutečným potřebám. Taková akce mimochodem vyjde na nějaké dva až tři tisíce korun. Výsledek? Ušetří se na stavbách předimenzované sítě.

Kritici nového systému ale říkají, že velkým energetickým společnostem teče do bot (ČEZ přiznává, že mu klesají zisky) a změna plateb jim přinese další peníze. Kolik domácností se taky opravdu pustí do výměny jističe? Babička na venkově, která bude postižená nejvíc, na to možná nebude mít sílu, a tak vytáhne portmonku a zaplatí. Jaroslav Strejček z E.ON ale oponuje, o zisky prý tady nejde. Pro Hospodářské noviny uvedl, že tarify se sice změní, ale peníze se vyberou stejné. Není tedy jedno, podle jakého modelu se budou poplatky účtovat? „Principiálně asi ano, ale takto nám to připadá spravedlivější,“ dodal.

Bohouš se ptá

Zachránkyně Vitásková

Obhajoba nové tarifní struktury je vágní. Ministerstvo průmyslu a obchodu dává od celé záležitosti ruce pryč. Ve svém oficiálním stanovisku sice vyjádřilo změně podporu, ale jinak všechno hodilo na regulátora s tím, že „nová tarifní struktura je ve výhradní působnosti Energetického regulačního úřadu“. Kdo situaci v energetice trochu sleduje, určitě zaznamenal přestřelku mezi ministerstvem a předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou, která loni na podzim odmítla vypsat podporu obnovitelným zdrojům. Těžko potom očekávat stoprocentní podporu. Jen tak mimochodem, není nad to hodit zodpovědnost na bývalé kolegy. Jak se regulátor nedávno oficiálně vyjádřil, model nové tarifní struktury byl připravován pod vedením bývalého místopředsedy ERÚ Jana Nehody. Ten na úřadu skončil. Alena Vitásková ho odvolala, protože v její nepřítomnosti podepsal podporu obnovitelným zdrojům energie.

Nová tarifní struktura byla původně tvořena se záměrem spravedlnosti a transparentnosti. Jenže pod palbou veřejné kritiky Energetický regulační úřad najednou obrátil. Alena Vitásková se k lidem otočila s usměvavou tváří a slibuje, že nic nespravedlivého schválit nenechá. Model byl totiž tvořen čistě matematicky a pozapomnělo se na sociální rozměr. „Rázně jsem odmítla jeho přímé zavedení, a pokud nebude zohledňovat sociální aspekty a dopady na jednotlivé skupiny spotřebitelů, nebude nový tarifní systém vůbec zaveden,“ dušuje se.

A jak se budou sociální aspekty měřit? Kdo spadne do skupiny „sociálního případu“ a dostane slevu? Kdo bude na hraně a zaplatí plnou cenu? Žádná svoboda, žádná jasná pravidla, žádná nezávislost. Místo toho regulace, regulace, regulace. Ale to má přece regulátor v popisu práce. 

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+102
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2016 9:30, Ivan

Výmysl s jističi má za úkol sehnat peníze na krytí ztrát v české přenosové soustavě, které vznikají značným kolísáním proudů díky alternativním zdrojům a které protékají českou přenosovou soustavou ze zemí EU a do zemí EU a které musí být zaplaceny podle nevýhodně nastavených smluv. Nabízí se pouze peníze za odběr jinými státy a pak peníze za odběr českými velkoodběrateli a maloodběrateli. Snadno si odvodíme, od jakých zákazníků lze nejsnáze peníze získat.

Zobrazit celé vlákno

+119
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 2. 2016 20:29, MoB

Lukáši, a co kdyby se vás pár chalupářů dohodlo a cirkulárku a vyšší jistič si nechal jeden z vás a ostatní mu na to přispěli? Nebo kvůli řezání dřeva 2x ročně musíte mít nutně vlastní pilu a elektrocentrálu? Má to i výhody, když se složíte, můžete si koupit lepší pilu a mít to hotovo rychleji a bezpečněji. Třeba.

Zobrazit celé vlákno

-35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové platby za elektřinu pod palbou. Chudí nesmí dotovat bohaté

7. 2. 2016 | Jiří Hovorka | 18 komentářů

Nové platby za elektřinu pod palbou. Chudí nesmí dotovat bohaté

Změna nesmí dopadnout na spotřebitele, vzkázali politici Energetickému regulačnímu úřadu. Jeho šéfka Alena Vitásková s tím souhlasí a slíbila změnu, která domácnosti nepoškodí.

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

25. 1. 2016 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

Na faktuře za elektřinu se docela přesně dočtete, kolik energie jste za zúčtovací období spotřebovali. Tak prostý údaj, jako je cena kilowatthodiny, nám ale dodavatelé pořád nějak zapomínají... celý článek

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

24. 1. 2016 | Aktuálně.cz, Petr Lukáč | 28 komentářů

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

Od příštího roku by lidé měli platit zálohy za elektřinu podle velikosti jističe, nikoliv podle skutečné spotřeby energie. Návrh Energetického regulačního úřadu by mohl podle kritiků... celý článek

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

6. 1. 2016 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po... celý článek

Regulátor se zašprajcoval: Žádné dotace na obnovitelné zdroje

7. 12. 2015 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Regulátor se zašprajcoval: Žádné dotace na obnovitelné zdroje

Domácnosti se solárními panely na střeše. Pěstitel biomasy. Banky, které půjčily na obnovitelné zdroje. Lidé, kteří odebírají teplo z kogeneračních výroben. Všech se může dotknout otálení... celý článek

Partners Financial Services