Restaurace: Zdražíme. Kvůli evidenci tržeb

Peter Gabaľ | rubrika: Aktuálně.cz | 29. 11. 2015 | 67 komentářů
Tři čtvrtiny restaurací údajně kvůli elektronické evidenci tržeb v příštím roce zdraží.
Restaurace: Zdražíme. Kvůli evidenci tržeb

Většina podnikatelů v pohostinství plánuje příští rok zvýšit ceny. Odůvodňují to náklady spojenými s evidencí tržeb. Vyplývá to z velké ankety Hospodářských novin. Ministr Andrej Babiš ale tvrdí, že náklady budou zanedbatelné. Od evidence tržeb si slibuje o deset miliard ročně vyšší výběr daní. Podle Babišovy náměstkyně Hornochové budou skutečným důvodem zdražení dosud nepřiznávané tržby.

Očima podnikatelů

A jak to vidí sami podnikatelé? Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš plánuje vybrat miliardy korun navíc. Co tomu říkají jeho pokusní králíci? A kolik je to bude stát? Ptáme se v naší anketě malých i velkých:

Tři čtvrtiny restauratérů z celého Česka plánují v příštím roce zdražit, nejčastěji o dvacet procent. Vyplývá to z ankety Hospodářských novin, na niž odpovědělo padesát ze 150 oslovených podnikatelů. Plán zdražit zdůvodňují zaváděním elektronické evidence tržeb. Ta – pokud se ji vládě podaří protlačit Sněmovnou – začne fungovat nejdříve po letních prázdninách.

Novinka prosazovaná ministrem financí Andrejem Babišem má bojovat s daňovými úniky. Než dostane zákazník účtenku, digitálně ji orazítkuje server Finanční správy. Majitelé restaurací tvrdí, že to zvýší jejich náklady. „Elektronická pokladna nás bude stát 40 tisíc, rychlý internet 500 korun měsíčně, nákup softwaru a jeho aktualizace čtyři tisíce ročně, nepočítám pásky a náplně do tiskárny,“ vypočítává Pavel Hanus z hostince U Jezárka v Suchdole nad Lužnicí.

Babiš nesouhlasí: „Nejmenší podnikatele přijde systém jednorázově nanejvýš na několik tisíc korun nebo na stokoruny měsíčně,“ říká. Tyto výdaje si podnikatelé odečtou z daní, a navíc dostanou jednorázovou paušální slevu pět tisíc. To má pomoct hlavně menším provozům – větší už zpravidla potřebnou technikou vybavené jsou, přibude jim jen odesílání dat o tržbách.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Náměstkyně Hornochová na ministerstvu končí

Simona Hornochová

Na Ministerstvu financí přišel za Babišovy éry o židli kdekdo. Když se ale říkalo – a říkalo se to několikrát – že se houpe pod Simonou Hornochovou, ministr Babiš pokaždé trval na tom, že zůstane jeho náměstkyní, Teď je ale všechno jinak, Hornochová, která měla na starost mimo jiné i projekt elektronické evidence tržeb, se nepřihlásila do nového výběrového řízení a ve funkci končí. Prý ji k tomu vyzval sám Babiš. Ministerstvo financí ale odmítá, že by její odchod jakkoli ovlivnil další práce na EET. Hornochová prý na ministerstvu bude dál působit už jen jako externí poradkyně pro oblast daní, tedy i evidenci tržeb.

Rozhovor se Simonou Hornochovou čtěte zde:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 67 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2015 9:24, Bureš

Jó to takhle jednou vznikl úřad Inspekce práce, který měl kontrolovat nelegální zaměstnávání. Zkontroloval mě a uložil pokutu v minimální výši pouhých 250000,- korun. Odvolal jsem se k inspektorům, pak k jejich šéfové, k šéfovi šéfů do Plzně, dokonce do Pentagonu do Opavy. Nic, vše marné, všichni mají tituly a dělají vše zásadně správně. Po třech letech krajský soud rozhodl, že ty hlavy pomazané se mnou neměli vůbec zahajovat správní řízení, tudíž že tomu rozumí jako koza petrželi. Neomluvili se a ani mi neráčili vrátit 1000,- korun nákladů správního řízení. Zlodějina v podání státu. Úřad zůstal, úředníci rovněž a musí si přidat 5%, aby nezhubli. Chce se mi zvracet. EET bude to samé - jen pakárna a hovnajs z toho. Podívejte se na zisky bank a pojišťoven, Agrofertu, kde Bureš na Čapí hnízdo musí brát dotace, protože je takový chudák, že ani nedá z těch jeho pěti miliard majetku sám na svůj barák. Chce se mi zvracet. Voli volí voly.

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2015 20:52

Hele Petre, od stolu a na papire umi podnikat kazdej debil. Takze i ty.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (67 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně

4. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně

V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A... celý článek

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

17. 10. 2015 | Ondřej Tůma

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

23. 7. 2015 | Lukáš Kovanda | 43 komentářů

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

Česká vláda začíná boj proti šedé ekonomice ze špatného konce. Místo aby se zabývala opatřeními, která dokážou opravdu snížit motivaci podnikatelů k „odchodu“ do šedé zóny, dává jim... celý článek

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

16. 6. 2015 | Ondřej Lichnovský | 10 komentářů

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

Minulý týden jsme přinesli rozhovor se Simonou Hornochovou, náměstkyní ministra Babiše a jeho pravou rukou pro zavádění elektronické evidence tržeb. Dnes přinášíme „protipohled“ Ondřeje... celý článek

Partners Financial Services