Na shledanou! Jak a kdy můžete odejít od operátora

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 8. 9. 2015 | 8 komentářů
S mobilním operátorem na věčné časy? Kdepak, klidně můžete zvednout kotvy a jít hledat štěstí jinam. Přečtěte si, jak a kdy je možné operátorovi vypovědět smlouvu.
Na shledanou! Jak a kdy můžete odejít od operátora

Když vám přestanou služby mobilního operátora vyhovovat, můžete se sebrat a odejít ke konkurenci. Ne vždycky to ale jde hned a ne vždy je to zadarmo. Poradíme, jak na to.

1. Smlouva na dobu neurčitou: Počítejte s výpovědní lhůtou

Jestli máte s operátorem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, můžete ji vypovědět kdykoli. Počítejte ovšem s výpovědní lhůtou – obvykle trvá zhruba měsíc, měsíc a půl.

  • U O₂ lze smlouvu vypovědět telefonicky, případně můžete výpověď podat na kterékoli prodejně.
  • U T-Mobilu se výpověď podává v prodejně nebo zasílá na adresu sídla společnosti.
  • U Vodafonu se vypovídá smlouva telefonicky nebo písemně na adrese sídla firmy.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

2. Smlouva na dobu určitou: Pozor na automatické prodloužení

Jestli máte smlouvu na dobu určitou a blíží se termín, kdy vyprší, je nejšikovnější vypovědět ji k tomuto datu. Pak to půjde bezplatně. Funguje tu stejný postup, jako jsme nastínili výš. Výpověď však musíte stihnout podat dřív, než vám operátor smlouvu automaticky prodlouží. A pozor, někdy to udělá třeba s dvouměsíčním předstihem oproti původnímu termínu. Každopádně, o tom, že se blíží datum, kdy bude smlouvu prodlužovat, vás musí informovat ve vyúčtování. Stejně jako o tom, do kdy se můžete proti prodloužení ohradit – ale buďte pozorní, někdy jde jen o velmi nenápadnou informaci na druhé straně vyúčtování. Někteří operátoři rozesílají navíc informativní esemesky – není to ale jejich povinnost.

Je tu ještě jedna preventivní možnost: s automatickým prodloužením závazku můžete kdykoli vyslovit nesouhlas. Později nemusíte mít strach, že něco prošvihnete. Vyúčtování byste si přesto měli pohlídat, abyste se o konci smlouvy dozvěděli. Bude to znamenat podražení – smlouva se totiž v okamžiku vypršení převede na dražší paušál bez závazku. Ten se dá vypovědět běžným způsobem, jak jsme popsali výš u smluv na dobu neurčitou.

3. Předčasná výpověď smlouvy: Zaplatíte za to

Smlouvu se závazkem (neboli smlouvu na dobu určitou) můžete vypovědět i předčasně, ještě před expirací. Bude to ale něco stát a levné volání s jiným operátorem se vám může prodražit. Původní operátor může žádat až pětinu zbývajícího paušálu či minimálního měsíčního plnění – za dobu, která zbývá do konce platnosti smlouvy. Jestli jste navíc k paušálu dostali telefon za zvýhodněnou/dotovanou cenu, operátor může chtít doplatek do plné ceny, kterou mělo zařízení v době pořízení.

Anketa

Kolikáte máte mobilní číslo?

4. Číslo můžete vzít s sebou

Když opouštíte mobilního operátora, můžete si na cestu ke konkurenci přibalit i telefonní číslo. Když operátorovi vypovíte smlouvu (a jinou u něj neuzavřete), vystaví vám doklad s údajem známým pod zkratkou ČVOP (číslo výpovědi opouštěného poskytovatele). Když tento údaj předáte novému operátorovi, o přestup telefonního čísla do své stáje už se sám postará. Převod čísla by měl podle zákona trvat nanejvýš čtyři dny. V praxi ale bývá proces delší – nejprve musí doběhnout výpovědní lhůta a musíte vyrovnat závazky u původního operátora.

5. Když změní podmínky, můžete odejít bez sankce

Pokud operátor změní podmínky vaší smlouvy – ano, v praxi se to stává docela běžně – měl by vás o tom s předstihem vyrozumět. Pokud tedy jde o novinku, kterou operátor vyhodnotí jako podstatnou změnu, která vede ke zhoršení postavení zákazníka. Dřív bývala pravidla tvrdší, o změnách musel dát vědět vždycky:

O podstatných změnách vás musí operátor informovat alespoň měsíc předem, na odstoupení (bez sankcí) máte čas, než nabydou nová pravidla účinnosti. Chce to ale opravdu důkladně studovat každé vyúčtování, jinak vám změny snadno proklouznou mezi prsty:

Stává se také, že operátor napíše pouze, že došlo ke změnám. V čem přesně spočívají, už si musíte v nových obchodních podmínkách zjišťovat sami.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2015 18:17, Ficus

Nejhorší z těchto špatných je klasicky O2. Až jsem v únoru nesouhlasil s prolongací, stejnak teď v srpnu chtěli po prodloužení odstupný a nejdřív vyhrožovali, že to ani nepůjde zrušit, když bje to na IČO... Zřejmě je podnikající osoba uplnej otrok těhle novodobých vyděračů. Služby s kvalitou a rychlostí absolutně propadly, avšak cenovka šla nahoru. Jsem rád, že jsem dal těmhle zmetkům papá, a už nikdy O2.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2015 5:05, Tarzan

Telefon nepotřebuju,mám ho jen kvůli notifikacím z banky.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Změnil vám operátor smlouvu? Nebojte se ji vypovědět

13. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Změnil vám operátor smlouvu? Nebojte se ji vypovědět

Případů, kdy telefonní operátoři zasahují do uzavřených smluv a mění jejich podmínky, stále přibývá. Poradíme vám, na co byste si měli dávat největší pozor a jak se můžete bránit.

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

4. 9. 2014 | Ondřej Tůma

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

Černý puntík v rejstříku dlužníků! V úvěrových registrech se ukládají informace o tom, jak vzorně či naopak nepříkladně splácejí své závazky klienti bank, nebankovních finančních společností,... celý článek

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

21. 8. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

Podepsali jste smlouvu s dodavatelem elektřiny či plynu a teď byste ji chtěli zrušit? Kdy a jak můžete od smlouvy odstoupit, aniž vás za to budou čekat sankce? Přinášíme přehled možností. celý článek

Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

26. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

Na konci loňského roku vlastnilo mobilní telefon přes šest miliard lidí. V Česku máme aktivních SIM karet víc než obyvatel – čtrnáct milionů. Operátoři od začátku října všechna data... celý článek

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

7. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

Díky Kodexu mobility klientů může být změna banky snadnou záležitostí. O existenci tohoto dokumentu, kterým se banky zavazují k součinnosti při vyřizování všech náležitostí, však spousta... celý článek

Partners Financial Services