Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?
Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Když jsem si mezi přáteli udělala malý průzkum ohledně on-line srovnávačů cen energií, někdo se podivil, že něco takového existuje. Jiný řekl: „Několikrát jsem je zkoušel, ale bohužel z toho často (ne vždycky) vylezlo promo některého z poskytovatelů. Ten pak volal, psal e-maily a lanařil.“ Otázka tedy zní – existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Dodavatelů elektřiny i plynu na českém trhu přibývá. Stejně jako tarifů a různých akčních nabídek. Spotřebitel hledá a pátrá, co pro něho může být výhodné. Kalkulačky elektřiny a plynu slibují přehledné a rychlé srovnání. Jenže. Na internetu jich najdete opravdu hodně. Ne vždycky jsou originální – někdy je weby mezi sebou sdílejí a jediným cílem je získat kontaktní údaje na zákazníka nebo propagovat konkrétního dodavatele. Proto pozor, kam údaje zadáváte. Na druhou stranu, existují i srovnávače, které mají vlastní interní kalkulačku a odborné zázemí. Kromě možné úspory upozorňují třeba i na typ smlouvy nebo různé podmínky nabídek. Právě na ty jsme se v našem srovnání zaměřili.

Nekomerční srovnávače elektřiny a plynu

Nekomerční kalkulačku elektřiny nebo plynu (tedy takovou, která nezvýrazňuje vybrané dodavatele a nezprostředkovává převody) provozuje Energetický regulační úřad. Srovnání je určené pro domácnosti i firmy a lze si porovnat ceny i zpětně. Dodavatelé jsou řazeni podle výše úspory a zobrazit lze i detail výpočtu. Na tomto srovnávači nenajdete žádné tlačítko typu „převést“, protože úřad změny dodavatele nevyřizuje.

Podobně ke srovnání přistoupil i další kalkulátor, a to na stránkách portálu TZB-info. „Nedoporučujeme žádného dodavatele, jen poskytujeme informace, které jsou nutné pro jeho výběr. Srovnáváme ceny a o ostatních podmínkách pouze informujeme, pak už je jenom na zákazníkovi, koho si vybere,“ říká Jan Schindler, analytik kalkulátoru. Portál nenabízí pomoc s převodem.

Jinak většina komerčních srovnávačů cen s vlastní interní kalkulačkou pro klienty převody k vybraným dodavatelům zajišťuje. Kliknutím na příslušné tlačítko se většinou zobrazí kontaktní formulář, který vyžaduje vyplnění údajů. „Kromě srovnání pro zákazníky zajišťujeme také kompletní služby spojené se změnou dodavatele – poradenství při výběru, příprava veškeré smluvní dokumentace, následná kontrola, zpracování a předání na vybraného dodavatele. Tyto služby jsou samozřejmě prováděné zdarma,“ podotýká Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Kolik dodavatelů kalkulačky srovnávají

Přístup provozovatelů internetových kalkulaček se liší i v případě počtu dodavatelů, které do srovnání zahrnují. Někteří srovnávají jen dodavatele, které si prověřili, jiní poskytují porovnání všech dodavatelů a tarifů napříč trhem.

  • CenyEnergie.cz – V databázi je vedeno 49 dodavatelů, 161 tarifů plynu a 1194 tarifů elektřiny.
  • Kalkulator.eru.cz – Kalkulátor Energetického regulačního úřadu srovnává desítky dodavatelů, kteří působí na českém trhu.
  • Kalkulator.tzb-info.cz – Databáze nyní zahrnuje 71 dodavatelů elektřiny  a plynu. Portál prezentuje nabídky všech dodavatelů, kteří mají více než sto odběrných míst.
  • Ušetřeno.cz – V případě elektřiny srovnává celý dostupný trh. Pokud se na trhu objeví nový dodavatel nebo produkt, kalkulačku aktualizuje. V oblasti plynu srovnává desítky dodavatelů, a to s ohledem na dostupnost nabídky pro danou oblast. Celkově se v porovnání zobrazuje více než 90 produktů jednotlivých dodavatelů.
  • Porovnej24.cz – Portál si dodavatele vybírá a spolupracuje pouze s ověřenými a stabilními dodavateli. Aktuálně je ve srovnávači deset dodavatelů elektřiny a dvanáct dodavatelů plynu.

Přední místo si dodavatelé můžou koupit

Výstupem kalkulaček elektřiny nebo plynu je cenové srovnání. Buďte ale pozorní. Neplatí vždy, že se na předních místech zobrazí nejlevnější nabídky. Některé srovnávače umožňují výpis různě filtrovat. A někdy se na předních pozicích objevují promo nabídky.

„Přednostně jsou zobrazovány tarify dodavatelů, ke kterým zprostředkovává přechod naše zákaznické centrum, potom rozhoduje cena. Uživatel si může dodatečně sám zvolit, podle jakého principu chce alternativy seřadit – jestli pouze podle celkové ceny, nebo podle potenciální úspory vůči svému současnému tarifu a podobně, uvedl Petr Woff, redaktor portálu CenyEnergie.cz.

Podobný systém zvolil i srovnávač Porovnej24.cz, který na předních pozicích zobrazuje nejlevnější produkty v nabídce a zcela nahoře v kalkulátoru pak placené pozice daného dodavatele. „Do srovnání se snažíme zahrnovat pouze dodavatele, kteří jsou ověření a máme s nimi pozitivní zkušenosti. V minulosti jsme byli nuceni některé dodavatele vyřadit, jelikož jejich služby neodpovídaly standardům,“ dodal Zbyněk Laisek z portálu Porovnej24.cz.

Také v případě portálu Ušetřeno.cz se výsledky seřazují podle celkové roční úspory, nicméně na vytipovaných horních pozicích se objevují nabídky s označením Tip nebo Doporučujeme. „Takto se zobrazují dodavatelé, s nimiž máme dlouhodobé dobré zkušenosti s ohledem na poskytovaný zákaznický servis, celkové jednání i stabilitu,“ dodal Tomáš Suchý.

Pomoc při výběru nebo doplatek úspory

Portály, které jsme zmínili (kromě webu Energetického regulačního úřadu), neposkytují jen „obyčejné“ porovnání cen. Jejich služby jdou dál, pokud si u nich dodavatele vyberete. Za zprostředkování převodu mají od energetických společností pochopitelně provize. Ale jaké další služby vám za to nabídnou? Je to především pomoc při převodu, řešení případných potíží nebo poradenství při výběru dodavatele.

„Redakce analyzuje obchodní podmínky, zákaznický servis, stabilitu a etiku obchodníků; čtenářům také radí se změnou dodavatele a případnými problémy. Zákaznické centrum zájemcům zcela zprostředkovává změnu dodavatele, přičemž zajišťuje všechny formality,“ sdělil Petr Woff. Portál CenyEnergie.cz kromě toho garantuje minimální úsporu tisíc korun v prvním roce pro každého. Pokud je mezi dosavadním a novým tarifem menší rozdíl, zákaznické centrum klientovi minimální úsporu doplácí.

Poněkud jiný druh služeb poskytuje portál TZB-info.cz. Ten zákazníkům umožňuje individuální srovnání cen pro případ, že zákazník obdrží cenovou nabídku, která není zahrnutá v běžných cenících. „Snažíme se zároveň s cenovou nabídkou informovat zákazníky nejen  o "chytácích" nebo  sankcích,  ale i o výhodách. Zákazník si může zkontrolovat roční vyúčtování, může se podívat do minulosti a je mu ke konci každého roku umožněn pohled na pravděpodobné ceny, které budou platit následující rok,“ dodal Jan Schindler.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak si vybrat srovnávač ceny elektřiny a plynu

Jde vám z těch informací hlava kolem? Srovnávače toho umí spoustu. A hodně toho i slibují. Jenže – jak se zorientovat, když do internetového vyhledávače zadáte třeba spojení „kalkulačka ceny elektřiny“ a ve výpisu vám vyjede tolik možností?

  • Dejte přednost kalkulačkám elektřiny a plynu, které pracují s různými parametry odběrného místa (region, distribuční sazba, výše jističe, spotřeba a podobně) a nabídnou vám srovnání rovnou, nikoli výměnou za vyplnění kontaktních údajů.
  • Sledujte, jakým způsobem jsou výsledky srovnání řazeny. Podívejte se, zda zvýrazněné nabídky nejsou přece jen dražší než ty pod nimi. Využijte možnosti různé filtrace výsledků.
  • Podívejte se, zda srovnávač poskytuje i další informace kromě úspory (například nějaké hodnocení dodavatele, nabídky, smlouvy nebo tarifu).
  • Zjistěte si, jaké další služby portál poskytuje – provozuje například zákaznické centrum, kde vám zodpoví vaše dotazy? Můžete si vyhledat další informace na diskusním fóru? Garantuje vám úsporu? Spolupracuje jen s prověřenými dodavateli?
  • Čtěte. A to jak obchodní podmínky samotného portálu, který převod k vybranému dodavateli zprostředkuje, tak obchodní podmínky a smlouvu nového dodavatele. 

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odečet plynu a elektřiny: Jak pohlídat měřidla i techniky

20. 5. 2015 | Jana Poncarová | 8 komentářů

Odečet plynu a elektřiny: Jak pohlídat měřidla i techniky

Netušíte, kdy ani jak se to stalo. V poštovní schránce jste našli roční vyúčtování od dodavatele energie. Odečet plynu a elektřiny tedy musel proběhnout. Možná o něm nevíte, protože... celý článek

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Internetové srovnávače: můžou pomoci. Ale potřebovaly by srovnat

20. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Internetové srovnávače: můžou pomoci. Ale potřebovaly by srovnat

Pojištění, povinné ručení, spořicí účet a další finanční produkty dávno nekupujeme tak, že z pár bank či pojišťoven odneseme letáčky a večer v nich hledáme to nejlepší. Už ani nesháníme... celý článek

Partners Financial Services