Očima expertů: Dovolená v Řecku – strach nechte doma, sbalte prachy

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 3. 7. 2015 | 3 komentáře
Je dovolená v krachující zemi riskantní, nebo spíš bude klid a volnější pláže k tomu? Hrozí nějaké komplikace, a pokud ano, jak se na ně připravit? Ptáme se odborníků.
Očima expertů: Dovolená v Řecku – strach nechte doma, sbalte prachy

Zavřené banky, nefunkční bankomaty, stávky na letištích a v nemocnicích, nepořádek v hotelích a špatné služby v restauracích. Asi tak nějak vypadá noční můra každého turisty. Řecko se stále rychleji blíží k definitivnímu bankrotu a řada lidí se bojí, že by se právě kvůli tomu mohlo v onu noční můru proměnit. Což by bylo nemilé, kdyby právě oni byli tím turistou. Je ale třeba říct, že i když případné vystupování z eurozóny by bylo pro Řecko bolestivé a přineslo by chaos, cestovního ruchu by se to nejspíš nijak nedotklo.

Na levnější dovolenou zapomeňte

Do Řecka každoročně míří přibližně tři sta tisíc českých turistů. A nic nenasvědčuje tomu, že letos by se mělo něco měnit. Někdo se sice Řecku preventivně vyhne kvůli neustálému balancování nad propastí – například tento týden poklesl u internetových prodejců zájem o řecké destinace o šest až deset procent, řada turistů se ale naopak o zájezdy do Řecka zajímá. Očekávají, že by je taková dovolená mohla přijít levněji. Cestovní kanceláře ale tvrdí, že dolů s cenou rozhodně nepůjdou. „Cestovky hlásí vysokou obsazenost do konce července. Nabídka last minute zájezdů do Řecka bude proto minimální. Navíc ceny pobytů nemají důvod klesat, protože v Řecku letos tráví dovolenou především Britové, Severoevropané a Italové,“ vysvětluje Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

A co si o dovolené v Řecku myslí odborníci? Není v tuhle chvíli příliš riskantní? Jak velké komplikace můžou turistům hrozit a jak se na ně co nejlépe připravit? Oslovili jsme zástupce cestovních kanceláří a agentur, mluvčí ministerstva zahraničí, finanční analytiky a experty z bank, pojišťoven a karetních společností, aby pro vás situaci okomentovali a dali turistům užitečné rady, které by se jim mohly v Řecku hodit.

Hynek Špinar

ředitel komunikace Čedok Group

Hynek Špinar
-7
+
-

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

I přes uzavření bank a omezení výběrů z bankomatů se čeští klienti nemusejí obávat na dovolené v Řecku problémů. Limit pro výběr z bankomatu se navíc týká pouze výběrů z účtů řeckých bank. Pro výběr z účtů u zahraničních (tedy i českých) bank limit odpovídá individuálnímu nastavení každého klienta. Drobní poskytovatelé služeb, jako jsou restaurace, obchody a další živnostníci běžně fungují. U některých může být omezena akceptace platebních karet. Jediné doporučení pro klienty cestující do Řecka je mít s sebou dostatečnou hotovost v eurech pro výdaje mimo hotel.

Luboš Mokráš

analytik České spořitelny

Luboš Mokráš
-3
+
-

Řecko aktuálně prochází vyhrocenou přelomovou fází vývoje, která podstatně ovlivní jeho budoucnost. To s sebou nese řadu rizik a nejistot a může to mít podstatné dopady na funkčnost finančního systému (bank) a celou ekonomiku i fungování státu. Momentálně je nejproblematičtější situace bankovního sektoru. V Řecku byly vyhlášeny týdenní bankovní prázdniny (banky jsou zavřené) a zavedeny kapitálové kontroly, v rámci kterých je omezen výběr hotovosti. Nyní už velmi reálně hrozí znovuzavedení řecké měny a opuštěné eurozóny. Všechny tyto události mají a budou mít velký dopad na Řeky, podstatně menší na zbytek Evropy včetně turistů v Řecku. Pochopitelně je nutné počítat s možnými technickými potížemi, a proto je vhodné mít u sebe dostatečnou hotovost včetně nezbytné rezervy, ale nečekáme, že by došlo k nějakému obecnému vážnému narušení chodu ekonomiky nebo státu. Menší potíže (stávky, demonstrace, narušení dopravy) jsou ovšem pravděpodobné a je nutné s nimi počítat.

Michaela Lagronová

tisková mluvčí Ministerstva zahraničních věcí

Michaela Lagronová
+4
+
-

Ministerstvo zahraničních věcí považuje za klíčové, aby se čeští občané před svou cestou do zahraničí informovali o možných rizicích. Platná doporučení jsou vždy publikována na internetových stránkách našeho ministerstva v sekci Cestujeme a na Twitteru. Podle potřeby mohou být doplňující doporučení pro cestovatele publikována i na internetových stránkách teritoriálně příslušného zastupitelského úřadu ČR. V odůvodněných případech například v souvislosti se změnou bezpečnostní situace, živelnou pohromou, a tak podobně rozesíláme potřebné informace českým cestovatelům, kteří jsou registrovaní v databázi DROZD (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí).

K aktuální situaci v Řecku platí toto doporučení: Vzhledem k situaci, kdy došlo k omezení pohybu kapitálu v řeckých bankách, které platí od 29. 6. 2015, doporučujeme občanům cestujícím do Řecka, aby měli k dispozici potřebnou hotovost, přestože tamější vláda ujistila, že omezení se nemá týkat zahraničních platebních karet. Bankomaty mohou být na řadě míst, vzhledem ke zvýšenému zájmu o výběr, mimo provoz.

Jan Osúch

tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer

Ján Osúch
-12
+
-

Problémy řecké ekonomiky trvají už několik let, letošní dovolenou v zemi pod modrobílou vlajkou rozhodně není nutné považovat za riskantní. I v minulých letech byla země několikrát na pokraji krachu, ale i ve chvílích, kdy v Athénách probíhaly velké demonstrace a hořely německé vlajky, na řecké ostrovy se létalo a služby cestovního ruchu nebyly nijak omezeny, fungují na sto procent. A euro je pro Řeky dál atraktivní měna. Většina našich klientů navíc létá do řeckých hotelů se stravováním all inclusive a s sebou si berou jen velmi malou hotovost, kterou si mění předem v Česku. Omezení bankovních služeb, které se nyní v zemi děje se jich tak prakticky nijak netýká.

S řeckými hoteliéry a dalšími partnery máme běžné dvoustranné smlouvy. Kdyby začalo docházet k jejich neplnění a klienti by byli jakkoli omezeni a neužili si dovolenou, jak jsme jim při podpisu smlouvy slíbili, jistě bychom je odškodnili (a následně věc řešili s našimi partnery v Řecku).

Marcel Gajdoš

regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko

Marcel Gajdoš
-5
+
-

Cestovní pojištění: Mějte to srovnané

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Podle informací v médiích to vypadá, že ani současná napjatá situace neodradila a neodradí stovky tisíc českých turistů od dovolené v Řecku. V tuto chvíli lze říct, že situace je pod kontrolou, což ale neznamená, že se nemůže kdykoli změnit.

Řecká národní banka zavedla kontrolu nad bankomatovými systémy a platebními kartami, které se ovšem týkají pouze držitelů karet vydaných řeckými bankami. Držitelé karet vydaných neřeckými bankami by měli mít normálně možnost vybírat hotovost v rámci běžných limitů. Vaše karta by také měla být přijímána u obchodníků (platební terminály v obchodech, restauracích…) Spolupracujeme s bankami a úřady na tom, aby dopad na zákazníky byl co nejmenší. Pokud se někdo potká s problémy, doporučujeme mu obrátit se na jeho banku, jež by měla zajistit elektronický přesun financí do směnárny, hotelů, nebo na převodní služby, které jsou však zpoplatněné.

Pokud by Řecko urychleně opouštělo euro... Když se nějaká země rozhodne opustit svou měnu, podnikneme kroky k odstranění staré a přidání nové měny, takže systém Visa pro zpracování plateb neustále funguje. I když dochází k problémům, které jsou mimo kontrolu společnosti Visa, spolupracujeme se všemi zúčastněnými stranami, abychom zajistili rychlý přechod na novou měnu s minimálními dopady pro spotřebitele a firmy.

Petra Čeledová

produktový manažer cestovního pojištění Česká pojišťovny

Petra Čeledová
-5
+
-

Řecké zdravotnictví je do jisté míry současnou krizí zatím nedotčené. Z pohledu pojištění tedy není v tuto chvíli třeba přijímat před cestou do Řecka zvláštní opatření. Sjedná-li si cestující klasické cestovní pojištění s dostatečnými pojistnými limity, může se spolehnout, že se o něj v případě pojistné události pojišťovna postará.

Hlavní problém Řecka je nestabilní politické a zejména ekonomické prostředí, které se může odrazit i v přístupu k poskytované zdravotní péči. Doporučujeme nyní klientům vzít si na dovolenou především dostatek hotovosti, aby v případě nutnosti hradit zdravotní péči ze svého měli dostatek finančních prostředků. V některých zdravotních zařízeních se totiž může stát, že nebudou akceptovány krycí dopisy od asistenční služby a bude požadována platba v hotovosti. Rovněž doporučujeme pečlivě uschovat veškeré účtenky, které potom poslouží pojišťovně pro likvidaci pojistné události. Bude-li muset klient uhradit zdravotní péči na místě, jsme připraveni provést rychlou likvidaci tak, abychom peníze vyplatili co nejdřív, aby klientovi nechyběly v  rodinném rozpočtu.

Kateřina Petříčková

tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Kateřina Petříčková
+2
+
-

V současné době se klienti cestovních kanceláří nemusí ničeho obávat, cestovní kanceláře by i v případě bankrotu Řecka a jeho odchodu z eurozóny dostály všem svým závazkům. Řečtí ubytovatelé mají už po mnoho let peníze na zahraničních účtech v eurech, takže obchodní vztahy s českými cestovkami by to nemělo nijak narušit. Řekové vítají zahraniční turisty a jsou připraveni poskytovat své služby bez problému.

Na ostrovech Řecka je obecně slabá síť bankomatů. Cestovní kanceláře dlouhodobě upozorňují české turisty, aby si s sebou vzali dostatek hotovosti, protože počet bankomatů je nízký, navíc nemusí být vždy v provozu. Turisté by měli mít dostatečnou rezervu na drobné výdaje, zakoupení výletů po okolí, pořízení případných léků a případně lékařské ošetření hrazené předem.

Podle informací od delegátů, na řeckých ostrovech fungují směnárny s ohledem na velké množství britských návštěvníků, proto si turisté mohou vzít s sebou hotovost i v jiných měnách než euro, například britské libry nebo dolary. Delegáti nás také ujišťují, že pro turisty jsou na ostrovech v provozu i bankomaty, výlety a transfery fungují bez problému… Pro turisty se tedy dovolená v Řecku zatím nijak nemění.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
+4
+
-

Riskantní v tuto chvíli určitě není. Turisté však musí počítat s vyšší pravděpodobností s určitými nepříjemnostmi, jako jsou fronty před bankomaty, vybrané bankomaty (byť jsou zpravidla zase doplňovány), zavřené banky, nedostupné pohonné hmoty na některých čerpacích stanicích a podobně. V zásadě je to pořád „čajíček“ (nebo „ouzíčko“) v porovnání s tím, k čemu mohou Řekové směle vykročit o víkendu svým „ne“ v referendu. Občasné lehce chaotické situace, do nichž se turista může dostat dnes, zejména ve větších městech, nejsou ničím v porovnání s tím, co by se stalo, kdyby se země rozhodla nesetrvat v eurozóně. Pak by se začaly používat dlužní úpisy a posléze třeba i paralelní měna, která by rychle znehodnocovala a vyháněla inflaci vzhůru. Jsem přesvědčen, že i takovouto tíživou situaci by však Řekové zvládli „civilizovaně“. Je to ostatně jedna z kolébek civilizace a v případě ekonomického rozvratu učiní vše, aby nepřišla o to skoro poslední, co ještě má, totiž o turisty. O riziku bych tedy nehovořil. Je však prozíravé se na nepříjemnosti připravit, například si s sebou vzít větší objem záložní hotovosti (eurové a zčásti raději klidně i dolarové) – a to nejen při cestách do Řecka, ale i na Kypr, jehož ekonomika a bankovní systém jsou s tím řeckým notně provázány. Také je rozumné při cestování do obou destinací důkladněji než za normálních okolností promyslet cestovní pojištění – a zřídit i takové, které by pokrývalo například dopravní zpoždění nebo třeba rušení leteckých spojů.

Michal Tůma

marketingový ředitel portálu Invia.cz

Michal Tůma
-4
+
-

Anketa

Pod koho byste se dneska tak podepsali?

Řecko dlouhodobě představuje nejoblíbenější destinaci Čechů, kteří na dovolenou cestují s cestovními kancelářemi. Obliba dovolené na řeckých ostrovech neklesá ani v závislosti na finanční situaci země. Právě příjmy z turismu jsou pro Řecko klíčové. Jak vláda, tak i samotní hoteliéři se proto snaží, aby se finanční situace země turistů nedotkla. Lidé se proto návštěvy Řecka nemusí bát.

Češi své zájezdy do Řecka neruší. Ze strany klientů registrujeme pouze zvýšené množství dotazů. Lidé se ptají zejména na to, jak bude možné v Řecku platit po případném bankrotu, jakou si mají vzít měnu, a jak v místě fungují bankomaty. 

Turistům doporučujeme vzít si na dovolenou do Řecka dostatečnou hotovost v eurech. Výše hotovosti samozřejmě záleží na individuálních potřebách cestovatele. Většinou však mají turisté zaplacenou stravu all inclusive a postačí jim peníze na drobné výdaje, jako jsou suvenýry či zmrzlina. Obecně pro rodinu doporučujeme mít k dispozici minimálně hotovost 50 eur na den. Pokud však plánují absolvovat na dovolené i výlety nebo vstupy na památky či vodní atrakce, je třeba počítat i s těmito náklady. U některých prodejců je možné nákup uhradit i kartou, ale neplatí to ve všech obchodech či restauracích. Řecko ujišťuje, že omezení finančních transakcí se nedotkne kreditních karet a debetních karet vydaných v zahraničí.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2015 13:51

Jedu do Tunisu

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

30. 6. 2015 | Dana Yousifová | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

Abyste si dovolenou užili v pohodě a v klidu, je potřeba zařídit spoustu věcí. Mělo by mezi ně patřit také cestovní pojištění. Přinášíme pět dobrých rad, se kterými se vyvarujete problémů,... celý článek

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

24. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše... celý článek

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

23. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

Kufr praská ve švech. Šnorchl, lehátko i čepec proti slunku zabalen. Zbývá rozlousknout jednu drobnost: Přibalíte pakl bankovek, nebo jen elegantně přihodíte kartu? Jak platit na dovolené?... celý článek

Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

16. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

Přečtěte si, kdy se vyplatí letět z Německa, jakým způsobem se vyhnout špatně pojištěné cestovní kanceláři, ve kterých měsících je nejvýhodnější letět k moři a pár dalších dobrých rad,... celý článek

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Partners Financial Services