Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání

Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, praví lidová moudrost. Stará lidová moudrost. Pro dnešní dobu je třeba ji upřesnit. I jeden, když dělá totéž, není to vždycky totéž. Cola v Česku má jiné složení než cola v Německu.
Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání

A nejen cola, test, který provedli odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické, prokázal rozdíly ve složení u třetiny „totožných“ potravin nakoupených v Česku a za západní hranicí. Ceny ale byly obdobné, jinými slovy: pokud můžete, nakupujte v Německu, za stejné peníze dostanete vyšší kvalitu.

Není to ovšem žádná novinka, ale potvrzení známého faktu. Obdobný test prováděli na stejném pracovišti už před třemi lety.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o nápadu dát možnost zažádat o rodičovskou taky babičkám a dědečkům. Aby mohla máma do práce. Ptali jsme se vás, jak se vám líbí.

A vesměs se vám líbil. Nám se nejvíc zalíbilo pár větách, které pod článek připojila Kateřina Letovská: „Super nápad, až to projde napříč hlasovacími dělníky, tak jdu do toho! Budu skvělá babi a svým vnoučátkům vynahradím, co jsem nestihla u svých dětí. Ale přestože jsem pořád makala a makala a makala, tak mám dvě vynikající děti. Možná právě proto, od malička byly samostatnost sama. Je škoda, že tento návrh osvícené paní Adamové maskulinní sněmovna nejspíš zašlape do země. A nebo nás hoši překvapí? :-)“

Dobré ne? Pošleme knížku.

Optimista a pesimista

Optimista vidí, že u dvou třetin výrobků žádný rozdíl nebyl. A abychom optimistu ještě podpořili: verdikt vědců zní, že oproti minulému testování je letos rozdílů méně.

Srovnání mělo dva zadavatele, společnost Ahold (tedy provozovatele sítě obchodních domů Albert) a europoslankyni Olgu Sehnalovou.

Ahold patří při hodnocení výsledků spíš k optimistům. „Naší motivací bylo dokázat, že na českém trhu nejsou nekvalitní potraviny. A to se prokázalo,“ řekl on-line deníku Aktuálně vedoucí oddělení kvality společnosti Ahold Pavel Mikoška. (Paradoxně hodnotitelé samotní v prezentaci výzkumu doslova píšou, že „[p]osouzení celkové ‚kvality‘ nebylo předmětem zkoumání“.)

Spokojena ale není europoslankyně Sehnalová: „Český spotřebitel nakupuje za německé ceny mnohdy odlišné zboží. Pro mne i nadále platí, že stejný marketing má garantovat i stejné vlastnosti zboží, jinak se jedná o klamání spotřebitele. Proto znovu téma vrátím i do Evropského parlamentu,“ říká. 

Sajrajt je sajrajt, i když je to sajrajt nejvyšší jakosti

Co si Evropský parlament s tématem počne, na to jsem ovšem zvědav. Jako by neměl jiné věci na práci. Ale budiž. Věřím, že europoslanci jsou poctiví pracanti a že si nenechají naservírovat jen výsledky studie, ale také všechny ty dobroty, které naši chemici testovali. Jen aby z toho nedostali otravu: nákupčí totiž kupovali to, co se opravdu jí a pije. A ona je možná Pepsi slazená obyčejným cukrem (Německo) poctivější než Pepsi slazená fruktózovo-glukózovým sirupem (rozhodně v tom ohledu, že cukr je dražší) – jenže pořád je to jenom voda, kofein, kyselina fosforečná a hromada sladidla. Tedy s odpuštěním tak jako tak sajrajt. Porovnávat, který je nezdravější, je snad až ztráta času: soudný člověk si snad dá výjimečně sklenku a jeho tělo se dobře vyrovná s oběma přírodními sladidly, nesoudný vypije svůj menší soudek denně a sám se tak jako tak ve větší soudek promění. Po řepném cukru jen možná o něco málo pomaleji.

Co se ještě porovnávalo

Kečup. Shoda, říkají chemici. Stejné pytle cukru na obou stranách hranice, dodávám já. Pokud ho vy a váš oblíbený hostinec používáte po kilech, nosíte nejspíš ta kila kolem pasu. Kokosová tyčinka Bounty. Shoda. Kalorická bomba nebezpečná stejně na obou stranách hranice. Toffifee. Shoda. Sladká smrt a vytahané plomby pro všechny.

Ve výsledcích se liší například složení jahodového jogurtu Activia od Danone. Protože samotné konzervované jahody nevypadají pro spotřebitele nejvábněji, přibarvují se. V Německu červenou řepou, u nás košenilou. Obojí barvivo je přírodní, košenila ale může spíš vyvolat u citlivého jedince alergickou reakci. Česká Rama méně maže: má šedesát procent tuku, německá je mastná na sedmdesát procent. Tak jako tak jde ovšem o výrobek ropného průmyslu, ne o potravinu.

Vy ještě nesbíráte éčka? Začněte teď!

Spočtěte si: body mass index

cm
kg

Rozšířená verze kalkulačky

To jsou ovšem neshody, které nelze ještě jednoznačně vyhodnotit jako prohru českého spotřebitele. Dal by se za ni bez obav označit výsledek souboje petlahví: u sousedů sladí Sprite cukrem, u nás je to opět starý známý – pan Glukóza-Fruktóza, tentokrát v doprovodu pánů Acelsulfama a d’Aspartama. Český čajový nápoj Nestea je o čtyřicet procent méně čajový než jeho německý protějšek. Naše skóre pak vylepšuje (?) instantní káva Jacobs, která má v Česku má o třetinu víc kofeinu.

Ech. Zapomněl jsem říct, že právě teď byla třikrát řeč o sajrajtu?

Opravdu velký rozdíl jsem mezi čtyřiadvaceti zkoumanými potravinami a nápoji ale viděl jen jeden. Ve srovnání lančmítů od firmy Tulip: Němci si kupují vepřové. A já bych sice vepřové maso podezříval, že je taky sajrajt – ale dělat to nebudu, protože kde bych pak našel přilehavé pojmenování pro kuřecí separát, který se v obdobných plechovkách prodává v Česku.

Umíte číst?

Výrobci na výtky vůči rozdílnému složení svých výrobků v různých zemích tradičně odpovídají, že oni nic, oni muzikanti. Rozdílné složení prý odráží rozdílné chuťové preference. Jenže ve skutečnosti spíš odrážejí to, že německý spotřebitel nechce kupovat aspartam a nechce kupovat separát. Ten český ho ovšem bude následovat, respektive velmi pomalu už ho následuje. Není tedy v nejmenším potřeba, aby se Evropa znepokojovala, trh to vyřeší. Zvlášť když je tak hezky zregulovaný jako u nás. Roman Vaněk – a tomu bych to věřil – říká, že jsme nejpoctivější vypisovači složení v Evropě. Tak co vlastně řešit? Pokud do sebe chcete nalít litr cukru v tekuté podobě, koutek s nápoji vám kdykoli vyhoví.

A teď první dnešní otázka: Co asi chce europoslankyně po svých kolegyních a kolezích? Aby nějak zařídili, že budeme dostávat to, co mají Němci? Nebo – ať sousedovi ta koza chcípne – by snad raději, kdyby Němci museli do regálů doplnit stejné konzervy, jako jsou ty naše? A teď otázky další, vážnější. Vadí vám, když tatáž lahev obsahuje něco krapet jiného tady a něco jiného tam? Dotýká se to vaší hrdosti, dělá vám to potíže na cestách? Je záhodno věc nějak regulovat? Dejte vědět v diskuzi pod článkem. Máme pro jednoho z debatujících knížku od nakladatelství Grada. A možná je tam i jedna kuchařka…

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 7. 2015 12:28 | Lidka

Mořské ryby z lovu? Při stavu, v jakém se nacházejí moře jsou zdravější ty z umělých chovů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2015 15:51 | josef

dira na trhu, kterou porad nikdo nevyuzil. Proc nejaky dovozce nezacne dovazet z Nemecka ve velkem to, co tamni velkoobchody dodavavaji?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2015 17:05 | chemik Kalousek

A dá se věřit VŠCHT?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 7. 2015 12:02

Lidl je řetězec, který prodává skutečně totéž v obou zemích.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 7. 2015 10:31

Tisku se nedá moc věřit.Nedávno psali na Novinkách,že kvalita jakosti výrobků testovaných u nás v obchodním řetězci Lídlu a v Německu je na stejné úrovni,dnes u testovaných věcí je markantní rozdíl?Dnes už jsme schopni kupovat cokoliv nám předloží na pult,hlavně,že je to se slevou.Kolikrát se dívám z okna na tu hromadu lidí,jak navštěvují Penny market a Lídl,odvážejí si plné vozíky jídla i když to kolikrát vyhodí do popelnice(viz naše sídliště). Pak nadávají jak je všechno předražené,ale že oni první běží a skoupí vše co je levné a se slevou,a pak to stejně vyhodí,to už jim nevadí.
Penny,nebo Lídlem už není výhradně věc důchodců jak tomu
Potom si lidé vzpomenou na české řezníky a vezmou je útokem.
A pozor,ranní nákup v 8 hodin před Lídlem,nebo Penny není výsadou důchodců,jak tomu bylo dříve,ale už všech vrstev.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2015 8:02 | Vladimír

Většinu z těch testovaných věcí moc nenakupuji, takže bych mohl být relativně v klidu.
Ale i u nás se dá koupit dost, snad kvalitních, potravin (nemám na mysli jakési BIO, to označení mě spíš odrazuje).
Francouzská kuřata nebo maďarské kachny z volných výběhů (ne babišovy modré chcíplotiny z Vodňan), mořské ryby z lovu, sladkovodní ryby naše nebo rakouské, hovězí od chovatelů, kvalitní pečivo od pekaře (ne z rozpékárny), zeleninu od pěstitelů, dobrou klobásku od řezníka nebo maďarské uzeniny z prasátka Mangalica, sušené šunky (opravdové šunky, ne nějaká % masa, viz Kostelec) skvělé máslo, jogurty, sýry nebo sušená rajčata z prodejen La Formaggeria (Italové z Litovle), dalších příkladů najdete určitě spoustu. Na druhou stranu jsou kecy PR dotčených výrobců o specifických chutích v regionech opravdu jen kecy.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2015 19:36 | Angi

Vadí mi, že Němci aj. nakoupí v poměru výplata-ceny (tedy mnohem levněji) mnohem kvalitnější a zdravější výrobky pod stejným názvem než my u nás doma. Vadí mi to, že dovezené čistící prostředky vykazují lepší výsledky. Vadí mi to a cítím se podváděná (kvalita) a okrádaná (cena).
Proč se vymlouvají na to, že to chceme a nedají sem německou kvalitu ve stejné ceně ? Přišli by o pěkné výdělky. Prostě nás zneužívají. No, oni vlastně ti jejich otroci (většina továren je zahraničních) asi kvalitu nepotřebují. Využít s co nejnižšími náklady a pak odhodit.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2015 16:29 | Veterán

A teď si představte muslima žijícího v Čechách, který radostně papá Babišův kuřecí separát, třeba v bavorské sekané. Pak si vyjede do Německa, koupí si bavorskou sekanou a místo 50 procent separátu plus další nemasový sajrajt dostane 80 procent vepřového masa. Ráj se mu navždy uzavře a to ho naštve tak, že mírumilovně uřízne někomu hlavu.

EU tak vlastně ohrožuje naši bezpečnost!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2015 12:50 | Zajíc

A naopak. Já jsem zvyklej na separát, z vepřovýho bych moh mít záchvat.
Ale vážně – vaše logika je obrácená. Východ je de facto ve výhodě: když přijede na Západ, bude maximálně napálen tím, že dostane něco lepšího. Když si něco v Česku koupí Němec, ten by si mohl stěžovat, že byl oklamanej a nedostal ten skvělej řepnej cukr jako doma.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2015 11:09 | Veterán

Problém není v různém složení, ale ve stejném názvu!
EU nám zakázala pomazánkové máslo, rum atd. s tím, že ubohý zahraniční návštěvník by si mohl takový výrobek koupit a dostat něco zcela jiného. Dobře, ale proč není problém s tím, že si onen pofiderní zahraniční návštěvník koupí kolu, lančmít, Ramu atd. a najednou už klidně může být klamán a dostat něco jiného než doma.
Opět tedy platí, že na východní "póvl" musí být přísnost, aby nepromeškali příležitost mlčet, zatímco západní nadčlověk sem smí cpát sajrajt, se kterým by doma za chvíli zkrachoval.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2015 7:25 | Hugo

Jako že si tedy z Olomóca mají jezdit nakupovat třeba do Chamu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2015 7:18 | jan68

Kazdy kdo ma aspon zaklady ekonomie ze skoly vi, ze kazdy trh ma sva specifika a je jinak vytezitelny. Tak at se vsichni spravedlivi vsech zemi s tim smiri a kupuji co jim chutna a vyhovuje a nezavidi sousedovi zelenejsi travu.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2015 6:30 | rucmaj

Přesně, kdo chce pít sladké nápoje bude mu asi jedno čím jsou slazeny, kdo kupuje konzervu a nepřečte si složení....?
My ostatní co číst umíme si rádi uvaříme doma ze surovin vypěstovaných na zahrádce nebo nakoupených od prověřených dodavatelů a máme po problému.
Pěkný den.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2015 6:27 | D

Známý se díval v Anglii na podíl ovoce ve Fantě, samozřejmě, že je tam vyšší, než v naší Fantě.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 14 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

nákupy, potraviny, spotřebitel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy

20. 3. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy

Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

7. 3. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7 komentářů

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami... celý článek

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

22. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela... celý článek

Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál

28. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál

Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních... celý článek

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

2. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak... celý článek

Partners Financial Services