Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než pokryly zálohy, nedá se nic dělat. Proč ale musíte energetické společnosti platit, přestože žádnou elektřinu neodebíráte?
Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Představme si jednoduchou situaci. Na rok odjedete do zahraničí a opustíte svůj byt, aniž jste ho pronajali. Nebo ho nebudete využívat z jiných důvodů. Logicky si říkáte – žádná spotřeba, žádné zálohy, žádný nedoplatek. Chyba lávky. Energetické společnosti stejně zaplatit musíte, i když nikoli za spotřebovanou energii.

Aby na nás energie zbyla

Pokud je odběrné místo připojené na měřidlo (elektroměr nebo plynoměr), energetická společnost má povinnost energii dodat, kdykoli zapnete světlo nebo plynový sporák. Proto zákazníci platí za takzvanou rezervovanou kapacitu. Laicky řečeno za energii, která je vyhrazena pro konkrétní odběrné místo.

Platí to pro dodávky zemního plynu i elektrické energie. „I když není spotřebovaná ani jedna kilowatthodina, přesto je nutné platit za rezervovaný příkon podle velikosti jističe,“ vysvětlit Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky a dodal: „Důvod je takový, že dodavatel elektřiny nemůže vědět, že zákazník například na rok odjel do zahraničí a v odběrném místě nebude žádná spotřeba. Distribuční společnost musí ze zákona přivést elektřinu až k elektroměru, aby ji měl zákazník kdykoli k dispozici, a za tuto službu se platí.“

Dodejme, že za rezervovanou kapacitu platí odběratelé energetickým společnostem měsíční poplatek, který je stanovený jako paušál. U elektřiny se výše poplatku odvíjí od velikosti jističe, u zemního plynu hraje roli velikost odběru – záleží tedy na tom, jestli domácnost na plynu vaří, používá ho k ohřevu vody nebo na vaření.

Měsíční poplatek záleží i na sazbě

Distributor si účtuje pravidelné měsíční poplatky za zajištění rezervované kapacity, kdy je odběrateli kdykoli k dispozici energie. Měsíční plat je v případě distribuce stanovený cenovým výměrem Energetického regulačního úřadu.

Elektřina

Výše měsíčního poplatku za rezervovaný příkon se odvíjí od velikosti jističe i typu distribuční sazby a liší se i v jednotlivých distribučních regionech.

Sazba D02d (nejběžnější sazba), jistič 3 × 25 A
Sazba D25d (ohřev vody elektřinou), jistič 3 × 25 A
Sazba D45d (vytápění přímotopy), jistič 3 × 25 A
  • E.ON – 63 Kč/měsíc + DPH
  • PRE – 71 Kč/měsíc + DPH
  • ČEZ – 71 Kč/měsíc + DPH

Plyn

U zemního plynu záleží výše měsíčního platu za rezervovanou kapacitu na předpokládané spotřebě – ta se odhaduje ze spotřeby minulé – a liší se i v jednotlivých distribučních regionech. 

Vaření (spotřeba do 1,89 MWh)
Ohřev vody (spotřeba od 1,89 do 7,56 MWh)
Vytápění (spotřeba 25–30 MWh ročně) •
  • E.ON – 65,04 Kč/měsíc + DPH
  • RWE – 65,05 Kč /měsíc + DPH
  • PPD – 57,84 Kč/měsíc + DPH

Je šetřit a šetřit

Jedna věc je hlídat, jestli se někde nesvítí zbytečně. A fakt proti tomu nejsme, plýtvání je zlo. A druhá věc je, jestli neplatíte dodavateli energie víc, než byste museli.

Vyplatí se odběrné místo odpojit?

Měsíční paušál za rezervovanou kapacitu si stačí vynásobit dvanácti a hned zjistíme konečnou roční sumu. Nejednoho odběratele v takovém případě napadne lákavá myšlenka: Když energii neodebírám, co elektroměr nebo plynoměr odpojit? Jenže – vyplatí se to?

Distributor bezplatně rezervuje příkon v konkrétním odběrném místě po dobu 60 měsíců, což znamená, že opětovné připojení odběrného místa je bezplatné, ale po uplynutí této doby musí zákazník za připojení zaplatit. Podmínkou pro bezplatné připojení v rámci 60 měsíců je ale předložení platné revizní zprávy, kterou si zákazník musí zajistit na vlastní náklady. U plynu se navíc musí předložit zpráva o tlakové zkoušce a revizní zpráva nesmí být starší než čtvrt roku.

„Za revizní zprávu odběratel zaplatí v případě elektřiny kolem dvou tisíc korun v závislosti na velikosti objektu, jeho technickém stavu a tak dále. U plynu jsou revize levnější, je třeba počítat s částkou kolem tisíce korun,“ uvedla Michaela Johnová, ředitelka pro retail zákazníky Europe Easy Energy.

Pokud odběrné místo zůstane odpojené víc než pět let, je zákazník povinen zaplatit i za rezervovaný příkon. Tato částka se může při běžné výši jističe 3 × 25 A vyšplhat až na 12 500 Kč. „Pokud uvážíme veškeré platby při nulové spotřebě elektřiny, tak zákazník s odběrem od naší společnosti a velikostí hlavního jističe 3 × 25 A, distribuční sazbou D02d, odběrným místem na distribučním území ČEZ zaplatí ročně 1364,88 Kč včetně DPH,“ vypočítala Michaela Johnová.

Srovnání cen elektřiny - Kdo vám dá nejvýhodnější nabídku?

kWh
kWh



Tip Peníze.cz: Doporučujeme výhodné tarify od ČEZu. Ušetříte až 10 % ročně.Mám zájem
* Povinné položky
Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2015 6:43, Chroust

To tedy budu muset sdělit našim zákazníkům, že budou muset solit, i když nebudou chtít nic vyrobit, protože jsme připraveni jim kdykoli posloužit a to není rozhodně nic levného. Jen nás živnostníky nechrání žádný Matrix, který by zajišťoval, že zákazníci nemají kam odejít, protože všude je to cca. stejné. Zvrácený systém politiků, jejich kamošů ze státních firem a ovčanů, kterým není umožněno se účinně bránit. Nedivte se, že nebude na důchody - připravuji děti k emigraci, tady nejsou podmínky k důstojnému životu. Fuj tajbl

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2015 8:07, Ficus

Za toto všechno můžem poděkovat Klausovi, Zemanovi a té lůze okolo nich. Oni stáli na začátku téhle neslavné éry českého státu. Zlodějstán v plné nahotě. Zde přesně vidíme, jak monopol podporovaný politicku lůzou mačká z lidí podvodně peníze. Stát nechali rozkrást, a ožebračené lidi nechají napospas nadnárodním zlodějům.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

10. 2. 2015 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako... celý článek

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

1. 9. 2014 | Michaela Divišová | 22 komentářů

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

Wawky nebo plynový kotel: jaké mají jednotlivé druhy plynového topení výhody a nevýhody? Na co si při výběru plynového topidla dát pozor a proč?

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

22. 4. 2013 | Michaela Divišová | 26 komentářů

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

Taky na vás vykouklo ze schránky vyúčtování elektřiny a plynu? Jarní měsíce s sebou zpravidla přinášejí bilanci, kolik jste za zimu protopili a prosvítili. A taky otázky: Za co všechno... celý článek

Partners Financial Services