Štve vás dodavatel? Přepište odběrné místo, možná to vyjde

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 20. 4. 2015 | 4 komentáře
Když máte smlouvu na dobu určitou a u dodavatele se vám zrovna moc nelíbí, neexistuje příliš možností jak z toho bez výprasku ven. Můžete zkusit přepis odběrného místa se změnou dodavatele. Při troše štěstí se vám podobný manévr povede. Bez podkladů, formulářů a dokumentů to ale nepůjde. Dodavatelé jsou totiž mnohem ostražitější než dřív.
Štve vás dodavatel? Přepište odběrné místo, možná to vyjde

Přepis odběrného místa elektřiny nebo plynu není nic neobvyklého. Zpravidla se s ním setkáváme při prodeji nebo pronájmu nemovitosti. Společně s tím, jak byt nebo dům mění svého majitele nebo nájemce, je třeba přepsat i elektroměr, případně i plynoměr. A nový majitel nebo nájemce si může vybrat jiného dodavatele, než jaký byl na odběrném místě původně sjednaný. Tento (ne zrovna jednoduchý) administrativní proces se řídí ustanoveními v obchodních podmínkách a každý z dodavatelů k němu přistupuje trochu jinak.

Jedna smlouva končí, druhá začíná

Přepis odběrného místa není z právního hlediska jediný úkon, ale úkony dva: Na jedné straně se ukončuje smlouva se stávajícím odběratelem, na druhé uzavírá smlouva nová s novým odběratelem. Dodavatel může, ale nemusí být týž.

Na skutečnost, že přepis energií není zrovna jednoduchou záležitostí, poukázal Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON. „U naší společnosti lze o změnu zákazníka žádat několika způsoby – telefonicky, e-mailem popřípadě i písemnou formou, a to v závislosti na tom, zda se jedná o zákazníka našeho, nebo cizího distribučního území. S ohledem na možnost zvolit si svého dodavatele je proces provedení změny zákazníka limitován podmínkami obchodníka a distributora,“ doplnil.

Například v případě telefonického vyřízení žádosti musí být podle Váchy oba zákazníci u hovoru přítomní, zatímco u e-mailového nebo písemného požadavku stačí zaslat vyplněný příslušný formulář. Jeho podoba se u jednotlivých dodavatelů energií liší. Pokud po něm budete pátrat, hledejte dokumenty s názvy: Žádost o změnu zákazníka, Žádost o ukončení smlouvy, Žádost o přepis odběrného místa a podobně.

Papíry s sebou!

Co je třeba k přepisu odběrného místa se změnou dodavatele

  • Přepisový formulář (žádost o přepis odběrného místa). Tento dokument se liší u každého dodavatele a zpravidla je ke stažení na webových stránkách.
  • Smlouva s novým dodavatelem energie. Ideální je pochopitelně přepis odběrného místa realizovat v součinnosti s energetickou společností, kterou si nový majitel vybere.
  • Doklad, který potvrzuje změnu majitele/nájemce v odběrném místě. Jedná se o kupní, nájemní nebo darovací smlouvu, výpis z katastru nemovitostí nebo úmrtní list (dostačují zpravidla kopie těchto dokumentů). 

Bez demontáže měřidla

Samozřejmě, ideální situací při přepisu odběrného místa je, když spolu všechny zainteresované strany spolupracují. Nejen dodavatelé, ale i nový a stávající majitel. Osoba, na kterou se odběrné místo přepisuje, se tak vyhne situaci, kdy je místo odhlášeno, není uveden nový majitel a po uplynutí určité doby přijedou technici, aby měřidlo demontovali.

„Pro jeho následnou instalaci je potřeba rezervovat příkon, udělat revizi, a to samozřejmě proces nejen prodražuje, ale i protahuje. Pokud se tedy starý i nový nájemce, respektive majitel dohodnou, původní majitel odběrného místa dodá žádost o ukončení smlouvy a nový majitel uzavře smlouvu o připojení s ČEZ Distribuce, vyplní žádost – smlouvu o sdružených službách dodávky a dokumenty pošle poštou, faxem, e-mailem nebo doručí osobně na kontaktní místa ČEZ,“ popsala Barbora Půlpánová přepis odběrného místa u největšího dodavatele elektrické energie. U ostatních to funguje obdobně.

Jinak řečeno, ukončení původní smlouvy v tomto případě probíhá bez demontáže měřidla. Dodavatelé mají ve svých formulářích zpravidla uvedeno více možností ukončení smlouvy. Zaškrtněte proto v případě přepisu odběrného místa vždycky kolonku „bez demontáže měřidla“. A to i za situace, že nový majitel bude současně měnit dodavatele.

Propojeno!

Pozor na změny k horšímu!

Ťuky ťuk. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, ani se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo. Nestačíte se ani nadechnout, dveře s zase zabouchnou a vám zůstane v ruce papír. Smlouva. Změnili jste dodavatele elektřiny, aniž jste chtěli.

Anketa

Měnili jste dodavatele energie v posledních pěti letech?

Přepis naoko

Přepis odběrného místa se změnou dodavatele přímo vybízí k menší nebo větší kulišárně. Představme si situaci, kdy budete u některé energetické společnosti vázáni na dobu několika let (smlouva na dobu určitou). A vůbec se vám nebudou líbit ceny, přístup, obchodní podmínky. Prostě cokoli. Co s tím? Čekat. Nebo můžete zkusit sehrát menší divadlo – například připravit nájemní smlouvu v rámci rodiny. Byt nebo dům pronajmete třeba své dceři. Ta si na sebe „přirozeně“ bude muset přepsat i odběrné místo. Možná vám to vyjde. I když – dodavatelé jsou už velmi obezřetní.

„Svého času přepisy se změnou dodavatele sloužily jako nástroj, jak se vyvázat ze smluvního vztahu se svým dodavatelem a docházelo k převodu z manžela na manželku a podobným fiktivním přepisům. Proto v dnešní době všichni dodavatelé požadují doložení reálných dokladů o vztahu k nemovitosti, které jasně prokazují změnu majitele,“ uvedla Alžběta Šťastná, tisková mluvčí společnosti Bohemia Energy.

To potvrzují i další energetické společnosti, které působí na českém trhu. „Záměr zbavení se smluvního závazku prostřednictvím přepisu se v praxi občas objevuje. Tento postup není úplně dle pravidel a máme informaci, že někteří obchodníci se proti tomuto postupu brání. Dělají to buď zamezením přestupu, pokud nájemní či kupní smlouva je staršího data, nebo uvalením pokuty za nedodržení závazku i v případě přepisů,“ dodala Barbora Půlpánová.

Raději počkejte, až dodavatel změní ceny

Dříve bylo možné přepis odběrného místa realizovat třeba jen na základě čestného prohlášení, že se majitel nemovitosti změnil. Dnes většina dodavatelů požaduje konkrétní dokumenty. Patří k nim například kopie nájemní smlouvy, úmrtní list nebo výpis z katastru nemovitostí.

„Vyžadované podklady k přepisu odběrného místa by měly neoprávněnému jednání zabránit. Ukončení nevýhodné smlouvy tímto způsobem není korektní a naše společnost touto cestou zákazníky nezískává. Pokud chce zákazník ukončit smlouvu předčasně, může odejít při změně všeobecných obchodních podmínek nebo při změně ceny,“ doporučila další (zákonem stanovenou) možnost Michalea Johnová, ředitelka pro retail zákazníky společnosti Europe Easy Energy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Elektřina: Velcí dodavatelé s pestrými tarify. Který je nej?

30. 1. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Elektřina: Velcí dodavatelé s pestrými tarify. Který je nej?

Pryč jsou časy, kdy to s tarify elektřiny bylo jednoduché. Názvy jako „Standart“ nebo „Komfort“ pomalu mizí z pravidelného ročního vyúčtování spotřeby elektřiny a nahrazují je důmyslná... celý článek

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

19. 5. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

Řada dodavatelů začala kromě svých standardních tarifů elektřiny a plynu nabízet také různé další tarify. K dispozici tak jsou produkty pro invalidy, seniory, flexibilní ceny určované... celý článek

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

10. 3. 2014 | Michaela Divišová | 13 komentářů

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

Cenu elektřiny nebo plynu si na podzim 2013 zafixovala řada domácností. Jak si stojí fixované ceny v porovnání s těmi standardními? Vyplácejí se a vyplatí se i do budoucna? Přinášíme... celý článek

Partners Financial Services