Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

„Jedli jsme tohle a stálo nás to tolik“

| rubrika: Sloupek | 17. 4. 2015 | 4 komentáře
Pokud chcete všechny okolo otrávit vyprávěním o jídle, mluvte o něm jako účetní.
„Jedli jsme tohle a stálo nás to tolik“

V páteční příloze Hospodářek skoncovali s klasickými recenzemi restaurací a místo nich už otiskují jenom účtenky s popisky. Koukněte sem nebo sem. Čte se to samozřejmě útrpně, protože se namísto gradujícího zprostředkování gradujícího zážitku od autorů dočkáte jen několika osamocených výkřiků. Kvůli cechu v nadživotní velikosti není na stránce prostor pro vysvětlování ani pro argumenty, takže se popisy exkluzivních jídel omezují na to, že byla „zajímavá“ anebo „chutná a sytá“. Což je hrozná nuda – a nudit je to jediné, co recenzent restaurací nesmí. (Angličtináři si pro srovnání dají Jaya Raynera – a radši ho nebudou číst v místnosti, kde někdo spí.)

Jen kvůli nudě bych si ale nestěžoval. Rubrika Moje účtenka především symbolizuje strašnou věc, která se stravování venku děje: chození do restaurací přestává být oslavou lenosti, bezúčelné smyslnosti a veselé rozmařilosti, a stává se investicí, u které je nutné sledovat návratnost. Tomu sice trochu napomáhají všechny recenze a bedekry: zákonitě se neobejdou bez informace, jestli člověk za večer utratí spíš dvě stovky nebo dva tisíce a jestli to za to vůbec stojí. Moje účtenka ale obrací poměr, v jakém podává informace o nákladech a výnosech kdokoliv, kdo nechce být otravný. Je papírovou verzí maloburžoazního párečku, který o svých zážitcích vypráví pouze různými formami věty „Jedli jsme tohle a stálo nás to tolik.“

Nikdo takové lidi neposlouchá rád. Existuje totiž důvod, proč se točí tolik televizních show o šéfkuchařích a tak málo o účetních: jídlo je sexy, účty ne. V Hospodářkách to nepochopení nabývá bizarních rozměrů, když recenzenti závěrem nabízejí surreálná srovnání s jinými komoditami: „Za cenu jedné větší nádrže benzinu dostanete fantastickou večeři pro dva.“ – „Za stejné peníze koupíte na poslední chvíli dvě letenky na víkend do Paříže.“ – A nejvíc: „Večeře ve dvou vás vyjde stejně jako na tři dny odtažené auto z modré zóny v Praze.“

Anketa

Kolik je podle vás rozumná útrata za večeři pro dva v restauraci?

Pokud někomu přijde normální psát takhle o jídle, může tak rovnou začít mluvit i o sexu: „Jde to i zezadu, ale lubrikant stojí 130 korun a za ty peníze můžete jet vlakem z Prostějova do Přerova a zpátky.“

Poměr kvality a ceny se u volnočasových aktivit paradoxně tolik řeší v době, kdy na ně průměrnému konzumentovi zbývá víc peněz než dřív a případné omyly tím pádem bolí míň. Když otevřete Poláčka, postavy v něm budou řešit výnosy a náklady ve kšeftě, ale ne v nedělním programu, jakkoliv chudý rozpočet na něj měly. Až donedávna nebylo zvykem, že by tak velká část rozhovorů mezi blízkými lidmi připomínala recenze pracovních počítačů.

Moje účtenka, moje výplatnice

Vkrádá se ještě otázka, proč je tak populární mluvit o útratách a tak málo o příjmech. Vím, jaké mí přátelé platí nájmy, kolik dávají za povinné ručení i jak je vyšla dovolená. U nikoho z nich ale ani zhruba netuším, jaký bere plat, čím ho podpořila rodina nebo kolik má naspořeno. Tradiční vysvětlení, proč jsou takové informace tabu, totiž „aby lidi nezáviděli“ neobstojí: závidět se stejně tak dobře dají výdaje. (A občas utrácíme právě proto, aby nám ostatní záviděli.)

Poměr ceny a výkonu je příjemné hodnotit, jen dokud jde o výkony někoho jiného. Větu „Za stejné peníze jako vás si firma může taky najmout tři cvičené medvědy a prvních pár týdnů by si toho nikdo nemusel všimnout,“ nechce slyšet nikdo. Škoda. Trh s gurmánskými zážitky je dík přemnoženým foodies transparentní až až, trh s prací maličko. Rubrika Moje výplatnice by byla mnohem poučnější čtení než „Moje účtenka.“

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

+28
Ano
Ne

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2015 11:26, Hunter

Mnoho lidí má smluvně zakázáno mluvit o tom, kolik vydělávají (i když nevím, jaké jsou za to sankce), ale snad nikdo nemá zákzáno mluvit o tom, kolik utrácí.

Reagovat

 

+3
Líbí
Nelíbí

Další příspěvky v diskuzi

17. 4. 2015 | 15:07 | jezevec

míním, že v jisté míře cena do posuzování jídla taky patří. už mi bylo předloženo jídlo, které by bylo i za stokorunu předražené - ale taky jsem už sežral oběd, kdy za litr jsem dostal hodnotu více než adekvátní, a ještě...více

17. 4. 2015 | 11:26 | Hunter

Mnoho lidí má smluvně zakázáno mluvit o tom, kolik vydělávají (i když nevím, jaké jsou za to sankce), ale snad nikdo nemá zákzáno mluvit o tom, kolik utrácí. více

17. 4. 2015 | 10:23 | Gabriel Pleska

Ne, je to komplet "rubrika" na jednu stránku v printu, Michal to ostatně výslovně píše. My tu sice máme odkazy na ihned, ale to jen proto, že do tištěné přílohy se nedoklikáte. více

17. 4. 2015 | 8:25 | Bouček Antonín

Není Moje účtenka kratší verzí úplných recenzí, které jsou k dispozici pro předplatitele? Co já vím, začaly se účtenky do recenzí o restauracích dávat jako potvrzení recenzenta, že v restauraci skutečně byl a platil si jí...více

Čtenáři také navštívili

21. 3. 2015 |  | 5 komentářů

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita...

14. 2. 2015 |  | 4 komentáře

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel...

29. 11. 2014 |  | 9 komentářů

Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc

Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se...

8. 6. 2013 |  | 11 komentářů

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru...

9. 2. 2013 |  | 10 komentářů

Můžete být i dvakrát dražší než ostatní. Když lidem chutná

Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Altruismus, Rovnováha, Přirozená míra nezaměstnanosti, fintech, radim krejčí, roklenfx, česká národní banka, euro, závazky, Nadační fond proti korupci, fiskální odpovědnost, Patrick Collinson, iBillionaire, struktura, Karel Havlíček, soudržnost, podstatná suma, SEC

7S38290, 6B03988, 7S38290, 1H10447, 4P97332

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK