Za německé dálnice se bude platit. Vláda nedala na výtky EU

ČTK, Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 21. 12. 2014 | 6 komentářů
Zavedení mýtného dopadne zejména na zahraniční řidiče, Němcům se o cenu známky sníží daň z vlastnictví motorového vozidla.
Za německé dálnice se bude platit. Vláda nedala na výtky EU

Řidiči osobních aut budou od roku 2016 platit za užívání německých dálnic. Roční známka bude stát nejvýš 130 eur (3600 Kč), pro ekologicky šetrnější auta bude cena nižší. Návrh příslušného zákona dnes schválila německá vláda, ještě ho musí projednat parlament.

Zavedení mýtného dopadne zejména na zahraniční řidiče, Němcům se o cenu známky sníží daň z vlastnictví motorového vozidla. Německá vláda tak nedbala výtek z Evropské komise, která návrh ministra dopravy Alexandra Dobrindta (CSU) považuje za diskriminační. Ministr je ale přesvědčen, že jeho návrh pravidla EU neporušuje.

„Zavedení mýtného dopadne i na 100 tisíc Čechů, kteří ročně míří na dovolenou do Německa nebo dále. Zasáhne i další desítky tisíc lidí pracujících v Německu nebo ty, kteří jezdí například na nákupy,“ říká prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Jak se bude počítat roční mýtné?

Za každých započatých sto kubických centimetrů se bude platit

  • 6,50 eura (benzín) nebo 9,50 eura (nafta) pro auta s emisní normou Euro 3,
  • dvě eura (benzín) nebo pět eur (nafta) u norem Euro 4 a Euro 5,
  • 1,80 eura (benzín) nebo 4,80 eura (nafta) u normy Euro 6.

Například za druhou generaci fabie s benzinovým motorem o objemu 1,2 se tak bude platit 24 eur. Za druhou generaci octavie s dieselovým motorem 1,6 pak 80 eur.

Konečná výše ceny za roční mýtné bude podle návrhu závislá na ekologické třídě automobilu a na jeho výkonu. Více zaplatí majitelé dieselových vozů. Návrh počítá s průměrnou roční cenou ve výši kolem 74 eur (zhruba 2050 korun), maximální cena je 130 eur.

Například za druhou generaci fabie s benzinovým motorem o objemu 1,2 by se podle návrhu mělo platit 24 eur ročně. Za druhou generaci octavie s dieselovým motorem 1,6 pak 80 eur.

Zvýhodnění domácích řidičů přes daň z vlastnictví motorového vozidla je ale podle eurokomisařky pro dopravu Violety Bulcové „prolomením základního principu EU, který zakazuje diskriminaci jiných států“.

Bulcová zároveň upozorňuje na příliš vysoké ceny u krátkodobého mýtného pro zahraniční řidiče. Německou vládou dnes schválený návrh počítá s cenou 20 eur na dva měsíce a 10 eur na deset dnů. „Především řidiči aut s málo výkonnými motory by platili příliš mnoho ve srovnání s celoroční cenou,“ píše Bulcová.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2014 14:17, Jiří

Nevím jak paní Bulcová, ale jak počítám tak desetidenní známka za 10 eur je asi 280 Kč, u nás stojí 300 Kč a celoroční na fabii II za 24 eur je asi 670 Kč, u nás stojí 1 500 Kč a kolik mají Němci km dálnic které můžete za tyto peníze projet. Co tedy paní Bulcová říká na naše poplatky, to by mě zajímalo, to by musela tedy konstatovat, že nás stát přímo okrádá.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 12. 2014 16:16, V.Mlich

Jaká diskriminace jiných států EU? Vždyť Němci nezakazují ostatním státům EU snížit silniční daň o cenu známky na německé dálnice.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení: Ruší se poplatek pro nepojištěné. Doplatí na to poctivci?

11. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Povinné ručení: Ruší se poplatek pro nepojištěné. Doplatí na to poctivci?

Poslanci schválili konec poplatku pro majitele aut, kteří nemají povinné ručení. Česká kancelář pojistitelů ho totiž často vymáhala neoprávněně – i po lidech, kteří nemají auto ani... celý článek

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

21. 11. 2014 | Martin Vlnas, Monika Veselíková | 6 komentářů

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

Prodej pojištění přes internet stále roste. S Jiřím Novým, marketingovým specialistou Allianz pojišťovny pro internet, jsme mluvili o povinném ručení, on-line pojištění, ale také o... celý článek

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

15. 7. 2014 | Jiří Lojda | 16 komentářů

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

Jedete po dálnici. Nespěcháte. Předjíždíte kolonu kamionů a jeden z nich náhle vybočí a natlačí vás na svodidla. Jeho řidič si ani nevšimne – vy se snažíte rozdýchat hrozící infarkt... celý článek

Autonehoda nebo porucha v zahraničí. Co dělat? A jak vybírat asistenční služby?

3. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Autonehoda nebo porucha v zahraničí. Co dělat? A jak vybírat asistenční služby?

Lyžařská sezona klepe na dveře a mnoho řidičů se chystá za sněhem do ciziny. Co dělat, když vás za hranicemi potká porucha nebo nehoda? Kde všude platí vaše povinné ručení a havarijní... celý článek

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

Máte staré „neekologické“ auto? Šlápněte na brzdu. Do center některých měst máte zákaz vjezdu! Možná už příští rok. Nízkoemisní zóny, které známe z německých měst, se můžou začít zřizovat... celý článek

Partners Financial Services