Komu dáš?

Zdroje jsou. Neříkám, že je má každý, ale těch, co občas můžou pustit když ne chloupek, tak aspoň chlup, těch je dost. A bylo by na co přispívat. A pozor, nemyslím teď dobročinnost, můžete dostat zboží, dokonce takové, které by bez vás nevzniklo. A to vás bude hřát déle než samotná rozkoš z vlastnictví...
Komu dáš?

Díky serverům jako je Hithit nebo Startovač je dnes i v Česku mnohem snazší získat peníze téměř na cokoli. A je jedno, jestli vám jde o zisk, o dobrý pocit nebo třeba o rozjezd podnikání. A je jedno, jestli je váš projekt vědecký nebo umělecký, jestli chcete nahrát desku nebo postavit létající kolo, prakticky cokoli může po malých částkách sbírat a nasbírat potřebné peníze. Stačí jediné: přesvědčit dost lidí, aby se na vás složili.

Předplaťte si

Principiálně nejde o žádnou novinku, sbírka na divadlo kdysi nebyla nic jiného. Nic jiného není ani shánění abonentů na ještě nevydanou knihu a velmi příbuzné je vlastně i předplatné třeba periodického tisku nebo objednávka zboží ještě nevyrobeného.

Jenže internet to celé posunul někam jinam.

Kromě jiného pro toto sbírání a předplácení máme nové slovo. Crowdfunding. Doslova přeloženo by to bylo něco jako davové či hromadné financování. Slovo přišlo zpoza oceánu, stejně jako nápad. První web, který s ním vyrukoval, byl zřejmě Artsitshare, nejznámější je ale asi Kickstarter. Jak to ale funguje?

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Alice Rossi, Vlado Kníž: Ispirato da Italia

Autoři, totální blázni do italského jídla i stylu, objeli Itálii křížem a krážem, jedli u pouličních stánků i v luxusních restauracích a posbírali klasické a Itálií vonící recepty. Kuchařka je určena všem, kdo milují dobré, poctivé jídlo. Na italský způsob! Tutti a tavola – tedy všichni ke stolu! S předmluvou Pavla Maurera.

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte probírali plány na národní registr hráčů hazardních her a další nápady, jak krotit blikající démony

Nejvíc se nám zalíbil odvážný nápad Michalův, který navrhoval vymezit pro hazard zóny. Ovšem ne zóny někde ve městech, by velkorysejší – české Las Vegas třeba v hnědouhelné pánvi... To je na knížku.

Budete odměněni

Je to jednoduché: Vymyslíte svůj projekt, třeba funkční prototyp létajícího kola, řeknete, kolik na to budete potřebovat peněz, nahrajte svou poptávku na speciální web a peníze se jen sypou. Až je vyberete, speciální web si něco málo strhne za zprostředkování a vy postavíte létající kolo. No, vlastně je to o něco složitější. O hodně složitější: musíte ještě lidi přesvědčit, že právě váš projekt je to, na co chtějí přispět. K projektu tedy přiložíte popis toho, o co vám jde, jak toho chcete dosáhnout, proč potřebujete právě tolik peněz… a slíbíte odměny.

Pro názornost si třeba vydejme knížku. Nepříliš náročnou v ne až tak velkém nákladu, spočítali jsme si, že na výrobu bude potřeba sto tisíc. Za padesát korun nedostane náš přispěvatel nic, bude mít dobrý pocit, že pomohl na svět literárnímu skvostu, o kterém se jednou budou učit děti ve škole. Za sto padesát korun bude knížka. Za dvě stovky knížka s podpisem a za dvě stě padesát s osobním věnováním. A tak dál. Za tisícovku se jedna vedlejší postava bude jmenovat podle vás. Za patnáct set vám knížku autor osobně předá na společné večeři. Za pět tisíc se podle vás bude jmenovat hlavní hrdina. Za deset tisíc dostanete v knížce stránku, na které může být cokoli, jen když to nebude kosočtverec. Za dvacet tisíc vám z ní bude autor chodit každý večer číst kapitolu, dokud knížka neskončí nebo nebudete mít dost… Za nižší částky bude počet odměn neomezený, hlavních hrdinů pochopitelně nebývá o moc víc než jeden, dva nebo tři…

Kdyby náhodou nepomohlo, ani když svůj projekt doprovodíte ztřeštěným videem, ve kterém přehrajete nejvtipnější scénku z knížky, a nevybralo se těch sto tisíc, nedostanete ani kačku. Všichni abonenti ale dostanou svoje příspěvky zpátky v plné výši. Nic neriskují.

Dáte? Komu?

Ovšem. Národní divadlo bylo jedno. A teď se o vaši přízeň uchází jenom v Česku minimálně stovky projektů Jedno je prý vyzkoušené – nefunguje příliš, když se o peníze hlásí zavedené značky. Pokud mají lidé pocit, že si někdo projekt může zaplatit sám, respektive získat na něj peníze jinou cestou, nepřispívají. V rozhovoru pro Lidovky to pregnantně vyjádřil spoluzakladatel Hithitu Pavel Eichler: „Lidé musí skutečně uvěřit tomu, že by bez nich k realizaci projektu nedošlo. (...) Kdyby za nimi přišel Richard Krajčo s žádostí, že bez nich nevydá desku, tak mu to nikdo nesežere.“

Co byste vy žrali tolik, abyste byli ochotni zmáčknout tlačítko a poslat něco z účtu?

-2
+
-

Muzika

Na muziku se vybírá asi nejvíc. Absolutní rekord českého davového financování je 1,7 milionu korun na rozšíření letního hudebního festivalu United Islands. K dalším rekordmanům pak patří skupina Mňága a Žďorp, kterou napadlo nahrát novou desku tam, kde se vyrábí všecko: v Číně. Dostala na to od fanoušků přes pět set tisíc. A jsou tu další a další nápady: koncerty, festivaly, nové desky, rozšířené verze desek, jak je libo. Přispěli byste za rozumnou odměnu? Sám mám doma podepsané cédéčko oblíbené kapely a debutové elpíčko kapely, o které ještě uslyšíte, pokud už jste neslyšeli. A oblíbený (nejen) hudební časopis mi chodí dvakrát větší, než býval.

+3
+
-

Literatura, komiks

Jeden z momentů, kdy se o fenoménu davového financování začalo víc psát, přišel, když se o podporu ucházela překladatelka dětské knížky Princ a princ. Ona homosexualita v literatuře s předškolní cílovou skupinou je prostě kontroverzní věc. Ale o přízeň davů se ucházejí a skutečně pak vycházejí i knížky bez kontroverzí. Úspěšné jsou například sbírky na komiksy talentovaných kreslířů. Sám mám doma knížku kdesi na pomezí beletrie, cestopisu, kulturní antropologie a gastrožurnalismu… no zkrátka knihu recenzí nádražních restaurací.

-2
+
-

Divadlo a film

Žádnou z crowdfundingových stránek si nezvolili divadelníci z Ústí nad Labem, kteří po sporu s radnicí chtějí svoje divadlo udržet bez její podpory. Největší síla těchto webů je ale v širokém záběru – a ten tady asi není tolik potřeba, snad v Ústí cítili, že jde o věc především Ústečáků. Sám jsem si nic od divadla nepořizoval. Ani do filmu jsem svých pár fufníků neinvestoval. Ale na Národní divadlo bych přispěl – i když bych tam asi nemohl, když z maturitního saka jsem vyrostl a jiné nemám.

+3
+
-

Historie, dokument, cestopis

Náš šéfredaktor mě nabádal, že nesmím zapomenout na Dominiku Gawliczkovou. Dost jsem koukal, když jsem viděl, kam se křehká dívka chystá na cesty a s jakým dopravním prostředkem. Asi nebude tak křehká. Ale asi jsem ze staré školy, já bych ji tam nepouštěl. A taky ode mě nic nedostala. Až se ale najde dostatečně erudovaný člověk, který by se chtěl vydat na cestu do historie mého rodného města, to bych něco nasypal. Kdyby z toho byla dobrá knížka, výstava…

+2
+
-

Věda a technika

Nějak si nemůžu vybavit v Česku nějaký správně uhozený nápad, o jakých psal před drahnou dobou na Peníze.cz Michal Kašpárek: vývoj miniaturní 3D tiskárny, se kterou si doma vytisknete další miniaturní 3D tiskárny (a hlavně si ji budete moci dovolit). Nebo aspoň toho koumese, který vymyslel, že by se dal udělat pásek jako na hodinky, akorát by nebyl na hodinky, ale na populární přehravadlo iPod Nano, taková vychytávečka. Ale snad máme. Osobně nevím, jestli bych něco podpořil. Ale jsem hračička, třeba ano. Vlastně – na létající kolo bych přispěl. A nic bych za to nechtěl.

A co si o tom myslíte vy? Je to nový obchodní model? Cesta, jak obejít a třeba časem odbourat velké firmy: hudební vydavatelství, nakladatelství, knihkupce, výrobce 3D tiskáren… Nebo je to jen trapná žebrota. Pořídili byste si něco? A kupovali byste spíš základní verzi, nebo byste si raději připlatili za něco extra? Stačí vám podepsané cédéčko, nebo chcete s kapelou do zákulisí? Stačí vám dobrý pocit, že zlatá kaplička stojí, nebo chcete jméno nad lóží… Povídejte si o tom s námi v diskuzi. A nechte nám na sebe e-mail. Jeden příspěvek odměníme knížkou. V základní verzi, bez podpisu autora a bez večeře.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

28. 11. 2014 10:30

Nu ano – jenže tuhle cestu jsem už vyzkoušel. Pak jsem zkusil některé tečky vynásobit třemi, ale pořád to nebylo dost...
A pak jsem zjistil, že to není honorované od znaku. Ale ty triky už tam zůstaly.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2014 9:19 | KAB

Nechybí, to byl námět na to jak si zvýšit honorář, jste-li placen od znaku jako já :) Když tam máte 2x odstavec "Věda a technika"...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2014 9:04 | Gabriel Pleska

Díky za postřehy. Žádá si to opravy a zejména omluvu té Dominice. Ale opravdu mi tam nějak výrazně chybí mezery za tečkami?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2014 7:09 | KAB

Pokud jde o Dominiku, asi myslíte tu co po jejím úspěchu na Startovači všichni znají a rád jsem jí tehdy přispěl, ta se ale nejmenuje Myslicová, nýbrž Gawliczková (Myslicová nic tak zajímavého neudělala, co vím tak to je jen takova Barbie).

No a kopírovat 2 poslední odstavce, aby byl honorář větší, fuj - když jsem byl jako redaktor jiného časopisu kdysi placen za psaní od písmene (úžasná doba), dělal jsem vždy na konci věty za tečkou mezeru, doporučuji, pár desetikorun to hodí :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 4 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rok Kickstarteru: dvě miliardy korun pro 12 tisíc vynálezů a uměleckých děl

20. 1. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Rok Kickstarteru: dvě miliardy korun pro 12 tisíc vynálezů a uměleckých děl

Už víc než milion Američanů na webu Kickstarter investuje peníze do zajímavých nápadů, které by jinak měly problém. Dočká se Česko podobné služby?

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

23. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

Co má společného nigerijský obchodník s naftovými generátory a český bezďák tlačící do sběru kolečko šrotu? Nepřátelé státu, kteří ho ale zároveň nahrazují tam, kde přestává fungovat. celý článek

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

14. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

Jak z auta udělat jeden z nejlevnějších a k přírodě nejšetrnějších dopravních prostředků? Nacpat ho spolujezdci. Na českém internetu s tím pomáhá hned několik služeb.

Crowdsourcing: 13 512 investorů pro jeden dobrý nápad

18. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 1 komentář

Crowdsourcing: 13 512 investorů pro jeden dobrý nápad

Kasičku, do které prostý český lid sbíral příspěvky na Národní divadlo, někdo čmajzl z depozitáře Národního muzea a připojil ji k internetu. Tak nejlíp lze popsat crowdsourcing, „skupinové... celý článek

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

19. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

„Když všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady,“ ozývá se nikoliv už ze strhaných hrdel českého proletariátu, ale z distingovaných úst americké střední... celý článek

Partners Financial Services