Měření tepla od roku 2015: Na instalaci měřidla máte měsíc a kousek

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 25. 11. 2014 | 12 komentářů
Od ledna 2015 musí domácnosti ve všech bytových a panelových domech, kde se náklady rozpočítávají mezi partaje, povinně měřit spotřebu tepla. Jasný návod, jak na to, dalo příslušné ministerstvo teprve nedávno. Času už moc nezbývá, měřidlo musíte instalovat do konce roku.
Měření tepla od roku 2015: Na instalaci měřidla máte měsíc a kousek

Od roku 2015 končí vypočítávání nákladů na teplo podle plochy bytu, od ledna bude muset mít každá domácnost zařízení na měření spotřeby tepla.

Nová povinnost se dotkne více než dvou milionů domácností v Česku. Vztahuje se na všechny nemovitosti, kde se celkové náklady na teplo rozpočítávají mezi konečné odběratele. Jde tedy především o paneláky a bytové domy. V některých domech už systém nějaký čas funguje kvůli spravedlivějšímu rozpočítávání úhrad tepla; řada domácností ale ještě měřidly vybavena není.

Z obliga zůstávají majitelé rodinných domů, chalup a chat – ti nová měřidla potřebovat nebudou. Ostatní by měli zbystřit. Přesné noty a instrukce, jak postupovat, vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhláškou teprve před dvěma týdny. Zařídit se podle nich ale musíte do začátku příštího roku. Na konci prosince totiž končí dvouletá lhůta, kterou majitelům bytových domů, administrativních budov a bytů stanovil zákon o hospodaření energií.

Firmy, které měřidla instalují, už teď hlásí, že jsou přetížené a nestihnou pokrýt poptávku zákazníků včas. Hodně lidí nechalo instalaci na poslední chvíli – čekali totiž na ministerskou vyhlášku.

Kontrolu měřidel má v Česku na starosti Státní energetická inspekce. Za nedodržení nových povinností hrozí majitelům bytů, bytových domů nebo kancelářských objektů od příštího roku sankce. Fyzická osoba může dostat pokutu až do výše padesáti tisíc, právnická osoba dokonce dvě stě tisíc korun. Inspekce však dřív, než začne ukládat pokuty, vyzve hříšníky k nápravě.

Jaké zařízení instalovat

V případě, že do bytu vede jediný přívod tepla, je třeba instalovat na místě vstupu potrubí do bytové jednotky pracovní měřidlo spotřeby tepla, takzvaný kalorimetr – postačí jeden na celý byt.

V místech s více přívody tepla – tedy typicky více stoupačkami, což je běžné zejména v panelových domech – by měl být na každém radiátoru nainstalovaný indikátor.

Při použití indikátorů je třeba počítat s nutností provádění odečtů a rozúčtování nákladů na vytápění specializovanou firmou. Řada bytových domů a paneláků už indikátory na radiátorech má, a nemusí tudíž nic měnit.

Na kolik to přijde

Kalorimetr, tedy jedno zařízení pro celý byt, pořídíte za částku v řádu tisíců – ceny se pohybují zhruba od čtyř do deseti tisíc. Indikátor, který se připevňuje na radiátor, vyjde podstatně levněji – jeden stojí zhruba tři sta až sedm set korun.

„Vyhláška konečně ruší nepříjemné právní vakuum, se kterým se majitelé domů a společenstva vlastníků dosud museli potýkat. V drtivé většině bytových domů je stále možné používat indikátory spotřeby tepla, které poskytují dostatečnou přesnost pro spravedlivé rozúčtování nákladů na vytápění,“ komentuje Karel Vlach ze společnosti Enbra, která se zabývá měřením a rozúčtováním spotřeby tepla. „Povinnost vybavit bytovou jednotku měřidlem spotřeby tepla tak vzniká jen tam, kde je pouze jediný vstup vnitřního rozvodu tepla. Pro bytové a zejména panelové domy se nic nemění. Mechanismus a technologie pro měření a rozúčtování spotřeby nebude nutné nijak modifikovat,“ dodává Karel Vlach.

Anketa

Máte doma měřáky?

Je třeba měnit nájemní smlouvy?

Se zúčtovatelnými poplatky za energie pracuje už naprostá většina nájemních smluv. „Kvůli novému občanskému zákoníku už je nutné, aby všechny nájemní smlouvy toto ustanovení obsahovaly,“ říká Jan Morávek, advokát CHSH Kališ & Partners. Podle jeho slov tak není třeba upravovat nájemní smlouvu. „Změna způsobu měření spotřeby energií nemá na nájemní smlouvu vliv. Stačí, že je uvedena informace o zúčtovatelnosti poplatků,“ dodává Morávek.

Nájemníci by se zatím zvyšování záloh bát neměli. Očekává se navíc, že nový způsob měření tepla je přiměje, aby začali víc šetřit. Pokud se očekávání naplní, mohli by naopak do budoucna platit míň.

„Předpokládám, že správci budov i majitelé pronajímaných nemovitostí počkají s jakýmkoli zvyšováním záloh až na zaslané zúčtování a budou se rozhodovat na základě skutečné spotřeby,“ komentuje Daniel Kotula z RE/MAX Center. „Navíc se dá předpokládat, že si řada nájemníků začne na spotřebu tepla dávat pozor a reálná spotřeba se naopak sníží,“ uzavírá Kotula.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 11. 2014 22:44, Jan

Jsme bytovka s 15ti byty. Po zavedení měřidel na radiátory a vodoměrů do bytů, se nám snížili náklady na vytápění a ohřev vody na polovinu!!!! (po korekci na průměrnou teplotu během topné sezóny ještě o něco více) Až na 2 byty (v obou bylo v lednu při odečtech více než 25°C a otevřená okna) všichni ušetřili. Měřidla se zaplatili během necelého roku.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 11. 2014 5:56, dre

No jasně budu mrznout a šetřit na půjčku na dovolenou a počítač a televiz.....kašlu na to jdu zapnout přímotop

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stát nařizuje lidem a firmám měřit teplo. Neříká ale jak

28. 9. 2014 | Kateřina Vokurková | 12 komentářů

Stát nařizuje lidem a firmám měřit teplo. Neříká ale jak

Indikátor tepla nemá na radiátoru asi pětina domácností. Za porušení povinnosti hrozí počínaje příštím rokem pokuta až 200 tisíc korun.

Jménem zákona otevřete kotel!

5. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí... celý článek

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

25. 3. 2013 | Michaela Divišová | 21 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services