Kolik stojí smrt? Češi na posledním rozloučení šetří

Před pár dny jsme si připomínali své blízké, kteří už tu s námi nejsou. Připomínat bychom si ale měli i vlastní pomíjivost. Víte, kolik dnes stojí pohřeb? A máte jistotu, že ten váš bude skutečně vypadat podle vašich představ?
Kolik stojí smrt? Češi na posledním rozloučení šetří

Dopátrat se průměrné ceny pohřbu v České republice není zrovna jednoduché. V různých regionech se ceny můžou výrazně lišit a obrázek si navíc neuděláte ani při procházení internetových stránek jednotlivých pohřebních ústavů. Pohřebnictví je totiž svázáno celou řadou předpisů, mezi které patří i úplný zákaz reklamy a marketingu. Pohřební ústavy tak na webu nesmí zveřejňovat ceny svých služeb. Pokud tedy vyřizujete poslední rozloučení pro někoho ze svých blízkých a budete chtít zjistit, v jakých cenových relacích se jednotlivé položky pohřbu pohybují, počítejte s tím, že se neobejdete bez mailové a telefonické nebo osobní komunikace s pohřebním ústavem. „Obecně se dá říct, že nejlevnější je pohřeb bez obřadu, kde se cena může pohybovat zhruba v rozmezí od deseti do patnácti tisíc korun. Toto rozmezí je platné pro Prahu, Brno, Ostravu a další větší města. Dražší je potom pohřeb s obřadem, kde je potřeba počítat s dvaceti až pětadvaceti tisíci. Cenu pohřbu ovlivňuje především typ vybrané rakve, počet květinových darů, atp.,“ vysvětluje tajemník Sdružení pohřebnictví v ČR Pavel Lacina.

Kolik stojí pohřeb

Průměrná kompletní cena pohřbů včetně dodání rakve, dopravy, úpravy a oblékání zesnulé osoby, smutečního oznámení, administrativy, kremace nebo uložení do hrobu nebo hrobky je:

  • Pohřeb se smutečním rozloučením s následnou kremací: 20 000 až 40 000 Kč
  • Církevní pohřeb v kostele s následnou kremací:  15 000 až 30 000 Kč
  • Pohřeb se smutečním rozloučením s uložením do hrobu nebo hrobky:  25 000 až 50 000 Kč
  • Pohřeb bez smutečního rozloučení s následnou kremací: 12 000 až 20 000 Kč
  • Rozptyl ostatků: 2 000 až 3 000 Kč

Zdroj: Asociace pohřebních služeb v ČR

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Na pohřbech se šetří

Požadavky pozůstalých na podobu pohřbu se prý v posledních letech nijak výrazně nemění. Patrná je častá snaha o co nejnižší náklady. Ve větších městech dochází k velkému počtu pohřbů bez obřadu. V některých regionech se to týká dokonce každého druhého nebožtíka. Předseda Asociace pohřebních služeb v ČR a ředitel pohřebního ústavu ELPIS Jaroslav Mangl přesto upozorňuje, že se i u nás začínají ve stále větší míře objevovat standardy běžné z pohřebnictví ve vyspělých evropských zemích: „Jedná se především o nový typ smutečního rozloučení v rámci nejbližší rodiny a přátel v ‚domě smutku‘. Jde o komorní smuteční rozloučení bez účasti veřejnosti s následnou kremací. Dalším trendem po smutečním obřadu je účast při kremaci, kdy nejbližší doprovodí rakev až ke kremační peci a poté si převezmou urnu. Větší zájem je také o balzamaci zesnulých pro následný obřad a o smuteční obřady pod širým nebem.“

Česko je obecně považováno za velmoc žehu. Poslední známé údaje uvádějí, že přibližně osmdesát jedna procent pohřbů končí zpopelněním. V této statistice jsme tak třetí na světě. „Domnívám se, že je to dáno jednak historicky – první krematorium na evropské půdě vzniklo v roce 1876 v Miláně, u nás pak v roce 1918 zahájilo provoz krematorium v Liberci. Svou roli ale hraje i možnost lepšího uložení zpopelněných ostatků – menší urnová místa, kolumbária, možnost rozptylu a vsypu popela. V neposlední řadě to bude i možnost mít urnu doma nebo uloženou na jiném místě než na veřejném pohřebišti,“ dodává Pavel Lacina. Důvodem častého zpopelňování nebožtíků je ale určitě i to, že tato varianta vychází o dost levněji než klasické pochování do země. Dohromady je v Česku sedmadvacet krematorií, což představuje poměrně hustou síť a relativně malé přepravní vzdálenosti ke zpopelnění.

Kolik stojí nájemné na hřbitově?

Počet pohřbů s uložením zesnulého do hrobu nebo hrobky v posledních letech klesá. Za místo na hřbitově je nutné platit nájemné, které se zpravidla sjednává na deset let dopředu. V Praze vás desetiletý nájem standardního hrobu o velikosti tři metry čtvereční vyjde zhruba na tři tisíce korun. Nájemné vychází z cenového věstníku Ministerstva financí a jeho výše je stanovována podle velikosti obce. Počítejte však také s náklady spojenými se zajištěním provozu konkrétního hřbitova. Pohybují se okolo dvou tisíc korun na deset let. Jednotlivé obce ale mohou svým rozhodnutím tyto náklady, případně alespoň jejich část pokrýt z vlastních zdrojů, nebo poskytovat za symbolické ceny.

Smutným, ale stále častějším, jevem je také vyklízení hrobů, o které pozůstalí ztratili zájem a přestali platit nájemné. Pokud jsou upomínky pohřebního ústavu bez odezvy, tak se ostatky přesunou do hromadného hrobu a uvolněné místo se nabídne novému zájemci. „Na každém hřbitově najdeme opuštěná hrobová místa. Jde především o případy, kdy původní nájemce zemřel, a dědicové nemají k hrobu žádný vztah a prostě se k němu nehlásí,“ vysvětluje Pavel Lacina.

Nejsou ničí, platí všichni

Cena, kterou stát platí za takzvané sociální pohřby, tedy za pohřby nebožtíků, kteří „nejsou ničí“ narůstá téměř raketově.

Rok

Vyplacená částka

2007

849 079 Kč

2008

2 027 212 Kč

2009

2 499 371 Kč

2010

4 599 918 Kč

2011

5 755 350 Kč

2012

8 999 425 Kč

2013

9 404 245 Kč

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Proč se k mrtvým nikdo nehlásí

Přibývá i lidí, o které pozůstalí ztrácejí zájem ještě před samotným pohřbem. Pokud se k mrtvému do 98 hodin nikdo nepřihlásí, zorganizuje obec takzvaný sociální pohřeb. Zpopelnění zaplatí stát. „V průběhu prvního pololetí roku 2014 bylo obcím kladně vyřízeno 562 žádostí o refundaci. Žádosti zahrnovaly náklady na pohřbení v celkové částce 4 215 037 Kč pro celkem 645 osob, které byly českými občany zemřelými bez dědiců, cizinci nebo osobami bez zjištěné totožnosti. Podle vývoje v předcházejících letech lze dovozovat, že ve druhé polovině roku bude uplatňován větší počet žádostí,“ říká Veronika Vároši z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj. Pozůstalí se podle ní pro tuto variantu rozhodují kvůli ekonomické výhodnosti. Negativně se zde totiž projevuje otázka nabídky a poptávky. Čím nižší budou náklady obcí na vypravení sociálních pohřbů, tím jich bude přibývat. Pro dědice je pak výhodnější dlužit obci okolo šesti tisíc korun za vypravení sociálního pohřbu než zaplatit za stejný pohřeb dvojnásobnou cenu podle ceníku provozovatele pohřební služby. Ke zlepšení situace by prý mohla přispět deregulace cen za sociální pohřby, zatím je reguluje Ministerstvo financí.

Propojeno!

„Každým rokem se zvětšuje počet hrobů bez řádně uhrazených nájemních smluv. Hroby výjimečných osobností jsou často zanedbané, chátrají i cenná sochařská díla. Z pohledu zákona není rozdíl mezi hroby mimořádných postav naší historie a hroby osob, jejichž jména byla vyslovována pouze za jejich života,“ vysvětluje Oldřiška Dvořáčková ze Správy pražských hřbitovů. Věřte nebo ne, můžete s tím něco dělat, chcete-li. Někdo se raději stane mecenášem živého umění, jiný si z postmoderního zmatku nedokáže vybrat a raději přispěje na klidný spánek klasikovi. Proč ne?

Hroby vstávají z popela. Adoptujte mrtvého velikána


Anketa

Záleží vám na tom, co bude po srmti s vaším tělem?

Aby se na nás nezapomnělo

Pokud nechcete v otázce posledního rozloučení spoléhat jen na příbuzné, můžete si pohřeb pojistit. Tento nepříliš známý produkt u nás nabízí Česká pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny. „Pojištění pohřbů má v naší nabídce dlouho tradici. První smlouvy byly sjednány prostřednictvím Společnosti přátel žehu a převedeny do správy České pojišťovny před padesáti lety. Největší rozmach pojištění pak nastal v 70. a 80. letech. V současnosti evidujeme přes 55 tisíc aktivních smluv,“ říká tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. A kdo si pojištění pohřbu sjednává nejčastěji? „Takřka ze sedmdesáti procent převládají ženy. Ty zároveň na zajištění posledního rozloučení myslí dříve než muži. Pětina žen si produkt sjedná ve věku 56–60 let, drtivá většina žen je však v den sjednání nad touto věkovou hranicí. Muži si pojištění sjednávají nejčastěji až ve věku nad 70 let,“ uvádí Jana Jirásková, mluvčí Pojišťovny České spořitelny.

Velké pole působnosti dal budoucím nebožtíkům také nový občanský zákoník, který začal platit na začátku letošního roku. Nebývalá svoboda rozhodovat lépe o tom, co se s naším majetkem stane po naší smrti, se totiž týká i pohřbů. Například do dědické smlouvy můžete zanést i podmínku, která se týká přesné podoby posledního rozloučení. Protože nesplnění stanovených podmínek může znamenat neplatnost a zánik celé smlouvy, výrazně zvyšujete své naděje, že se o vás dědicové postarají i po vaší smrti tak, jak si skutečně přejete.

Ale ruku na srdce. Bude se vám s tímto vědomím umírat klidněji?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2014 15:12, majhan

Ono by možná nemuselo dojít ani k nějakému "vydávání těla", jestliže po úředně lékařském potvrzení úmrtí třeba stářím, se o vše postaráme s příbuznými.
To pak naopak my nemusíme vydat to tělo těm krkavcům, aby nám ho za drahé peníze vrátili.
A taky se nemusíme snížit k tomu, abychom neuspořádali slušný pohřeb a použili obecní nebo kremaci, když jsou třeba předkové hluboce věřící a nikdy by si to nepřáli.
Ale vynaložíme jen účelně nutný obnos za pohoštění příbuzných, když se při té příležitosti sejde rodina a ještě se může při společné činnosti více stmelit.
A jestliže je zahrada dost velká, tak se dají zachovat i ty hygienické předpisy. Nehledě na to, že tak ušetří i obec na těch neplatičích za hrobová místa na hřbitovech.
Myslím si, že když někomu spadne do klína takové dědictví domu se zahradou i s hrobem rodičů, tak se bude jinak starat o dědictví předků, než aby to obratem prodal. Aspoň doufám...
A svůj účel má i to, že by to neměl dědic na hřbitov daleko, až i jemu začne stářím zdraví chátrat.
Jediný problém je v tom, že to takto připadá v úvahu jen pro lidi s vlastními domy a pozemky. Pro majitele panelákových bytů to není.
I když mám známé, kteří mají už několik let urny svých blízkých v rohu obýváku.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2014 12:43, Alexandr. dub

Alexandr. Dub. Půjdu. Za. Tebou. To. ti. Slibuji. TVA. Setra. Ahoj. Posílam. To. Donebe.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hroby vstávají z popela: Adoptujte mrtvého velikána

2. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Hroby vstávají z popela: Adoptujte mrtvého velikána

Život už jim nezachráníte. Ale můžete zachránit jejich hrob. Zesnulého velikána můžete adoptovat i s příslušenstvím. Neotřelý způsob konání dobra, co myslíte? Vzít si dobrovolně na... celý článek

Drazí pozůstalí, i mrtvý musí platit daně!

26. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Drazí pozůstalí, i mrtvý musí platit daně!

Člověk má jisté jen dvě věci: smrt a daně. Neuteče ani jednomu. A na pořadí nezáleží. Když člověk dřív umře, než zaplatí, musí se za něj postarat dědicové. Součástí dědictví jsou totiž... celý článek

Kalkulačky: Invalidní, vdovský a sirotčí důchod v roce 2014

20. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Kalkulačky: Invalidní, vdovský a sirotčí důchod v roce 2014

Peníze.cz pokračují v sérii článků o novinkách v roce 2014. Přinášíme další porci nových a renovovaných kalkulaček. Tentokrát si můžete jednoduše a přehledně vypočítat, jak vysoký dostanete... celý článek

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

30. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

Držíte otěže svého života pevně v rukou? Jenže co po smrti? Co mi po tom? řeknou jedni. Pro jiné životní partie smrtí nekončí. Esa z rukávu se můžou tahat i po ní. Od roku 2014 budou... celý článek

Máte strach, že váš pohřeb nebude stát za to? Pojistěte si ho!

1. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Máte strach, že váš pohřeb nebude stát za to? Pojistěte si ho!

Dušičky. Čas, kdy si připomeneme blízké, kteří už s námi nejsou, a kdy si zas uvědomíme vlastní pomíjivost. Bude si někdo připomínat taky mě? Přijde se se mnou někdo rozloučit a bude... celý článek

Partners Financial Services