Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

Wawky nebo plynový kotel: jaké mají jednotlivé druhy plynového topení výhody a nevýhody? Na co si při výběru plynového topidla dát pozor a proč?
Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

Pokud má domácnost možnost a chuť topit plynem, může si vybrat z několika variant plynového vytápění. K dostání jsou třeba moderní wawky, rozmanité typy plynových kotlů… jaká jsou jejich pro a proti? Na kolik zhruba vyjdou jejich pořizovací a provozní náklady?

Výhody a nevýhody topení plynem

Nejprve si obecně povězme o vytápění zemním plynem jako takovém. V současné době, kdy jsou ceny plynu velmi příznivé, je tento způsob topení nejen komfortní, ale také poměrně levný. Jan Truxa, energetický poradce ze společnosti EkoWATT, shrnuje hlavní výhody plynového vytápění:

  • velmi dobrá regulovatelnost výkonu zdroje
  • čistý a plně automatický provoz
  • přijatelné pořizovací náklady a příznivé provozní náklady
  • obecně velmi dobrá účinnost, v případě kondenzační technologie je účinnost vynikající
  • snadná a levná příprava teplé vody, možnost vaření na plynu (levnější než elektřina)

Mezi nevýhody řadí Jan Truxa zejména dodatečné náklady na revize a nutnost mít k dispozici plynovou přípojku a vhodný komín. Upozorňuje také, že jsou lidé, pro které je zemní plyn nepřijatelný kvůli obavám z možnosti exploze v případě vážné poruchy.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Lokální plynová topidla: WAW alias wawky

Staré wawky mají mnoho bolestí. Patří k nim například nemožnost regulace termostatem podle teploty v interiéru, jsou hlučné a nasávají vzduch z interiéru. Kvůli tomu jsou zcela nevhodné pro vzduchotěsné novostavby. Podle Václava Švába, energetického poradce ze sdružení ENVIC, se do novostaveb hodí jen modernější typy s přívodem vzduchu z exteriéru. Odborník dodává, že je to ale spíš řešení pro menší domy nebo byty.

Zároveň je třeba uvážit, že wawky potřebují rozvod plynu po bytě či domě, neohřívají vodu a nejsou ani kombinovatelné s dalšími zdroji tepla.

Plynové kotle

Nízkoteplotní a zejména kondenzační kotle mají vysokou účinnost (vyšší než wawky) a tedy nižší spotřebu paliva. Jsou velmi dobře regulovatelné ve velkém rozsahu a dají se připojit k různým typům topných soustav, jako jsou například radiátory či podlahové vytápění.

Do správně navržené topné soustavy lze podle odborníků také ke kotli připojit i doplňkový zdroj tepla (třeba krb, krbová kamna) nebo solární kolektory, případně v budoucnosti plynový kotel úplně nahradit jiným druhem vytápění. Plynový kotel zároveň ohřívá i vodu. „Nic z toho wawky neumožňují, proto je považuji za vyloženě okrajovou záležitost pro případy, kdy potřebuju vytápět jednu, dvě místnosti a nevyplatí se kupovat kotel a dělat rozvody topné vody,“ říká Šváb.

Pořizovací náklady

Pořizovací náklady na instalaci teplovodního vytápění s plynovým kotlem pro rodinný dům se mohou velmi lišit. Záleží především na tom, zda a jakými radiátory je dům vybaven, kolik radiátorů je instalováno, jestli má nemovitost také podlahové vytápění – a samozřejmě na tom, jaký kotel se použije. „Pro běžný rodinný dům by se dala pořídit instalace šesti kusů teplovodních radiátorů a běžného kotle od osmdesáti do sta tisíc korun včetně DPH za podmínky, že je do domu už zaveden zemní plyn, je k dispozici vhodný komín, který se nebude vložkovat, a je k dispozici místo pro kotelnu – tedy nebudou se dělat dodatečné stavební úpravy,“ uvedl Truxa.

Pokud by se týž dům vybavoval lokálními plynovými topidly, což je podle odborníka celkem neobvyklé, samotná topidla by se dala pořídit za cca 45 000 korun (cca 7500 korun za kus, včetně DPH), k tomu je nutné připočíst rozvody zemního plynu a stavebně technické úpravy pro vyvedení spalin. Celkové náklady tak mohou dosáhnout podobné částky jako v případě instalace plynového kotle, tedy kolem osmdesáti až sta tisíc korun včetně DPH.

Přitom plynový kotel poskytuje lepší komfort, regulovatelnost a účinnost než wawky. Jan Truxa dodává, že kromě toho vyvedení spalin od lokálních plynových topidel musí splnit celou řadu přísných požadavků, a proto je nelze instalovat všude. Naopak jsou podle něj dobrou volbou při rekonstrukcích starších bytů, kdy se stará topidla pouze nahradí moderními typy. Dobře se hodí také pro menší byty, kde by kotel se třemi radiátory vyšel investičně mnohem dráž.

Tipy odborníků: Co se vyplatí a na co si dát pozor?

  • Vybírat výrobky od osvědčených firem, které jsou tradičními výrobci, jsou dlouho na trhu a máte u nich jistotu, že pořídíte potřebné náhradní díly nejen v záruční době, ale kdykoliv později.
  • Věnovat pozornost vlastnímu návrhu systému vytápění, správnému dimenzování a také instalaci.
  • Dobrým řešením je nechat si vypracovat samostatný projekt, který řeší tepelné ztráty objektu, a projekt vytápění od nezávislého odborníka a poté si nejlépe na základě referencí vybrat realizační firmu – oddělí se tak případné chyby vzniklé v návrhu od chyb při realizaci.
  • Zajímavou možností je teplovodní vytápění ideálně nízkoteplotní v kombinaci s dobrým kondenzačním plynovým kotlem a kvalitní regulací, případně v kombinaci s podlahovým vytápěním.
  • Radiátory by měly být osazeny termostatickými ventily.
  • Zvážit při výběru kotle použití akumulační nádrže, pokuj jej budete chtít třeba do budoucna kombinovat například s krbem.
  • Pohlídat si, aby výstupní teplota topné vody z kotle byla vhodná pro topnou soustavu (podlahovka, stěnové vytápění, radiátory), která v domě bude či je.
  • Řešit, aby již dům byl úsporný – technologie a kotle se mění a vyvíjejí rychle, ale dům se staví / rekonstruuje na mnoho let.

Náklady na provoz

A na kolik odborníci odhadují roční provozní náklady jednotlivých druhů plynového topení v čtyřčlenné domácnosti v rodinném domě? Jan Truxa vypočítává, že v běžném moderním rodinném domě, který má cca 150 m² vytápěné plochy, se spotřebuje na vytápění kolem 40,5 GJ/rok tepla (11 250 kWh/rok) a na přípravu teplé vody dalších 12,6 GJ/rok (3500 kWh/rok). Pokud bychom měli běžný kotel na zemní plyn, vyšel by nás roční provoz přibližně na 26 000 korun.

Pokud budete vytápět dům pomocí lokálních plynových topidel (wawky), bude to zřejmě o několik tisíc korun více, protože tato topidla nebudou mít tak dobrou celoroční účinnost jako moderní plynový kotel,“ doplňuje Truxa.

Václav Šváb zdůrazňuje, že u provozních nákladů ani tak nezáleží na tom, kolik lidí žije v domácnosti, ale nakolik energeticky náročný je dům, kde bydlí, a jak jej užívají. Srovnává, že u „standardního“ rodinného domu jsou náklady na vytápění plynem cca 25 000 korun za rok, v pasivním domě jsou třikrát až čtykrát nižší.

Anketa

Bojíte se, že ceny plynu půjdou nahoru kvůli ukrajinské krizi?

Plynové vytápění a trendy do budoucna

Zeptali jsme se odborníků také na to, jaké v oblasti plynového vytápění vidí trendy. „Jasným trendem, který je již delší dobu patrný, je přechod na kvalitnější kotle s vyšší účinností. Mám na mysli zejména kondenzační kotle, které mají vyšší účinnost a lepší regulovatelnost. Investice do nich se vyplatí, vícenáklady na pořízení se zájemci určitě vrátí,“ říká Jan Truxa. Také Václav Šváb se přiklání ke kondenzačním plynovým kotlům s regulací ve velkém rozsahu výkonů, připojeným do nízkoteplotní topné soustavy (stěnové vytápění, podlahovka, malé teplovodní topné panely), případně kombinovaným se solárními kolektory – určitě však s externím přívodem vzduchu.

Jan Truxa nevylučuje ani rozvoj mikrokogenerace, kdy je v kotelně umístěna mikrokogenerační jednotka, která vyrábí teplo na vytápění a přípravu teplé vody a k tomu ještě elektrickou energii. Tyto výrobky jsou již na našem trhu k dispozici, ale nevýhodou jsou poměrně vysoké pořizovací náklady. Ty se pohybují zhruba v rozmezí od 650 000 do 1 500 000 korun podle výkonu, vystrojení jednotky a dodavatelské firmy. Pokud však porostou ceny energií tak jako rostly v minulých letech, bude se podle něj zřejmě rozšiřovat použití i této technologie. Jako u všech výrobků i tady ale bude záležet na vyráběném množství těchto mikrogogenerací. Pokud o ně bude zájem a zvýší se výroba, může dojít k docela výraznému snížení pořizovacích nákladů.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2014 8:28, Hugo

Asi jste to opravdu konzultovali s odborníkem, když píšete WAW alias wawky místo správného WAF alias wafky... http://www.gas.cz/category/topidla-plynova:35/

BTW zajímalo by mne, co je to podle odborníka "modernější typ" (jen modernější typy s přívodem vzduchu z exteriéru). Přívod vzduchu z exteriéru měly wafky už nejméně před 26 léty, a ty bych za modernější typ nepovažoval.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2014 21:03, Gabriel Pleska

Díky, už to mám potvrzené i odjinud. Třeba zde: http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=222196

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

20. 8. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

Jistě. Je srpen. Léto. Ale až se zima zeptá... Akumulace, přímotopy, tepelná čerpadla – druhů elektrického topení je celá řada. Jaké mají jednotlivé typy výhody a nevýhody? Přinášíme... celý článek

Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace

7. 7. 2014 | Michaela Divišová | 6 komentářů

Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace

Léto je v plném proudu a rtuť teploměru často stoupá nad magickou třicítku… Pro koho je vedro nesnesitelné, myslí jen na to, jak by se ochladil. Trendem poslední doby je pořízení klimatizace... celý článek

Akumulační vytápění: Zajímavá alternativa topení elektřinou

9. 6. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Akumulační vytápění: Zajímavá alternativa topení elektřinou

Dřívější masivní podpora přímotopů odsunula ostatní způsoby elektrického topení stranou. Zajímavou alternativou pro topení v domácnosti přitom může být akumulační vytápění. Jak vychází... celý článek

Ceny plynu 2014: Srovnání nákladů pro domácnosti

19. 12. 2013 | Michaela Divišová | 8 komentářů

Ceny plynu 2014: Srovnání nákladů pro domácnosti

Plyn od ledna nezdraží, jak se kvůli oslabení kurzu koruny očekávalo. Regulované ceny jdou ve většině případů dolů a ani dodavatelé se do zdražování nehrnou. Většina z nich nechává... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Partners Financial Services