Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

Michaela Divišová | rubrika: Analýza | 20. 8. 2014 | 5 komentářů
Jistě. Je srpen. Léto. Ale až se zima zeptá... Akumulace, přímotopy, tepelná čerpadla – druhů elektrického topení je celá řada. Jaké mají jednotlivé typy výhody a nevýhody? Přinášíme vám podrobné informace o možnostech topení elektřinou.
Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

Pro řadu domácností může být vytápění elektrickou energií stále zajímavou možností – obzvlášť, pokud nemají zavedenou plynovou přípojku a nechtějí topit tuhými palivy. Variant elektrického topení je široká škála, od akumulačních zdrojů v podobě kamen nebo stropních či stěnových topných folií přes přímotopné zdroje typu nástěnné či stropní sálavé panely nebo podlahové topné folie až po tepelná čerpadla vzduch–vzduch či země–voda. Pojďme se podívat na jednotlivé druhy podrobněji.

Akumulace

Ať už klasická akumulační kamna, zásobníkové nádrže s topnou vodou, nebo akumulace tepla do podlahy pomocí topných kabelů, podle odborníků je obecně systém akumulace tepla z elektřiny záležitostí spíše minulé doby, u současných novostaveb se prakticky nepoužívá. K výhodám tohoto způsobu elektrického vytápění patří nejnižší cena elektřiny v akumulačním tarifu a nižší cena za jistič. „Investice do zařízení – akumulačních kamen – je ale výrazně větší než u přímotopů,“ tvrdí energetický poradce Karel Murtinger.

Nevýhodou je také nejhorší regulovatelnost v porovnání s ostatními systémy. Nízká cena energie se pak obvykle „prodraží“ nižší efektivitou jejího využití.  Tento systém však na druhou stranu může mít potenciál ve spojení s fotovoltaickými panely. „Zatím je ale takové řešení investičně nákladné a pohybuje se za hranicí návratnosti,“ říká Miroslav Petr ze společnosti Fenix Trading.

Akumulační vytápění – pro a proti

Výhody:

  • nejnižší cena elektřiny v akumulačním tarifu (nízký tarif po dobu 8 hodin denně)
  • nižší cena za jistič

Nevýhody:

  • nejhorší regulovatelnost v porovnání s ostatními systémy
  • nižší efektivita využití elektřiny
  • investice do akumulačních kamen bývá také výrazně větší než u přímotopů

Pestré možnosti

  • Akumulace: stropní topná folie, kapilární rohože + akumulační zásobník, stěnová topná folie, akumulační kamna, radiátor + akumulační zásobník, teplovodní konvektor + akumulační zásobník, topný kabel a rohože, podlahovka + akumulační zásobník, teplovzduch + akumulační zásobník.
  • Přímotop: sálavý stropní panel, kapilární rohože + elektrokotel, nástěnný sálavý panel, infrazářič, sálavý přímotop, stěnový elektrický konvektor, radiátor + elektrokotel, teplovodní konvektor + elektrokotel, podlahová topná folie, podlah. elektr. konvektor, teplovzduch + přímotop, podlahovka + elektrokotel, teplovzduch + elektrokotel.
  • Tepelné čerpadlo (TČ): TČ vzduch–vzduch, kapilární rohože + TČ vzduch/země–voda, radiátory + TČ vzduch/země–voda, teplovodní konvektory + TČ vzduch/země–voda, podlahovka + TČ vzduch/země–voda, teplovzduch + TČ vzduch/země–voda.

Zdroj: TZB-info.cz

Přímotopy

Pod označením přímotop si nejspíš obvykle představíme klasický přímotopný konvektor umístěný na zdi. V současných novostavbách se však tato topidla v podstatě už vůbec nevyužívají. Místo konvektorů se dnes nejvíce instalují buď velkoplošné topné systémy (podlahové nebo stropní vytápění pomocí topných kabelů nebo folií), nebo sálavé topné panely (infrapanely). „Je dlouhodobě znát odklon od přímotopných konvektorů především k podlahovému vytápění,“ doplňuje Miroslav Petr.

K výhodám takového přímotopného vytápění patří podle odborníků velmi dobrá regulovatelnost, nejvyšší účinnost při přeměně dodané energie v teplo, nižší investiční náklady, nulové nároky na údržbu a nízká cena energie pro všechny elektrospotřebiče v domácnosti. Nevýhodou je pak vyšší cena za teplo (MWh elektřiny), vyšší cena za jistič a to, že zatím není možné reálně kombinovat takový topný systém s alternativními zdroji – nepočítáme-li například teplovzdušná krbová kamna.

Elektrické přímotopné vytápění je nejvhodnější využít především v domech s velmi dobrými tepelnými vlastnostmi. Díky nízké potřebě tepla na vytápění pak také celkový provoz domu vychází velice výhodně – vyšší cena tepla je zde totiž vyvážena účinností a regulovatelností systému a nízkou cenou za provoz ostatních domácích spotřebičů.

„Pokud bychom porovnali výhradně vytápění, bez kontextu s ostatní spotřebou, pak přímotopné elektrické vytápění je jedno z nejdražších. U objektů s vyšší potřebou tepla na vytápění už proto provoz ostatních elektrospotřebičů nevyváží vyšší cenu tepla a přímotopný systém přestává být výhodný,“ upozorňuje Miroslav Petr.

Přímotopné vytápění – pro a proti

Výhody:

  • velmi dobrá regulovatelnost
  • nejvyšší účinnost při přeměně dodané energie v teplo
  • nižší investiční náklady
  • nulové nároky na údržbu
  • relativně nízká cena energie pro všechny elektrospotřebiče v domácnosti (po 20 hodin denně je elektřina dodávána v takzvaném nízkém tarifu – oproti osmi hodinám u akumulačního topení)

Nevýhody:

  • vyšší cena za megawatthodinu elektřiny (než u akumulačního vytápění)
  • vyšší cena za jistič
  • prozatím nemožnost reálně kombinovat topný systém s alternativními zdroji (nepočítáme-li například teplovzdušná krbová kamna)

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla odebírají energii z okolního prostředí – ze vzduchu, země či vody. Jejich výhodou je proto nejnižší cena za megawatthodinu získaného tepla, možnost kombinovat systém s dalšími alternativními zdroji a nízká cena energie pro všechny elektrospotřebiče v domácnosti. Nevýhodou tepelného čerpadla jsou poměrně vysoké pořizovací náklady a prostorové nároky na umístění technologie.

„Tepelné čerpadlo je protipól elektrického přímotopného vytápění, je vhodné především pro objekty s vyšší potřebou tepla na vytápění. Čím větší potřeba tepla, tím je výhodnější,“ vypočítává Miroslav Petr. Zdůrazňuje však, že výše uvedené argumenty a zhodnocení systémů jsou značně zjednodušené a výhodnost jednotlivých systémů je posuzována v souvislosti s investičními náklady. Pokud bychom porovnávali pouze provozní náklady, vychází tepelné čerpadlo ze všech druhů elektrického vytápění jako vítěz – ať už díky nízké ceně za vyrobené teplo, nebo nízké sazbě pro všechny domácí elektrospotřebiče.

Tepelné čerpadlo – pro a proti

Výhody:

  • nejnižší cena za 1 MWh získaného tepla (zhruba třetinová až pětinová oproti přímotopu)
  • možnost kombinovat systém s dalšími alternativními zdroji
  • nízká cena energie pro všechny elektrospotřebiče v domácnosti (22 hodin nízkého tarifu denně)

Nevýhody:

  • vysoké investiční náklady
  • prostorové nároky na umístění technologie

Anketa

Jak moc teplo se snažíte doma držet v zimě?

Kam se co hodí?

Vhodnost a výhodnost jednotlivých systémů elektrického topení v každém případě závisí na spoustě okolností. Martin Ištvánek ze společnosti DPU Energy v tomto ohledu zdůrazňuje, že vždy je třeba vycházet z možností konkrétní budovy a jejího způsobu užívání.

Energetický poradce Karel Murtinger pak uvádí několik obecných příkladů, kam se co může hodit:

  • Pasivní dům s velmi malou potřebou tepla – elektrický přímotop zálohovaný krbovou vložkou nebo kamny na pelety. Zvláště výhodná je přímotopná sazba tam, kde je poměrně velká spotřeba na domácí spotřebiče.
  • Starý památkově chráněný dům, který nejde zateplit a není tam funkční komín – zde je jasným favoritem tepelné čerpadlo.
  • Akumulační osmihodinová sazba se hodí tam, kde je malá spotřeba elektřiny na domácnost a poměrně velká na topení, a kde je už instalovaná akumulační nádrž (třeba ke kotli na tuhá paliva či krbové vložce) a je možné do ní dát elektrickou topnou vložku (t.j. není třeba kupovat akumulační kamna).

„V praxi to vypadá, že pro pasivní domy se používá přímotop a pro domy s vyšší spotřebou tepelná čerpadla. Skoro vždy, pokud to jde, se ale vedle elektřiny používají krbové vložky,“ uzavírá Karel Murtinger.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akumulační vytápění: Zajímavá alternativa topení elektřinou

9. 6. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Akumulační vytápění: Zajímavá alternativa topení elektřinou

Dřívější masivní podpora přímotopů odsunula ostatní způsoby elektrického topení stranou. Zajímavou alternativou pro topení v domácnosti přitom může být akumulační vytápění. Jak vychází... celý článek

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

27. 5. 2013 | Michaela Divišová | 23 komentářů

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

Z původně oslavovaného způsobu vytápění se postupem let stala vůbec nejdražší možnost, jak si doma topit. Přímotopy – dříve velebené, nyní spíše zatracované. Jaký je vývoj cen za topení... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Partners Financial Services