Další dodavatele energií čeká pád. Moc tlačili na ceny

Cenová válka na trhu s dodávkami energií má prvního padlého. Svou činnost musela ukončit společnost Optim Trade. Podle odborníků oslovených on-line deníkem Aktuálně.cz může podobný osud potkat až deset dalších malých dodavatelů.
Další dodavatele energií čeká pád. Moc tlačili na ceny

„Pokud velkoobchodní cena na trhu klesá, obchodníkům, kteří nakupují energie s menším časovým předstihem, nebezpečí příliš nehrozí. Opačný směr vývoje cen je však může ohrozit. Jejich konkurenční výhodou oproti velkým dodavatelům je totiž často pouze nízká cena,“ vysvětluje analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Domácnosti se ale nemusí bát, že by zůstaly bez energií. „V případě krachu společnosti se o její zákazníky postará takzvaný dodavatel poslední instance, tedy ta firma, která na daném území provozuje distribuční síť,“ připomíná mluvčí Energetického regulačního úřadu.

„O problémech společnosti Optim Trade jsme věděli již delší dobu. K 15. lednu bylo jejích 370 odběrných míst převedeno v režimu dodavatele poslední instance. Z celkového počtu ještě před tímto krokem požádalo 228 odběratelů o standardní změnu dodavatele energií, takže problém je z našeho pohledu velmi malý,“ upřesňuje Chvojka.

Bez dostatečných zásob

Dodavatelů, kteří nakupují s malým časovým předstihem, a nemají tudíž nakoupeny zásoby energií pro letošní rok, je podle odhadů jednatele poradenské společnosti ENA Jiřího Gavora celá řada. Jde právě zejména o malé firmy, prodávající energie stovkám, maximálně několika tisícům odběratelů.

 „V tak malém rozměru obchodování je skutečně obtížné realizovat kvalitní risk management včetně zajištění proti kurzovému riziku a cenovým výkyvům,“ říká Gavor.

Nyní je na trhu asi stovka alternativních dodavatelů elektřiny a padesát dodavatelů zemního plynu, přičemž až čtyřicet z nich obchoduje obě komodity.

 „Problémy čekají podle mého názoru pět až deset z nich,“ odhaduje Gavor.

Zachrání vás obři, ale dráž

V případě krachu některého z alternativních dodavatelů přebírá okamžitě její odběratele takzvaný dodavatel poslední instance. Tím je u elektřiny podle regionu jeden z trojice ČEZ, Pražská energetika nebo E.ON, u zemního plynu pak RWE, Pražská plynárenská nebo E.ON.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Nejste spokojeni s tím kolik utrácíte za plyn a elektřinu? Dokážeme srazit cenu až o třetinu.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

13. 1. 2014 | Michaela Divišová | 91 komentářů

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele,... celý článek

Krok za krokem: Jak na sebe přepsat elektřinu nebo plyn

20. 11. 2013 | Michaela Divišová | 32 komentářů

Krok za krokem: Jak na sebe přepsat elektřinu nebo plyn

Stěhujete se do nového bytu? Koupili jste dům? Pro nájemníka možnost, pro majitele nutnost: nechat na sebe převést odběr elektřiny nebo plynu nebo obojího. Jak probíhá přepis odběrného... celý článek

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

6. 11. 2013 | Michaela Divišová | 9 komentářů

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Právě v topné sezóně, kdy spotřebováváme nejvíce energií, se na platbách dá hodně ušetřit. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak... celý článek

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

3. 9. 2013 | Michaela Divišová | 17 komentářů

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

Celková cena elektřiny je součtem několika různých položek, jen určitou část platíme za samotnou spotřebu. A je to část menší, zbytek jsou platby regulované. Co všechno tedy vlastně... celý článek

Partners Financial Services