Slováci jdou šmejdům po krku. Přitvrdíme taky?

Slováci zasahují proti „šmejdům“! Pošťouchl je k tomu prý mimo jiné český dokument Silvie Dymákové. Schválili zákon, který může agresivním prodejcům z předváděcích akcí hodně zkomplikovat byznys. Už se však objevují první šíbři, kteří ho umějí obejít. Co si o tom myslíte? A chcete tvrdší regulaci i u nás? Dost možná budeme slovenské bratry následovat.
Slováci jdou šmejdům po krku. Přitvrdíme taky?

Na každou díru záplata. A na každou regulaci pružná reakce. Tak zatím vypadá a dopadá úsilí slovenských zákonodárců udělat přítrž agresivním prodejcům z předváděček, kteří bez skrupulí drtí seniory a jejich peněženky.

Inspirace našimi slovenskými bratry je ostatně tématem posledních dní. Vedle úspěchů účtenkové loterie, kterou zástupci oranžové růže před volbami slibovali zavést spolu s registračními pokladnami i u nás, přináší tažení proti šmejdům další námět k úvahám, zda se u východního souseda něco nepřiučit a nepoučit.

PROPOJENO! PENÍZE.CZ O ŠMEJDECH

Slovenský vzor?

Pořadatelé předváděček je budou muset Slovenské obchodní inspekci hlásit dvacet dní dopředu a předložit návrhy smluv, které budou lidem dávat podepisovat. A taky inspekci oznámit ceny, za které hodlají zboží prodávat. Pokud to neudělají, bude jejich akce automaticky nelegální. A za to hrozí pokuta až ve výši 16 500 eur (425 tisíc korun).

To vše přináší novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou nedávno schválil slovenský parlament. Cíl je jasný: přistřihnout křidýlka nepoctivcům, kteří využívají naivity a/nebo slabší vůle (zejména) seniorů. Načasování jakbysmet: ideálně zaříznout už ty, kteří by se rádi svezli na vlně letošních Vánoc. 

Poměrně jasně se už ovšem rýsuje i odpověď pořadatelů předváděcích akcí. Někteří už se údajně dokázali adaptovat: místo předváděcích akcí pořádají home party. Přesvědčí jednoho důchodce, aby sezval známé, a pak u něj doma prodávají. Jde tedy v podstatě o soukromou návštěvu – a do té obchodní inspekci nic není.

Bizarnosti se zkrátka meze nekladou. Přesvědčuje se o tom ostatně i samotná slovenská obchodní inspekce, která už v uplynulých měsících kontroly předváděcích akcí přitvrdila. Jak sdělila její ředitelka Nadežda Machútová České televizi, někteří prodejci kontrolory napadají. Což by ještě nebylo tak překvapivé. Útoky ovšem přicházejí i ze strany, ze které by to člověk nečekal. Někteří obzvláště horliví senioři údajně inspektory napadali, protože kvůli nim nemohli výhodně nakoupit.

To se pak odvěká otázka, nakolik regulací chránit naivního a nepoučitelného spotřebitele, dostává do trochu jiného světla.

Je dost možné, že přiostřovat se vůči agresivním prodejcům začne i u nás. Vlastně už se začalo. Jen v prvním pololetí letošního roku rozdala Česká obchodní inspekce provozovatelům předváděcích akcí 84 pokut v celkové výši 11,2 milionu korun. Což je zhruba pětkrát víc než ve stejném období loni. Porušení zákona přitom kontroloři zjistili na osmdesáti procentech prověřovaných akcí.

Jak už vás Peníze.cz informovaly, chystají se na „šmejdy“ i u nás také další páky. Jejich uvedení do praxe však trochu zpomalilo rozpuštění Poslanecké sněmovny. O tom, jak se vám čerstvě účinné i teprve připravované novinky líbí či nelíbí, můžete hlasovat.

+25
+
-

Hlásit se to musí!

Rusnokova vláda schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, kterou nachystal ještě exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). O jejím dalším osudu bude rozhodovat nová Poslanecká sněmovna. Novela obsahuje, podobně jako na Slovensku, „ohlašovací povinnost“. Pořadatelé předváděček podle ní mají České obchodní inspekci nejpozději deset pracovních dní předem oznámit místo konání, časový harmonogram i informaci o nabízeném zboží či službě. Stejné údaje má podle novely obsahovat propagační leták či pozvánka, které bude muset pořadatel taktéž předem zaslat ČOIce. Za porušení těchto podmínek by mohla hrozit až pětimilionová pokuta. Inspektoři by díky novým pravidlům prý mohli předváděcí akce efektivněji kontrolovat a rovnou na místě pořizovat důkazy.

+21
+
-

Nahrávky z místa činu

Pokud jde o důkazní materiál, rozváže České obchodní inspekci od prvního ledna příštího roku víc ruce také nový kontrolní řád.  Ten umožní kontrolorům pořizovat na předváděcích akcích oficiálně i neoficiálně audiovizuální nahrávky. Šéf obchodní inspekce Vladimír Velčovský ještě pře svou rezignací na funkci z minulého týdne avizoval, že kontroloři budou na předváděčkách natáčet zcela neskrývaně. Sliboval si od toho dvojí – předváděčka se buď zruší, nebo proběhne zcela podle pravidel, bez manipulativních nebo podvodných metod. Když bude prodejcům na obličej mířit kamera inspektora, je pravděpodobné, že se budou držet zkrátka.

+29
+
-

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Naposledy jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? bavili o krásných nových regulacích z Evropské unie. Mají nám zajistit lepší život v čistším světě. Nejnověji jde o zákaz výroby vysavačů s vysokým příkonem a o velikost splachovacích nádržek na záchodcích.

Diskuze k článku byla výživná, dotýkala se lingvistiky (co je a co není máslo), techniky (jak spád z vyvýšené splachovací nádržky dokáže zázraky), medicíny (škodlivost tabakismu) i dalších oborů. Z odpovědí bychom dnes vyzdvihli tu, která nám přišla nejvtipnější. Malé děti nesmí podle nařízení EU foukat do frkaček a nafukovat balonky. Pisatel nás seznamuje s vylepšením nařízení: frkačky budou opatřené čipem, který v okamžiku fouknutí vyšle signál na policii, která přijede zkontrolovat, nefrká-li ilegálně nějaký prcek. A tak to má být.


Řetězení živností zakázáno!

Na nepoctivé podnikatele – nejen z oblasti předváděcího byznysu – míří také čerstvě účinná novela živnostenského zákona, která zakazuje řetězení živností. V praxi to znamená, že už není možné, aby podnikatel, kterému byla na základě sankce zrušena živnost, ihned znovu začal podnikat ve stejném oboru – minimálně oficiálně.

Dřív platilo, že fyzická nebo právnická osoba za takových okolností nemohla dál podnikat v oboru, ovšem mohla docela klidně sedět ve vedení stejně zaměřené firmy a v podstatě tak v oboru pokračovat. Od října už zákaz platí i pro členství ve statutárním orgánu - tedy ve funkci jednatele, člena představenstva nebo dozorčí rady. Potrestaný člověk už zkrátka nemůže oficiálně působit ve vedení takové společnosti. A zákaz platí i v opačném směru – tedy nebude možné „přestoupit“ z vedení trestané firmy k živnostenskému oprávnění v oboru.

O udělení koncese v jiném oboru může hříšník žádat až po roce od zrušení živnostenského oprávnění. V původním oboru až po třech letech.

Co si o tom myslíte vy, měli bychom se nechat Slováky inspirovat? A vůči nepoctivcům z předváděcích akcí ještě víc přitvrdit? Co ti poctiví – abychom je nezatížili zbytečně? A existují takoví vůbec? Své názory a postřehy pište do diskuse. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 11. 2013 22:03

Pokud mají stejné praktiky jako prodejci hrnců, píše se o tom. Ba dokonce se občas dají i pěkné pokuty, i když to trvá a vůbec.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2013 23:47

Ale oni zákony používají a velmi rádi. Na vlastní kůži jsem poznal jak. Soudce je nedotknutelná osoba a v mnoha případech je to člověk, který neumí ani používat vlastní mozek, pardon, umí, ale nechce nebo nesmí. Když se chcete domoci práva a spravedlnosti, nevymůžete nic. Zákon a soudce jdou ruku v ruce, spravedlnost,právo a zákon ne. I právník vám řekne, než se domáhat práva a spravedlnosti, raději opustit tuhle zem. To s těmi obchodními praktikami se ví celá leta a nikdo ze zodpovědných tvůrců zákonů s tím nic nedělá, maximálně tak jen povrchně upraví texty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2013 13:52 | Jaroslav Novotny

A je to tu, zlodej krici chytte zlodeje, jiz rozkriknutou vec opakovat porad dokola a dokola. nikoliv psat o skutecnych dalsich "Smejdech"... Proc by take nekdo o nich psal, kdyz tato stranka patri jedne velke skupine "Smejdu" zebrajicich od ovecek cisla na dalsi ovecky a potom jim prodat miliony pojisteni a vse stare zrusit jako velmi spatne... Proti tomuto by se take melo jit, jenze toto by pomohl vyresit jen zakaz marketingu po telefonu, zakaz prodeje financnich produktu v MLM a pak by s tim neco slo delat,ale to ne, zde se toci prachy mnohem vetsi tak se o tom nepise.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2013 11:03 | jezevec

pokud soudy nejsou schopny jednání podvodných prodejců soudit za §181 trzák, pak to žádný nový zákon nevyřeší. zákonů je dost, chybí ochota je používat.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2013 9:05 | Jan57

Teda nevím co si mám myslet o příspěvku, je to nějaké zmatené. Je fakt, že zákazy, příkazy, zákony neřeší nic. Když jsem viděl nějaké ty ukázky ze Šmejdů, tak jsem si říkal, že ti lidé - kupující jsou nesvéprávní a toho využívají "prodejci". Já si myslím, že kdyby těmto "prodejcům" hrozilo okamžité odsouzení k trestu odnětí svobody na cca 1 měsíc a při opakování vyšší sazby, tyto obchody by asi rychle zmizeli, tedy samozřejmě zároveň s okamžitým zrušením smlouvy a náhrady škody. Jenže naše zákony jsou stavěny tak, že zákon nemá nic společného se spravedlností. Až bude zákon ruku v ruce se spravedlností, tak půjde vše. Jenže to by zákon nesměli sestavovat vychconi, kteří sestavují texty zákonů proti občanům a ve prospěch svých rejdů.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2013 8:00 | Fredy

No a nebylo by lepší nařídit seniorům povinnost mít u sebe registrační pokladny? .....

Nebo ještě lepším řešením by bylo každého, komu je více než 60 let, prohlásit úředně za finančně nesvéprávného, bez možnosti činit úkony spojené s nákupy většími než 1.000 Kč......

Opět, byla by to sranda (myslím to různá zákonná opatření, která se vždy dají obejít), kdyby to nebyla pravda. Proč všichni ti nahoře řeší vše různými zákazy, příkazy, regulacemi, sankcemi apod? Nebylo by lepší věnovat čas, úsilí a peníze raději na dovzdělání těch, postkomunisticky naivních, seniorů? Každé opatření je účinné pouze tehdy, pokud se řeší příčiny, nikoliv lepí následky. Je to naprosto stejné jako s těmi registračními pokladnami. Pokud by byla zrušena daň z příjmů fyzických osob (jak navrhuje SSO - http://www.svobodni.cz/9-program/), tak by nebyly nutné ani RP, ani polovina úředníků na FÚ a ani snahy o zatajování příjmů a falšování výdajů......

Jenže na tohle našinci jen tak rychle nepřijdou. Je nutné si prožít ještě vlnu zlatokopeckého kapitál-socialismu, padnout na samé dno a až pak možná .....
-35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na hyeny z předváděcích akcí? Právník radí

14. 4. 2013 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Jak na hyeny z předváděcích akcí? Právník radí

V těchto dnech má premiéru celovečerní dokumentární film Silvie Dymákové a Romany Mazalové s názvem Šmejdi. Zachycuje fenomén předváděcích akcí a ukazuje, jakými hyenistickými praktikami... celý článek

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

1. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

Před pár měsíci jsme rádi přinesli zprávu o zákonu, který má zkomplikovat podvůdky a podvody vykuků z prodejních akcí. Ale kampak na ně: vymysleli novou fintu a jsou nebezpečnější než... celý článek

Smlouva podepsaná doma už nebude pastí! Na předváděcích akcích ale číhají další

4. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Smlouva podepsaná doma už nebude pastí! Na předváděcích akcích ale číhají další

Přemluv bábu a dědu, ať nechodí na předváděcí akce – iniciativa, která těžko získá stejnou podporu jako ta antilevicová, potřebná by ale byla jak sůl. Hon na důchodce pokračuje. Teď... celý článek

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

14. 3. 2011 | Petra Dlouhá

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

Slíbit výlet a oběd zdarma. Zavřít v sále hospody. Vykázat ven silnější kusy. A ty slabší ubít agresivní prezentací revoluční pánve, která smaží, šetří energii, dědovi vyléčila rakovinu... celý článek

Partners Financial Services