Když nakupování zabíjí hudbu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 11. 10. 2013 | 21 komentářů
Nechcete dopadnout jako muzikanti? Nikdy se nesnažte konkurovat cenou. Nula je blíž, než si myslíte. A nikdy neustupujte těm zákazníkům, kteří vás beze studu vydírají.
Když nakupování zabíjí hudbu

Na první pohled to vypadá jako nabídka, která se neodmítá. Budete Googlu posílat 149 korun měsíčně, ti nejrychlejší z vás dokonce jen 129 korun, a za to přes službu Play Music dostanete neomezenou nadílku hudby v počítači, mobilu i tabletu. Legálně a se smluvním posvěcením hudebních nakladatelství, samozřejmě.

Sám od léta platím co měsíc sedm euro – 180 korun – za konkurenční službu Deezer. Nikdy před tím mi založení trvalého příkazu z platební karty nepřineslo do života tolik dobra. Ať pracuju nebo se toulám po venku, můžu poslouchat téměř jakoukoliv desku, kterou kdy kdo natočil. Okamžitě a bez přetahování empétrojek po kabelu mezi počítačem a telefonem. Podle svého profilu last.fm díky tomu poslouchám třikrát víc hudby než před Deezerem a nezasekávám se pořád dokola na pár oblíbených albech.

Ta samá statistika ale prozrazuje, že jsem za poslední měsíc poslechl 1375 písní z 272 alb, což vychází na 13 haléřů za písničku, 66 haléřů za rozposlouchané album nebo na korunu padesát za doposlouchanou dvanáctipísňovou desku. Docela sešup z pěti stovek, které stálo cédéčko před deseti lety. (Jasně, cédéčko vám zůstalo, ale těch pět stovek jste museli zaplatit, i kdybyste si ho nakrásně chtěli poslechnout jen jednou.)

Google, Deezer ani v Americe populární a u nás nedostupné Spotify neprozrazují, jak vysoká je jejich režie a kolik se dostane k umělcům a lidem, kteří jim pomáhají. (Navzdory hloupé všeobecné představě nejsou hudební manažeři a nakladatelství žádní vykořisťovatelé. Muzikanti s nimi uzavírají smlouvy dobrovolně a díky jejich péči se můžou soustředit na to, co umí: na skládání a vystupování. Říká se tomu dělba práce. Chleba taky nekupujete s požadavkem, že chcete platit jen pekaře, ne šéfa směny, řidiče dodávky a ostrahu obchoďáku.)

The Guardian odhaduje, že Spotify platí za přehrání písničky necelého půl centu, asi deset haléřů. Vychází tak alespoň jejich analýza příjmů cellistky Zoë Keating.

Přesto se stále najdou škrti, kteří muzikanty vydírají dál: „Za 150 korun měsíčně je to drahé, když jsou možnosti legálně poslouchat bez poplatku!“ vykřikuje dobrá duše pod článkem o Google Play Music na Technetu. Má spřízněnce, ale já do té stoky odkazovat nebudu.

Jen někteří muzikanti a manažeři odmítli dát svoje umění do výprodeje. V červenci kvůli obchodním podmínkám přestali svou hudbu na Spotify nabízet Radiohead a Thom Yorke. „Důvod? Noví umělci dostanou v tomhle modelu úplný prd. Je to rovnice, která nevychází,“ tweetnul producent Nigel Godrich. Sluší se dodat, že jde o vznešené gesto, protože pro Radiohead coby jednu z nejpopulárnějších kapel světa byly peníze ze Spotify spíš milým bonusem k solidním prodejům alb.

Anketa

Kupujete hudbu?

Co si z toho odnést? Za prvé, že může hudbu vedle kopírování zabíjet i kupování. Jako spokojený zákazník vám nebudu radit, ať se službám levně nabízejícím hudbu na přání vyhýbáte. Považuju je ale za pohodlnější a morálně méně spornou alternativu Ulož.to a torrentů. Pokud chcete svoje oblíbené interprety finančně podpořit, musíte si jejich alba kupovat dál. Zdůrazňuji: kupovat alba. Neříkám, abyste nechodili na koncerty. Jak ale píše ve své poslední knize Jaron Lanier: šňůry mohou živit „jen ty muzikanty, kteří jsou zdraví a bezdětní. Nejlíp pak ty, kteří mají ještě zdravé – a štědré – rodiče“.

Za druhé, ten samý Lanier trefně připomíná, že osud muzikantů čeká na spoustu z nás. Technologie dají zaniknout spoustě sexy povolání. Za pár let můžou aplikace a gadgety nahradit podstatnou část turistických průvodců, osobních trenérů nebo soukromých učitelů všeho možného. Proto stojí za to vzít si lekci z oboru, ve kterém cena zboží – hudebního alba – klesla za deset let na třetinu a jiným pohledem dokonce na méně než setinu původní hodnoty:

Nikdy, nikdy, nikdy se nesnažte konkurovat cenou. Nula je blíž, než si myslíte. A nikdy, nikdy, nikdy neustupujte těm zákazníkům, kteří vás beze studu vydírají. Závod ke dnu vyhrát nechcete.

Výdělky z Deezeru: pivo za čtvrtletí

Vydavatelství Indies i Polí5 pomáhají na svět nápadité hudbě pro náročné posluchače. Alba z toho prvního na Google Play Music a Deezeru najdete, z druhého ne. Jak se ke službám staví?

Přemysl Štěpánek, Indies Scope

Situace je pro label jednocestná. My tam prostě být musíme. Za prvé, přejí si to kapely, protože nebýt tam znamená, že jste asi nic nevydal. Za druhé, náš digitální distributor The Orchad má s těmito službami smlouvu, a je velmi obtížné vysvětlovat, že tam nechcete (pokud tam tedy nechcete), jestliže je to aktuální fenomén dneška.

Když se podíváme na příjmy, tak je u nás příjem ze Spotify asi šestina toho, co z iTunes. Deezer dělá asi dvanáctinu toho, co iTunes. V našem případě to jsou velmi malé položky. Největší příjem z digitálních formátů máme z vlastního webu, který iTunes předčí zhruba čtyřnásobně.

Čtvrtletní příjem z Deezeru a podobných služeb je zatím pro kapely v řádech korun, v lepším případě desítek korun, víc je to jen zcela výjimečně.

Jose Jindrák, Polí5

Dlouho jsem považoval podobné servery za nedůležité, v tom smyslu, že moji posluchači o ně nemají zájem. To, co vydávám, lze totiž zdarma poslouchat na Bandcampu. Doba se ale mění. Asi bych jim hudbu poskytl, jenže nemám čas zjišťovat podmínky a sepisovat smlouvy. Stejně mám pocit, že do půl roku tam nakonec budu taky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2013 0:40, kolemjdoucí

Ještě před pár desítkami let se komedianti živili z toho, co jim kdo dal. Později si pár mafiánů založilo byznys na tom, že budou komedianty chránit a vybírat za to výpalné. A prosadili příslušné zákony. Kde je na správném místě kufřík, tam jde všechno. Po vzoru Orwella se jim postupně daří i vymazat lidem paměť a ti mladí už současný stav považují za samozřejmost.
Všichni platíme výpalné při koupi disků, paměťových karet, tiskáren a mnoha dalších věcí a mafiáni se smějí, jak nám to všem natřeli.
Pro úplnost: vlastním asi 150 ks LP desek, pár desítek mp3 v počítači. Obojí jsem neslyšel několik let, neb mám nejraději ticho.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2013 6:20

Tak začni s tím vyživováním komediantů. Co jim navaříš dneska?

Samozřejmě že by jim nikdo nic nedal.

"a ti mladí už současný stav považují za samozřejmost"
Tím myslíš to, že si hudbu nekupují, ale stahují, že.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Václav Neckář je největší pankáč. Nemá své fandy za zloděje

15. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Václav Neckář je největší pankáč. Nemá své fandy za zloděje

Tragédie české hudby: levně a bez protipirátské ochrany si stáhnete hvězdy šedesátých let, ale jen zlomek současných andělů a alternativců. UVNITŘ: Kde na internetu stahovat MP3.

Jak se vyhnout olympijským pokutám? Vyměňte „Londýn 2012“ za „Londinium 0x7DC“

27. 4. 2012 | Michal Kašpárek | 18 komentářů

Jak se vyhnout olympijským pokutám? Vyměňte „Londýn 2012“ za „Londinium 0x7DC“

Mysleli jste si, že byla protipirátská smlouva ACTA příliš přísná? Ve stínu drsných opatření chránících značku londýnských her šlo jen o zdvořilostní cedulku „Uklízejte prosím po svých... celý článek

Jednoactovky: OSA dál kyne, Hollywood našel svého řezníka a do Evropy míří videohropůjčovna

3. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Jednoactovky: OSA dál kyne, Hollywood našel svého řezníka a do Evropy míří videohropůjčovna

Tušíte, jak se lidé budou bavit za dvacet let? Pokud ano, čekají na vás peníze a kancelář.

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

3. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

Vyfotit si na dovolené město, most anebo sochu v parku a pak se albem pochlubit ostatním vypadá jako samozřejmost. Přesto za to nad vámi v některých oblíbených destinacích visí pokuta,... celý článek

Platím, abych mohl krást

4. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

Platím, abych mohl krást

Rok 2010 byl rokem, kdy řada českých domácností začala vedle vodného a stočného platit i “pirátné” - dobrovolný poplatek za používání webů, kde lze počítač nakrmit kradenou hudbou a... celý článek

Partners Financial Services