Zbraně na „šmejdy“: Zákaz živností, hlášení a nahrávky

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 8. 2013
Vláda ve středu schválila oznamovací povinnost pořadatelů předváděcích akcí – poslední ze série opatření, která mají omezit zneužívání spotřebitelů, zejména seniorů.
Zbraně na „šmejdy“: Zákaz živností, hlášení a nahrávky

Další novinka už je o krok dál, po vládě ji před pár dny schválili i poslanci: Novela živnostenského zákona má podvodníkům zabránit, aby se prakticky okamžitě vrátili do stejného oboru.

Třetí „zbraň“ pak začne platit společně s novým kontrolním řádem od roku 2014. Stejně jako novela živnostenského zákona se i ona dotkne prakticky všech živnostníků, tedy nejen z oblasti předváděcích akcí.

K rychlejší reakci úřadů a lepší pomoci postiženým pak má přispět takzvaný spotřebitelský ombudsman. Nejde však o novou instituci, ale jen o mírné rozšíření dosavadní práce živnostenských úřadů.

Aktivita státu zesílila až po mnoha letech, během nichž na agresivní a manipulativní chování některých pořadatelů předváděcích akcí upozorňovali zejména zástupci neziskových organizací. Výrazně k tomu pomohl letos uvedený dokumentární film Šmejdi režisérky Silvie Dymákové.

Jaké konkrétní změny tedy přijdou? Které z nich už platí a jak se na nich může projevit předčasný konec Poslanecké sněmovny? On-line deník Aktuálně.cz připravil podrobný přehled.

Anketa

Už jste viděli dokument Šmejdi?

Oznamte to dopředu

Vláda vedená Jiřím Rusnokem nyní schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, navrženou bývalým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou z ODS.

Pořadatelé předváděcích akcí mají podle ní České obchodní inspekci dopředu oznámit adresu konání akce, její časový harmonogram, identifikaci propagovaného či poskytovaného výrobku nebo služby. Stejné údaje má nově obsahovat i leták či pozvánka na akci, jejíž kopii musí navíc organizátor také včas poslat inspekci.

Pokud pořadatel či prodejce nesplní oznamovací povinnost do deseti pracovních dnů před termínem akce, hrozí mu od inspekce pokuta až ve výši pěti milionů korun.

Nová povinnost se nevztahuje na pořadatele veřejných dražeb podle zvláštního zákona ani na akce organizované výlučně za účelem individuálního sjednání pojistné smlouvy, penzijního připojištění, investiční služby či obchodu na trhu s investičními nástroji. Netýká se ani akce organizované výlučně za účelem degustace, konzumace a prodeje degustovaných výrobků, pokud jejich součástí není propagace, nabídka či prodej jiných výrobků nebo poskytování jiných služeb.

Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává, že díky včasnému oznámení budou moci inspektoři lépe kontrolovat jednotlivé akce a pořizovat důkazy, zatímco dosud obvykle reagují až zpětně.

Zatím ale není jisté, od kdy začne informační povinnost platit. Novela má být sice účinná patnáctým dnem po zveřejnění ve sbírce zákonů, jenže předtím ji musí schválit Parlament a podepsat prezident republiky. Kvůli očekávanému předčasnému rozpuštění Poslanecké sněmovny tak může dojít ke zdržení. Na zpřísnění nicméně panuje shoda napříč stranami, a je tedy pravděpodobné, že by takto připravený návrh schválili noví poslanci, případně jej dříve mohou prosadit senátoři jako vlastní návrh.

Těžší návrat podvodníků

Mnohem blíže má k platnosti další ze změn – zákaz takzvaného řetězení živností. Je součástí novely živnostenského zákona, kterou v minulém týdnu schválili poslanci. Senátoři ani prezident ji zřejmě nezdrží, účinná má být od patnáctého dne po zveřejnění ve sbírce zákonů – tedy nejpozději v říjnu.

Zákaz se dotkne všech živnostníků – vedle předváděcích akcí tedy třeba i oblastí, jako jsou pohonné hmoty, cestovní kanceláře nebo e-shopy. Má zabránit současné praxi, kdy podnikatel, kterému byla zrušena živnost, okamžitě dál podniká ve stejném oboru.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neurorestart: Předražené hrnce pro váš mozek

10. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 76 komentářů

Neurorestart: Předražené hrnce pro váš mozek

Jiří Vokáč Čmolík je šarlatán a firma Inner Winner výdělečná sekta.

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

25. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

Filmový dokument není kovbojka: neměl by proti sobě stavět klaďáky a záporáky ani předpokládat, že k nastolení pořádku stačí jediný šerifův výstřel. Hrncáková odysea Šmejdi se bohužel... celý článek

Charakter

10. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ

Charakter

No jo. Taky čekáte supermana, který vám pomůže z dluhů, do kterých jste z blbosti spadli? Čekáte, že za vás někdo vymůže na bance poplatky, ke kterým jste se kdysi upsali? Ano, jsou... celý článek

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

1. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

Před pár měsíci jsme rádi přinesli zprávu o zákonu, který má zkomplikovat podvůdky a podvody vykuků z prodejních akcí. Ale kampak na ně: vymysleli novou fintu a jsou nebezpečnější než... celý článek

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

14. 3. 2011 | Petra Dlouhá

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

Slíbit výlet a oběd zdarma. Zavřít v sále hospody. Vykázat ven silnější kusy. A ty slabší ubít agresivní prezentací revoluční pánve, která smaží, šetří energii, dědovi vyléčila rakovinu... celý článek

Partners Financial Services