Zákaz podomního prodeje se šíří! Chcete ho ve své obci?

Zadrnčí zvonek. Kouknete do kukátka. Za dveřmi mladík v omšelém obleku špatné velikosti, v ruce lejstra. „Jsem Energetického střediska, jdu spočítat, jestli nemáte nárok na slevu na elektřinu,“ zvolá žoviálně. Vy zvednete telefon, vytočíte 156 a postaráte se chlapci o statisícovou pokutu. Obcházet byty a prodávat se totiž už v řadě obcí nesmí!
Zákaz podomního prodeje se šíří! Chcete ho ve své obci?

Stop. Přetočit zpět. Vraťme se do příběhu a rozeberme si zápletku důkladněji. „Energetické středisko“ – nebo Centrální elektrárenská, nebo dokonce energetický úřad a kdo ví co ještě – hlavně aby to znělo dost důvěryhodně a dost neutrálně, aby to nevzbudilo pozornost a zaskočený člověk na druhé straně prahu si hned neuvědomil, že jediný, kdo by mu mohl nabídnout slevu na elektřinu, je jeho současný dodavatel. Mladík v omšelém saku přirozeně nepřináší lejstra se slevou. Přináší lejstra, které vám potřebuje v nestřežené chvíli, záplavě bodrých slov a mámivých příslibů, podstrčit k podpisu a přetáhnout vás tak k novému dodavateli elektřiny. Dodavateli, u kterého si obvykle zrovna nepolepšíte. Stejně „výhodně“ se prodávají třeba tarify mobilních operátorů, vysavače „zahraniční kvality“ nebo zázračná kosmetika. Jak to chodí v praxi, už jste na Peníze.cz četli.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

J. Dušek, J. Sedláček. Daňová evidence podnikatelů 2013

Praktické informace o vedení daňové evidence. Součástí komplexní příklad vedení daňově evidence včetně přípravy a vzorové vyplnění nového daňového přiznání. 

Jiří Dušek. Daně z příjmů 2013

Přehledy, daňové a účetní tabulky. Názorné a přehledné vysvětlení nejpoužívanějších paragrafů zákona o daních z příjmů k 1. 1. 2013. 

Dřív než budeme rozplétat nitky příběhu dál, zaměřme se na obsazení. Podomní prodejce je dnes vlastně vcelku typizovaná postava: chudák. Bývá mu sotva přes dvacet, neví přesně, co si na trhu práce počít a trh práce zase neví, co s ním. Ale rád by vydělal peníze. A tak jde za hlasem, který jimi jen šustí a který slibuje, že jimi brzy bude šustit i mladík sám. Dostane se do spárů dealerské společnosti, nezřídka pyramidové struktury. Rázem je z něj kolečko v soukolí, nejvíc opotřebovávané, namáhané tlakem provizního systému. Jeho ohledy na nebohé důchodce jdou brzy stranou, jestli chce jíst a platit nájem, prodávat zkrátka musí.

Nejen penzisté!

Ano, trable s podomními prodejci nemají jen senioři. A naletět může každý, mladý nebo starý. Ostatně příběhů všelijak napálených lidí jsme přinesli tolik, že v tomhle ohledu nemáme nejmenší iluze. Pokud v článku mluvíme o důchodcích, není to proto, že bychom byli v tahu nějakého stereotypního pohledu na důchodce jako kohosi, kdo tolik zaostal za dobou, že se nedokáže bránit a podobně. Prostě nějakým způsobem reflektujeme fakt, že podomní prodejci se na seniory zvlášť zaměřují.

A jsme u druhého, stejně typického hrdiny našeho příběhu: bezbranný senior. Do zaměstnání dávno nechodí, a tak může v pracovní době na mladíka u zvonku koukat kukátkem a otevírat mu dveře. Se zrakem už to dávno není, co to bývalo, nabízená lejstra sotva louská. Sluch už taky tolik neslouží, leccos v řeči přeslechne. A předně, je zvyklý věřit člověku „z úřadu“, spolehnout se na odborníka – když ten mladík říká, že se to vyplatí, nejspíš ví, o čem mluví.

Třetím hrdinou příběhu, který však na scénu vstupuje jen občas a vždy až „po reklamě“ je: nepříčetný příbuzný. Dcera, vnuk nebo neteř – zkrátka kterýkoli příslušník mladší generace, který když zjistí, k čemu se babička upsala, zuřivě telefonuje a sepisuje odstoupení od smlouvy.

A dost!

Hra už je natolik známá a obehraná, že se řada obcí rozhodla změnit scénář. A podomní prodej vyhláškou zakázaly. Jen namátkou: Zlín, Břeclav, Karviná, Blansko, Uničov, Vsetín, Valašské Meziřící, Cheb, Havlíčkův Brod, Pelhřimov. To je jen část obcí, ve kterých si už podomní prodejci neškrtnou. A když škrtnou, tak s rizikem požáru: obce jim hrozí pokutou od dvaceti do tří set tisíc. Novým členem ansáblu se tedy stává: četník. Každý, u koho podomní prodejce zazvoní, může vytočit číslo 156 a upozornit na něj městkou policii.

Zákaz podomního či pouličního prodeje na území obce místním samosprávám umožňuje živnostenský zákon. A stále víc obcí této možnosti využívá. Zákaz podomního prodeje se českými luhy a háji v poslední době šíří jako lavina. A prodejci prskají: jde podle nich o protiústavní zásah do svobody podnikání.

Co si o tom myslíte vy? Zvoní, zvoní? Jaká je situace ve vaší obci? Skoncovala radnice s podomními prodejci, nebo jim u vás zatím pšenka kvete? Komu z vás budou podomní prodejci scházet? Pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o senátorském (odbory inspirovaném) nápadu zakazovat prodej o svátcích.

Ptali jsme se, co si o tom myslíte. Debata byla živá jako už dlouho ne. Rozhodně se nám nechtělo pískat, kde je pravda. Tu tam, tu tamhle. Nakonec se nám zalíbilo v replice, která je vlastně z hlediska správně vedeného dialogu podpásová. Nebyla k věci, ale k člověku. Odboráři, kteří s tímhle nápadem přišli, psal debatér s nickem kolemjdoucí, by se měli místo politikaření zabývat tím, jak konkrétní zaměstnavatelé porušují zákoník práce ve vztahu ke svým zaměstnancům. Podepisujeme. A někteří podepisujeme taky tuhle větu z jiného příspěvku do debaty: „Svátky jsou od toho, aby se slavily.“ Ovšem pokud chce někdo makat...

Co zakázat předváděcí akce?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

27. 4. 2015 11:07 | Pepík

Tu a tam něco podomnímu prodeji velmi podobného provozuji. Je mi líto, že jsem řazen mezi verbež o které je tento článek. Důchodce obcházím po špičkách a není pro mne větší radost, než narazit na člověka, který naopak ví naprosto přesně o čem je řeč. Takový člověk mi totiž zpravidla přinese peníze. Ale pravdou je, že mne netlačí provize-jsem normálně placený zaměstnanec a neprodávám ni plynu, ni mobilních tarifů...Ale i já budu bez práce :D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2013 8:36 | Tomáš

Kde by vzal telefonní čísla? Jednoduše si je koupí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2013 7:28 | defg

Kde jako může podomní prodejce sehnat na lidi tel.čísla člověče? Mluvíte asi o zlomku nabízeču, kromě tarifních prodejců teda fakt nevim, kde by prodejce vzal na člověka číslo, tak jaké obcházení, jsem trošku mimo. Nebo snad ten zákaz platí jen pro nabízeče tarifů, to asi ne, že.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 5. 2013 17:06 | Dagmar H.

Zákaz, který ovšem už podomní obchodníci obešli. Oni vám totiž zavolají na mobil či pevnou, respektive nějakému seniorovi,a představí se úplně stejně, ale s tím, že přijdou k vám domů. Takže vy si je vlastně pozvete, jedná se o naplánovanou schůzku, tak jakápak pokuta.
Už v tom umí chodit...kecy o tom, že potřebují si opsat cosi z vašeho vyúčtování, když namítnete, že mu ta čísla rádi sdělíte hned do telefonu, tak to oni nemohou, musí osobně.
Jo, český člověk je vynalézavý.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2013 11:23 | mwpw

Přesně tak, že chtěj chránit lidi před podvodnými praktikami je jen zástěrka, tomu může věřit jen hlupák. Kdyby chtěli chránit lidi, tak ve městech zakážou výherní automaty, ty likvidují neuměrně více lidí. Ve skutečnosti jde zase jen o zisk o který bych tímto zákazem přišli. Takže pro všechny naivní kteří věří v čistý záměr ochránit lidi, probuďte se. A kdo říká že tohle není komunismus, je to nová forma, i ten se vyvíjí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2013 15:08 | milan

Kecy o bolčevických zákazech je nesmysl.Vše, co nabízejí podomní prodejci si lze opatřit slušnou cestou bez rizika podvodu.Podomním prodejcům a jejich firmám jde o větší zisk,a zatím vždy spojenou s přestupkem, nebo podvodem.Konečně je tu zákaz těchto praktik.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 3. 2013 3:09

Ta věta je pravdivá. Konkurence vám může nabídnout lepší cenu, ale ne slevu, vy pakoni :)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2013 9:38 | Martin

Dobrý den,
je zapotřebí také podotknout,že existují i společnosti,které se chovají slušně a lidem vše vysvětlí,ukáží,nechají čas na rozmyšlenou a poté se za člověkem vracejí,a hlavně věta výše uvedená,že jediný,kdo vám může poskytnout slevu je váš současný dodavatel,není vůbec pravdivá.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 3. 2013 16:03 | Petr B.

Spis by me zajimalo, jak to je oficialne s nabizenim pres telefon, tomu by se mel dat dle meho nazoru jasny rad a kostra, z jake firmy, co mam v nabidce a podobne, bez odvolani na to, ze se mu uz podarilo nachytat meho kolegu na ktereho se odvolava, ze me na tuto prestizni vec doporucil. To je dle meho jeste vetsi zlodejina.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2013 20:49 | J.Bubla

K podomním a telefonickým prodejcům jsem vlídný a chápu je. Pouze jim hned z kraje oznámím, že u mě rozhodně neuspějí, zbytečně ztrácejí čas během kterého by mohli někoho ulovit. Což jim s hezkým pozdravem a poděkováním za zájem popřeji na rozloučenou.
Na bolševické zákazy si musíme opět zvykat. Už i v takovém Tescu prodávají na příděl jako za bolševika pomeranče nebo banány. V některých obcích se nesmíte ve dnech volna ani, s prominutím, uprdnout aby jste nerušili pohodu když je pan starosta zrovna doma. Natož si prodávat co chcete. O zaparkování auta když přijedete na návštěvu ani nemluvím. To je už ve svobodné demokratické zemi samozřejmé.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2013 18:31

tybrďo tysi manager a ve čtyřech větách vysekneš čtyři hrubky .... no potěškoště! hodnej že nám přeješ dobrý den.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2013 14:56 | co to meles?

Je to útok proti svobodě podnikání. Každý si musí uvědomit odpovědnost za svůj podpis. Každý má přemýšlet hlavou a ne žaludkem! Tímto útokem proti svobodě nikoho neochráníme od zla. Ano, nějaké "zlo" jistě chodí a hledá.
....... zajímavé je, že se skutečně prodejci zaměřují zejména na důchodce ! neberou si servítky v nátlakovém jednání - mně samému říkala tzv "obchodnice z plynáren" po neúspěšné akci, kdy vyžadovala alespoň revizní zprávu kotle : sejdeme se na přepážce, nachystejte si na pokutu 1500 Kč!! aNejednají čestně - lžou !
sám jsem byl OSVČ a pro oslovení byl nejdřív telefon a žádost o schůzku. A výsledky jsem měl. A pokud meles o pravici a svobodě - tak přijmi fakt, že máme to právo také se rozhodnout, zda na svém pozemku na někoho pošlu svého psa, nebo zavolám 156 !!! Sami tito prodejci si toto vykoledovali. /A věř mi, levici nevolím../
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2013 13:54 | mirahas

To jste ale povyrostl, co?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2013 13:32 | Karel

Výpovědní lhůta nově činí 5 dní před zahájením dodávky což v praxi znamená že zákazník může odstoupit nejméně do 3 měsíců po podepsání smlouvy a to bez jakékoliv sankce či pokuty.
Určitě je to dostačující a má čas si podepsanou nabídku v klidu na internetu nebo s rodinou ověřit a i jeho přesnou úsporu.

V blízkém čase se to tu vyčistí a budou prodávat jen slušní obchodníci s opravdovou úsporou protože ti co jen chtějí podpis a vydávají se za distributora apod. díky tomuto zákonu dostanou jistě do tří měsíců storno protože je to dostatečná doba na to aby se s tím ten člověk někomu z rodiny pochlubil co podepsal a ten pošle dopis se zpětvzetím.
Tímto tyto společnosti končí!Nemohli by 3 měsíce vyplácet své obchodníky a proto by jim to nikdo stejně neprodával.
Vyhlášky zakazující tento druh prodeje teď budou jen bránit těm slušným společnostem..
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2013 13:14 | Zdenek

Pochopitelně, že do paneláků nevkročí. Co by tam taky lovili, když tam žádný plynový topení nemají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 25 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

12. 3. 2013 | Michaela Divišová | 27 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vás energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit. celý článek

Malé peníze: Levnější elektřina? O deset procent by to šlo hned!

23. 1. 2013 | Jan Müller | 15 komentářů

Malé peníze: Levnější elektřina? O deset procent by to šlo hned!

Náš čtenář uvažuje o investici do akcií ČEZu, podnik se mu ale zdá zadlužený. Jan Müller rozebere strukturu dluhů energetické společnosti, podívá se na její činnosti – a z analýzy mu... celý článek

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

23. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

Neúnavné týmy náhončích telefonních operátorů nás pronásledují na každém kroku. Kdyby byli jen otravní... Jenže oni se nás (a zejména slabé, staré nebo nezkušené) často snaží podvést.... celý článek

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

23. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 61 komentářů

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

Hledáte práci? U pohovoru vám slibují pohádkovou budoucnost dlážděnou vydělanými miliony… Zaměstnání snů. První důvod zbystřit. Setkání s realitou pro vás bude hodně hořkou pilulkou.... celý článek

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

21. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

Mobily: před deseti lety senzace, dnes skoro nuda. Mají ho všichni od pětiletých rošťáků po osmdesátileté babičky. Operátoři větří zisky a snaží se urvat co nejvíc. Přetahují klienty... celý článek

Partners Financial Services