Když se nedá věřit už ani té flašce

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 28. 9. 2012 | 3 komentáře
V Česku funguje úplný opak znalostní ekonomiky. Jsme mistři ve vydělávání na tom, že víme něco, co ten druhý neví. Třeba že rum není rum.
Když se nedá věřit už ani té flašce

Ani dva týdny na suchu nestačily k tomu, aby v komentářích věnovaných prohibici převládl střízlivý tón. Za šestadvacet mrtvých můžou vysoké daně, volají jedni. Nepřijde jim při tom divné, že ze všech zemí Unie metylalkohol ukrytý v nevinně vyhlížejících lahvích hromadně kosí zrovna v té, kde je spotřebka jen průměrná, ne v alkodaní výrazně postiženějších irských rašeliništích nebo na březích finských jezer:

Zvětšíte kliknutím. Zdroj Europa.eu

Může za to málo regulace a špatně fungující stát, kontrují druzí. Vytěsňují informace o selhání prohibice v USA i logický předpoklad, že by tedy měly být otravy pančovanými lihovinami ještě častější tam, kde stát funguje hůř než v Česku. Třeba v Rumunsku nebo Rusku:

Zvětšíte kliknutím. Zdroj Wikipedia

Po stopě pravých, mnohem hlubších příčin „alkocidy“ se můžeme vypravit v kterémkoliv obchodě, ať už prodává tuzemák pravý, nebo pančovaný. U dveří vás nejspíš přivítá cedule UMOŽNĚTE OBSLUZE NAHLÉDNOUT DO TAŠEK, a když si k pokladně donesete pastu Colgate, prodavačka pro jistotu koukne do krabičky, jestli jste si tam neschovali dražší Paradontax. Nevěří vám. A protože hned vedle misky na drobné stojí PŘEPOČÍTEJTE SI VRÁCENÉ PENÍZE HNED U POKLADNY, NA POZDĚJŠÍ REKLAMACE NEBUDE BRÁN ZŘETEL, hezky si po dlani přejedete každou vrácenou mincí, protože ta nedůvěra je vzájemná a nezakrývaná.

Ne, tohle není příčina samotná. Jen jiné důsledky stejného prvotního problému. Nemůže být náhoda, že se metylalkoholem tolik lidí otráví právě v zemi, kde jméno farmářských trhů zničili podvodníčci prodávající na stáncích průmyslové potraviny. Kde se burčák připravuje z hrušek. Kde v jídelních vozech dostávají cizinci lístky s vyššími cenami. V zemi, kde jsme si na tyhle sviňárny zvykli a zařizujeme se podle nich. Kde si číslo občanky „pro jistotu“ opisuje kdejaká hajzlbába. V zemi promořené nedůvěrou.

Anketa

Jsme větší šizuňci a podvodníčci než jiní národové?

Flaška tuzemáku byla po desetiletí pevným bodem v křivícím se světě. I na ni došlo. Přinejmenším několik z těch šestadvaceti mrtvých věřilo, že okolkovaná lahev koupená v kamenném obchodě s vyvěšeným živnosťákem bude obsahovat normální líh. Mýlili se. A část reakcí se nese v tónu „dobře jim tak“.

Žijeme totiž úplný opak znalostní ekonomiky. Jsme mistři ve vydělávání na tom, že víme něco, co ten druhý neví. Odborníci na zneužívání důvěry. Tu roztomilé, tu smrtící chytračinky a podvůdky v Česku vítězí nad dlouhodobým budováním vztahů, ať už se bavíme o obyčejných lidech, o živnostnících, o velkých firmách nebo o vládě. Ta za krizi důvěry sice nemůže, ale prohlubuje ji: každý den ministři slíbí pijanům i likérkám jiné datum, kdy prohibice skončí, i podmínky, za kterých se tak stane. A jako země, které se nedá věřit, jsme se v posledních letech projevili několikrát i navenek, když jsme se pod různými záminkami pokoušeli vyvléct z už dojednaných mezinárodních závazků.

Metanolová tragédie je zkrátka jedním z mnoha projevů toho, že bereme mezilidskou důvěru jen jako další šumavskou slať k pokácení a vytěžení. Dál než tentokrát už snaha ochcat druhého snad jít nemůže: vždyť ani drogový dealer zbytečně nezabije věrného zákazníka.

Pokud v tom marastu někde hledat naději, pak snad v tom, že nikde jinde v západní a střední Evropě není pro podnikatele tak snadné vyčnívat. Stačí vám nemluvit se zákazníky jako se zloději. Vyrábět buřty z masa. Burčák z vína. A teď i lihoviny z lihu. Jen musíte doufat, že vám to bude ještě někdo věřit.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Splníme každé přání

23. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ

Splníme každé přání

Když vám kouzelný dědeček slíbí splnit tři přání, je to vždycky utrpení – Co vybrat? Jsou ale taky mocné bytosti, které plní každé přání. Pokud jim to ovšem nezakáže někdo ještě mocnější... celý článek

Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

20. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

Lid zlobí se převelice, že zavládla prohibice. Občan křičí, že se mu to příčí. Pijanům nervy povolují: co si to politici dovolují? Inu – jenom to, co musí: snížit, ač vás to dusí, snížit... celý článek

Směs do ostřikovačů zabíjí leckde. Český případ by však byl výjimečný

18. 9. 2012 | Luboš Palata | 6 komentářů

Směs do ostřikovačů zabíjí leckde. Český případ by však byl výjimečný

Jedna z policejních verzí pracuje s možností, že metylalkohol, který má v Česku na svědomí dvě desítky mrtvých, pocházel z kapaliny do ostřikovačů z Polska. A Poláci by mohli vyprávět... celý článek

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

18. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte... celý článek

Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?

19. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?

„Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum,“ nabádá nás ostravský bard Jarek Nohavica. Češi jeho rad nedbají a jako lvi se rvou o nejvyšší světové příčky v pijanství. Na dno jaké... celý článek

Partners Financial Services